måndag 15 februari 2010

Tävling

OS-guldet måste firas med en tävling, eller hur?

Tävlingen är avslutad.

Presentcheck på 100 kr och badlakan ligger i vinstpotten. För att vara med i utlottningen vill jag veta ungefär hur ofta du läser min mat-ro-blogg. Skriv i kommentarsfältet och kom ihåg att ange en e-postadress också så att jag kan nå dig om du är en av vinnarna. Tävlingen pågår till 21 februari.

Jag tror det är fler än jag som ofta kommer hem hungrig med ännu hungrigare barn väntande. Vid sådana tillfällen vill man att maten ska gå fort att fixa. Kelda har många produkter, t.ex. soppor som gör att matlagningen kan gå fort. Vad har du för snabbmatstips?

Kelda lanserar nu iPhone-applikationen ”Kelda 15-minutersrecept” med totalt 100 nya recept. Om du har en iPhone kan du nu ladda ned den i AppStoren. Recepten finns också att ta del av på www.kelda.se. Applikationen är gratis att ladda ned och innehåller 100 recept som du kan laga på 15 minuter. Dina favoritrecept kan lätt sparas ner och även skickas till vänner som mail. Det är lätt att hålla tiden då appen innehåller en inbyggd matlagningstimer. Välj vad du är sugen på, eller slumpa fram maträtter genom en skakning eller knapptryckning, så får du snabbt tre middagsförslag.

Sponsor: Kelda

söndag 14 februari 2010

Revbensspjäll som på Edsbacka

Igår var det städdag men innan jag städade köksgolvet gjorde jag ett enkelt långpannebröd med linfrön och rågsikt. Brödet jäste medans jag städade i övriga rum. På eftermiddagen gick vi ut på isen där Ida fick prova åka skridskor för första gången. Hon tyckte det var jättekul, men det var nog ännu roligare att springa utan att vara rädd för bilar. Olivia var jätteduktig och åkte skridskor riktigt långt under tiden vi andra promenerade. Sen fick vi skynda oss hem och göra middag för revbensspjällen skulle koka i 1 timme innan de skulle in i ugnen.

Revbensspjäll som på Edsbacka
1,8 kg tjockskuret revbensspjäll med knäckta ben
2 gula lökar
2–3 morötter
några vitpepparkorn
1 lagerblad
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Glasering:
1 dl svartvinbärsgelé
2 msk ljus fransk senap
2 msk svensk senap

Börja med att koka revbensspjället i en rymlig kastrull tillsammans med lök, morötter, pepparkorn och lagerblad. Beräkna koktiden till cirka 1 timme.
Lyft upp spjället och låt det svalna.
Salta och peppra spjället. Lägg det i en långpanna/ugnsform med den feta sidan upp.
Stek spjället i 200 grader cirka 15 minuter och ös det under tiden med fettet som smälter ut.
Smält geléet i en kastrull och blanda i senapssorterna. Ös gelé-senapsblandningen över spjället.
Öka ugnsvärmen till 225 grader och stek i ytterligare 5 minuter.
Ät spjället kallt eller varmt, skuret i bitar.

Goda revbensspjäll som vi åt med ugnsstekta rotsaker och sallad. Det tar lite tid att koka revbenen först. Men det går ju bra att förbereda dagen innan om man har ont om tid när det är dags för middag. Jag hade ingen svartvinbärsgelé hemma utan använda rödavinbärsgelé istället.

fredag 12 februari 2010

Rör-ihop-banankaka

Jag älskar att sluta tidigt på fredagar. Efter att jag hämtat Ida på dagis åkte vi hem och bakade blåbärssmulpaj som vi åt med vaniljsås. Sedan bakade jag Hälla-ut-bröd som vi åt till middag tillsammans med en kycklinggryta. Jag hade en skvätt vispgrädde, bananer och mörk choklad som behövde användas upp eller slängas. Eftersom jag inte tycker om att slänga mat bakade jag en banankaka som man bara behövde röra ihop istället för att använda elvisp. För mig som inte tycker om saker som låter var det perfekt.

Rör-ihop-banankaka
2 st övermogna bananer
1½ dl socker
1 st ägg
50 g smält smör eller margarin
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
4 msk grädde
2,25 dl vetemjöl

Mosa bananerna och rör ihop dem med sockret.
Vispa upp ägget och rör ner tillsammans med grädden och sedan det smälta smöret.
Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
Häll smeten i en smord form och grädda i ugn i 175° i ca 45 minuter eller tills kakan känns torr.

Undra om det är tänkt att kakan skulle gräddas i en avlång brödform för i min "platta" form räckte det med 30 minuter. Eftersom jag hade 70%-choklad hemma som började bli gammal, slängde jag i småbitar av den och det blev så klart jättegott. Kakan var jätteenkel att göra och den blev god men inte lika god som min vanliga banankaka. Ska nog prova göra den här utan ägg nästa gång.

onsdag 10 februari 2010

Blåbärsmuffins med havreströssel

Ikväll har Isak varit på hockeyträning och de hade finbesök på träningen av Luleå hockeys tränare och 3 A-lagsspelare. När det bara var vi tjejer hemma till middagen gjorde jag en av våra favoriter som Isak är allergisk mot, Skinka-, broccoli- och pastagratäng. Oj vad vi åt, den blev så krämig och god. I lördags bakade jag blåbärsmuffins, var ju tvungen att ha nå gott att fira att Melodifestivalen-månaden är i gång.

Blåbärsmuffins med havreströssel 12 st
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning:
1,5-2 dl frysta blåbär
Strössel:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt (så håller de formen!).
Fyll formarna till 2/3 med smet. Strö över ca 1 msk blåbär på varje muffins. Tryck till lite lätt så att de åker ner i smeten en aning.
Strössel:
Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
Grädda i cirka 20 minuter, 175 C.

Väldigt goda och smakrika muffins. Jag brukar tycka att muffins har en tendens att bli lite torra men till de här tog jag rejält med blåbär och de blev jättegoda.

tisdag 9 februari 2010

Mandelflarn

Nu har jag gjort bort mina långa jobbardagar, nu slutar jag tidigare och tidigare för varje dag fram till helgen. Det är riktigt skönt att sluta klockan 14 på fredagar, helgen känns mycket längre.


Mandelflarn ca 25 flarn
100 g sötmandel
1 dl strösocker
1 msk honung
100 g smör
2 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Hacka sötmandeln
Blanda mandel, socker, honung och smör i en kastrull.
Tillsätt mjöl och mjölk när smöret smält. