Vi är en familj som älskar att grilla. Vi grillar i stort sett varje dag på sommaren, nån dag då det regnar kan vi laga mat på spisen istället. Men idag regnade det inte och ändå gjorde vi något annat än grillade till middag. Vi blev så sugna på kycklingkebabrulle så vi gjorde det istället. Jag var lite sugen att göra en nektarinpaj idag men det har varit så varmt och så hög luftfuktighet så jag orkade inte börja göra paj.
Kycklingkebabrulle
1 kg kycklingfilé
Marinad:
0,75 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 msk sambal oelek
1 msk färsk oregano
1 msk färsk timjan
1 tsk mald spiskummin
1 tsk kebabkrydda
salt och peppar
2 msk citronsaft
Tillbehör:
libabröd
isbergsallad
tomat
gurka
rödlök
kebabsås
Blanda ingredienserna till marinaden.
Skär kycklingen i småbitar och rör ner det i marinaden, låt det stå och dra i nån timme.
Ta upp och stek i omgångar.
Skär alla grönsaker i småbitar.
Lägg libabröden på tallrikar och lägg på ordentligt med sallad, gurka, rödlök, tomat, kycklingen och sist kebabsåsen.
Rulla ihop till en rulle. Sätt lite folie i slutet av rullen så ramlar det inte ut på "baksidan" dessutom blir det inte lika kladdigt att hålla.
Vilken succé det här blev till middag. Vi åt upp ett helt kilo kycklingfilé och alla tyckte det var såå gott. Isak åt tacosalsa till kebabrullen istället för kebabsåsen och tyckte att det var gott. Det här kommer vi göra många fler gånger. Nästa gång gör jag nog även en vitlöksdressing.
Det var första gången jag provade libabröd och jag tyckte de var riktigt goda. Hittar man inte libabröd kan man använda mjuka tortilla som man kan använda till tacos. Men jag är inte så förtjust i tortillabröd så det här var en positiv överraskning. De var inte så lätta att hitta däremot, till slut hittade vi det på Willys.
lördag 9 juli 2011
fredag 8 juli 2011
Sallad med nektariner
Stackars Isak har bränt sig i ansiktet, på ryggen och på axlarna. Han är jätteröd och det gör ont när han ska sova och täcket eller lakanet rör ryggen. Har smörjt in honom med Aloe Vera Gelly som jag hoppas ska svalka lite. Han har varit ute i en pool hela dan och enligt temperatur.nu har det varit över 30 grader i Boden där han varit. Vi har 30 grader inomhus så snart ska jag gå ner i källaren, och lägga mig och läsa, för där är det betydligt svalare.
Nu är nektarinerna billiga och goda så då passar vi på att äta dem som de är och använda dem i sallad. Har ni fler tips vad man kan använda nektariner till?
Sallad med nektariner
ruccolasallad
2 tomater
2 nektariner
gräslök
Täck ett fint fat med ruccola.
Tärna tomater och nektariner. Lägg ovanpå ruccolan.
Klipp gräslök över.
Somrig och god sallad som passade bra till grillad lax. Jag hade tänkt smula över lite mozzarella också men det glömde jag bort. Jag får försöka komma ihåg det nästa gång istället.
Nu är nektarinerna billiga och goda så då passar vi på att äta dem som de är och använda dem i sallad. Har ni fler tips vad man kan använda nektariner till?
Sallad med nektariner
ruccolasallad
2 tomater
2 nektariner
gräslök
Täck ett fint fat med ruccola.
Tärna tomater och nektariner. Lägg ovanpå ruccolan.
Klipp gräslök över.
Somrig och god sallad som passade bra till grillad lax. Jag hade tänkt smula över lite mozzarella också men det glömde jag bort. Jag får försöka komma ihåg det nästa gång istället.
Sol och bad
Tittar bara in en snabb sväng för att visa hur bra vi har haft det idag...liksom många andra dagar den här underbara sommaren med skinande sol mest varje dag.
