lördag 11 februari 2012

Schlagermiddag

Eftersom jag känner mig lite småhängig orkade jag inte göra nån god härlig schlagermiddag ikväll. Men barnen var överlyckliga över det för vi for och köpte pizzor och kebabrullar istället.

Hungriga barn som väntar på att mamma ska ta ett snabbt kort.

Vi hade så mycket äpplen som behövde användas upp så jag gjorde Umekakor med äpplen innan middag. Så lite köksarbete orkade jag med i alla fall. De är så jätteenkla att göra så det behövs ingen större ansträgning.

4 äppelpajer är inte dumt att ha i frysen om man får oväntat besök.

Nu ska jag se fortsättningen på Melodifestivalen. Vilka är bäst ikväll? Jag tyckte nr 6 David Lindgren och Shout it out var bra och kul med lite nytt folk. Vi hörs imorgon!

Skink- och ananasröra till bakad potatis

Vilket väder vi vaknade till idag, bara nån minusgrad och inget snöande. Jag och Olivia passade på att gå på en promenad innan lunch. Det blåste mer än jag trodde men det var ändå härligt att komma ut efter flera veckor med nästan 30 minusgrader och sen Idas vattkoppor efter det.

Jag har inte blivit av med min förkylning helt ännu så jag blir fort matt och jag är inte speciellt sugen på att laga mat. Jag har en laxsida i kylen, får se om jag gör något av den eller om jag fryser ner den. Igår åt vi bakad potatis med skink- och ananasröra, skagenröra, extra räkor, kycklingklubbor och sallad.
Skink- och ananasröra till bakad potatis
1 dl crème fraiche
1 msk majonäs
70 g skinka
1 liten burk krossad ananas
salt
peppar

Strimla skinkan. Låt ananasen rinna av.
Blanda ihop alla ingredienser.
Smaka av om du behöver mer av något.

Det här var en jättegod röra som jag åt mer av en skagenröra och det är inte ofta jag väljer bort skagenröra. Den passar även som fyllning till smörgåstårta.

Hittade sån fin vas på rea.

Är ni redo för melodifestivalens andra deltävling ikväll? Förra lördagen satt jag ensam och såg den men ikväll ska hela familjen vara hemma med mig. Ida sa i morse att hon ville på fest ikväll där det finns skålar med chips, dipp och ostkrokar. Vi får väl ordna vår egna fest här hemma!

fredag 10 februari 2012

Rimbobullar

Jag har ingen riktig fredagskänsla idag men det beror väl på att jag inte har jobbat nå den här veckan. Men till middag ska jag duka fint och dricka lite vin så infinner sig nog den rätta fredagskänslan. Det är nå speciellt med fredagar och den känslan vill man ju inte gå miste om även om man har varit ledig en hel vecka.

Jag och Ida passade på att baka Rimbobullar innan vi ska till jobb och dagis igen nästa vecka. Vi gjorde bara en halv sats så att vi kunde blanda ihop degen för hand och slapp dra fram assistenten.
Rimbobullar
50 g jäst
4 dl kall mjölk
400 g rumsvarmt smör eller margarin
4 msk socker
4 tsk vaniljsocker
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör eller margarin
4 msk socker
4 tsk vaniljsocker

Pensling och garnering:
uppvispat ägg
2 dl florsocker
2 msk vatten


Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig.
Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg.
Dela degen i två delar.
Kavla ut varje del till en stor kaka, ca 40x40 cm, på lätt mjölat bakbord.
Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8x8 cm.
Rör samman alla ingredienserna till fyllningen.
Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem.
Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar.
Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.
Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen i 250° ca 6-8 minuter. Vill du ha det äggfritt struntar du i att pensla bullarna, det går lika bra.
Låt bullarna kallna utan bakduk.
Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.

Sporra eller skär ut ca 25 bitar 8x8 cm, klicka på fyllningen.

Jag har faktiskt aldrig bakat Rimbobullar och bara smakat dem nån enstaka gång. Man kan även kalla den för snabb-wienerbröd eftersom de ska kalljäsa och innehåler mycket smör. Vanliga kanelbullar slår alla andra sorters bullar tycker jag, men ibland är det kul att variera sig. Alla barnen tyckte att de var såå goda och längtar till ikväll då jag har lovat dem en till.

Ta hörnen och tryck fast i mitten.

Att de bara ska jäsa en gång är så skönt så att man bakar klart allt på en gång. Annars är det så hattigt med att göra deg, jäsa, baka ut, jäsa och sen grädda.

Nu ska de jäsa i 2 timmar innan det är dags för gräddning.
När de sedan har kallnat ringlar man på glasyr och provsmakar.

Nu ska jag sätta igång med middagen, det blir bakad potatis med skagenröra, skinkröra, räkor, kycklingben, baguetter och sallad. Lite småplock som jag älskar.

Ha en härlig fredagkväll!

Bullbak

Pappa har överfört till dvd alla våra filmer från det Olivia och Isak var små och det är så kul att se. Jag har inte tittat på dem på flera år. Olivia i 4-års åldern ser precis ut som Ida gör nu. Helt otroligt vad lika de är.

