tisdag 27 december 2011

Snöbollar

Nu börjar jag bli lite less julmat och rester så jag har precis satt igång min crock-pot med hel kyckling som jag hoppas blir färdig lagom till middagen. Till lunch blir det dock julmatsrester, sill till de vuxna och köttbullar till barnen. Efter lunch ska jag äntligen gå ut på en promenad det var ett tag sedan sist och nu verkar det nästan ha slutat blåsa också.

I år provade vi en ny sorts julgodis, nämligen snöbollar som många pratar om.
De vita godisarna är snöbollar och de mörka är bountybollar.
Snöbollar
200 g vit choklad
2 dl kokos
1 msk citron
kokos till garnering

Smält chokladen på låg värme i en kastrull.
Tillsätt kokosflingor och citronsaft.
Ställ kastrullen åt sidan tills smeten är ljummen.
Forma små kulor av smeten, rulla i kokos och lägg på ett fat. Ställ in i kylen till bollarna har stelnat.

Det här gick inget bra för oss. Smeten gick inte att rulla för det kändes som det var mest kokos så jag tillsatte mycket mer vit choklad för att kunna rulla till bollar.

Whisky- och rosépeppargravad lax

Oj vad det har blåst i natt jag låg och var rädd att pulkor, spadar mm skulle blåsa iväg från gården, men allt verkar vara kvar. Utegranen däremot står på trekvart, vi måste försöka fixa till den idag. Nu är Isak iväg på hockeymatch och Ida som tyckte det var så kul att åka skridskor igår är lite sur att inte hon fick följa och åka, men hon får vänta några timmar. På eftermidda'n är det allmänhetens åkning och då ska hon få åka lite skridskor.

Eftersom jag är gift med en whiskysamlare är det konstigt att jag inte har provat grava lax i whisky tidigare, men bättre sent än aldrig. För några år sedan gjorde jag en sillinläggning med whisky, men i år var det alltså laxens tur.
Eftersom jag inte har nån bild på laxen får ni se vår fina tomte istället.
Ida tyckte det var likt Isak, men han var ju på affären.
Whisky- och rosépeppargravad lax
1,2 kg lax av mittbiten
3 msk rosépeppar+ 1 msk till garnering
1 tsk vitpeppar
0,5 dl salt
0,5 dl socker
0,5 dl whisky

Blanda kryddorna, rosépepparn ska krossas.
Klappa in kryddorna i fisken. Lägg fiskbitarna med köttsidan mot varandra, tunn sida mot tjock sida.
Häll whiskyn i en tät påse.
Lägg fisken i påsen med whiskyn i kylen i två dygn, vänd morgon och kväll.

Vi använde en ganska rökig whisky och för mig, som inte är förtjust i rökt mat, blev det då för mycket röksmak. Laxen var väldigt vacker av alla röda prickar av rosépeppar, men det blev ingen storfavorit hos oss. Är man jätteförtjust i whisky och gravad lax så tycker jag absolut att man ska prova att whiskygrava laxen.

måndag 26 december 2011

Hjortrontoscamuffins

Även annanda'n har gått i lugnets tecken för mig. Jag har varit otroligt trött den här julhelgen, vet inte om jag har en förkylning i kroppen eller om det bara är den stressiga hösten och vintern som har tagit ut sin rätt. Efter vår sena frukost åkte de övriga i familjen till ishallen och åkte skridskor tillsammans med Isaks hockeylag men jag stannade hemma och tog det lugnt. Sen gick jag och tjejerna till mina föräldrar och fikade litegrann medan killarna gick tillbaka till ishallen för a-lagets match mot Modo. Snart kommer Maria hit och då blir det återigen lite fika, bl.a hjortrontoscamuffins som jag bakade på julaftonsmorgonen.
Hjortrontoscamuffins
Muffins
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
100 g smör, smält
Fyllning
1.5 dl hjortronsylt
Toscasmet
50 g smör, smält
0.75 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk grädde
50 g mandelspån

Muffins
Vispa ägg och socker poröst. Vispa ner det smälta, något avsvalnade smöret.
Blanda ihop mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Fyll muffinsformar till ungefär hälften med smet.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter.
Toscasmet
Rör under tiden ihop toscasmeten. Lägg smör, socker, mjöl och grädde i en kastrull.
Låt smälta under omrörning och rör till en jämn smet.
Rör ner mandelspån, låt koka upp och sjud i ett par minuter.
Ta ut muffinsen ur ugnen när de är lite mer än halvfärdiga.
Klicka på sylt på varje muffins och klicka sedan på en klick toscasmet över sylten.
Ställ in kakorna och grädda dem i ytterligare 6-7 minuter, eller till ytan har fått en fin gyllenbrun färg.

Oj, vilka godsaker. Perfekt för oss som har mycket hjortron i frysen. Det blev 14 muffins för mig och mina formar är nog i bullstorlek ev. lite större. Jag tog ganska rejält med hjortronsylt eftersom det är så gott så jag tror att det gick mer än 1,5 dl för mig.

söndag 25 december 2011

Pepparkakspannacotta

Efter en mysig julafton har vi haft en lugn juldag. Vi har sett film, vilat, ätit och använt våra julklappar, precis som en juldag ska vara, eller hur? Till lunch åt vi rester av sill och lax, till middag åt vi övriga julbordsrester. Jag hade gjort en efterrätt igår men den orkade/hann vi inte äta så då tog vi den som efterrätt idag istället (förlåt mamma och pappa att ni gick miste om efterrätten). Det var en pannacotta med pepparkakssmak. Passar perfekt i jultider.
Pepparkakspannacotta 4 små glas eller 2 normalstora
2 dl vispgrädde
0,5 dl gelésocker
1 tsk pepparkakskrydda

Rör ihop alla ingredienser.
Koka upp och låt sjuda i en halv minut.
Häll upp i serveringsmuggar eller glas.
Ställ kallt att stelna.

Det blir inte så mycket till var och en om man häller det i fyra glas men det tycker jag bara är bra för pannacotta vill man inte äta för mycket av, speciellt inte i jultider då man äter så mycket hela tiden. Vill du ha mer går det utmärkt att dubbla receptet. Lingon smaksatt med kanel är nog också gott till den här pannacottan men vi åt den som den var med en pepparkaka till.

Pannacotta måste vara en av de enklaste efterrätterna att fixa speciellt om man använder gelesocker. Trots det är det sällan jag gör pannacotta och det är ju synd för det är ju så enkelt att byta smaksättning också. Visst vet ni att det går jättebra att göra mjölkfri pannacotta? Byt ut vispgrädden mot Oatlys iMat.

lördag 24 december 2011

Julmiddag 2011

Nu är hela familjen nöjda, glada och trötta. Ida sover medan Olivia och Isak sitter vid varsin tv och tittar på filmer de fått.
Julmiddag 2011
Inlagd sill
Örtsill
Citronsill
Senapssill
Grönpeppargravad lax
Whisky- och rosépeppargravad lax
Ägghalvor
Skagenröra
Skinka
Rökt älgkött
Kalvsylta
Skinkrulad
Rökt lammkorv
Lönnebergakorv
Köttbullar
Prinskorv
Omelett
Kantarellstuvning
Potatis
Sallad med granatäpple
Vitkålsallad
Söt jullimpa
Mjukt tunnbröd
Hårdbröd
Smörgåsrån
Havrekex
Brieost
Cheddarost
Hushållsost
Smör
Fikonmarmelad
Äppelmos
Senap
Rödbetssallad
Rödbetor
Mineralvatten
Julmust
Julöl

torsdag 22 december 2011

Jullov och present

Nu har hela familjen jullov. Jippi så skönt! Eftersom det var Idas sista dagisdag innan jullovet idag hade vi med oss presenter till världens bästa dagisfröknar (förskole-pedagoger ska man kanske säga :) ). De fick en liten bit brieost tillsammans med mina hembakade havrekex och hemgjorda fikonmarmelad med kardemumma.


Jag hoppas att även Ida vill ha sovmorgon imorgon för jag längtar efter att få soooova. Jag känner mig faktiskt ganska lugn inför jul, få se om jag säger detsamma imorgon kväll. Ikväll har vi städat och diskat undan lite, lagt in tre olika sorters sill och provsmakat laxen som nu är färdig. Imorgon ska vi fortsätta städa, göra äppelmos, baka lite kakor och ugnsbaka skinkan.

Da'n före da'n före doppareda'n

Hur går det med julförberedelserna?

Ikväll blir den gravade laxen klar. Åh så gott det ska bli! Årets varianter blir dels vår storfavorit den grönpeppargravade, sen blir det även en nyhet whisky- och rosépeppargravad lax. Ska blir spännande att smaka den.

Köttbullar har jag stekt på 2 kg köttfärs men jag måste dessutom köpa färdiga eftersom mina barn tycker köpta köttbullar är så mycket godare och på jul måste alla få sina favoriter.


Ikväll ska jag lägga in sill men jag har lite problem att bestämma mig för inläggning. Jag har så många favoriter några av dem är inlagd, citron-, whisky- och västerbottenssill. Jag kommer inte göra alla gamla favoriter eftersom jag dessutom vill prova ört- eller basilikasill.


Julgodistillverkningen har också börjat och där kan man prata om många favoriter t.ex. Rocky road eller rock'n'roll som Ida kallar den, wienernougat och Bountybollar. Ifjol blev lakritskola en favorit, få se om vi hinner göra den innan jul. Jag har aldrig gjort mintkyssar men är väldigt sugen på att prova det också i år. Någon som har ett bra beprövat recept?


Skinkan ligger i saltlag och drar till sig, på fredag är det dags att ugnsbaka den. Vi har alltid köpt färdigkokt skinka som vi bara har griljerat, men i år gör vi det på riktigt, den långa vägen, eftersom vi har köpt en halv gris av en bonde i närheten.


Det som ligger på efterkälken och jag inte allt har hunnit planera för det är julbaket och efterrätten. Saffransbullar med kanel, lussekatter, saffransmuffins och saffranskaka med kanel har jag i frysen så jag tror inte jag behöver baka nå mer med saffran. Eller vad tror ni? Men jag skulle vilja ha nå småkakor.