Idag har vi varit på en retur-resa, dvs varit runt på olika affärer och lämnat tillbaka grejer. Det känns nästan som att vi har gått plus den här julen när jag fick igen så mycket pengar i dag. Vi lämnade igen två väggfästen till barnens ny tv-apparater eftersom det fungerade bra att de stod på de gamla hyllorna och där fick jag igen över 1500 kr. Lämnade dessutom igen en dvd-film som vi hade lyckats köpa två ex av och på den affären hade de mellandagsrea på OBH Nordicas brödrost för 4 skivor så då behövde jag bara betala 50 kr i mellanskillnad för den. Känns som värsta fyndet!
På nyårsafton åt vi en balsamicosås till potatisstubbarna och älg-entrecoten.
Balsamicosås
0,5 st gul lök, finhackad
1 msk smör
2 msk tomatpuré
0,5 dl brun farin
1 dl balsamvinäger
3 dl rödvin
3 dl vatten
4 msk kalvfond
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk maizena, majsstärkelse
ev. 1 tsk honung
ev. 1-2 tsk smör
Fräs lök i smör. Tillsätt tomatpuré och farinsocker och rör så att det inte bränns men gärna får lite färg.
Häll på balsamvinäger, vin och vatten och koka ihop till hälften.
Rör ner kalvfond, salt och peppar.
Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen.
Red med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
Tillsätt eventuellt lite honung och smör innan servering.
Jag kokade såsen dagen innan och det luktade inte speciellt gott av allt vin och balsamvinäger så jag var säker på att jag hade misslyckats. Men den var riktigt god till köttet så den här kommer jag göra fler gånger. Innan servering kokade jag upp såsen och tillsatte lite honung och lite smör.
måndag 3 januari 2011
söndag 2 januari 2011
Potatisstubbar
Nu är det en dag kvar innan jag ska börja jobba, fast då jobbar jag bara en och en halv dag innan det är trettondagen och jag åter är ledig. Leif fick tre julskinkor i julklapp och eftersom vi inte var hemma på julafton har vi kvar alla tre. Jag förmodar att det kommer bli några middagar med skinka framöver. Jag började redan idag med att göra skinksås till pasta. Eftersom Isak i stort sett bara äter skinka som pålägg på sina frukost-mackor lär det inte vara några större problem med att bli av med några kilo skinka.
När vi kom hem från Jämtland bjöd mamma på lammstek och potatisstubbar. Eftersom de var så goda och enkla att fixa gjorde jag dem till älg-entrecoten som jag helstekte på nyårsafton.
Potatisstubbar
750 g skalad, mjölig potatis, i bitar
1 msk blandade, hackade färska örter, t ex mynta, dragon, persilja eller basilika
2 msk smör
3 krm salt
1 krm vitpeppar
Koka potatisbitarna mjuka i vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen.
Hacka örtkryddorna fint för hand eller i mixer. Blanda ner dem och smöret i potatisen. Smaka av med salt och peppar.
Låt svalna lite och forma en rulle av potatisen.
Slå in den i plastfolie och förvara i kylen tills servering.
Skär rullen i 4-5 cm långa "stubbar" och värm dem under folie i mitten av ugnen ca 25 minuter i 225 grader.
Jag använde frysta örter, eftersom de redan är färdighackade slapp jag hack-momentet. Eftersom jag hade potatisstubbarna och de svampfyllda tomaterna samtidigt i ugnen anpassade jag ugnsvärmen till tomaterna som skulle gratineras. På slutet tog jag bort folien. Det här var en jättegod potatisrätt som var enkel att tillaga. Det bästa är ju att man gör det mesta dagen innan och bara värmen potatisstubbarna strax innan det är dags att äta. Framför allt när man helsteker kött kan det vara svårt att veta hur lång tid det tar och då är det nästan hopplöst att få potatis och kött klart samtidigt. Trots att det här var jättegott tillsätter jag nog lite riven ost till potatismoset nästa gång så att det blir lite krämigare.
När vi kom hem från Jämtland bjöd mamma på lammstek och potatisstubbar. Eftersom de var så goda och enkla att fixa gjorde jag dem till älg-entrecoten som jag helstekte på nyårsafton.
Potatisstubbar
750 g skalad, mjölig potatis, i bitar
1 msk blandade, hackade färska örter, t ex mynta, dragon, persilja eller basilika
2 msk smör
3 krm salt
1 krm vitpeppar
Koka potatisbitarna mjuka i vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen.
Hacka örtkryddorna fint för hand eller i mixer. Blanda ner dem och smöret i potatisen. Smaka av med salt och peppar.
Låt svalna lite och forma en rulle av potatisen.
Slå in den i plastfolie och förvara i kylen tills servering.
Skär rullen i 4-5 cm långa "stubbar" och värm dem under folie i mitten av ugnen ca 25 minuter i 225 grader.
Jag använde frysta örter, eftersom de redan är färdighackade slapp jag hack-momentet. Eftersom jag hade potatisstubbarna och de svampfyllda tomaterna samtidigt i ugnen anpassade jag ugnsvärmen till tomaterna som skulle gratineras. På slutet tog jag bort folien. Det här var en jättegod potatisrätt som var enkel att tillaga. Det bästa är ju att man gör det mesta dagen innan och bara värmen potatisstubbarna strax innan det är dags att äta. Framför allt när man helsteker kött kan det vara svårt att veta hur lång tid det tar och då är det nästan hopplöst att få potatis och kött klart samtidigt. Trots att det här var jättegott tillsätter jag nog lite riven ost till potatismoset nästa gång så att det blir lite krämigare.
lördag 1 januari 2011
Helstekt älg-entrecote med bacon och örter
Jag läste att det är tradition att äta pizza på nyårsdagen och att de flesta gör det. Det har jag helt missat, jag har aldrig ätit pizza på nyårsdan. Hade jag känt till den traditionen hade vi nog köpt pizza idag, hela familjen är trötta och ingen är speciellt sugen på att laga mat. Längst ner i frysen hittade jag två paket röding som det är hög tid att äta upp, så det blir dagens middag.
Helstekt älg-entrecote med bacon och örter
1 bit entrecote (ca 1 kg)
1 pkt bacon
3 msk färska kryddor, t.ex persilja och basilika
3 msk olivolja
1 msk smör
4-5 vitlöksklyftor
Salt
Grovmalen svartpeppar
Stek bacon i småbitar. Tillsätt kryddor och vitlök.
Gnid in köttet med olivolja, salt och peppar.
Bryn köttet runt omkring, så att det får stekyta.
Gör flera ganska djupa snitt i köttet eller gör en skåra längs med hela köttbiten. Fyll med baconröran.
Ställ in i ugnen på ca 125 grader tills innetemperaturen är 62 grader, då är köttet lite rosa.
Ta ut och låt köttet vila i ca 10 minuter.
Detta serverades till potatisstubbar, sallad och balsamicosås.
Entrecote är en fin köttbit så det går knappast att misslyckas med det tror jag, om man inte steker det för länge så det blir torrt förstås. Även den här varianten blev väldigt god och smakrik, bacon passar mycket bra till älgkött som är ett magert kött.
Helstekt älg-entrecote med bacon och örter
1 bit entrecote (ca 1 kg)
1 pkt bacon
3 msk färska kryddor, t.ex persilja och basilika
3 msk olivolja
1 msk smör
4-5 vitlöksklyftor
Salt
Grovmalen svartpeppar
Stek bacon i småbitar. Tillsätt kryddor och vitlök.
Gnid in köttet med olivolja, salt och peppar.
Bryn köttet runt omkring, så att det får stekyta.
Gör flera ganska djupa snitt i köttet eller gör en skåra längs med hela köttbiten. Fyll med baconröran.
Ställ in i ugnen på ca 125 grader tills innetemperaturen är 62 grader, då är köttet lite rosa.
Ta ut och låt köttet vila i ca 10 minuter.
Detta serverades till potatisstubbar, sallad och balsamicosås.
Entrecote är en fin köttbit så det går knappast att misslyckas med det tror jag, om man inte steker det för länge så det blir torrt förstås. Även den här varianten blev väldigt god och smakrik, bacon passar mycket bra till älgkött som är ett magert kött.
Gratinerad hummer
Vi fick lite sovmorgon i morse, Ida sov till strax efter åtta och det var så skönt. Det kommer nog vara många trötta och sega personer i vår familj idag för det var bara Ida som la sig före tolvslaget. Jag, Olivia, Isak och Susanne gick in mot stan för att se det stora och vackra fyrverkeriet som är nere på isen vid Norra hamn varje år på tolvslaget. Det är så otroligt mycket folk i farten på väg till fyrverkeriet så det känns som man är ute och går mitt på dan.
Gratinerad hummer
2 kokta humrar
1 burk crème fraiche
0,5 dl dill
1 krm salt
peppar
1 dl riven ost
1 äggula
1 pressad vitlöksklyfta
Dela humrarna, ta ut köttet och rengör skalen. Dela köttet i mindre bitar.
Blanda samman alla ingredienser, fyll i de rengjorda skalen.
Gratinera i 225 grader i 10 min.
Servera med vtlöksbröd.
Perfekt förrätt till nyår. Gott, lite lyxigt och vackert upplagt med det fyllda hummerskalet. Jag använde ingen äggula i röran och det gick bra i alla fall. Använd inte för stark ost så att den tar över för mycket smak av hummern.
Gratinerad hummer
2 kokta humrar
1 burk crème fraiche
0,5 dl dill
1 krm salt
peppar
1 dl riven ost
1 äggula
1 pressad vitlöksklyfta
Dela humrarna, ta ut köttet och rengör skalen. Dela köttet i mindre bitar.
Blanda samman alla ingredienser, fyll i de rengjorda skalen.
Gratinera i 225 grader i 10 min.
Servera med vtlöksbröd.
Perfekt förrätt till nyår. Gott, lite lyxigt och vackert upplagt med det fyllda hummerskalet. Jag använde ingen äggula i röran och det gick bra i alla fall. Använd inte för stark ost så att den tar över för mycket smak av hummern.
fredag 31 december 2010
Gott Nytt År
Då är det redan sista dagen på 2010. Oj, så fort det har gått och vad mycket som har hänt. Imorgon är det 2011. Undra hur länge det kommer ta innan man lär sig säga och skriva rätt år? Det brukar ta länge för mig att vänja om mig.
Nu håller jag på för fullt i köket med nyårsmiddagen. Vad äter ni ikväll? Så här ser vår nyårsmeny ut:
Nu håller jag på för fullt i köket med nyårsmiddagen. Vad äter ni ikväll? Så här ser vår nyårsmeny ut:
Förrätt
Gratinerad hummer med vitlöksbröd
Varmrätt
Kokta morötter, broccoli och brysselkål
Sallad
Efterrätt
Julgodis
Nu vill jag passa på att önska er alla
Gott Nytt År
Hoppas ni fortsätter följa mig och mina recept även under 2011.
torsdag 30 december 2010
Kålsallad med apelsin och äpple
Äntligen är det lite varmare så idag tog jag mig en promenad medans det var ljust. Så skönt med motion och frisk luft. Jag har inte funderat nå på nyårsmenyn men känner att nu är det hög tid till det eftersom det är nyårsafton redan imorgon. Ofta är det fullt upp inför jul att vi glömmer bort att bjuda nån till nyår men i år har vi tur och får trevligt sällskap.
På julafton gjorde jag en kålsallad som blev så god, fin och fräsch så den lär återkomma på julborden framöver.