Degen rörs ihop för hand
eftersom vi bara bakade halv sats.

Idag passar vi på att baka lite bullar eftersom det är sista da'n hemma för mig och Ida för nu är vattkopporna verkligen på väg bort så på måndag kan hon gå till dagis igen. Vi provade att baka Rimbobullar som bakas ut på en gång och sen kalljäser i två timmar. Smidigt att göra bort allt bakande på en gång och sen är det bara gräddning kvar. Ida är så duktig när det ska bakas med ett väldigt tålamod (bara hon får smaka lite deg emellanåt).

Ida viker ihop bullarna med fyllningen i.

torsdag 9 februari 2012

Vitkålssallad med apelsin

Nu tar jag en lite paus i städandet. Jag var duktig och beslutade mig för att röja i tvättstugan, som även har agerat förråd ett alldeles för långt tag, istället för att baka. Kunde ändå inte bestämma mig för vad jag ville baka. Ida sitter mest och spelar på antingen Olivias eller Isaks iPad, hon tycker det är så skönt att få ha dem i fred utan att de kommer och kräver tillbaka dem. Men snart ska vi hämta Isak på skolan så då lär hon inte få låna hans nå mer. Vanligtvis promenerar de hem från skolan men på torsdagar spelar Isak trumpet och då brukar vi vara snälla och hämta honom så att han inte behöver släpa den tunga trumpeten hela vägen hem.

Just nu är blodapelsinerna riktigt goda och billiga så då gäller det att passa på att äta dem så mycket som möjligt. Bra att få i sig c-vitamin också. Igår till middag gjorde jag en vitkålssallad med blodapelsin i.
Vitkålssallad med apelsin
1 bit vitkål
1 del vitvinsvinäger
3 delar olja
salt
peppar
örtkryddor 
blodapelsin

Strimla vitkålen.
Blanda ihop olja och vinäger, krydda med salt, peppar och örtkryddor.
Häll dressingen över vitkålen.
Skala och skär apelsinen i bitar.
Blanda och servera.

Jag använde ungefär en fjärdels vitkålshuvud och nästan 2 apelsiner (lite försvann under tillagningen) och till dressingen använde jag kaffemått (som oftast är oanvända och rena i vårt hus). Jag har börjat använda vitkål mer och mer, dels är det gott, dels är det billigt och dels håller det sig så länge i kylskåpet. Ett vanligt salladshuvud har ofta blivit brunt och tråkigt efter nån dag.

ChokladKexchoklad eller KexchokladChoklad

Nu verkar kylan vara på väg bort - äntligen - i morse var det minus 18 och det ska visst bli varmare under dagen. Undra vad jag och Ida ska hitta på idag? Ska jag vara duktig och ta tag i städandet av förrådet eller ska jag ha kul och baka?

Har ni sett Cloettas nyhet? De lanserar en choklad med spröda bitar av kexchoklad, en chokladigare kexchoklad alltså. Men vad ska den heta - ChokladKexchoklad eller KexchokladChoklad? Men vi behöver inte vara oroliga att det goda originalet Kexhoklad försvinner. Vilken tur!

onsdag 8 februari 2012

Köttgryta i Crock pot

Ännu en dag hemma med Ida som har vattkoppor. Vi har väldigt mysigt hemma på dagarna men nog var det rätt skönt ändå när jag idag var i väg på ett möte och fick träffa o prata med vuxna människor. Dessutom promenerade jag hem eftersom det "bara" var minus 24. Lite småkallt men ändå skönt med frisk luft och motion. Nu verkar värsta klådan ha gett sig på Ida så nu väntar vi på att kopporna ska försvinna också. Vi räknar med att det blir dagis på måndag.

Dagens middag skötte sig själv i crock-poten, jag gjorde en variant på en köttgryta jag gjort tidigare. Det var ett tag sedan jag använde min crock-pot, men det var lika enkelt som det brukar. Varför använder jag den inte oftare?
Köttgryta i Crock pot
500 gr grytbitar av älg
2 msk viltfond
2 dl rödvin
1 dl svartvinbärssaft
2,5 dl vatten
1 tsk timjan
100 g rökt lammkorv, ölkorv eller bacon
minimorötter
2 dl grädde
salt, peppar

Bryn köttet, krydda med salt och peppar.
Lägg köttet i grytan tillsammans med vin, saft, fond, vatten, timjan, korv och morötter.
Tillaga på låg temperatur i 7 timmar.
Tillsätt grädde i slutet av tillagninge. Låt det bli varmt.
Smaka av med salt, peppar.

Vi hade så mycket kokt potatis i kylskåpet så jag gjorde potatismos som jag serverade till köttgrytan. Vi hade även rökt lammkorv som behövde ätas upp som jag använde men det går lika bra med ölkorv eller brynt bacon om man vill ha lite rökt smak.

Mina barn får kanske en lite konstig verklighetsuppfattning som tror att det är viktigt att ta kort på god mat. I dag till lunch kom Ida springande och sa "Mamma, jag måste få kameran och ta kort för maten var sååå god".
Resterna av Idas lunch.
Fotograf: Ida Edman, 4 år