söndag 12 december 2010

Ädelostpaj

Redan sista dagen på helgen, det hade gärna fått vara helg någon dag till. Imorgon är det lucia och det kommer bli en stressig dag med tre luciafirande barn på olika ställen. Vi har inte fått logistiken att fungera riktigt än men det brukar lösa sig.
Ädelostpaj
3 dl vetemjöl
6 pepparkakor
100g smör
3 msk vatten
Fyllning
1 bit ädelost (200 g)
1 burk kesella (250 g)
1 dl mjölk
4 ägg
nymalen svartpeppar
ev. salt
Garnering
granatäppelkärnor

Blanda mjöl, pepparkakor och smör i matberedare. Kör tills det är finfördelat.
Tillsätt sedan vattnet och kör ihop degen.
Tryck ut degen i en form, ca 26 cm i diameter. Ställ den kallt i minst 30 min.
Kör ädelosten till smulor i matberedaren.
Tillsätt kesella, mjölk och ägg. Kör ihop till en smet. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.
Häll smeten i formen och grädda i 200 grader i 30-35 minuter på nedersta falsen tills fyllningen stannat.
Garnera med granatäppelkärnor.
Servera ljummen eller kall.

En rolig och god variant på pepparkakor och ädelost. På fredag åt vi pajen lite ljummen och på lördag åt vi den kall. Kall smakar den betydligt mer ädelost än när vi åt den ljummen. Men båda gångerna var den god. Nästa gång kryddar jag pajdegen med lite pepparkakskrydda för att få mer pepparkakssmak utan att det blir för sött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar