I fredags firade vi syrran som egentligen fyllde år igår. Jag gjorde bl.a. ett tilltugg/förrätt med kantareller. Idag har jag varit hemma med en förkyld Ida som nu är på bättringsväg (hoppas jag). Till middag blir det lax och räkor.
Kantareller på smördegsrundlar
färdig, fryst smördeg + lite vetemjöl
västerbottenost
kantareller
smör att steka i
salt och peppar
Stek kantarellerna i smör, salta och peppra lätt.
Mjöla smördegsplattan och kavla ut till ungefär dubbel storlek.
Ta ut snygga rundlar med hjälp av ett litet glas.
Nagga lätt med gaffel, lägg på en skiva västerbottenost och grädda i 200 grader 5-10 minuter tills de har fått lite färg.
Toppa med kantarellerna och servera!
Ett enkelt och gott tilltugg eller förrätt. Vill man förenkla något kan man sporra ut fyrkanter av färdigkavlad kyld smördeg istället.
måndag 22 mars 2010
lördag 20 mars 2010
Fläskfilé under italienskt täcke
Idag har Leif, Olivia och Isak varit till Kåbdalis med några kompisar och åkt slalom. Jag och Ida har varit hemma och myst. Hon ville baka bullar så det passade vi på att göra på förmiddagen.
Fläskfilé under italienskt täcke
500 g fläskfilé
smör
salt o peppar
Italienskt täcke
1 boll mozzarella
1 kruka basilika
0,5-1 röd paprika, färsk eller grillad
2 st vitlöksklyftor
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
Sås
3 dl sky + vatten
2 msk kalvfond
1 msk maizena
1 dl crème fraiche
1 tsk soja
1 krm svartpeppar
Putsa filén från fett och senor. Bryn den till vacker brun färg i en stekpanna med smör. Salta och peppra.
Tag upp filén och lägg den på en skärbräda.
Häll vattnet i stekpannan och sila det ner i en kastrull.
Skär mozzarellan i små fyrkanter. Plocka bladen av nästan hela basilikakrukan och hacka dem. Skär paprikan i småbitar. Skala och hacka vitlöken.
Blanda samman ingredienserna till täcket. Tillsätt salt och peppar.
Skär filén i cm-stora skivor och lägg dem omlott i en rad på ett ugnssäkert fat. Bred täcket längs med hela filén.
Ställ in fatet i ugnen i 225° ca 15 min tills osten smält.
Koka upp skyn och fonden i kastrullen. Blanda redning och creme fraiche. Vispa ner det i skyn.
Låt såsen sjuda några minuter och smaka av med soja och peppar.
Servera tilsammans med ugnsstekta potatisklyftor och sallad.
En god maträtt men inget jättespeciellt. Jag ugnsstekte potatis och morötter som vi åt till fläskfilén. Det var smidigt att ha allt i ugnen och att det blev färdigt samtidigt
Fläskfilé under italienskt täcke
500 g fläskfilé
smör
salt o peppar
Italienskt täcke
1 boll mozzarella
1 kruka basilika
0,5-1 röd paprika, färsk eller grillad
2 st vitlöksklyftor
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
Sås
3 dl sky + vatten
2 msk kalvfond
1 msk maizena
1 dl crème fraiche
1 tsk soja
1 krm svartpeppar
Putsa filén från fett och senor. Bryn den till vacker brun färg i en stekpanna med smör. Salta och peppra.
Tag upp filén och lägg den på en skärbräda.
Häll vattnet i stekpannan och sila det ner i en kastrull.
Skär mozzarellan i små fyrkanter. Plocka bladen av nästan hela basilikakrukan och hacka dem. Skär paprikan i småbitar. Skala och hacka vitlöken.
Blanda samman ingredienserna till täcket. Tillsätt salt och peppar.
Skär filén i cm-stora skivor och lägg dem omlott i en rad på ett ugnssäkert fat. Bred täcket längs med hela filén.
Ställ in fatet i ugnen i 225° ca 15 min tills osten smält.
Koka upp skyn och fonden i kastrullen. Blanda redning och creme fraiche. Vispa ner det i skyn.
Låt såsen sjuda några minuter och smaka av med soja och peppar.
