torsdag 29 december 2011

Nyårsplanering

Har ni svalt sista tuggan julmat än? För nu är det dags att planera nyårsmiddagen. Jag har börjat fundera lite men inget är bestämt än.

Ifjol åt vi gratinerad hummer med vitlöksbröd till förrätt.

Till varmrätt blev det helstekt älgentrecote med potatisstubbar, balsamicosås, gratinerade tomater.


Matkvällen avslutades med fryst pepparkakscheesecake.

Skaldjur till förrätt och kött till varmrätt är väl en klassiker på nyår, eller vad säger ni? Men i år är jag lite inne på att göra en kycklinggryta istället. Jag ska inventera frysarna och se om jag hittar nå roligt, vi har ingen älgfilé i år men en entrecôte vet jag gömmer sig nånstans. Dessutom har vi kvar fläskfilén från grisen vi köpte av en lokal bonde, jag räknar med att den fläskfilén är godare än de man köper på affären.

På tolvslaget är det alltid ett stort fyrverkeri i Norra hamn och jättemycket folk som är ute för att titta på det. Eftersom det knappt har varit minusgrader den här vintern så håller inte isen för att ha fyrverkerier där de brukar så i år ska de vara uppe på vägen istället. Vi brukar ha jättenära att gå och titta i vanliga fall men i år bli det ännu närmare.

Örtsill

I natt har det snöat ganska mycket (så dags nu!) så gatorna är fulla av snö men jag ska ändå försöka ta mig ut på en promenad för att få lite frisk luft, lite ljus och lite motion. Leif och barnen ska åka till ishallen igen för nu är det hårdträning för att Ida ska lära sig åka skridskor. Till middag ska vi äta hos mina föräldrar (igen), det bjuds på lutfisk. Äter ni lutfisk? Jag och min familj tycker inte om det så hon skulle bjuda på lax också, tack o lov.

En god silltallrik ska bestå av flera olika sorters sill, potatis, kokt ägg och en hårdbrödmacka med ost, helst cheddar. Årets sillar på julbordet var Annas inlagda, citron- och örtsill.
Örtsill
2 dl plockade, blandade örter (t ex persilja, dill, dragon och basilika)
1,5 dl crème fraiche
0,5 krm svartpeppar
1 förpackning 5-minuters inläggningssill (à 420 g)

Finhacka örterna. Blanda med crème fraiche och peppar.
Skär sillen i sneda bitar (om de inte redan är skurna) och blanda i. Lägg i en burk med lock.
Låt stå i kylskåpet 1 dygn före servering.

Jag använde lika delar persilja, basilika och dill, eftersom jag inte hade några färska örter hemma så använde jag frysta. Jag tycker ju bättre om sillar i klar inläggning men den här var inte så tokig den heller så den lär nog dyka upp igen till påsk, midsommar eller jul.

onsdag 28 december 2011

Hel kyckling i Crock-pot

En av de sakerna jag önskade mig inför jul var lite sovmorgon och det har jag verkligen fått. Ida sover till halv nio varje morgon och det är så skönt att slippa stiga upp vid sju-tiden när man är ledig. Idag ska vi på jullunch hos mina föräldrar i övrigt har vi inget planerat för dagen. Jag skulle behöva baka lite matbröd men vet knappt hur det ska rymmas i nån av våra tre proppfulla frysar.

När jag tidigare har helstekt kyckling i ugn har jag alltid använt det här receptet. Men igår tillagade jag två hela kycklingar i min Crock-pot, det blev trångt och jag var lite orolig hur det skulle gå men det blev jättebra.
Hel kyckling i Crock-pot
1 hel kyckling
2 morötter
2 gula lökar
salt
svartpeppar
kebabkrydda eller annan kryddblandning med lite goda kryddor gärna röd så blir kycklingen fin.
1 dl vin, vatten eller buljong

Skär morötterna och lökarna i skivor och lägg i grytan.
Skölj och krydda kycklingen och lägg den hel på grönsakerna.
Häll på vätskan.
Sätt på locket och koka på låg temperatur i 8-10 timmar (eller hög i 4-5 timmar med 2 dl vätska).
Ta ut kycklingen och grönsakerna, sila buljongen och gör sås av den.

Jag använde två kycklingar och det blev lite trångt men satte man dem på sidan så rymdes det. Eftersom jag kom igång lite sent med maten och kycklingarna inte var helt tinade så satte jag först på låg temp i 2 timmar, sen höjde jag till hög temp i 3 timmar och sen satte jag på låg temp i ytterligare 2 timmar. När den var klar så var den väldigt blek och tråkig men efter en stund i ugnen hade kycklingen en fin färg och skinnet var knaprigt.
Färdigkokt men med tråkig färg.
Efter några minuter i ugnen var den perfekt.

Jag stekte rotsaker i ugn och när det återstod ungefär 15 minuter så satte jag in kycklingen delad i stora bitar. Barnen älskar heltstekt kyckling och igår var det inget undantag, Isak tyckte att jag och crock-poten hade överträffat oss själva.

tisdag 27 december 2011

Snöbollar

Nu börjar jag bli lite less julmat och rester så jag har precis satt igång min crock-pot med hel kyckling som jag hoppas blir färdig lagom till middagen. Till lunch blir det dock julmatsrester, sill till de vuxna och köttbullar till barnen. Efter lunch ska jag äntligen gå ut på en promenad det var ett tag sedan sist och nu verkar det nästan ha slutat blåsa också.

I år provade vi en ny sorts julgodis, nämligen snöbollar som många pratar om.
De vita godisarna är snöbollar och de mörka är bountybollar.
Snöbollar
200 g vit choklad
2 dl kokos
1 msk citron
kokos till garnering

Smält chokladen på låg värme i en kastrull.
Tillsätt kokosflingor och citronsaft.
Ställ kastrullen åt sidan tills smeten är ljummen.
Forma små kulor av smeten, rulla i kokos och lägg på ett fat. Ställ in i kylen till bollarna har stelnat.

Det här gick inget bra för oss. Smeten gick inte att rulla för det kändes som det var mest kokos så jag tillsatte mycket mer vit choklad för att kunna rulla till bollar.

Whisky- och rosépeppargravad lax

Oj vad det har blåst i natt jag låg och var rädd att pulkor, spadar mm skulle blåsa iväg från gården, men allt verkar vara kvar. Utegranen däremot står på trekvart, vi måste försöka fixa till den idag. Nu är Isak iväg på hockeymatch och Ida som tyckte det var så kul att åka skridskor igår är lite sur att inte hon fick följa och åka, men hon får vänta några timmar. På eftermidda'n är det allmänhetens åkning och då ska hon få åka lite skridskor.

Eftersom jag är gift med en whiskysamlare är det konstigt att jag inte har provat grava lax i whisky tidigare, men bättre sent än aldrig. För några år sedan gjorde jag en sillinläggning med whisky, men i år var det alltså laxens tur.
Eftersom jag inte har nån bild på laxen får ni se vår fina tomte istället.
Ida tyckte det var likt Isak, men han var ju på affären.
Whisky- och rosépeppargravad lax
1,2 kg lax av mittbiten
3 msk rosépeppar+ 1 msk till garnering
1 tsk vitpeppar
0,5 dl salt
0,5 dl socker
0,5 dl whisky

Blanda kryddorna, rosépepparn ska krossas.
Klappa in kryddorna i fisken. Lägg fiskbitarna med köttsidan mot varandra, tunn sida mot tjock sida.
Häll whiskyn i en tät påse.
Lägg fisken i påsen med whiskyn i kylen i två dygn, vänd morgon och kväll.

