Hur går det med julförberedelserna?
Ikväll blir den gravade laxen klar. Åh så gott det ska bli! Årets varianter blir dels vår storfavorit den grönpeppargravade, sen blir det även en nyhet whisky- och rosépeppargravad lax. Ska blir spännande att smaka den.
Köttbullar har jag stekt på 2 kg köttfärs men jag måste dessutom köpa färdiga eftersom mina barn tycker köpta köttbullar är så mycket godare och på jul måste alla få sina favoriter.
Ikväll ska jag lägga in sill men jag har lite problem att bestämma mig för inläggning. Jag har så många favoriter några av dem är inlagd, citron-, whisky- och västerbottenssill. Jag kommer inte göra alla gamla favoriter eftersom jag dessutom vill prova ört- eller basilikasill.
Julgodistillverkningen har också börjat och där kan man prata om många favoriter t.ex. Rocky road eller rock'n'roll som Ida kallar den, wienernougat och Bountybollar. Ifjol blev lakritskola en favorit, få se om vi hinner göra den innan jul. Jag har aldrig gjort mintkyssar men är väldigt sugen på att prova det också i år. Någon som har ett bra beprövat recept?
Skinkan ligger i saltlag och drar till sig, på fredag är det dags att ugnsbaka den. Vi har alltid köpt färdigkokt skinka som vi bara har griljerat, men i år gör vi det på riktigt, den långa vägen, eftersom vi har köpt en halv gris av en bonde i närheten.
Det som ligger på efterkälken och jag inte allt har hunnit planera för det är julbaket och efterrätten. Saffransbullar med kanel, lussekatter, saffransmuffins och saffranskaka med kanel har jag i frysen så jag tror inte jag behöver baka nå mer med saffran. Eller vad tror ni? Men jag skulle vilja ha nå småkakor.
torsdag 22 december 2011
onsdag 21 december 2011
Havrekex
Nu är det bara en dag, eller rättare sagt en halv dag, kvar på jobb och skola innan det blir jullov. Gissa om vi längtar!
Olivias dator har varit trasig, skärmen är alldeles svart men lyser man på den så ser man allt och den fungerar utmärkt att koppla upp mot en tv t.ex. Vi lämnade in den för reparation för de var ganska säkra på att det var skärmens backlight som var trasig eftersom datorn fungerade i övrigt. Men nu ringde de och sa att det hade bytt reservdelen men det blev inget bättre. Snyft, vi måste ändå betala ca 900 kr för reservdelen och datorn är lika trasig som innan. Bara vi som är 900 kr fattigare.
Min svärmor brukar ha goda lite söta havrekex till jul och i år då vi inte firar med dem fick jag prova göra egna havrekex.
Havrekex
150 g smör
2,5 dl mjölk
6 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk socker
0,5 tsk salt
Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken. Värm tills det nästan kokar.
Mät upp havregrynen i en bunke och slå över margarinet och mjölken. Rör om och låt det svalna.
När havregrynen svalnat och svällt, blanda då i de två mjölsorterna, bakpulver, socker och salt.
Arbeta samman till en deg.
Kavla ut halva degen på ett bakplåtspapper. Först med vanlig kavel sedan med kruskavel. (Om du inte har det går det lika bra att nagga degen.)
Tryck ut rundlar med ett bra mått, t.ex. ett glas, eller sporra ut fyrkantiga kex.
Använd pepparkaksprincipen och gör på det viset slut på degen. (Av den överblivna degen görs en nu degklump att kavla ut)
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-9 minuter på 200 grader.
Låt svalna på galler utan bakduk.
Eftersom jag vill knyta ett snöre runt en trave kex gör jag fyrkantiga kex istället för runda. Det luktade havregrynsgröt och inte goda havrekex medan jag bakade ut degen så jag trodde att jag gjort nå fel. Inte blev min oro mindre när det var så konstig konsistens på degen heller. Men efter gräddning hade jag goda havrekex som inte smakade havregrynsgröt.
Olivias dator har varit trasig, skärmen är alldeles svart men lyser man på den så ser man allt och den fungerar utmärkt att koppla upp mot en tv t.ex. Vi lämnade in den för reparation för de var ganska säkra på att det var skärmens backlight som var trasig eftersom datorn fungerade i övrigt. Men nu ringde de och sa att det hade bytt reservdelen men det blev inget bättre. Snyft, vi måste ändå betala ca 900 kr för reservdelen och datorn är lika trasig som innan. Bara vi som är 900 kr fattigare.
