söndag 12 december 2010

Ädelostpaj

Redan sista dagen på helgen, det hade gärna fått vara helg någon dag till. Imorgon är det lucia och det kommer bli en stressig dag med tre luciafirande barn på olika ställen. Vi har inte fått logistiken att fungera riktigt än men det brukar lösa sig.
Ädelostpaj
3 dl vetemjöl
6 pepparkakor
100g smör
3 msk vatten
Fyllning
1 bit ädelost (200 g)
1 burk kesella (250 g)
1 dl mjölk
4 ägg
nymalen svartpeppar
ev. salt
Garnering
granatäppelkärnor

Blanda mjöl, pepparkakor och smör i matberedare. Kör tills det är finfördelat.
Tillsätt sedan vattnet och kör ihop degen.
Tryck ut degen i en form, ca 26 cm i diameter. Ställ den kallt i minst 30 min.
Kör ädelosten till smulor i matberedaren.
Tillsätt kesella, mjölk och ägg. Kör ihop till en smet. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.
Häll smeten i formen och grädda i 200 grader i 30-35 minuter på nedersta falsen tills fyllningen stannat.
Garnera med granatäppelkärnor.
Servera ljummen eller kall.

En rolig och god variant på pepparkakor och ädelost. På fredag åt vi pajen lite ljummen och på lördag åt vi den kall. Kall smakar den betydligt mer ädelost än när vi åt den ljummen. Men båda gångerna var den god. Nästa gång kryddar jag pajdegen med lite pepparkakskrydda för att få mer pepparkakssmak utan att det blir för sött.

lördag 11 december 2010

Lingonkräm till pepparkakor

I dag har både Olivia och Isak blivit julfina i håret. Det är så skönt att hårfriseringar har börjat ha lördagsöppet så man slipper ta ledigt från jobbet. I dag är det riktigt kallt ute -16 och blåsigt så nu är det skönt att jag får vara inomhus och inte behöver ut nå mer i kväll. Imorgon blir en spännande dag. Alla barnen ska träffa en homeopat som ska försöka få bort deras allergier, astma och eksem. Efter det ska vi träffa Feng shui-konsulten och gå igenom rapporten hon har skrivit om vårt hus.

Att äta ädelost på pepparkakor har blivit väldigt populärt och nästan en självklarhet till glögg. Igår provade jag en lingonkräm till pepparkakor och det blev väldigt gott så i fortsättningen kommer det nog bli en självklarhet till glögg här hos oss.
Lingonkräm
150 g philadelphiaost
0,5 dl lingonsylt

Blanda ihop osten och lingonsylten. Smaka av att det blir en bra blandningen.
Servera i en skål så att var och en själva får ta en klick på pepparkakor. Eller gör i ordning kräm på pepparkakor och servera på ett fat.

Det här var jättegott och enkelt så jag kommer definitivt göra om detta. Vi serverade lingonkrämen till hyvlade pepparkakssticks.

fredag 10 december 2010

Glöggkväll

Ikväll har vi haft glögg-kväll med goda vänner. Fast det kanske är fel att kalla det glögg-kväll för det blev inte så mycket glögg. Det blev mer öl, vin och mat än glögg. Till slut höll vi på att somna i soffan för vi var så trötta och mätta.

Vi åt ädelostpaj, pepparkakssticks med lingonkräm, kavring med västerbottensostkräm, ostbricka, julskinka, grönpeppargravad lax, kex, bröd, fikonmarmelad, äppelmos, köttbullar, prinskorv, baconlindade dadlar, päron och grönsaker. Ädelostpajen och pepparkakssticks med lingonkräm blev nog kvällens favoriter.

Nu ska jag ta en kopp te och se vem som blir 2010 års idol. Blir det Jay eller Minnah?

torsdag 9 december 2010

Superfredag med Kelda

Är hemma på långlunch med Ida som har varit till tandläkaren. Ida var så duktig och gapade stort så att de kunde titta på tänderna och räkna dem. Eftersom hon var så himla duktig fick hon välja två leksaker, en ring och en lila bil valde hon. Snart ska jag tillbaka till jobbet och jobba någon timme till innan det är dags för julfest. Den börjar redan strax efter 16, så jag hoppas att det inte blir så sent i kväll. För det har blivit många sena kvällar den här veckan, med luciaträning med Olivias klass, utvecklingssamtal, skjutsningar och förberedelser inför morgondagens glögg-kväll. Ida ska jag skjutsa till mormor och morfar, dit Olivia och Isak sedan går efter skolan. Eftersom Leif ska på hockey och julbord ikväll får mormor och morfar rycka in ännu en gång. Vad skulle vi göra utan dem?