Vi använde en ganska rökig whisky och för mig, som inte är förtjust i rökt mat, blev det då för mycket röksmak. Laxen var väldigt vacker av alla röda prickar av rosépeppar, men det blev ingen storfavorit hos oss. Är man jätteförtjust i whisky och gravad lax så tycker jag absolut att man ska prova att whiskygrava laxen.

måndag 26 december 2011

Hjortrontoscamuffins

Även annanda'n har gått i lugnets tecken för mig. Jag har varit otroligt trött den här julhelgen, vet inte om jag har en förkylning i kroppen eller om det bara är den stressiga hösten och vintern som har tagit ut sin rätt. Efter vår sena frukost åkte de övriga i familjen till ishallen och åkte skridskor tillsammans med Isaks hockeylag men jag stannade hemma och tog det lugnt. Sen gick jag och tjejerna till mina föräldrar och fikade litegrann medan killarna gick tillbaka till ishallen för a-lagets match mot Modo. Snart kommer Maria hit och då blir det återigen lite fika, bl.a hjortrontoscamuffins som jag bakade på julaftonsmorgonen.
Hjortrontoscamuffins
Muffins
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
100 g smör, smält
Fyllning
1.5 dl hjortronsylt
Toscasmet
50 g smör, smält
0.75 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk grädde
50 g mandelspån

Muffins
Vispa ägg och socker poröst. Vispa ner det smälta, något avsvalnade smöret.
Blanda ihop mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Fyll muffinsformar till ungefär hälften med smet.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter.
Toscasmet
Rör under tiden ihop toscasmeten. Lägg smör, socker, mjöl och grädde i en kastrull.
Låt smälta under omrörning och rör till en jämn smet.
Rör ner mandelspån, låt koka upp och sjud i ett par minuter.
Ta ut muffinsen ur ugnen när de är lite mer än halvfärdiga.
Klicka på sylt på varje muffins och klicka sedan på en klick toscasmet över sylten.
Ställ in kakorna och grädda dem i ytterligare 6-7 minuter, eller till ytan har fått en fin gyllenbrun färg.

Oj, vilka godsaker. Perfekt för oss som har mycket hjortron i frysen. Det blev 14 muffins för mig och mina formar är nog i bullstorlek ev. lite större. Jag tog ganska rejält med hjortronsylt eftersom det är så gott så jag tror att det gick mer än 1,5 dl för mig.

söndag 25 december 2011

Pepparkakspannacotta

Efter en mysig julafton har vi haft en lugn juldag. Vi har sett film, vilat, ätit och använt våra julklappar, precis som en juldag ska vara, eller hur? Till lunch åt vi rester av sill och lax, till middag åt vi övriga julbordsrester. Jag hade gjort en efterrätt igår men den orkade/hann vi inte äta så då tog vi den som efterrätt idag istället (förlåt mamma och pappa att ni gick miste om efterrätten). Det var en pannacotta med pepparkakssmak. Passar perfekt i jultider.
Pepparkakspannacotta 4 små glas eller 2 normalstora
2 dl vispgrädde
0,5 dl gelésocker
1 tsk pepparkakskrydda

Rör ihop alla ingredienser.
Koka upp och låt sjuda i en halv minut.
Häll upp i serveringsmuggar eller glas.
Ställ kallt att stelna.

Det blir inte så mycket till var och en om man häller det i fyra glas men det tycker jag bara är bra för pannacotta vill man inte äta för mycket av, speciellt inte i jultider då man äter så mycket hela tiden. Vill du ha mer går det utmärkt att dubbla receptet. Lingon smaksatt med kanel är nog också gott till den här pannacottan men vi åt den som den var med en pepparkaka till.

Pannacotta måste vara en av de enklaste efterrätterna att fixa speciellt om man använder gelesocker. Trots det är det sällan jag gör pannacotta och det är ju synd för det är ju så enkelt att byta smaksättning också. Visst vet ni att det går jättebra att göra mjölkfri pannacotta? Byt ut vispgrädden mot Oatlys iMat.