Till helgen som kommer ska Isak på hockeyläger till Övertorneå. De kommer säkert få jättekul med mycket hockey-, kost- och träningssnack. Leif följer med honom så vi blir bara tjejerna hemma i helgen. Undra vad vi då ska hitta på. Lördagkväll ska jag på 50 årsfest men övrig tid måste vi nog hitta på nå riktigt tjejigt och mysigt.
Har inte hunnit inte lägga ut receptet på fredagens goda efterrätt. Väl värd att prova. Nu har jag en massa äggvitor i kylskåpet. Undra om jag hinner baka med dem snart så jag slipper kasta dem. Funderar om jag ska försöka mig på att göra en Pavlova. Jag har aldrig gjort en själv men mamma gör den lite då och då, och det är ju såå gott. Det tråkiga är ju att Ida och Isak inte kan smaka den eftersom de är äggallergiska. Måste hitta på nå riktigt gott att baka till dem också så att de inte blir alltför ledsna om vi äter Pavlova.
Blåbärs- och whiskyglass med kardemumma- och digestiveströssel
Blåbärs- och whiskyglass:
2 dl tinade blåbär + till garnering
5 äggulor
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk whisky
3 dl vispgrädde
Kardemumma- och digestiveströssel:
25 g smör
5 digestivekex
3/4-1 tsk hel kardemumma
Blåbärs- och whiskyglass:
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt whisky och blåbär.
Vispa grädden fast och vänd ner den i ägg- och blåbärsblandningen.
Häll upp i en form. Ställ i frysen minst 6 timmar.
Kardemumma- och digestiveströssel:
Smält smöret. Smula/krossa digestivekexen fint. Stöt kardemumman i en mortel.
Blanda smör, kexsmulor och kardemumma. Strö ut på en plåt med bakplåtspapper.
Rosta i ugnen i 175°C ca 7 minuter. Ta ut och låt stå framme och torka.
Servering:
Ta fram glassen och ställ i kylen ca 30 minuter före servering.
Servera glassen med det rostade strösslet. Garnera med blåbär och gärna en myntakvist.
Jag har skrivit tidigare att blåbär och kardemumma är en underbar kombination och jag har inte ändrat mig. Kardemummasmaken tog dock över whiskysmaken här, men om man endast åt av glassen kände man att blåbär och whisky också är en bra kombination. Jag använde en rund springform på ca 24 cm i diameter och glassen blev lite väl platt så nästa gång använder jag mig av en mindre form. Eftersom jag satte plastfolie i botten av formen så var det inga problem att få loss glassen vid servering. Använder ni frysta blåbär blir inte glassen blålila och fin (jag vet av egen erfarenhet) så kom ihåg att tina dem först.
tisdag 18 januari 2011
söndag 16 januari 2011
Matsedel v.3 januari 2011
Nu när det är slut på helger och veckostressen med jobb, skola, dagis och kvällsaktiviteter har tagit över, är det bäst att planera veckans middagar. Utan planering är det svårt att hinna med att laga nå annat än varm korv eller varma mackor.
Matsedel v.3 januari 2011
Må: Tortillapizza
Ti: Gulaschsoppa
On: Olivias risotto
To: Köttfärs med curry
Fr: Småplock med mycket kyckling
Lö: Jag är på fest och Leif o Isak är på hockeyläger
Sö: Lax
Matsedel v.3 januari 2011
Må: Tortillapizza
Ti: Gulaschsoppa
On: Olivias risotto
To: Köttfärs med curry
Fr: Småplock med mycket kyckling
Lö: Jag är på fest och Leif o Isak är på hockeyläger
Sö: Lax
Saffransdoftande fisksoppa
Det blev en hel del disk i fredags så i går gick diskmaskinen varm här hos oss. Tur att vi har diskmaskin, det hade inte varit kul att handdiska alla tallrikar. Större delen av eftermiddagen igår var vi i ishallen eftersom Isak hade hockey-sammandrag. Jag och Olivia hjälpte till med fikaförsäljningen och Leif var hockey-supporter. Det var första matcherna som de spelade på helplan och det gick bra, de vann båda matcherna, Isak hade ett assist dessutom så han var nöjd.
Eftersom vi hade kvar så mycket soppa från fredagens soppmiddag bjöd vi mina föräldrar på middag. Igår var det nästan minus 30 ute så det passade väldigt bra med en värmande soppa.