Min svärmor brukar ha goda lite söta havrekex till jul och i år då vi inte firar med dem fick jag prova göra egna havrekex.
Havrekex
150 g smör
2,5 dl mjölk
6 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk socker
0,5 tsk salt
Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken. Värm tills det nästan kokar.
Mät upp havregrynen i en bunke och slå över margarinet och mjölken. Rör om och låt det svalna.
När havregrynen svalnat och svällt, blanda då i de två mjölsorterna, bakpulver, socker och salt.
Arbeta samman till en deg.
Kavla ut halva degen på ett bakplåtspapper. Först med vanlig kavel sedan med kruskavel. (Om du inte har det går det lika bra att nagga degen.)
Tryck ut rundlar med ett bra mått, t.ex. ett glas, eller sporra ut fyrkantiga kex.
Använd pepparkaksprincipen och gör på det viset slut på degen. (Av den överblivna degen görs en nu degklump att kavla ut)
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-9 minuter på 200 grader.
Låt svalna på galler utan bakduk.
Eftersom jag vill knyta ett snöre runt en trave kex gör jag fyrkantiga kex istället för runda. Det luktade havregrynsgröt och inte goda havrekex medan jag bakade ut degen så jag trodde att jag gjort nå fel. Inte blev min oro mindre när det var så konstig konsistens på degen heller. Men efter gräddning hade jag goda havrekex som inte smakade havregrynsgröt.
måndag 19 december 2011
Boeuf Bourguignon i Crock-pot
Nu börjar jag känna mig lite småstressad över allt jag vill hinna laga och baka inför jul. Jag vet, det går att köpa det mesta. Men det är ju inte lika kul! Jag njuter ju av att stå i köket så jag hoppas jag hinner med en hel del till den här veckan. Men med långa arbetsdagar och Isaks många hockeyträningar så är tiden lite knapp.
Igår när jag stod i köket större delen av dagen så var det skönt att middagen puttrade på alldeles själv i crock-poten.
Boeuf Bourguignon i Crock-pot
7 hg grytbitar
1,5 hg färskt sidfläsk
0,5 hg rökt sidfläsk
2 morötter
2 st vitlöksklyftor
1,5 msk fond
2 dl rödvin
2 dl vatten
2 krm malen svartpeppar
1 st lagerblad
1 liten burk champinjoner
4-5 msk syltlökar
1,5 msk maizena
Bryn köttet i en riktigt het panna. Stek i omgångar så att inte stekpannan kallnar.
Tärna det färska sidfläsket. Bryn även det stekpannan.
Lägg ner alla kött-sorter tillsammans med skivade morötter i Crock-poten och tillsätt rödvin, fond, vatten, peppar, lagerblad och halverade vitlöksklyftor.
Sätt på locket och placera grytan i basenheten. Sätt vredet på låg i 7-9 timmar.
Tillsätt syltlök och champinjoner när en halvtimme återstår.
Rör ut maizena med lite vatten och tillsätt till grytan när ca 5 minuter återstår.
Smaka av med salt och peppar om så önskas.
Jag hade inga färska champinjoner hemma så jag använde konserverade, men vill du så går det självklart lika bra med färska champinjoner. Fräs på dem innan du sätter dem i grytan tillsammans med köttet från början. Enligt receptet ska man finhacka vitlöken men det orkade inte jag så jag halverade dem bara det ger ändå mycket smak när de får koka med så länge. Vill man kan man plocka bort vitlöken innan man serverar grytan men långkokt vitlök är faktiskt gott. Har du ingen crock-pot så kokar du grytan på spisen i minst en timme istället.
Jag har verkligen börjat älska min crock-pot. I början tyckte jag mest det var lite krångligt att det tog sån tid jag var ju tvungen att planera maten så långt i förväg. Men maten blir underbart god när den får koka långsamt så länge. Dessutom är det så skönt att den klarar sig själv. Jag behöver inte vara orolig att det ska koka över utan den står bara i köket och luktar gott:)
Igår när jag stod i köket större delen av dagen så var det skönt att middagen puttrade på alldeles själv i crock-poten.
Boeuf Bourguignon i Crock-pot
7 hg grytbitar
1,5 hg färskt sidfläsk
0,5 hg rökt sidfläsk
2 morötter
2 st vitlöksklyftor
1,5 msk fond
2 dl rödvin
2 dl vatten
2 krm malen svartpeppar
1 st lagerblad
1 liten burk champinjoner
4-5 msk syltlökar
1,5 msk maizena
Bryn köttet i en riktigt het panna. Stek i omgångar så att inte stekpannan kallnar.
Tärna det färska sidfläsket. Bryn även det stekpannan.
Lägg ner alla kött-sorter tillsammans med skivade morötter i Crock-poten och tillsätt rödvin, fond, vatten, peppar, lagerblad och halverade vitlöksklyftor.
Sätt på locket och placera grytan i basenheten. Sätt vredet på låg i 7-9 timmar.
Tillsätt syltlök och champinjoner när en halvtimme återstår.
Rör ut maizena med lite vatten och tillsätt till grytan när ca 5 minuter återstår.
Smaka av med salt och peppar om så önskas.
Jag hade inga färska champinjoner hemma så jag använde konserverade, men vill du så går det självklart lika bra med färska champinjoner. Fräs på dem innan du sätter dem i grytan tillsammans med köttet från början. Enligt receptet ska man finhacka vitlöken men det orkade inte jag så jag halverade dem bara det ger ändå mycket smak när de får koka med så länge. Vill man kan man plocka bort vitlöken innan man serverar grytan men långkokt vitlök är faktiskt gott. Har du ingen crock-pot så kokar du grytan på spisen i minst en timme istället.
Jag har verkligen börjat älska min crock-pot. I början tyckte jag mest det var lite krångligt att det tog sån tid jag var ju tvungen att planera maten så långt i förväg. Men maten blir underbart god när den får koka långsamt så länge. Dessutom är det så skönt att den klarar sig själv. Jag behöver inte vara orolig att det ska koka över utan den står bara i köket och luktar gott:)
söndag 18 december 2011
Saffranspaj med bacon och tomat
Idag har vi en riktig mysdag som går i lugnets tecken. Det kan behövas inför sista veckan innan jul, den lär blir stressig. Barnen myser i soffan och ser Narnia och jag myser på i köket. Än så länge har jag, förutom frukost och lunch, gjort Bountybollar, Fikonmarmelad och middagens köttgryta. Dessutom sitter jag och planerar vad som ska finnas på årets julbord och då kom jag på att snart är det dags att grava laxen. Det får jag inte glömma! Gravad lax är nog min favorit på julbordet. Vad är er favorit?
I fredags åt vi en julig paj med bl.a. bacon och tomat.
Saffranspaj med bacon och tomat
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning
10-14 körsbärstomater
1 gul lök
140 g bacon
Äggstanning
3 ägg
3 dl vispgrädde
1,5 dl riven lagrad ost
0,5 g saffran
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Arbeta ihop smör och mjöl i en skål alt. en matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt den vila i kylen i ca 20 min.
Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform ca 24 cm i diameter.
Nagga botten. Förgrädda mitt i ugnen 225 grader i ca 10 min.
Lägg baconskivorna i en form och stek i ugnen samtidigt som pajskalet gräddas. (Vill du så går det lika bra att steka på plattan, men jag föredrar att använda ugnen.)
Skala och skär löken i halva ringar. Stek på låg värme så att den mjuknar utan att ta färg.
Halvera tomaterna. Dela baconskivorna i mindre bitar.
Sprid ut löken på hela pajbotten.
Lägg tomathalvorna längt pajkanten.
Lägg baconbitarna innanför tomaterna.
Vispa ihop äggstanningen och häll den på den.
Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter eller tills pajen stannat helt och fått fin färg.
En god paj som passar perfekt i advents- och jultider, kanske t.o.m på julbordet.
I fredags åt vi en julig paj med bl.a. bacon och tomat.
Saffranspaj med bacon och tomat
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning
10-14 körsbärstomater
1 gul lök
140 g bacon
Äggstanning
3 ägg
3 dl vispgrädde
1,5 dl riven lagrad ost
0,5 g saffran
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Arbeta ihop smör och mjöl i en skål alt. en matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt den vila i kylen i ca 20 min.
Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform ca 24 cm i diameter.
Nagga botten. Förgrädda mitt i ugnen 225 grader i ca 10 min.
Lägg baconskivorna i en form och stek i ugnen samtidigt som pajskalet gräddas. (Vill du så går det lika bra att steka på plattan, men jag föredrar att använda ugnen.)
Skala och skär löken i halva ringar. Stek på låg värme så att den mjuknar utan att ta färg.
