onsdag 2 mars 2011

Vingryta

I dag har jag varit på utbildning hela dagen, det i kombination med att jag sover dålig på nätterna pga hostan gör att jag är jättetrött nu. Helst skulle jag vilja gå och lägga mig trots att klockan bara är sju. Ida har precis somnat och det ser så skönt ut. Jag var så trött så jag glömde att ta kort på dagens mat :( som var en gryta som jag förberedde redan i söndags och värmde på i dag till middag och åt tillsammans med ris.

Nu tror jag att jag ska försöka ta mig ut på en promenad så jag får lite frisk luft, förhoppningsvis piggnar jag till lite av det. Fast då missar jag ju "Halv åtta hos mig", men det får jag stå ut med för en gångs skull.

Vingryta
6 hg fläskkött, t.ex fläskkarré eller skinkstek, i bitar
1 msk strösocker
1 gul hackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
3 dl rödvin
2,5 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
Salt o Peppar

Bryn köttet lite åt gången i en stekpannan, flytta över allt till en strörre gryta.
Tillsätt socker, lök, vitlök, vin och vatten.
Koka köttet i 30-60 min. Slå på mer vatten om det kokar bort.
Tillsätt grädden, koka några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Det blev en väldigt god smak på den här grytan som påminner jättemycket om den vinmarinerade köttgrytan som jag brukar göra. Men i den använder jag grytbitar av älg istället för fläskkött.

tisdag 1 mars 2011

Morotsröra

I utbyggnaden har det äntligen kommit upp mellanväggar så nu består utbyggnaden av 4 rum istället för ett stort. Det är så spännande att komma hem från jobbet och se hur mycket de har hunnit. Det fina vädret fortsätter...vilket sportlovsväder. Vad synd att vi inte är lediga hela familjen och kan vara ute och njuta. Just nu är Isak och Leif på hockeyträning och Olivia ska sova hos mormor och morfar, så det är bara jag och Ida hemma, hon leker att hon bakar semlor. På söndag ska vi baka semlor på riktigt för nästa tisdag är det fettisdag.

Till steken med ingefära, honung och balsamvinäger gjorde jag en enkel morotsröra.
Morotsröra
4 morötter
1 dl matyoghurt
2 cm färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
Flingalt och nymalen svartpeppar

Skala och koka morötterna mjuka.
Mixa dem tillsammans med yoghurt, riven ingefära och krossad vitlök till en slät röra.
Smaka av med flingsalt, svartpeppar och ev. lite timjan.

En lite annorlunda sås/dressing/röra men väldigt god till kött. Jag tyckte att den smakade en aning för mycket vitlök så nästa gång tar jag nog lite mindre.

måndag 28 februari 2011

Matsedel v.9 mars 2011

Vilket väder! Jag vill också ha sportlov och ta med mig fika ut på isen för att fika i solskenet. Det är så underbart ute, ett par plusgrader och strålande sol. Varför sitter man inne på ett kontor?
Matsedel v.9 mars 2011
Må: Pyttipanna
Ti: Stekt röding och potatis
On: Vingryta och ris
To: Våfflor
Fr: Kyckling ayam
Lö: Limefilé
Sö: Köttgryta

Stek med ingefära, honung och balsamvinäger

I dag börjar sportlovet för Olivia och Isak men tyvärr blir det ingen skidresa i år. Jag ska inte vara ledig nån hel dag under lovet men har tagit sovmorgon idag för att hinna äta en mysig frukost med storbarnen, sen kommer jag nog sluta tidigare vissa dagar och ta långluncher andra dagar.

Igår gjorde vi en stek med en glaze med bland annat en av mina favoriter - balsamvinäger. Det blev så gott som jag hade hoppats.
Stek med ingefära, honung och balsamvinäger
Ca 1 kg fransyska, jag använde fransyska av älg
Glaze:
3 cm färsk ingefära
1 dl rapsolja
1/2 dl flytande honung
1/2 dl soja
1/2 dl balsamvinäger
1/2 msk timjan
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Hetta upp smör i en gryta eller stekpanna med hög kant som tål att sättas in i ugn. Bryn fransyskan runtom i smöret. salta och peppra.
Blanda ihop alla ingredienser till glazen och häll den över köttet. Bryn ytterligare någon minut.
Stick in en termometer i tjockaste delen på steken. Ställ in grytan eller pannan i ugnen på 175° och låt steka tills temperaturen når ca 57-58°. (Ca 1 1/2 timme)
Späd med lite vatten ett par gånger under tiden.
Ta ut steken och låt vila. Sila skyn.
Skär köttet i tunna skivor och servera med skyn, morotsröra, potatis och sparris.

