I dag fortsätter julmyset. Vi tar det lugnt och gör lite julgodis, städar lite, ser på tv och stressar inte med nå. Precis vad hela familjen behöver just nu. I fredags var mina föräldrar och syster med familj här på middag, eftersom vi åker till Jämtland till jul är det kul att hinna träffas och få lite julmys ändå. Vi började med glögg, pepparkakor, ädelost, lingonkräm och baconlindade dadlar. Till varmrätt åt vi lingonlax, pressad potatis och sallad. Eftersom framförallt Isak blir på så dåligt humör när vi äter lax så stekte vi fiskpinnar också. När det är fest vill man ju att alla är på bra humör annars brukar jag aldrig göra olika maträtter. Till efterrätt åt vi fryst tiramisutårta och glass. Dessutom tog jag fram lite julgodis - bountybollar, lakritskola, sega corn flakesgodiskakor och skumtomtar.
Lingonlax
ca 600 g laxfilé (hel eller portionsbitar)
1 tsk salt
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 msk konc vilt- och kantarellfond (eller viltfond)
2 msk lingonsylt
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan
kantareller
1. Sätt ugnen på 225°C. Salta laxen och lägg den i en ugnssäker form.
2. Blanda grädde, viltfond, sylt, peppar och timjan. Häll över laxen.
3. Tillaga mitt i ugnen i 225°C i ca 20 minuter.
4. Stek kantarellerna i en stekpanna, salt och peppra.
5. Strö dem över laxen när det bara är någon minut kvar i ugnen.
6. Servera laxen med såsen, pressad potatis, kokta grönsaker, tex haricots verts, och gärna rårörda lingon.
Vad mycket beröm jag fick för den här laxen och den var verkligen god. Lax är ju så enkelt att göra till många också, så det är perfekt till fest. Som jag ofta gör använde jag vispgrädde och mjölk istället för matlagningsgrädde.
söndag 19 december 2010
Kyckling med ananas
Igår hade vi äntligen en dag utan tider att passa. Kommer inte ihåg när det senast inträffade. Olivia ville möblera om i sitt rum enligt Feng Shui så det gjorde vi på eftermiddagen. Nu har hon julstädat och mysigt i sitt rum. Olivia älskar att möblera om och vill göra det lite då och då. Jag var precis likadan när jag var yngre. Det bästa med att möblera om är ju att det blir så välstädat för då kommer man åt att torka och dammsuga överallt.
Kyckling med ananas
800 gram kycklingfile
6-8 ananasringar (2 små burkar)
2 dl ananasspad (2 små burkar)
4-5 dl vatten
2 msk honung
0,75 dl thai-chilisås
1-2 msk soja
3 msk tomatpuré
lite riven färsk ingefära
1 röd paprika
1 gul lök
3 morötter
1-2 msk Maizena
vatten
Strimla och bryn kycklingen.
Skala och skär upp morötterna i tunna skivor, klyfta löken och dela paprikan och ananasen.
Blanda vatten, ananasspad, soja, thai-chilisås, honung, tomatpuré och riven ingefära i en kastrull, låt detta koka upp.
Häll i morötter och lök, låt det sjuda i ca 10 minuter eller tills grönsakerna mjuknat.
Tillsätt paprikan, låt det koka upp.
Rör ner maizena blandat med lite vatten, så att du får en slät och lagom tjock sås. Tillsätt mer vatten om det blir för tjockt.
Rör sedan ner kycklingen och ananasen. Låt detta sjuda tillsammans i några minuter.
Servera grytan med ris och en god sallad.
Kyckling med ananas är en favorit när jag äter på kinarestaurang och det här smakade lika bra. De övriga verkade också tycka det var gott, framför allt Olivia. Jag använde allt från två små ananasburkar för det var 8 ringar ananas och ca 2 dl spad.
Kyckling med ananas
800 gram kycklingfile
6-8 ananasringar (2 små burkar)
2 dl ananasspad (2 små burkar)
4-5 dl vatten
2 msk honung
0,75 dl thai-chilisås
1-2 msk soja
3 msk tomatpuré
lite riven färsk ingefära
1 röd paprika
1 gul lök
3 morötter
1-2 msk Maizena
vatten
Strimla och bryn kycklingen.
Skala och skär upp morötterna i tunna skivor, klyfta löken och dela paprikan och ananasen.
Blanda vatten, ananasspad, soja, thai-chilisås, honung, tomatpuré och riven ingefära i en kastrull, låt detta koka upp.