Servera tilsammans med ugnsstekta potatisklyftor och sallad.
En god maträtt men inget jättespeciellt. Jag ugnsstekte potatis och morötter som vi åt till fläskfilén. Det var smidigt att ha allt i ugnen och att det blev färdigt samtidigt
torsdag 18 mars 2010
Gulaschsoppa
Snart är arbetsveckan slut igen. Den här veckan gick fortare än den förra. Imorgon ska vi ha kalas för syrran som fyller år på söndag. Hon önskar sig samma som i fjol - att jag och mamma fixar en mysfredag med mycket gott att äta och dricka.
Gulaschsoppa
5 hg köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 burkar krossade tomater
5 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
4 stora potatisar i bitar
2 morötter i skivor
2 röda paprikor i bitar
2 msk paprikapulver
salt o peppar
Stek lök, vitlök och köttfärs.
Tillsätt allt det övriga och låt koka i ca 20 min tills morötter och potatis är mjuka.
Eventuellt kan man vänta med att tillsätta paprikan så att den inte blir alltför mjuk.
Servera tillsammans med crème fraiche, yoghurt, tortillachips och/eller gott bröd.
Gulaschsoppa
5 hg köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 burkar krossade tomater
5 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
4 stora potatisar i bitar
2 morötter i skivor
2 röda paprikor i bitar
2 msk paprikapulver
salt o peppar
Stek lök, vitlök och köttfärs.
Tillsätt allt det övriga och låt koka i ca 20 min tills morötter och potatis är mjuka.
Eventuellt kan man vänta med att tillsätta paprikan så att den inte blir alltför mjuk.
Servera tillsammans med crème fraiche, yoghurt, tortillachips och/eller gott bröd.
söndag 14 mars 2010
Enkelpanerad rödspätta
Jag fortsätter mina försök att få barnen att tycka om fisk igen. Olivia och Isak har alltid tyckt om fisk, framför allt lax. Men nu har de fått för sig att de inte tycker om någon sorts fisk och de vill knappt smaka oavsett vilken sorts fisk som serveras. Vid enkelpanering används inget ägg och eftersom vi har två äggallergiska barn var det ganska självklart att jag valde den metoden.
Enkelpanerad rödspätta
500-600 g eller 4 rödspättafiléer á 125-150 g
1½-2 tsk salt
lite vit- eller svartpeppar
1-2 dl ströbröd
margarin och/eller matolja till stekning
Salta och peppra varje rödspättafilé.
Häll ströbröd på en tallrik och rulla fiskfiléerna i ströbrödet, så att de blir enkelpanerade.
Lägg rejält med matfett i en stekpanna på medelvärme, och lägg i de panerade fiskfiléerna. Stek dem några minuter per sida, så att de blir genomstekta och får en fin gyllenbrun färg.
Servera med potatis, remouladsås, sallad och en citronklyfta.
Enkelpanerad rödspätta
500-600 g eller 4 rödspättafiléer á 125-150 g
1½-2 tsk salt
lite vit- eller svartpeppar
1-2 dl ströbröd
margarin och/eller matolja till stekning
Salta och peppra varje rödspättafilé.
Häll ströbröd på en tallrik och rulla fiskfiléerna i ströbrödet, så att de blir enkelpanerade.
Lägg rejält med matfett i en stekpanna på medelvärme, och lägg i de panerade fiskfiléerna. Stek dem några minuter per sida, så att de blir genomstekta och får en fin gyllenbrun färg.
Servera med potatis, remouladsås, sallad och en citronklyfta.
Kladdkaka med Digestivekex
Även idag har barnen varit ute och åkt på vår snökulle, men vi gick in och åt lunchvåfflorna och den nykokta hallonsylten. Nu är Isak på sin hockeyavslutning. I fredags provade jag ett nytt recept på kladdkaka. En variant med Digestive-kex.
Kladdkaka med Digestivekex
2 dl socker
2 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 nypa salt
10 st Digestivekex
125 g smör
2 st ägg
2 msk snabbkaffe
0.5 dl mixade Digestivekex att bröa formen med
Bryt Digestivekexen i stora bitar och blanda dem tillsammans med resten av de torra ingredienserna i en skål.
Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm och bröa den med Digestivekross.
Smält smöret och rör ned äggen, samt tillsätt snabbkaffe. Vispa ej!
Vänd snabbt ned smörsmeten i den torra bunken och rör om försiktigt.
Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 14-17 minuter.
Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis ”stannat”. Tag ut kakan från ugnen och kyl sedan ned den i frysen ca 20 minuter (då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig).
Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Kakan var väldigt enkel att göra eftersom allt bara skulle röras ihop. Men jag tyckte att det var alldeles för mycket Digestivekex i den, 6-8 kex provar jag nog nästa gång. Om man minskar antalet kex måste man kanske ta en lite mindre form så att inte kakan blir alltför tunn.
Kladdkaka med Digestivekex
2 dl socker
2 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 nypa salt
10 st Digestivekex
125 g smör
2 st ägg
2 msk snabbkaffe
0.5 dl mixade Digestivekex att bröa formen med
Bryt Digestivekexen i stora bitar och blanda dem tillsammans med resten av de torra ingredienserna i en skål.
Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm och bröa den med Digestivekross.
Smält smöret och rör ned äggen, samt tillsätt snabbkaffe. Vispa ej!
Vänd snabbt ned smörsmeten i den torra bunken och rör om försiktigt.
Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 14-17 minuter.
Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis ”stannat”. Tag ut kakan från ugnen och kyl sedan ned den i frysen ca 20 minuter (då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig).
Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Kakan var väldigt enkel att göra eftersom allt bara skulle röras ihop. Men jag tyckte att det var alldeles för mycket Digestivekex i den, 6-8 kex provar jag nog nästa gång. Om man minskar antalet kex måste man kanske ta en lite mindre form så att inte kakan blir alltför tunn.
lördag 13 mars 2010
Mexikansk kycklingpaj
Vilket härligt väder det var på förmiddagen och vilken tur att vi är morgonpigga. Vi gick ut på gården och barnen åkte i vår stora kulle och hade jättekul. Till lunch grillade vi korv och åt ute i snön. Sen var det dags för Ida att sova och när hon vaknade hade solen försvunnit. Till middag åt vi en god kycklingpaj. Idag åt vi lite tidigare för Leif måste hinna iväg till Coop Arena och se den avgörande matchen. Blir det Luleå eller Timrå som tar sig till slutspel?
Mexikansk kycklingpaj
pajdeg eller färdig smördeg
Fyllning:
2 kycklingfiléer i bitar, eller 0,5 grillad kyckling
1 gul lök, hackad
ca 10 färska champinjoner, skivade
smör att steka i
150-200 g Philadelphiaost
0,5 burk Chunky Salsa av valfri styrka (sån taco variant)
5-8 feferoni, hackade
3 dl riven ost
Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform, alt bred ut den färdiga smördegen. Förgrädda i 200° ca 10-15 min.
Bryn kyckling, lök och champinjoner.
Tillsätt salsa och Philadelphiaost och låt puttra ihop en stund.
Hacka feferonin och strö ut i botten av pajskalet.
Häll kycklingblandningen över feferonin och toppa med den rivna osten.
Gratinera i 225° 10-15 min eller tills osten smält.
Servera med en god blandad sallad och guacamole.
Jag använde 0,5 zucchini eftersom jag inte hade några champinjoner hemma och det blev jättegott. Paprika hade säkert varit gott också. Jag använde medium chunky salsa och det blev lagom starkt tillsammans med feferonin. Ida tyckte nog att den blev lite för stark tror jag. En enkel paj att göra som blir ännu enklare om man använder färdigkavlad smördeg och färdiggrillad kyckling.
Mexikansk kycklingpaj
pajdeg eller färdig smördeg
Fyllning:
2 kycklingfiléer i bitar, eller 0,5 grillad kyckling
1 gul lök, hackad
ca 10 färska champinjoner, skivade
smör att steka i
150-200 g Philadelphiaost
0,5 burk Chunky Salsa av valfri styrka (sån taco variant)
5-8 feferoni, hackade
3 dl riven ost
Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform, alt bred ut den färdiga smördegen. Förgrädda i 200° ca 10-15 min.
Bryn kyckling, lök och champinjoner.
Tillsätt salsa och Philadelphiaost och låt puttra ihop en stund.
Hacka feferonin och strö ut i botten av pajskalet.
Häll kycklingblandningen över feferonin och toppa med den rivna osten.
Gratinera i 225° 10-15 min eller tills osten smält.
Servera med en god blandad sallad och guacamole.
Jag använde 0,5 zucchini eftersom jag inte hade några champinjoner hemma och det blev jättegott. Paprika hade säkert varit gott också. Jag använde medium chunky salsa och det blev lagom starkt tillsammans med feferonin. Ida tyckte nog att den blev lite för stark tror jag. En enkel paj att göra som blir ännu enklare om man använder färdigkavlad smördeg och färdiggrillad kyckling.
fredag 12 mars 2010
Grekisk pytt
Fredag igen - bästa dagen på veckan tycker jag. Den här veckan har gott fort, känns som att jag bara har jobbat 4 dagar men det har jag inte. Igår åt mamma och pappa middag hos oss, vi bjöd på Grekisk pytt. Vi har inte träffats på två veckor, först var vi i Jämtland och sen har de varit i Kungsbacka.
Grekisk pytt
ca 700 g fläskfilé
marinad:
1/2 dl soja
1 msk riven ingefära
1,5 tsk sambal oelek
olivolja
potatis
morötter
zucchini
rödlökar
paprika
körsbärtomater
ruccolasallad
fetaost
svarta oliver
salt och peppar
Strimla fläskfilén och lägg den i en marinad av soja, ingefära och sambal oelek. Låt marinera några timmar, gärna över natten.
Skala och skär potatisen i klyftor. Skala och dela morötterna.
Lägg potatisklyftorna och morötterna på en plåt, ringla över olja och krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen i 200 grader i 20 minuter.
Skala och skär rödlöken i klyftor. Kärna ur paprikorna och skär i bitar.
Tillsätt lök, paprika och köttet med marinaden till potatisen. Tillaga ytterligare 10-15 minuter tills allt är klart - köttet genomstekt och grönsakerna mjuka.
Ta ut plåten och fördela smulad fetaost, körsbärstomater, ruccola och oliver över. Salta och peppra.
Servera med tzatziki och färskt bröd.
Enkelt med allt i samma form i ugnen. Går dessutom att variera hur mycket som helst. Använd de grönsaker du tycker om. Jag använde förutom fläskfilé även kycklingfilé som jag marinerade i thaichilisås. Någon stark korv passar också till det här. Vi serverade fetaosten på sidan om eftersom Isak är mjölkallergiker. Tyckte det smakade lite för mycket soja så nästa gång gör jag kanske någon roligare marinad.
Grekisk pytt
ca 700 g fläskfilé
marinad:
1/2 dl soja
1 msk riven ingefära
1,5 tsk sambal oelek
olivolja
potatis
morötter
zucchini
rödlökar
paprika
körsbärtomater
ruccolasallad
fetaost
svarta oliver
salt och peppar
Strimla fläskfilén och lägg den i en marinad av soja, ingefära och sambal oelek. Låt marinera några timmar, gärna över natten.
Skala och skär potatisen i klyftor. Skala och dela morötterna.
Lägg potatisklyftorna och morötterna på en plåt, ringla över olja och krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen i 200 grader i 20 minuter.
Skala och skär rödlöken i klyftor. Kärna ur paprikorna och skär i bitar.
Tillsätt lök, paprika och köttet med marinaden till potatisen. Tillaga ytterligare 10-15 minuter tills allt är klart - köttet genomstekt och grönsakerna mjuka.
Ta ut plåten och fördela smulad fetaost, körsbärstomater, ruccola och oliver över. Salta och peppra.
Servera med tzatziki och färskt bröd.
Enkelt med allt i samma form i ugnen. Går dessutom att variera hur mycket som helst. Använd de grönsaker du tycker om. Jag använde förutom fläskfilé även kycklingfilé som jag marinerade i thaichilisås. Någon stark korv passar också till det här. Vi serverade fetaosten på sidan om eftersom Isak är mjölkallergiker. Tyckte det smakade lite för mycket soja så nästa gång gör jag kanske någon roligare marinad.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)