Isak följde med en kompis till ett utomhusbad i Boden, men jag och tjejerna åkte till mormor och morfar som vanligt och badade där. Sedan åkte vi till ett sommarcafé där vi fikade och myste ett tag. Middagen är precis avslutad, vi åt god grillad lax, färskpotatis, citronsås och nektarinsallad. Jag återkommer senare med nektarinsalladreceptet.
Olivia och Ida badar i Luleälven. Härligt, eller hur?
torsdag 7 juli 2011
Ida 4 år
Nu är snart Idas 4-årsdag slut. Hon ligger och sover efter en lång och rolig dag som började i morse med att hon låtsades sova och vi kom in och sjöng för henne. Sedan öppnade hon några paket redan i sängen innan det var dags för frukost ute. Även i dag har det varit en otrolig sommardag och det är inte många minuter vi har varit inomhus.
På eftermidda'n kom mormor och morfar med fler paket. Det var smådockor med säng och garderober som mormor berättade en saga om och det blev väldigt uppskattat för Ida ville höra sagan om och om igen. Till fikat blev det kokosmuffins med rosa frosting, chokladbollar, havrekakor med rabarber, kanellängder, marängjordgubbstårta och för att väga upp det söta hade jag även polarkaka med skinka och gurka. Efter fikat ville barnen åka och bada så de följde med mormor och morfar hem till dem för ett dopp i älven medan jag fixade middagen.
Till middag åt vi surströmming och det var lika gott som vanligt. Vi hade de klasssika tillbehören - hårt och mjukt tunnbröd, potatis, smör, lök, tomat och även turkisk yoghurt. Dagen avslutades med jordubbar och trots att klockan var över åtta så sken och värmde solen som om det var mitt på dan.
Frukost på altanen
och Ida visar hur många år hon fyller.
Dagens fikabord
Jordgubbar i strålande kvällssol.
onsdag 6 juli 2011
Rabarberslush
Nu är alla paket inslagna till morgondagens huvudperson. Än så länge har hon inte så höga krav på presenterna, tack o lov. När mormor frågade vad hon önskade sig svarade hon "Ja, vad har ni?". Ibland svarar hon "mobil" eller "ny dator" och då förstår man att hon har lyssnat på sina storasyskon. Det mesta är klart inför morgondagens kalas men jag skulle även vilja hinna baka havrekakor så att det åtminstone finns en ny sort på fikabordet mot för barnkalaset. Men det borde jag hinna imorgon efter frukost och paketöppning. Dessutom hoppas jag att vi får tag i fina jordgubbar till tårtan imorgon, de som fanns på affären idag var inte fina.
Har ni samma härliga sommar som vi? Det är så härligt med sommar när den är så här - solig och varm. Hoppas vädret fortsätter så här och då behöver man svalka sig lite då och då. Jag har gjort rabarberslush några gånger redan, bl.a. på Idas barnkalas.
Rabarberslush
250 g rabarberstjälkar
5 dl vatten
1 dl socker
1 msk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
Skär rabarbern i mindre bitar och lägg ner dem i en kastrull. Tillsätt vatten och socker.
Koka upp och låt koka tills rabarberbitarna blivit mjuka.
Häll upp att rinna av i en finmaskig sil. Låt lagen kallna.
Tillsätt citronsaft och vaniljsocker i den kalla lagen.
Ställ lagen i frysen i ett par timmar, men ta fram ett par gånger och rör/vispa den porös. Det går även att djupfrysa lagen och ta fram den en stund före serveringen och vispa till en porös issörja.
Häll upp slushen i glas och servera genast med sugrör och sked.
Jag tyckte det här var svalkande och gott men omdömena har varierat. Många har tyckt om det men det har även funnits en del som inte tyckte det var gott, framför allt av barnen. Det blev en ganska stark rabarbersmak, det kanske var det som var felet för dem.
Har ni samma härliga sommar som vi? Det är så härligt med sommar när den är så här - solig och varm. Hoppas vädret fortsätter så här och då behöver man svalka sig lite då och då. Jag har gjort rabarberslush några gånger redan, bl.a. på Idas barnkalas.
Rabarberslush
250 g rabarberstjälkar
5 dl vatten
1 dl socker
1 msk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
Skär rabarbern i mindre bitar och lägg ner dem i en kastrull. Tillsätt vatten och socker.