Häll i morötter och lök, låt det sjuda i ca 10 minuter eller tills grönsakerna mjuknat.
Tillsätt paprikan, låt det koka upp.
Rör ner maizena blandat med lite vatten, så att du får en slät och lagom tjock sås. Tillsätt mer vatten om det blir för tjockt.
Rör sedan ner kycklingen och ananasen. Låt detta sjuda tillsammans i några minuter.
Servera grytan med ris och en god sallad.
Kyckling med ananas är en favorit när jag äter på kinarestaurang och det här smakade lika bra. De övriga verkade också tycka det var gott, framför allt Olivia. Jag använde allt från två små ananasburkar för det var 8 ringar ananas och ca 2 dl spad.
fredag 17 december 2010
Sega corn-flakesgodiskakor
Oj vad det snöade och blåste igår, ett riktigt busväder. Snöandet har fortsatt idag men det blåser inte riktigt lika mycket. Igår var vi tvungen att ta hand om ett nyslaktat lamm som vi hade beställt. Medans jag och Leif paketerade lamm så gjorde Olivia goda julgodiskakor som hon smakat hos mormor och morfar. Dessutom kokade jag lingonsylt som jag ska använda till dagens middag. Till barnens stora glädje hann vi även ta fram och pynta julgranen igår. Känns skönt att vi hann med det innan helgen.
Sega corn-flakesgodiskakor
100 g smör
1 dl sirap
1,5 dl socker
4 msk kakao
1 dl kokos
5 dl corn flakes
Smält smöret i en ganska stor kastrull.
Tillsätt övriga ingredienser.
Låt blandningen koka i ca 2 minuter.
Sätt små högar av blandningen på bakplåtpapper eller i småbrödsformar med hjälp av en liten sked.
Låt dem stelna innan ni avnjuter dem.
Om blandningen hinner bli för hård/seg innan allt är portionerat ut så är det bara att värma upp kastrullen med blandningen något igen.
Goda godiskakor som blir lika bra med mjölkfritt margarin. Jätteenkla att göra så att barn kan göra dem själva.
Sega corn-flakesgodiskakor
100 g smör
1 dl sirap
1,5 dl socker
4 msk kakao
1 dl kokos
5 dl corn flakes
Smält smöret i en ganska stor kastrull.
Tillsätt övriga ingredienser.
Låt blandningen koka i ca 2 minuter.
Sätt små högar av blandningen på bakplåtpapper eller i småbrödsformar med hjälp av en liten sked.
Låt dem stelna innan ni avnjuter dem.
Om blandningen hinner bli för hård/seg innan allt är portionerat ut så är det bara att värma upp kastrullen med blandningen något igen.
Goda godiskakor som blir lika bra med mjölkfritt margarin. Jätteenkla att göra så att barn kan göra dem själva.
onsdag 15 december 2010
Lakritskola
Nu närmar sig julen med stormsteg och än är det mycket jag vill hinna. Jag vill bl.a. hinna göra vår julgodis-favorit, wienernougat, och jag vill hinna sätta upp julgranen i veckan. För ett tag sedan provade vi en godisnyhet för i år - lakritskola.
Lakritskola
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
havssalt
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta.
Låt det koka upp under omrörning.
Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm.
Ställ kolan kallt att stelna.
Smält sedan chokladen i micro eller vattenbad och låt den svalna, är den för varm när man doppar kolan så kan kolan smälta.
Skär eller klipp kolan i bitar.
Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.
En god kola men den smakade inte så mycket lakrits, provar nog med 1 dl turkisk peppar nästa gång. Godisarna kan vara hela för de smälter i kastrullen när det blir varmt. Eftersom vi inte är så duktiga att doppa i choklad så går det mer än 200 g choklad för oss.
Lakritskola
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
havssalt
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta.
Låt det koka upp under omrörning.
Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm.
Ställ kolan kallt att stelna.
Smält sedan chokladen i micro eller vattenbad och låt den svalna, är den för varm när man doppar kolan så kan kolan smälta.
Skär eller klipp kolan i bitar.
Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.
En god kola men den smakade inte så mycket lakrits, provar nog med 1 dl turkisk peppar nästa gång. Godisarna kan vara hela för de smälter i kastrullen när det blir varmt. Eftersom vi inte är så duktiga att doppa i choklad så går det mer än 200 g choklad för oss.
tisdag 14 december 2010
Hasselbackspotatis
I går lyckades jag hinna se fyra luciatåg, alla mina barns och Norrbottens. Inte illa på en dag. Men dagen började tidigt, vi for hemifrån före 7 på morgonen och vi kom hem efter klockan 20. Någon middag blev det inte förrän sent i tv-soffan. Men i lördags åt vi grönpepparfilé och hasselbackspotatis.
Hasselbackspotatis
jämnstora potatisar
smör
salt
ströbröd
Skala potatisen.
Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom.
Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag.
Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form.
Pensla dem med smält matfett och ställ in dem i 225°C, mitt i ugnen, ca 20 min.
Ta ut dem och pensla en gång till med matfett.
Strö över salt och ströbröd.
Baka potatisen ytterligare ca 20 min tills potatisen är mjuk.
Servera till kött eller fågel.
Hasselbackspotatis
jämnstora potatisar
smör
salt
ströbröd
Skala potatisen.
Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom.
Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag.
Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form.
Pensla dem med smält matfett och ställ in dem i 225°C, mitt i ugnen, ca 20 min.
Ta ut dem och pensla en gång till med matfett.
Strö över salt och ströbröd.
Baka potatisen ytterligare ca 20 min tills potatisen är mjuk.
Servera till kött eller fågel.
Lägg potatisen i en träslev så är det lättare att skära skivor utan att skära igenom.
Hasselbackspotatis är himla gott men jag glömmer ofta bort att göra det. Tänk på att det oftast går fler potatisar när du gör så här än om du bara kokar dem.
söndag 12 december 2010
Matsedel v.50 dec 2010
Redan i morse åkte vi för att träffa homeopaten som ska försöka bota våra barns allergier, eksem och astma. När vi var klara med honom kom Feng Shui-konsulten och gick igenom rapporten hon skrivit om vårt hus. Så nu vet vi vilka färger och former vi ska ha i alla olika rummen och på gården för att få bäst energier. Därefter for vi till syrran och tog en snabb-fika och hämtade barnen och mina föräldrar. Det blev en låång dag som nu avslutas med att baka till Olivias klass julmarknad imorgon. Ida somnade i bilen redan vid 17-tiden, jag hoppas hon kan sova hela natten trots att det kanske var i tidigaste laget. Men det har blivit många sena kvällar för henne så hon behöver mycket sömn nu för att orka med morgondagen som kommer starta tidigt och hålla på sent.
Må: Barnen äter hos mormor och morfar. Jag hoppas hinna slänga i mig en macka i farten.
Ti: Rester
On: Kassler
To: Köttfärsbiffar med italiensk smak
Fr: Lingonlax
Lö: Kycklinggryta
Sö: Lövbiff
Må: Barnen äter hos mormor och morfar. Jag hoppas hinna slänga i mig en macka i farten.
Ti: Rester
On: Kassler
To: Köttfärsbiffar med italiensk smak
Fr: Lingonlax
Lö: Kycklinggryta
Sö: Lövbiff
Ädelostpaj
Redan sista dagen på helgen, det hade gärna fått vara helg någon dag till. Imorgon är det lucia och det kommer bli en stressig dag med tre luciafirande barn på olika ställen. Vi har inte fått logistiken att fungera riktigt än men det brukar lösa sig.
Ädelostpaj3 dl vetemjöl
6 pepparkakor
100g smör
3 msk vatten
Fyllning
1 bit ädelost (200 g)
1 burk kesella (250 g)
1 dl mjölk
4 ägg
nymalen svartpeppar
ev. salt
Garnering
granatäppelkärnor
Blanda mjöl, pepparkakor och smör i matberedare. Kör tills det är finfördelat.
Tillsätt sedan vattnet och kör ihop degen.
Tryck ut degen i en form, ca 26 cm i diameter. Ställ den kallt i minst 30 min.
Kör ädelosten till smulor i matberedaren.
Tillsätt kesella, mjölk och ägg. Kör ihop till en smet. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.
Häll smeten i formen och grädda i 200 grader i 30-35 minuter på nedersta falsen tills fyllningen stannat.
Garnera med granatäppelkärnor.
Servera ljummen eller kall.
En rolig och god variant på pepparkakor och ädelost. På fredag åt vi pajen lite ljummen och på lördag åt vi den kall. Kall smakar den betydligt mer ädelost än när vi åt den ljummen. Men båda gångerna var den god. Nästa gång kryddar jag pajdegen med lite pepparkakskrydda för att få mer pepparkakssmak utan att det blir för sött.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)