Halvera tomaterna. Dela baconskivorna i mindre bitar.
Sprid ut löken på hela pajbotten.
Lägg tomathalvorna längt pajkanten.
Lägg baconbitarna innanför tomaterna.
Vispa ihop äggstanningen och häll den på den.
Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter eller tills pajen stannat helt och fått fin färg.
En god paj som passar perfekt i advents- och jultider, kanske t.o.m på julbordet.
lördag 17 december 2011
Saffranskaka med kanelfras
Nu har äntligen julgodistillverkningen kommit igång. Jag har hunnit göra två olika sorter på morgonen, eller fyra kanske man ska säga. Jag gjorde tre olika sorters knäckbräck och en omgång snöbollar. Recept kommer! Nu äter vi varm-korvslunch och snart ska Ida och jag göra oss i ordning för Ida ska på kalas hos Theo, en dagiskompis.
I morse fick vi årets löjromsleverans så nu har vi fullt i alla tre frysar. Hur ska jag rymma det jag vill baka till julaftonsfikat vid öppna spisen? Den här goda kakan som jag gjorde igår hittade jag hos Heavenly Cupcake. Är ni sugen på nå sött och gott ska ni titta in där.
Saffranskaka med kanelfras
100 g smör
2,25 dl socker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 pkt saffran
3 dl gräddfil
Kanelfras:
200 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
3 msk kanel
Vispa smör och socker vitt och pösigt, tillsätt ägen ett i taget och vispa mellan varje.
Vispa ner saffran och gräddfil i smeten.
Vänd ner mjöl blandat med bakpulver och rör försiktigt i smeten så att allt blandar sig.
Smörj och bröa en långpanna, ca 20x30cm, och häll i smeten.
Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter.
Kanelfras:
Rör samman smör och socker till Kanelfraset, tillsätt mjöl och kanel.
Blanda allt till en smulig massa.
Strö över kakan och grädda i ytterligare 15 minuter.
Den här kakan passar perfekt till jul då den smakar mycket av både saffran och kanel som båda är riktiga julsmaker för mig. Kanelfraset såg lite konstigt ut och var ganska mycket så jag var lite osäker under gräddning om det verkligen skulle bli en god kaka. Men jag hade inte behövt oroa mig för den blev goood.
I morse fick vi årets löjromsleverans så nu har vi fullt i alla tre frysar. Hur ska jag rymma det jag vill baka till julaftonsfikat vid öppna spisen? Den här goda kakan som jag gjorde igår hittade jag hos Heavenly Cupcake. Är ni sugen på nå sött och gott ska ni titta in där.
Saffranskakan i bakgrunden med Radiokaka längst fram.
Saffranskaka med kanelfras
100 g smör
2,25 dl socker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 pkt saffran
3 dl gräddfil
Kanelfras:
200 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
3 msk kanel
Vispa smör och socker vitt och pösigt, tillsätt ägen ett i taget och vispa mellan varje.
Vispa ner saffran och gräddfil i smeten.
Vänd ner mjöl blandat med bakpulver och rör försiktigt i smeten så att allt blandar sig.
Smörj och bröa en långpanna, ca 20x30cm, och häll i smeten.
Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter.
Kanelfras:
Rör samman smör och socker till Kanelfraset, tillsätt mjöl och kanel.
Blanda allt till en smulig massa.
Strö över kakan och grädda i ytterligare 15 minuter.
Den här kakan passar perfekt till jul då den smakar mycket av både saffran och kanel som båda är riktiga julsmaker för mig. Kanelfraset såg lite konstigt ut och var ganska mycket så jag var lite osäker under gräddning om det verkligen skulle bli en god kaka. Men jag hade inte behövt oroa mig för den blev goood.
Etiketter:
baka i långpanna,
fikabröd,
jul,
julbak,
mjuka kakor
fredag 16 december 2011
Inför-julen-middag
Ikväll har kusin Susanne och mina föräldrar varit här på middag, småplock som så ofta på fredagar. De har beställt ett lamm, att dela på, av Leifs kontakt och idag var det dags för styckning. Så efter middagen for Leif och hämtade köttbitarna och sen skar, malde och paketerade dem allt kött.
Susanne bjöd på efterrätt, en gammal klassiker - Radiokaka. Det var några år sedan jag åt det senast men nu tycker Olivia att vi ska göra en till julafton. Brukar ni ha radiokaka till jul? Jag hade även bakat en god saffranskaka med kanelfras, det var en väldigt "julig" smak med både saffran och kanel.