Ida är lite sugen att smaka en köttbit.

Alla tyckte det var jättegott kött, så vi åt och vi åt och vi åt. Det här kommer vi definitivt att göra många fler gånger.

lördag 26 februari 2011

Silviakaka

Ikväll är det dags för sista deltävlingen i Melodifestivalen och vi hoppas få höra flera bra låtar. Har ni någon favorit till slutsegern redan, eller? Barnen hoppas det blir Danny eller Eric Saade som får representera Sverige och jag har inte hittat nån riktig favorit i år.

I eftermiddags bakade jag en Silviakaka som jag bjöd mamma och pappa på när de var här för att inspektera bygget. Jag smakar nog en liten bit till när jag myser med barnen i soffan till Melodifestivalen ikväll.
Silviakaka
2 hela ägg
1 äggvita
2,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 dl vatten
Glasyr:
1 äggulor
100 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl kokos

Vispa de hela äggen, äggvitan och strösockret pösigt med elvisp.
Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i äggsmeten. Rör i vattnet.
Häll i rund och smord springform.
Grädda 175 grader i 20-25 min på nedersta falsen.
Låt kallna
Glasyr:
Smält smöret, tillsätt socker och vaniljsocker. Rör tills sockret löst sig och smeten har svalnat något.
Rör sedan ner äggulan när smeten har svalnat något.
Bred glasyren på den kalla kakan, strö över kokos.

Kreolskans vardagsgryta

I går blev det äntligen lite varmare, kring minus tio, men då var det halv storm ute och var ändå svinkallt. I dag blåser det inte speciellt mycket och bara några minusgrader - äntligen. Egentligen behöver vi städa i helgen men eftersom vi väntar hem hantverkare nästa vecka känns det onödigt att städa för de lär skita ner med allt byggdamm som brukar vara svårt att undvika.

I går kväll gjorde Olivia slingor i håret. Det var hennes kusiners kusin, Emma, som gjorde det och det blev jättefint. Till middag bjöd vi Emma på Kreolskans vardagsgryta. Oftast använder man fläskfilé till den, men vi gjorde en vardagsvariant med fläskkarré istället.
Kreolskans vardagsgryta
600 g fläskkarré, i tärningar
2 st kabanosskorv, i skivor
2 tsk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymalen
0,5-1 tsk mejram
2 msk vetemjöl
1 dl syltlök
1 dl svarta oliver, urkärnade 
1 dl ättiksgurka, hackad
2,5 dl grädde
2,5 dl vatten eller mjölk
1 st röd paprika, strimlad

Bryn fläskkarrén i olja i en tjockbottnad gryta. Krydda med salt, peppar och mejram.
Tillsätt korven. Strö över mjölet. Slå över grädden och mjölk eller vatten. Koka under lock i 5-10 min.
Rör ner syltlök, oliver och gurka. Koka under lock i ytterligare 5-10 min.
Blanda ner paprika. Koka upp.
Servera med ris och sallad.

torsdag 24 februari 2011

Scones

Ursäkta att jag tjatar, men jag är såå less kylan nu! När ska vi få lite värme? Idag har det blåst riktigt mycket också så det känns betydligt kallare än de tjugo minusgraderna termometern visar. I dag har längd-VM börjat och jag var väldigt nöjd med att sluta tidigare på torsdagar för då hann jag hem till sprint-finalerna som resulterade i ett guld och ett brons.

Snickarna i utbyggnaden har hunnit litegrann men i källaren står det stilla. Jag undrar om de hinner klart utbyggnaden på två veckor som det var sagt. Nästa vecka kommer de som ska fixa i källaren - hoppas jag. De hann inte komma den här veckan som det var sagt. Jag är lite ivrig för jag längtar tills det blir klart.

Igår till kvällsfikat bakade Olivia scones som blev jättegoda. Än en gång måste jag hylla skolans hemkunskap.
Scones
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g margarin
2 dl mjölk

Blanda ihop de torra ingredienserna.
Tillsätt rumsvarmt margarin och rör ihop.
Tillsätt mjölken och gör till deg.
Ta upp på bakbord och dela i 2 delar. Platta ut till 2 runda scones ca 1 cm tjocka.
Gör ett kors tvärs över brödet och nagga.
Grädda i 225 grader i 10-15 min.
Låt svalna något.

Olivia använde mjölkfritt margarin och havremjölk och de blev jättegoda. Tänk på att scones är godast nygjorda då de bara har svalnat en aning.