Jag fortsätter mina försök att få barnen att tycka om fisk igen. Olivia och Isak har alltid tyckt om fisk, framför allt lax. Men nu har de fått för sig att de inte tycker om någon sorts fisk och de vill knappt smaka oavsett vilken sorts fisk som serveras. Vid enkelpanering används inget ägg och eftersom vi har två äggallergiska barn var det ganska självklart att jag valde den metoden.
Enkelpanerad rödspätta
500-600 g eller 4 rödspättafiléer á 125-150 g
1½-2 tsk salt
lite vit- eller svartpeppar
1-2 dl ströbröd
margarin och/eller matolja till stekning
Salta och peppra varje rödspättafilé.
Häll ströbröd på en tallrik och rulla fiskfiléerna i ströbrödet, så att de blir enkelpanerade.
Lägg rejält med matfett i en stekpanna på medelvärme, och lägg i de panerade fiskfiléerna. Stek dem några minuter per sida, så att de blir genomstekta och får en fin gyllenbrun färg.
Servera med potatis, remouladsås, sallad och en citronklyfta.
söndag 14 mars 2010
Kladdkaka med Digestivekex
Även idag har barnen varit ute och åkt på vår snökulle, men vi gick in och åt lunchvåfflorna och den nykokta hallonsylten. Nu är Isak på sin hockeyavslutning. I fredags provade jag ett nytt recept på kladdkaka. En variant med Digestive-kex.
Kladdkaka med Digestivekex
2 dl socker
2 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 nypa salt
10 st Digestivekex
125 g smör
2 st ägg
2 msk snabbkaffe
0.5 dl mixade Digestivekex att bröa formen med
Bryt Digestivekexen i stora bitar och blanda dem tillsammans med resten av de torra ingredienserna i en skål.
Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm och bröa den med Digestivekross.
Smält smöret och rör ned äggen, samt tillsätt snabbkaffe. Vispa ej!
Vänd snabbt ned smörsmeten i den torra bunken och rör om försiktigt.
Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 14-17 minuter.
Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis ”stannat”. Tag ut kakan från ugnen och kyl sedan ned den i frysen ca 20 minuter (då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig).
Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Kakan var väldigt enkel att göra eftersom allt bara skulle röras ihop. Men jag tyckte att det var alldeles för mycket Digestivekex i den, 6-8 kex provar jag nog nästa gång. Om man minskar antalet kex måste man kanske ta en lite mindre form så att inte kakan blir alltför tunn.
Kladdkaka med Digestivekex
2 dl socker
2 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 nypa salt
10 st Digestivekex
125 g smör
2 st ägg
2 msk snabbkaffe
0.5 dl mixade Digestivekex att bröa formen med
Bryt Digestivekexen i stora bitar och blanda dem tillsammans med resten av de torra ingredienserna i en skål.
Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm och bröa den med Digestivekross.
Smält smöret och rör ned äggen, samt tillsätt snabbkaffe. Vispa ej!
Vänd snabbt ned smörsmeten i den torra bunken och rör om försiktigt.
Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 14-17 minuter.
Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis ”stannat”. Tag ut kakan från ugnen och kyl sedan ned den i frysen ca 20 minuter (då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig).
Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Kakan var väldigt enkel att göra eftersom allt bara skulle röras ihop. Men jag tyckte att det var alldeles för mycket Digestivekex i den, 6-8 kex provar jag nog nästa gång. Om man minskar antalet kex måste man kanske ta en lite mindre form så att inte kakan blir alltför tunn.
lördag 13 mars 2010
Mexikansk kycklingpaj
Vilket härligt väder det var på förmiddagen och vilken tur att vi är morgonpigga. Vi gick ut på gården och barnen åkte i vår stora kulle och hade jättekul. Till lunch grillade vi korv och åt ute i snön. Sen var det dags för Ida att sova och när hon vaknade hade solen försvunnit. Till middag åt vi en god kycklingpaj. Idag åt vi lite tidigare för Leif måste hinna iväg till Coop Arena och se den avgörande matchen. Blir det Luleå eller Timrå som tar sig till slutspel?
