Då var det helg igen, härligt! Och imorgon börjar Melodifestivalen så nu är lördagskvällarna räddade en månad framöver. Tyvärr krockar det med Gladiatorerna som har blivit Isaks favorit, undra vilket program han ska välja för han brukar ju tycka om Melodifestivalen också. Olivia ska på kalas i morgon kväll så har jag otur får jag sitta själv framför tv och kommentera kläder, låtar osv.
Långkokt köttfärssås med grädde
2 gula lökar
100 g rotselleri
1 morot
Några msk olivolja
1 kilo köttfärs
2 burkar tomater, hela eller krossade (á 400g)
3 dl vatten
2-3 buljongtärningar
2-3 dl rött el vitt vin
1 dl tomatpuré
1 tsk socker
2 tsk salt ev.
Nymald svartpeppar
2 msk smulad torkad oregano el basilika
4 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
Skala och finhacka löken. Skala och skär sellerin och moroten i små tärningar eller grovriv dem.
Fräs lök, selleri och morot i lite av oljan i en stekpanna och flytta sedan över till en rymlig gryta.
Bryn lite av köttfärsen i taget i stekpannan. Lägg efter hand över det frästa i grytan.
Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll skyn i grytan.
Häll i burktomaterna och späd med vatten. Vänta med resten av ingredienserna!
Koka såsen på svag värme med locket på glänt i ca 1 timme. Rör om ibland.
Lägg därefter i buljongtärningar, vin, tomatpuré, oregano, basilika, socker, salt och peppar.
Späd ev med mer vatten om det behövs.
Koka ca 15-30 minuter till.
Smaksätt med pressad vitlök och ev mer örtkryddor.
Häll i grädden och koka sista kvarten utan lock så att såsen kokar ihop och blir ganska tjock.
Smaka av såsen.
Jag hade bara 2 vitlöksklyftor hemma men jag använde båda. Jag kryddade med både oregano och basilka, drygt 1 msk av varje. Jag tog undan lite köttfärssås innan jag hällde i grädde för Isaks skulle, han tycker oftast det är godare utan grädde. Det här blev en riktigt god köttfärssås som jag definitivt kommer göra fler gånger. Olivia åt 2 portioner, hon som inte alls brukar äta köttfärssås och Leif sa flera gånger att den var otroligt god.
Nu har jag storhandlat och fyllt kylen, vilat en stund och badat badkar för att få upp värmen (-30 ute) så nu är jag redo för helgmys. Vi har inte speciellt mycket inplanerat den här helgen och med tanke på kylan utomhus lär vi mest vara inne och mysa. Nu ska jag börja med fredagsmiddagen som blir marinerad rostbiff.
fredag 3 februari 2012
torsdag 2 februari 2012
Ruccolakräm
Usch vad jag känner mig hängig. Jag vill inte bli sjuk och inte har jag tid till det heller. Mina bihålor har börjat värka lite och med tanke på mina eländiga bihålor så gäller det att börja medicinera i tid den här gången så jag slipper bli lika dålig och få lika ont som senaste gångerna. Chefen ligger hemma med influensa och det vill jag då absolut inte ha, men hade det varit influensan hade jag varit sämre redan nu, eller hur? Den kommer väl inte smygande?! I helgen måste jag ju vara pigg och prova vaniljstängerna.
Till gårdagens röding gjorde jag en ruccolakräm som jag kommer göra fler gånger.
Ruccolakräm
50 g ruccolasallad
2 msk färsk basilika
2 msk bladpersilja
1,5 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
örtsalt
svartpeppar
Hacka örterna, blanda med ruccola, crème friache och majonnäs i en mixer.
Mixa några sekunder till en slät kräm.
Krydda med salt och peppar.
Mmm vad gott det här var! Jag använde stavmixern för att mixa ihop allt, jag tycker den är bättre än både mixern och matberedaren. Den här krämen passar nog till annat än fisk också, till sommarens alla grillkvällar kommer den nog bli en flitig gäst.
Till gårdagens röding gjorde jag en ruccolakräm som jag kommer göra fler gånger.