Sen blev vi fast i tv-soffan med att se Svenska hjältar-galan. Såg ni den? Oj vad ögonen tårades hela tiden. Vilka otroliga människor det finns. Nu är jag rätt trött så nu ska jag stupa i säng för imorgon ska vi göra julgodis.
Dagens middagstallrik bestod av saffranspaj med bacon och tomat,
revbensspjäll, köttbullar, sås, potatis och sallad
Susanne bjöd på efterrätt, en gammal klassiker - Radiokaka. Det var några år sedan jag åt det senast men nu tycker Olivia att vi ska göra en till julafton. Brukar ni ha radiokaka till jul? Jag hade även bakat en god saffranskaka med kanelfras, det var en väldigt "julig" smak med både saffran och kanel.
Saffranskaka med kanelfras och
Radiokaka
Kantarellsoppa med vitt vin
I går var Ida med förskolan i Stadsparken och såg julkalendern. När den slutade vid kvart i tre gick jag och hämtade henne där sen fick hon följa med till mitt jobb. Jag vet inte vad som var mest spännande för henne - att träffa tomten eller vara på mammas jobb. När jag hade jobbat klart for vi direkt hem (så skönt att slippa åka förbi dagis) och började med middagen som var soppa så det gick fort att fixa i ordning. Medan soppan puttrade på spisen passade jag på att göra en pajdeg och koka revbensspjäll.
Efter middagen for jag och Leif till Storheden en sväng där vi fick en hel del gjort (skönt!), sen lämnade jag av Leif hemma och hämtade upp Olivia och Isak för då var det dags för Olivias dansuppvisning. Eller rättare sagt föräldrarna fick vara med på en lektion för att se vad de gör på sina danslektioner. När den var klar så skjutsade jag hem barnen och åkte själv vidare till Kvantum för lite kompletteringshandling inför helgen. Vid halv tio sjönk jag sedan ner i soffan med en kopp te. Oj vad det smakade gott.
Kantarellsoppa med vitt vin
1 liter kantareller
1 gul lök
2 dl vitt vin
4 dl vatten
1,5 msk grönsaks- eller kycklingfond
1,5 dl vispgrädde
salt och peppar
Skala och hacka löken fint. Fräs den i olja utan att den tar färg.
Lägg i de rensade kantarellerna och låt dessa fräsa tills all vätska har kokat in. Salta och peppra.
Tillsätt fond, vatten och vin. Låt koka 10 minuter.
Mixa soppan slät med en mixerstav.
Tillsätt grädde och ev. mer vatten om du inte vill ha så tjock soppa.
Koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Jag serverade smörstekta kantareller och chilikryddade quesadillas till soppan. Olivia som älskar kantareller men inte är så förtjust i soppa tyckte om det här. Isak däremot tyckte att soppan var för tjock och var inte så förtjust i smaken heller.
Efter middagen for jag och Leif till Storheden en sväng där vi fick en hel del gjort (skönt!), sen lämnade jag av Leif hemma och hämtade upp Olivia och Isak för då var det dags för Olivias dansuppvisning. Eller rättare sagt föräldrarna fick vara med på en lektion för att se vad de gör på sina danslektioner. När den var klar så skjutsade jag hem barnen och åkte själv vidare till Kvantum för lite kompletteringshandling inför helgen. Vid halv tio sjönk jag sedan ner i soffan med en kopp te. Oj vad det smakade gott.
Kantarellsoppa med vitt vin
1 liter kantareller
1 gul lök
2 dl vitt vin
4 dl vatten
1,5 msk grönsaks- eller kycklingfond
1,5 dl vispgrädde
salt och peppar
Skala och hacka löken fint. Fräs den i olja utan att den tar färg.
Lägg i de rensade kantarellerna och låt dessa fräsa tills all vätska har kokat in. Salta och peppra.
Tillsätt fond, vatten och vin. Låt koka 10 minuter.
Mixa soppan slät med en mixerstav.
Tillsätt grädde och ev. mer vatten om du inte vill ha så tjock soppa.
Koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Jag serverade smörstekta kantareller och chilikryddade quesadillas till soppan. Olivia som älskar kantareller men inte är så förtjust i soppa tyckte om det här. Isak däremot tyckte att soppan var för tjock och var inte så förtjust i smaken heller.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)