Saffransdoftande fisksoppa 4-6 port
1 gul lök
3 morötter
1 purjolök
1 röd paprika
lite olivolja
2 fiskbuljongtärningar
1 l vatten
600 g krossade tomater
1-2 paket, à 0,5 g saffran
2 tsk blandade örtkryddor; basilika, timjan, oregano
2 msk het tacosås
4 dl crème fraiche
500 g torsk-, lax- och/eller spättafiléer
200 g skalade räkor (ca 500 g oskalade)
hackad persilja
Skala och hacka löken. Skala och skär morötterna i cm-tjocka skivor. Rensa och skiva purjon. Rensa och strimla paprikan.
Fräs grönsakerna hastigt i oljan på svag värme några minuter.
Tillsätt buljong, krossade tomater, saffran och kryddor.
Låt sjuda under lock i ca 30 min tills grönsakerna mjuknat. Rör ner crème fraiche och tacosås. Låt det koka upp.
Tillsätt fisken i bitar och låt soppan sjuda på svag värme i 5 min tills fisken är färdig och faller sönder.
Tillsätt räkorna. Strö på persilja.
Servera med vitlöksstark aioli och bröd.
Jag tycker att den här soppan/grytan är väldigt god med bra blandning av alla smaker. Jag har smakat soppor med mer saffransmak och de tycker jag inte alls är lika goda som den här då man mest bara anar saffransmaken. Jag hade tre saffranspaket till dubbelsats. Tänk på att inte koka soppan efter du har tillsatt räkorna för då är det risk att de blir sega. Jag orkade inte göra aioli så jag blandade vitlök i turkisk yoghurt och serverade till soppan. Om man serverar bröd till soppan så räcker den gott och väl till 6 personer, om den bara räcker till fyra st så måste man äta riktigt mycket soppa.
Eftersom vi hade kvar så mycket soppa från fredagens soppmiddag bjöd vi mina föräldrar på middag. Igår var det nästan minus 30 ute så det passade väldigt bra med en värmande soppa.
Saffransdoftande fisksoppa 4-6 port
1 gul lök
3 morötter
1 purjolök
1 röd paprika
lite olivolja
2 fiskbuljongtärningar
1 l vatten
600 g krossade tomater
1-2 paket, à 0,5 g saffran
2 tsk blandade örtkryddor; basilika, timjan, oregano
2 msk het tacosås
4 dl crème fraiche
500 g torsk-, lax- och/eller spättafiléer
200 g skalade räkor (ca 500 g oskalade)
hackad persilja
Skala och hacka löken. Skala och skär morötterna i cm-tjocka skivor. Rensa och skiva purjon. Rensa och strimla paprikan.
Fräs grönsakerna hastigt i oljan på svag värme några minuter.
Tillsätt buljong, krossade tomater, saffran och kryddor.
Låt sjuda under lock i ca 30 min tills grönsakerna mjuknat. Rör ner crème fraiche och tacosås. Låt det koka upp.
Tillsätt fisken i bitar och låt soppan sjuda på svag värme i 5 min tills fisken är färdig och faller sönder.
Tillsätt räkorna. Strö på persilja.
Servera med vitlöksstark aioli och bröd.
Jag tycker att den här soppan/grytan är väldigt god med bra blandning av alla smaker. Jag har smakat soppor med mer saffransmak och de tycker jag inte alls är lika goda som den här då man mest bara anar saffransmaken. Jag hade tre saffranspaket till dubbelsats. Tänk på att inte koka soppan efter du har tillsatt räkorna för då är det risk att de blir sega. Jag orkade inte göra aioli så jag blandade vitlök i turkisk yoghurt och serverade till soppan. Om man serverar bröd till soppan så räcker den gott och väl till 6 personer, om den bara räcker till fyra st så måste man äta riktigt mycket soppa.
fredag 14 januari 2011
Soppmiddag till många
Ikväll har vi haft fullt hus. Vi har varit åtta vuxna, sju barn och en liten bebis. Tyvärr var en av killarna sjuka så han orkade inte komma. När jag planerade middagen funderade jag hur jag skulle lyckas och orka att göra sallad och fixa potatis, ris el dyl till så många. Det ordnade jag genom att bjuda på matiga soppor, som bara behöver bröd som tillbehör. Men eftersom jag är bra på att krångla till det när jag ska bjuda på mat så gjorde jag två soppor. Varför kunde jag inte nöja mig med en? Jag var sugen på fisksoppa, men jag var rädd för att barnen inte var sugen på det så därför gjorde jag en köttfärssoppa också. När man gör två maträtter måste man göra ordentligt av varje rätt för tänk om alla äter av en och samma. Så nu har vi soppa kvar till flera middagar.