Mexikansk kycklingpaj
pajdeg eller färdig smördeg
Fyllning:
2 kycklingfiléer i bitar, eller 0,5 grillad kyckling
1 gul lök, hackad
ca 10 färska champinjoner, skivade
smör att steka i
150-200 g Philadelphiaost
0,5 burk Chunky Salsa av valfri styrka (sån taco variant)
5-8 feferoni, hackade
3 dl riven ost
Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform, alt bred ut den färdiga smördegen. Förgrädda i 200° ca 10-15 min.
Bryn kyckling, lök och champinjoner.
Tillsätt salsa och Philadelphiaost och låt puttra ihop en stund.
Hacka feferonin och strö ut i botten av pajskalet.
Häll kycklingblandningen över feferonin och toppa med den rivna osten.
Gratinera i 225° 10-15 min eller tills osten smält.
Servera med en god blandad sallad och guacamole.
Jag använde 0,5 zucchini eftersom jag inte hade några champinjoner hemma och det blev jättegott. Paprika hade säkert varit gott också. Jag använde medium chunky salsa och det blev lagom starkt tillsammans med feferonin. Ida tyckte nog att den blev lite för stark tror jag. En enkel paj att göra som blir ännu enklare om man använder färdigkavlad smördeg och färdiggrillad kyckling.
Mexikansk kycklingpaj
pajdeg eller färdig smördeg
Fyllning:
2 kycklingfiléer i bitar, eller 0,5 grillad kyckling
1 gul lök, hackad
ca 10 färska champinjoner, skivade
smör att steka i
150-200 g Philadelphiaost
0,5 burk Chunky Salsa av valfri styrka (sån taco variant)
5-8 feferoni, hackade
3 dl riven ost
Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform, alt bred ut den färdiga smördegen. Förgrädda i 200° ca 10-15 min.
Bryn kyckling, lök och champinjoner.
Tillsätt salsa och Philadelphiaost och låt puttra ihop en stund.
Hacka feferonin och strö ut i botten av pajskalet.
Häll kycklingblandningen över feferonin och toppa med den rivna osten.
Gratinera i 225° 10-15 min eller tills osten smält.
Servera med en god blandad sallad och guacamole.
Jag använde 0,5 zucchini eftersom jag inte hade några champinjoner hemma och det blev jättegott. Paprika hade säkert varit gott också. Jag använde medium chunky salsa och det blev lagom starkt tillsammans med feferonin. Ida tyckte nog att den blev lite för stark tror jag. En enkel paj att göra som blir ännu enklare om man använder färdigkavlad smördeg och färdiggrillad kyckling.
fredag 12 mars 2010
Grekisk pytt
Fredag igen - bästa dagen på veckan tycker jag. Den här veckan har gott fort, känns som att jag bara har jobbat 4 dagar men det har jag inte. Igår åt mamma och pappa middag hos oss, vi bjöd på Grekisk pytt. Vi har inte träffats på två veckor, först var vi i Jämtland och sen har de varit i Kungsbacka.
Grekisk pytt
ca 700 g fläskfilé
marinad:
1/2 dl soja
1 msk riven ingefära
1,5 tsk sambal oelek
olivolja
potatis
morötter
zucchini
rödlökar
paprika
körsbärtomater
ruccolasallad
fetaost
svarta oliver
salt och peppar
Strimla fläskfilén och lägg den i en marinad av soja, ingefära och sambal oelek. Låt marinera några timmar, gärna över natten.
Skala och skär potatisen i klyftor. Skala och dela morötterna.
Lägg potatisklyftorna och morötterna på en plåt, ringla över olja och krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen i 200 grader i 20 minuter.
Skala och skär rödlöken i klyftor. Kärna ur paprikorna och skär i bitar.
Tillsätt lök, paprika och köttet med marinaden till potatisen. Tillaga ytterligare 10-15 minuter tills allt är klart - köttet genomstekt och grönsakerna mjuka.
Ta ut plåten och fördela smulad fetaost, körsbärstomater, ruccola och oliver över. Salta och peppra.
Servera med tzatziki och färskt bröd.