Ruccolakräm
50 g ruccolasallad
2 msk färsk basilika
2 msk bladpersilja
1,5 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
örtsalt
svartpeppar
Hacka örterna, blanda med ruccola, crème friache och majonnäs i en mixer.
Mixa några sekunder till en slät kräm.
Krydda med salt och peppar.
Mmm vad gott det här var! Jag använde stavmixern för att mixa ihop allt, jag tycker den är bättre än både mixern och matberedaren. Den här krämen passar nog till annat än fisk också, till sommarens alla grillkvällar kommer den nog bli en flitig gäst.
onsdag 1 februari 2012
Briegratinerade grönsaker
Usch så kallt det är, jag vill ha lite varmare igen. Jag längtar efter att kunna gå på promenader utan att frysa om kinderna alltför mycket. Onsdag betyder dans för Ida och det innebär sen middag för oss alla. Nu ska jag sätta igång att klura vad jag ska tillaga för gott med vaniljstång. Det lär bli lite provsmakningar innan jag är nöjd tror jag, men det är nog inga problem att få frivilliga provsmakare. Eller vad tror ni?
Idag åt vi fisk med ruccolakräm men igår åt vi kycklingklubbor och briegratinerade grönsaker.
1 zucchini
1 röd paprika
1 gul paprika
1 rödlök
1 dl oliver
1 msk olivolja
0,5 msk balsamvinäger
1 tsk basilika
(ört)salt o peppar
100 g brieost
Skär lök och grönsaker i mindre bitar, blanda med oliver i en ugnsform.
Blanda ihop olja, balsamvinäger, basilika, salt och peppar. Häll i ugnsformen och blanda om.
Ugnsbaka i 175 grader i ca 5 minuter.
Skiva brieosten och lägg den på de varma grönsakerna. Ställ in i ugnen ytterligare 5 minuter.
Hur länge grönsakerna ska vara i ugnen beror ju så klart på hur stora bitar man har och vilket tuggmotstånd man vill ha. Det var jättegod smak på grönsakerna, som vanligt när balsamvinäger och basilika är inblandat tycker jag om det. Brieosten däremot kändes lite överflödig, dels smakade den inte så mycket och dels blev det inte så vackert när den smälte ner och lämnade kvar kanterna. Grönsksblandningen lär jag göra fler gånger men då struntar jag i brieosten som är godare på mackan eller kexet.
Nu ska jag städa bort det sista från dagens middag och sen ska jag förbereda mig för en tv-kväll med bl.a. Sveriges mästerkock och Livet blir bättre. Två av mina favoritprogram. Brukar ni se något av det? Dessutom är onsdagkväll en av de bättre kvällarna på veckan för nu är de stressigaste dagarna på veckan avklarade.
Idag åt vi fisk med ruccolakräm men igår åt vi kycklingklubbor och briegratinerade grönsaker.
Härliga färger och god smak
Briegratinerade grönsaker1 zucchini
1 röd paprika
1 gul paprika
1 rödlök
1 dl oliver
1 msk olivolja
0,5 msk balsamvinäger
1 tsk basilika
(ört)salt o peppar
100 g brieost
Skär lök och grönsaker i mindre bitar, blanda med oliver i en ugnsform.
Blanda ihop olja, balsamvinäger, basilika, salt och peppar. Häll i ugnsformen och blanda om.
Ugnsbaka i 175 grader i ca 5 minuter.
Skiva brieosten och lägg den på de varma grönsakerna. Ställ in i ugnen ytterligare 5 minuter.
Hur länge grönsakerna ska vara i ugnen beror ju så klart på hur stora bitar man har och vilket tuggmotstånd man vill ha. Det var jättegod smak på grönsakerna, som vanligt när balsamvinäger och basilika är inblandat tycker jag om det. Brieosten däremot kändes lite överflödig, dels smakade den inte så mycket och dels blev det inte så vackert när den smälte ner och lämnade kvar kanterna. Grönsksblandningen lär jag göra fler gånger men då struntar jag i brieosten som är godare på mackan eller kexet.
Var tog brieosten vägen och
vad är det för vita avlånga saker på grönsakerna?
Nu ska jag städa bort det sista från dagens middag och sen ska jag förbereda mig för en tv-kväll med bl.a. Sveriges mästerkock och Livet blir bättre. Två av mina favoritprogram. Brukar ni se något av det? Dessutom är onsdagkväll en av de bättre kvällarna på veckan för nu är de stressigaste dagarna på veckan avklarade.
Final
Tusen tack alla läsare som har orkat engagera sig och nominerat mig och Få lite matro i vaniljtävlingen. Det gav resultat för jag är en av finalisterna - så roligt! Men nu kommer det svåra - att komma på ett gott recept med vaniljstång. Har ni nå förslag och tips att ge mig?
Tävlingen fortsätter nu med att vi finalister ska publicera ett recept med vaniljstång och sen är det dags för er läsare att rösta på bästa vaniljreceptet. Jag återkommer (så klart) när finalröstningen är igång.
Tävlingen fortsätter nu med att vi finalister ska publicera ett recept med vaniljstång och sen är det dags för er läsare att rösta på bästa vaniljreceptet. Jag återkommer (så klart) när finalröstningen är igång.
tisdag 31 januari 2012
Smoothie med lätt-kesella
Snart är det dags för hockey igen. Idag ska även jag gå eftersom det är vår tur att sälja "Halva potten"-lotter för Isaks hockeylag. Isak skulle ha haft första träningen för säsongen på uterinken idag, men med tanke på att det är nästan 20 minusgrader nu och deras köldgräns är -15 tror jag att den blir inställd. Typiskt att det blev så kallt nu när ute-isen är bra.
Till mellanmål idag, efter Isaks tandläkarbesök, gjorde jag smoothie med lätt-kesella istället för yoghurt, riktigt gott tyckte jag, Ida och Isak.
Smoothie med lätt-kesella
1 burk lätt-kesella
1 banan
1-2 msk kallt vatten
2-3 dl frysta bär, jag använde mango och hallon
Sätt kesellan i en mixer, bryt ner bananen, tillsätt vattnet. Mixa.
Tillsätt valfria frysta bär. Mixa till slät konistens.
Ät/drick genast.
Den här varianten får en lite fastare konsistens än om man använder yoghurt, därför tyckte jag det var bäst att äta den med sked istället för att dricka. Ida däremot hon ville dricka den.
Till mellanmål idag, efter Isaks tandläkarbesök, gjorde jag smoothie med lätt-kesella istället för yoghurt, riktigt gott tyckte jag, Ida och Isak.
Smoothie med lätt-kesella
1 burk lätt-kesella
1 banan
1-2 msk kallt vatten
2-3 dl frysta bär, jag använde mango och hallon
Sätt kesellan i en mixer, bryt ner bananen, tillsätt vattnet. Mixa.
Tillsätt valfria frysta bär. Mixa till slät konistens.
Ät/drick genast.
Den här varianten får en lite fastare konsistens än om man använder yoghurt, därför tyckte jag det var bäst att äta den med sked istället för att dricka. Ida däremot hon ville dricka den.
Lugn lchf-frukost
Tidigare i morse bakade jag lchf-bröd som jag precis har avnjutit med salami och brieost. Det går fort att slänga ihop smeten/degen och sen klarar sig brödet själv i ugnen i ca 15 min, så man hinner njuta nybakat en vardagsmorgon. Det är väl vardagslyx det! Vill ni dra ner på kolhydrater måste ni testa det här brödet. Det är riktigt gott! Det trodde jag inte första gången jag gjorde det.
Strax efter lunch idag ska jag till tandläkaren med Isak. Det får jag inte glömma! Det är nog bäst jag sätter på mobilens alarm så jag inte är mitt uppe i nå jobb och glömmer tid och rum. Dagens middag blir ugnsbakade kycklingklubbor och briegratinerade grönsaker. Låter mer som helgmat än tisdagsmat :)
Ursäkta tjatet, med idag är sista nomineringsdagen i Vaniljtävlingen. Om ni nominerar Få lite matro har ni chans att vinna färska vaniljstänger och jag har chans att gå till final där jag ska komponera ihop nå gott med vaniljstång. Skulle vara lite kul om jag går till final, jag som nästan aldrig använder vaniljstång. Bättre sent än aldrig...
Här kan du läsa mer om tävlingen http://mat-ro.blogspot.com/2012/01/vaniljtavling.html
Här kommer du direkt till nomineringssidan http://www.vaniljimporten.se/sv/blogg_tävling_nominering.html
Ingredienser till lchf-brödet
Ursäkta tjatet, med idag är sista nomineringsdagen i Vaniljtävlingen. Om ni nominerar Få lite matro har ni chans att vinna färska vaniljstänger och jag har chans att gå till final där jag ska komponera ihop nå gott med vaniljstång. Skulle vara lite kul om jag går till final, jag som nästan aldrig använder vaniljstång. Bättre sent än aldrig...
Här kan du läsa mer om tävlingen http://mat-ro.blogspot.com/2012/01/vaniljtavling.html
Här kommer du direkt till nomineringssidan http://www.vaniljimporten.se/sv/blogg_tävling_nominering.html
måndag 30 januari 2012
Ugnskorv med ajvar och mozzarella
Tänk att det redan är vecka 5. Otroligt! Idag verkar det vara kallt i hela landet. Här i Luleå har det varit kring 15 grader kallt hela da'n och den här vintern är det nästan köldrekord. Annat var det förra vintern då man tyckte det var varmt när det "bara" var minus 15.
Idag stod middagen på bordet när jag kom hem. Leif hade ugnsstekt korv med ajvar, senap och mozarella.
Ugnskorv med ajvar och mozzarella
600 g falukorv
3 msk senap
3 msk ajvar relish
125 g mozzarella
salt o svartpeppar
Lägg korven i en ugnsform.
Skär snitt i korven och fyll vartannat snitt med senap och vartannat med ajvar relish.
Skär mozzarellan i bitar och tryck ner en bit ost i varje snitt.
Salta och peppra.
Ställ in i 175 grader i ca 20 minuter.
Jag som inte är så förtjust i senap hade nog satt ajvar i varje snitt och struntat i senapen helt och hållet. Barnen åt pasta till korven medan jag och Leif som försöker dra ner på kolhydrater åt omelett till korven.
Det är inte första måndagen som jag tänker att jag ska dra ner på kolhydrater. Vi får se hur länge jag klarar det den här gången. Jag ska alltså inte sluta med kolhydrater utan jag ska dra ner på det under veckorna, men på helgerna måste jag få äta te och mackor till frukost annars skulle jag nog bli tokig, mack-galen som jag är. Så nu ska jag göra en omgång lchf-müsli. Har ni inte provat den än så gör det för den är riktigt god.
Nu måste jag snabba mig för snart ska jag bänka mig i tv-soffan med Olivia och Isak för vårt favoritprogram har säsongspremiär - Familjen Annorlunda. Brukar ni se det?
Idag stod middagen på bordet när jag kom hem. Leif hade ugnsstekt korv med ajvar, senap och mozarella.
Ugnskorv med ajvar och mozzarella
600 g falukorv
3 msk senap
3 msk ajvar relish
125 g mozzarella
salt o svartpeppar
Lägg korven i en ugnsform.
Skär snitt i korven och fyll vartannat snitt med senap och vartannat med ajvar relish.
Skär mozzarellan i bitar och tryck ner en bit ost i varje snitt.
Salta och peppra.
Ställ in i 175 grader i ca 20 minuter.
Jag som inte är så förtjust i senap hade nog satt ajvar i varje snitt och struntat i senapen helt och hållet. Barnen åt pasta till korven medan jag och Leif som försöker dra ner på kolhydrater åt omelett till korven.
Det är inte första måndagen som jag tänker att jag ska dra ner på kolhydrater. Vi får se hur länge jag klarar det den här gången. Jag ska alltså inte sluta med kolhydrater utan jag ska dra ner på det under veckorna, men på helgerna måste jag få äta te och mackor till frukost annars skulle jag nog bli tokig, mack-galen som jag är. Så nu ska jag göra en omgång lchf-müsli. Har ni inte provat den än så gör det för den är riktigt god.
Nu måste jag snabba mig för snart ska jag bänka mig i tv-soffan med Olivia och Isak för vårt favoritprogram har säsongspremiär - Familjen Annorlunda. Brukar ni se det?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)