Kålsallad med apelsin och äpple
1 klyfta vitkål
1 klyfta rödkål
2 apelsiner
2 syrliga äpplen
ev. 10 cm purjolök
vinägrett:
2 msk vinäger
4 msk olja
0,25 tsk salt
0,5 tsk italiensk salladskrydda
Finstrimla kålen, skär apelsiner och äpplen i mindre bitar och skiva purjolöken.
Blanda allt i en salladsskål.
Blanda ihop allt till vinägretten. Häll över salladen och rör om.
Jag använde ingen purjolök eftersom jag hade det i den andra salladen. När salladen har stått ett tag färgar rödkålen av sig så att allt blir rosa och fint.
På julafton gjorde jag en kålsallad som blev så god, fin och fräsch så den lär återkomma på julborden framöver.
Kålsallad med apelsin och äpple
1 klyfta vitkål
1 klyfta rödkål
2 apelsiner
2 syrliga äpplen
ev. 10 cm purjolök
vinägrett:
2 msk vinäger
4 msk olja
0,25 tsk salt
0,5 tsk italiensk salladskrydda
Finstrimla kålen, skär apelsiner och äpplen i mindre bitar och skiva purjolöken.
Blanda allt i en salladsskål.
Blanda ihop allt till vinägretten. Häll över salladen och rör om.
Jag använde ingen purjolök eftersom jag hade det i den andra salladen. När salladen har stått ett tag färgar rödkålen av sig så att allt blir rosa och fint.
Etiketter:
frukt o bär,
jul,
julmat,
sallad,
tillbehör,
vegetariskt
onsdag 29 december 2010
Julsallad
Nu är vi hemma igen efter julfirandet i Jämtland. Kylan verkar följa efter oss för nu har den kommit hit och det är minus 30 grader ute. Ida verkar också njuta av att vara hemma, hon pysslar på med sina julklappar utan att behöva sällskap. Hon bygger lite pussel, dukar upp fika till dockorna, leker med dockskåpet och ser film. De stora barnen är på bio med kompisar, de ser nya Narnia i 3D. Ikväll ska jag ut och äta med Anna och Maria, kul att vi hinner träffas innan Maria åker hem till Stockholm igen.
Bland det viktigaste på julbordet tycker jag goda härliga fräscha sallader är. Det blir så mastigt och fett av all julmat så det behöver kompenseras med fräscha smaker. I år gjorde jag två nya varianter förutom coleslaw, dels en kålsallad med apelsin och dels denna julsallad med bl.a. spenat och granatäpple.
Julsallad
1 påse babyspenat
0,5 st gurka
1-2 tomater
10 cm purjolök
0,5-1 granatäpple
Skölj spenaten och låt den rinna av ordentligt. Lägg den i botten på ett serveringsfat.
Skär gurka, tomat och purjolök i mindre bitar. Strö det över spenaten.
Ta ut kärnorna från granatäpplet. Strö det överst.
Ta de proportioner ni vill på de olika grönsakerna, ungefär dessa proportioner hade jag. Granatäpplet gjorde att salladen blev väldigt julig. Det blev en god och enkel sallad som med sin gröna och röda färg passade perfekt på julbordet.
Bland det viktigaste på julbordet tycker jag goda härliga fräscha sallader är. Det blir så mastigt och fett av all julmat så det behöver kompenseras med fräscha smaker. I år gjorde jag två nya varianter förutom coleslaw, dels en kålsallad med apelsin och dels denna julsallad med bl.a. spenat och granatäpple.
Julsallad
1 påse babyspenat
0,5 st gurka
1-2 tomater
10 cm purjolök
0,5-1 granatäpple
Skölj spenaten och låt den rinna av ordentligt. Lägg den i botten på ett serveringsfat.
Skär gurka, tomat och purjolök i mindre bitar. Strö det över spenaten.
Ta ut kärnorna från granatäpplet. Strö det överst.
Ta de proportioner ni vill på de olika grönsakerna, ungefär dessa proportioner hade jag. Granatäpplet gjorde att salladen blev väldigt julig. Det blev en god och enkel sallad som med sin gröna och röda färg passade perfekt på julbordet.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)