Kelda® Soppjakt

Imorgon är det superfredag med Kelda. Alla som registrerar sig på keldasoppjakt.se imorgon (från kl. 00.00 inatt) får en Kelda Soup in a cup-presentcheck. Så ni som ännu inte har gått med i soppjakten - Gör det nu! Ni kommer väl ihåg var ni hittar "min" soppa? Om inte så kommer här en ny ledtråd: Idag till lunch åt jag förra julens vinnare bland gravade laxar.

måndag 6 december 2010

Matsedel v.49 dec 2010

Dags för ännu en arbetsvecka med fullt program på kvällarna. Vi har någonting varje kväll hela veckan, även helgen. I dag är det äntligen lite varmare ute. Nu är det bara ett par minusgrader och det har kommit lite mer snö.

Matsedel v.49 dec 2010
Må: Hamburgare
Ti: Korv och makaroner
On: Rester
To: Julfest med jobbet
Fr: Glögg med tilltugg
Lö: Grönpepparfilé och hasselbackspotatis
Sö: Köttgryta

Tacogratäng

Varje år arrangerar Lule stassteater en julkalender i stadsparken. Det är en teater på ca 30 minuter, om tomtefamiljen, som visas varje dag från den 1 till 24 december. Det är helt gratis och otroligt populärt bland barn och vuxna. Vi är dit varje år och hälsar på hos tomten. I går var det dags för årets besök och Ida berättade glatt att hon hade träffat tomten. Jag hoppas den här traditionen fortsätter med gratis tomte-kalender för barn och vuxna.

Isak älskar tacos och tycker att vi äter det för sällan. Men i går blev han glad när han såg att jag hade dukat fram tacos. Men eftersom jag är otroligt less vanliga tacos gjorde jag även en tacogratäng.
Tacogratäng
5 hg köttfärs
1 påse tacokrydda
vatten
200 g philadelphiaost
0,5 purjolök
riven ost

Bryn köttfärsen. Tillsätt kryddan och vatten enligt anvisningarna. Koka ett tag.
Bred ut philadelphiaosten i botten på en gratängform.
Bred ut tacoköttfärsen över philadelphiaosten.
Strö på purjolöken och sedan den rivna osten.
Gratinera i 225 grader i ca 15 min.
Servera tillsammans med vanliga taco-tillbehör, t.ex. guacamole, sallad, gurka, tomat, majs och salsa. Ät gärna tillsammans med nachochips.

Det här blev väldigt krämigt och gott och ett enkelt sätt att variera tacos på. Vill man äta enligt LCHF så är det här en matigare och fetare variant än bara vanlig köttfärs.

söndag 5 december 2010

Bounty-bollar

Nu har jag kommit hem efter tre härliga dagar i Stockholm där jag hann med så mycket så det kändes som mer än tre dagar. Jag shoppade i city, på Söder och på Ikea, jag åt två goda restaurang-middagar med Maria med mycket surr och jag har gott kurs och lärt mig nya grejer. Dessutom har jag sovit på hotell med en underbar frukost som innehöll allt bl.a. brieost och gravad lax.

Nu har vi satt igång med julgodis-tillverkningen här hemma. Igår gjorde vi Bounty-bollar och lakritskola. Jag har inte tålamod att stå och dutta med saker och ting. Som tur är har jag en man som klarar det bättre än jag, så att doppa bollarna i choklad det blev hans jobb.
Bounty-bollar ca 40-50 st
50 g smör
0,5 dl sirap
0,5 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)
Garnering:
200-300 g valfri choklad

Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 6-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg.
Rör ner kokosen.
Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på bakplåtspapper. (Skölj gärna händerna i kallt vatten mellan varven så fastnar inte smeten så lätt på fingrarna)
Ställ kallt minst en timma tills de ha hårdnat och är riktigt kalla.
Garnering:
Smält chokladen över vattenbad.
Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper.
Förvara kallt.

Tycker man om kokos och choklad då tycker man om dessa små julgodisar. Vi valde mörk choklad för att det inte skulle bli så sött. Det gick åt mycket choklad till att doppa kokosbollarna i. Har man mer tålamod och låter dem rinna av riktigt ordentligt kanske man klarar sig med mindre choklad eller om man gör större bollar så går det ju också åt mindre choklad. Men jag vill ha små godisar så att man orkar äta många.