Koka upp och låt koka tills rabarberbitarna blivit mjuka.
Häll upp att rinna av i en finmaskig sil. Låt lagen kallna.
Tillsätt citronsaft och vaniljsocker i den kalla lagen.
Ställ lagen i frysen i ett par timmar, men ta fram ett par gånger och rör/vispa den porös. Det går även att djupfrysa lagen och ta fram den en stund före serveringen och vispa till en porös issörja.
Häll upp slushen i glas och servera genast med sugrör och sked.
Jag tyckte det här var svalkande och gott men omdömena har varierat. Många har tyckt om det men det har även funnits en del som inte tyckte det var gott, framför allt av barnen. Det blev en ganska stark rabarbersmak, det kanske var det som var felet för dem.
Barbie-glasstårta
I dag blir det nya kalasförberedelser för imorgon är det Idas riktiga födelsedag, då hon blir 4 år. Tänk att vår lilla sladdis redan är 4 år. Måste röja lite, när det är så fint väder är man inne så lite som möjligt och då hamnar grejer på fel plats extra lätt. För man bara lägger in det man måste på närmaste ställe och det känns som att vi har badkläder och handdukar överallt. Dessutom är köksgolvet fullt med melon, barnen äter det hela dagarna och hinner droppa en hel del på väg ut.
Till Idas barnkalas gjorde jag en glasstårta, dels för att barn oftast tycker bättre om glass än tårta och dels för att Ida är ägg-allergisk. Har tidigare sett Barbie-tårtor av princesstårtetyp men jag gjorde den som en glasstårta. Jag valde en blåbärs- och vaniljglass som blev lila när jag vispade ihop den.
Barbie-glasstårta
ca 3 liter glass
spraygrädde
barbiedocka
rund sockerkaksform med hål i mitten
Klä formen med plastfolie så är det lättare att få ut glasstårtan sen.
Vispa glassen mjuk och fyll sedan formen.
Ställ i frysen för att frysa om glassen.
Servering:
Spola lite vatten på formen så lossnar glassen enkelt.
Vänd upp glasstårtan på ett fat.
Ta bort benen på barbiedockan och linda folie runt överkroppen så blir det en silverglittrig överdel på klänningen.
Sätt ner barbie-dockan i hålet i mitten på glassen. Fyll ut tomrummet med maränger så att barbie står stadigt.
Garnera "klänningen" med grädde och ev. strössel.
Jag använde spraygrädde för att det skulle gå fort vid serveringstillfället. Det var 20 grader varmt ute och glassen smälte fort. Vill man och känner att man har tid kan man självklart vispa vanlig grädde och sen spritsa den. Klänningens överdel hade jag dessutom pyntat med rosa pärlsocker som jag "limmade" fast med vit kristyr.
Till Idas barnkalas gjorde jag en glasstårta, dels för att barn oftast tycker bättre om glass än tårta och dels för att Ida är ägg-allergisk. Har tidigare sett Barbie-tårtor av princesstårtetyp men jag gjorde den som en glasstårta. Jag valde en blåbärs- och vaniljglass som blev lila när jag vispade ihop den.
Barbie-glasstårta
ca 3 liter glass
spraygrädde
barbiedocka
rund sockerkaksform med hål i mitten
Klä formen med plastfolie så är det lättare att få ut glasstårtan sen.
Vispa glassen mjuk och fyll sedan formen.
Ställ i frysen för att frysa om glassen.
Servering:
Spola lite vatten på formen så lossnar glassen enkelt.
Vänd upp glasstårtan på ett fat.
Ta bort benen på barbiedockan och linda folie runt överkroppen så blir det en silverglittrig överdel på klänningen.
Sätt ner barbie-dockan i hålet i mitten på glassen. Fyll ut tomrummet med maränger så att barbie står stadigt.
Garnera "klänningen" med grädde och ev. strössel.
Jag använde spraygrädde för att det skulle gå fort vid serveringstillfället. Det var 20 grader varmt ute och glassen smälte fort. Vill man och känner att man har tid kan man självklart vispa vanlig grädde och sen spritsa den. Klänningens överdel hade jag dessutom pyntat med rosa pärlsocker som jag "limmade" fast med vit kristyr.
tisdag 5 juli 2011
Cake pops med Ballerina kladdkaka
Solen skiner och det verkar vara vindstilla. Härligt! Nu ska jag duscha sen ska jag ordna frukost på altan till mig och barnen. Olivia som gärna sover på morgonen sa igår att hon ville bli väckt till frukost för hon saknar att äta mysiga frukostar med övriga familjen. Få se om hon har ångrat sig och vill sova vidare när jag väl försöker väcka henne. Leif måste jobba i dag så han for i väg strax efter fem i morse, stackarn. Jag undrar hur det gick att stiga upp för honom för vi har verkligen kommit in i semestertider.
Jag blev så glad när jag upptäckte att Ballerina kladdkaka vanilj inte innehåller nötter, nu väntar jag på att Göteborgs kex även tar bort nötter från choklad-varianten. Eftersom Balleringa kladdkaka inte innehåller nougat-kräm (som vanlig Ballerina) tycker jag att det är onödigt att använda nötter i chokladkrämen.
Cake pops med Ballerina kladdkaka
1 paket Ballerina kladdkaka
100 g philadelphiaost
150 g vit choklad
grillpinnar, delade på mitten
Smula sönder kakorna, gärna i matberedare.
Blanda ihop kaksmulorna med philadelphiaosten. Låt stå kallt en stund.
Rulla degen till bollar. Ställ i frysen så att de blir riktigt kalla innan de ska doppas i choklad.
Smält chokladen över vattenbad.
Doppa ena änden av pinnen i choklad stick in den i bollen. Låt stelna något så sitter pinnen fast bättre.
Rulla hela bollen i choklad. Låt stelna. Vill man att de ska glittra lite mer garnerar man med strössel eller liknande innan chokladen har stelnat.
Jag tycker fortfarande att min cake pops med kokoskaka och mörk choklad är den godaste varianten. Den här blev väldigt mjuk och trillade lätt av pinnarna. Måste nog ha de stående i kyl längre eller minska ner på philadelphiaosten. Vit choklad är ju inte heller någon favorit hos mig, men det blir snyggt med den svarta bollen mot den vita chokladen.
För att pinnarna ska stå kan man använda en bit oasis, men det kanske man inte har hemma och då går det lika bra att använda ett glas fyllt med socker som man sticker ner pinnarna i.
Jag blev så glad när jag upptäckte att Ballerina kladdkaka vanilj inte innehåller nötter, nu väntar jag på att Göteborgs kex även tar bort nötter från choklad-varianten. Eftersom Balleringa kladdkaka inte innehåller nougat-kräm (som vanlig Ballerina) tycker jag att det är onödigt att använda nötter i chokladkrämen.
Cake pops med Ballerina kladdkaka
1 paket Ballerina kladdkaka
100 g philadelphiaost
150 g vit choklad
grillpinnar, delade på mitten
Smula sönder kakorna, gärna i matberedare.
Blanda ihop kaksmulorna med philadelphiaosten. Låt stå kallt en stund.
Rulla degen till bollar. Ställ i frysen så att de blir riktigt kalla innan de ska doppas i choklad.
Smält chokladen över vattenbad.
Doppa ena änden av pinnen i choklad stick in den i bollen. Låt stelna något så sitter pinnen fast bättre.
Rulla hela bollen i choklad. Låt stelna. Vill man att de ska glittra lite mer garnerar man med strössel eller liknande innan chokladen har stelnat.
Jag tycker fortfarande att min cake pops med kokoskaka och mörk choklad är den godaste varianten. Den här blev väldigt mjuk och trillade lätt av pinnarna. Måste nog ha de stående i kyl längre eller minska ner på philadelphiaosten. Vit choklad är ju inte heller någon favorit hos mig, men det blir snyggt med den svarta bollen mot den vita chokladen.
För att pinnarna ska stå kan man använda en bit oasis, men det kanske man inte har hemma och då går det lika bra att använda ett glas fyllt med socker som man sticker ner pinnarna i.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)