Enkelt med allt i samma form i ugnen. Går dessutom att variera hur mycket som helst. Använd de grönsaker du tycker om. Jag använde förutom fläskfilé även kycklingfilé som jag marinerade i thaichilisås. Någon stark korv passar också till det här. Vi serverade fetaosten på sidan om eftersom Isak är mjölkallergiker. Tyckte det smakade lite för mycket soja så nästa gång gör jag kanske någon roligare marinad.
Grekisk pytt
ca 700 g fläskfilé
marinad:
1/2 dl soja
1 msk riven ingefära
1,5 tsk sambal oelek
olivolja
potatis
morötter
zucchini
rödlökar
paprika
körsbärtomater
ruccolasallad
fetaost
svarta oliver
salt och peppar
Strimla fläskfilén och lägg den i en marinad av soja, ingefära och sambal oelek. Låt marinera några timmar, gärna över natten.
Skala och skär potatisen i klyftor. Skala och dela morötterna.
Lägg potatisklyftorna och morötterna på en plåt, ringla över olja och krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen i 200 grader i 20 minuter.
Skala och skär rödlöken i klyftor. Kärna ur paprikorna och skär i bitar.
Tillsätt lök, paprika och köttet med marinaden till potatisen. Tillaga ytterligare 10-15 minuter tills allt är klart - köttet genomstekt och grönsakerna mjuka.
Ta ut plåten och fördela smulad fetaost, körsbärstomater, ruccola och oliver över. Salta och peppra.
Servera med tzatziki och färskt bröd.
Enkelt med allt i samma form i ugnen. Går dessutom att variera hur mycket som helst. Använd de grönsaker du tycker om. Jag använde förutom fläskfilé även kycklingfilé som jag marinerade i thaichilisås. Någon stark korv passar också till det här. Vi serverade fetaosten på sidan om eftersom Isak är mjölkallergiker. Tyckte det smakade lite för mycket soja så nästa gång gör jag kanske någon roligare marinad.
söndag 7 mars 2010
Aprikos- och ingefärsgryta
Vad det har snöat när vi har varit borta! Vi har en stor snökulle på gården som barnen har varit ute och åkt madrass och bob i och haft jättekul.
Aprikos- och ingefärsgryta
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk margarin
500 g grytbitar av nöt
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 dl rött matlagningsvin
3 lagerblad
1 dl aprikosmarmelad
1 dl mellangrädde
3-4 tunna skivor av inlagd ingefära
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i hälften av margarinet i en stekpanna. Lägg över löken i en stekgryta.
Stek köttet, hälften åt gången, i stekpannan så att det får färg. Salta och peppra. Lägg över köttet i stekgrytan.
Vispa ur pannan med lite av vattnet. Tillsätt vatten, buljongtärning, matlagningsvin och lagerblad till grytan.
Låt grytan koka under lock i 1 timme.
Rör ner aprikosmarmelad och mellangrädde.
Låt grytan koka tills köttet är mört, i ytterligare ca 30 minuter.
Hacka ingefäran fint och tillsätt den till grytan.
Om du tycker grytan är tunn kan den redas med 2 msk maizena.
Jag älskar alla former av ingefära så den här grytan tyckte jag mycket om. Som vanligt när det är köttgryta äter även alla barnen mycket.
Aprikos- och ingefärsgryta
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk margarin
500 g grytbitar av nöt
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 dl rött matlagningsvin
3 lagerblad
1 dl aprikosmarmelad
1 dl mellangrädde
3-4 tunna skivor av inlagd ingefära
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i hälften av margarinet i en stekpanna. Lägg över löken i en stekgryta.
Stek köttet, hälften åt gången, i stekpannan så att det får färg. Salta och peppra. Lägg över köttet i stekgrytan.
Vispa ur pannan med lite av vattnet. Tillsätt vatten, buljongtärning, matlagningsvin och lagerblad till grytan.
Låt grytan koka under lock i 1 timme.
Rör ner aprikosmarmelad och mellangrädde.
Låt grytan koka tills köttet är mört, i ytterligare ca 30 minuter.
Hacka ingefäran fint och tillsätt den till grytan.
Om du tycker grytan är tunn kan den redas med 2 msk maizena.
Jag älskar alla former av ingefära så den här grytan tyckte jag mycket om. Som vanligt när det är köttgryta äter även alla barnen mycket.