Förrätt
Melon
Oliver
Gurkstavar
Grissinis
Ölkorv
Varmrätt
Smör och ost
Brieost
Tacochips
Majs
Turkisk yoghurt, både med och utan vitlök
Efterrätt
Glass, chokladsås och strössel
Vi, i alla fall jag, har haft jättetrevligt. Tack alla för en trevlig kväll!
Vinnare av Soup in a cup
Nu har jag dragit 5 vinnare som får 3 varucheckar var på en Soup in a cup från Kelda.
Jag behöver era adresser för att kunna skicka varucheckarna till er. Var snäll och maila adresserna till mat-ro@hotmail.se
Jag säger grattis till:
Carin A
Ulla Berg
Ulrika H
Frida S
Ann-Christine
Jag behöver era adresser för att kunna skicka varucheckarna till er. Var snäll och maila adresserna till mat-ro@hotmail.se
onsdag 12 januari 2011
Grekisk lammstek med citronpotatis
Nu har vi tagit bort det sista av julgrejerna, stjärnorna och ljusstakarna, t.o.m gardinerna i vardagsrummet orkade jag byta. Vet inte var jag fick all energi ifrån. Före jag började med gardinerna hade jag gjort efterrätt till fredag och bakat en långpannekaka till Isaks hockeylags fikaförsäljning på lördag. Ibland har man mer ork än man tror.
Grekisk lammstek med citronpotatis
1 lammstek
2-3 vitlöksklyftor
marinad:
färkpressad saft av 1citron
1 msk olivolja
2 msk flytande honung
2 msk färsk persilja, hackad
0,5 dl färsk mynta, hackad
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
citronpotatis:
10-12 potatisar
3 msk olivolja
finstrimlat skal från 2 citroner
1 dl färskpressad citronsaft
2 krm salt
1 krm svartpeppar
garnering:
mynta
Blanda ihop marinaden i en påse. Stick små hål lite häroch där i köttet och tryck in skalade och delade vitlöksklyftor.
Lägg ner steken och låt marinera i minst 3 timmar, gärna över natten. Vänd köttet 2-3 gånger under tiden.
Lägg steken på ett ugnsfat, spara marinaden.
Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i den köttigaste delen.
Sätt in i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Pensla med marinaden 2-3 gånger under tiden.
Skala och halvera potatisen. Sätt dem i en skål.
Blanda olja, salt, peppar, citronskal och saft. Häll det över potatisen och blanda runt.
När köttet varit ca 30 min i ugnen tar du ut lammsteken och lägger potatisen runt om.
Sätt in köttet och potatisen i ugnen tills köttet har önskad innertemperatur, vid 65 grader är det lätt rosa och vid 75 är det genomstekt. Det tar ca 30 minuter.
Ta upp steken och låt den vila 10-15 minuter. Det blir då lättare att skära.
Garnera potatisen och steken med mynta.
Barnen tyckte att potatisen var lite för sur, men jag som älskar citron i maten tyckte att den blev jättegod. Lammsteken blev också bra, saftigt och gott. Trots att lamm har lite speciell smak åt barnen köttet utan att kommentera att det inte smakade som det brukar. De är ju mest van vid älgkött när vi äter stek.
Grekisk lammstek med citronpotatis
1 lammstek
2-3 vitlöksklyftor
marinad:
färkpressad saft av 1citron
1 msk olivolja
2 msk flytande honung
2 msk färsk persilja, hackad
0,5 dl färsk mynta, hackad
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
citronpotatis:
10-12 potatisar
3 msk olivolja
finstrimlat skal från 2 citroner
1 dl färskpressad citronsaft
2 krm salt
1 krm svartpeppar
garnering:
mynta
Blanda ihop marinaden i en påse. Stick små hål lite häroch där i köttet och tryck in skalade och delade vitlöksklyftor.
Lägg ner steken och låt marinera i minst 3 timmar, gärna över natten. Vänd köttet 2-3 gånger under tiden.
Lägg steken på ett ugnsfat, spara marinaden.
Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i den köttigaste delen.
Sätt in i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Pensla med marinaden 2-3 gånger under tiden.
Skala och halvera potatisen. Sätt dem i en skål.
Blanda olja, salt, peppar, citronskal och saft. Häll det över potatisen och blanda runt.
När köttet varit ca 30 min i ugnen tar du ut lammsteken och lägger potatisen runt om.
Sätt in köttet och potatisen i ugnen tills köttet har önskad innertemperatur, vid 65 grader är det lätt rosa och vid 75 är det genomstekt. Det tar ca 30 minuter.
Ta upp steken och låt den vila 10-15 minuter. Det blir då lättare att skära.
Garnera potatisen och steken med mynta.
Barnen tyckte att potatisen var lite för sur, men jag som älskar citron i maten tyckte att den blev jättegod. Lammsteken blev också bra, saftigt och gott. Trots att lamm har lite speciell smak åt barnen köttet utan att kommentera att det inte smakade som det brukar. De är ju mest van vid älgkött när vi äter stek.
måndag 10 januari 2011
Kyckling med curry och persikor
Då har vi klarat av första dagen efter jullovet. Morgonen gick bra vi blev bara några minuter senare än vanligt. Tyvärr kände sig Olivia hängig så hon var tvungen åka hem från skolan. Nu känner hon sig bättre, men hon blir hemma imorgon också. Förhoppningsvis kan hon gå till skolan på onsdag.
I lördags efter hockeyn åt vi kyckling och ris. På bilden ser det ut som kycklingsoppa, men det är en skål med kyckling, curry, persikor och mycket sås.
Kyckling med curry och persikor
800 gram kycklingfilé
1 st röd paprika
0,5 st purjolök
smör
1 msk curry
4 dl kycklingbuljong
3 dl vispgrädde
3 st persikor, hela
1 tsk maizena, eller 2 tsk vetemjöl
Strimla kyckling, paprika och purjolök.
Fräs kycklingen i smör i en stor gryta i omgångar, pudra över curryn och tillsätt paprika och purjolök.
Häll på buljongen, koka upp och sjud 3-4 minuter. Skumma av om det behövs.
Tillsätt grädden, koka upp och sjud ett par minuter.
Skär persikorna i klyftor och lägg ner i grytan.
Rör ut maizena eller vetemjöl i lite kallt vatten och rör ner redningen i grytan, koka upp. Sjud ytterligare några minuter om du har använt vetemjöl.
När jag väl hade börjat laga den här kycklingen kom jag på att den är väldigt lik barens favorit, Djungelkyckling, fast det är frukt och grönsaker i den här rätten. Till djungelkyckling serverar jag frukt och grönsaker i småskålar brevid som till tacos, och det gjorde jag även den här gången. Barnen tyckte så klart om även den här kycklingen, fast Isak klagade lite på all purjolök.
I lördags efter hockeyn åt vi kyckling och ris. På bilden ser det ut som kycklingsoppa, men det är en skål med kyckling, curry, persikor och mycket sås.
Kyckling med curry och persikor
800 gram kycklingfilé
1 st röd paprika
0,5 st purjolök
smör
1 msk curry
4 dl kycklingbuljong
3 dl vispgrädde
3 st persikor, hela
1 tsk maizena, eller 2 tsk vetemjöl
Strimla kyckling, paprika och purjolök.
Fräs kycklingen i smör i en stor gryta i omgångar, pudra över curryn och tillsätt paprika och purjolök.
Häll på buljongen, koka upp och sjud 3-4 minuter. Skumma av om det behövs.
Tillsätt grädden, koka upp och sjud ett par minuter.
Skär persikorna i klyftor och lägg ner i grytan.
Rör ut maizena eller vetemjöl i lite kallt vatten och rör ner redningen i grytan, koka upp. Sjud ytterligare några minuter om du har använt vetemjöl.
När jag väl hade börjat laga den här kycklingen kom jag på att den är väldigt lik barens favorit, Djungelkyckling, fast det är frukt och grönsaker i den här rätten. Till djungelkyckling serverar jag frukt och grönsaker i småskålar brevid som till tacos, och det gjorde jag även den här gången. Barnen tyckte så klart om även den här kycklingen, fast Isak klagade lite på all purjolök.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)