Skogsbärsrutor med mandelmassa
Nu har vi kommit hem efter en veckas sportlov i Jämtland. Barnen har åkt slalom, skridskor och längd så de har verkligen haft sportlov. Själv har jag städat ur vårt fritidshus som nu är sålt. Eftersom jag hade kvar en del mandelmassa från semmelätandet passade jag på att baka en bärkaka i långpanna idag.
Skogsbärsrutor med mandelmassa
4 ägg
3 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
400 g mandelmassa
250 g björnbär och blåbär
125 g smör el margarin
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl och bakpulver.
Riv mandelmassan.
Rör ner alltsammans i äggsmeten. Blanda försiktigt till en slät smet.
Bred ut smeten i en liten långpanna, ca 25x35 cm.
Lägg på bären. Hyvla tunna skivor av kallt matfett och lägg ovanpå.
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen 40-45 min.
Låt svalna och skär sedan i rutor.
Mmm, vilken god kaka med mycket mandelsmak. Det kunde gärna ha varit lite mer bär på kakan, så nästa gång ökar jag på mängden lite. Jag hade lite frysrens och använde blåbär, björnbär och jordgubbar.
Skogsbärsrutor med mandelmassa
4 ägg
3 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
400 g mandelmassa
250 g björnbär och blåbär
125 g smör el margarin
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl och bakpulver.
Riv mandelmassan.
Rör ner alltsammans i äggsmeten. Blanda försiktigt till en slät smet.
Bred ut smeten i en liten långpanna, ca 25x35 cm.
Lägg på bären. Hyvla tunna skivor av kallt matfett och lägg ovanpå.
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen 40-45 min.
Låt svalna och skär sedan i rutor.
Mmm, vilken god kaka med mycket mandelsmak. Det kunde gärna ha varit lite mer bär på kakan, så nästa gång ökar jag på mängden lite. Jag hade lite frysrens och använde blåbär, björnbär och jordgubbar.
Etiketter:
baka i långpanna,
fikabröd,
frukt o bär,
mjuka kakor
måndag 22 februari 2010
Orange kycklinggryta
Snart är det sportlov och vi ska till Jämtland för att tömma, städa ur och sälja vårt fritidshus. Vi hoppas på lite varmare väder så att barnen kan åka mycket slalom.
Orange kycklinggryta
kycklingfiléer
champinjoner
purjolök
2 morötter
1,5 msk kyckling- eller grönsaksfond
1,5 msk tomatpuré
2 dl vatten
1-2 dl grädde
cocktailtomater
salt o peppar
Skär kyckling i småbitar. Skiva champinjoner och purjolök. Riv morötter grovt.
Fräs kycklingbitarna i oljan i en stekgryta. Salta och peppra. Då dessa fått lite färg tillsätts alla grönsaker utom cocktailtomaterna.
Fräs några minuter och tillsätt sedan fond, tomatpuré, vatten och grädde.
Låt koka ca 10 minuter.
Tillsätt cocktailtomaterna och låt dem bli lite varma.
Servera med ris och grönsallad.
Jag använde 2 vanliga tomater istället för cocktailtomater som jag inte hade hemma. Självklart gick det bra. Det blev en jättegod gryta som alla barn åt med god aptit.
Orange kycklinggryta
kycklingfiléer
champinjoner
purjolök
2 morötter
1,5 msk kyckling- eller grönsaksfond
1,5 msk tomatpuré
2 dl vatten
1-2 dl grädde
cocktailtomater
salt o peppar
Skär kyckling i småbitar. Skiva champinjoner och purjolök. Riv morötter grovt.
Fräs kycklingbitarna i oljan i en stekgryta. Salta och peppra. Då dessa fått lite färg tillsätts alla grönsaker utom cocktailtomaterna.
Fräs några minuter och tillsätt sedan fond, tomatpuré, vatten och grädde.
Låt koka ca 10 minuter.
Tillsätt cocktailtomaterna och låt dem bli lite varma.
Servera med ris och grönsallad.
Jag använde 2 vanliga tomater istället för cocktailtomater som jag inte hade hemma. Självklart gick det bra. Det blev en jättegod gryta som alla barn åt med god aptit.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)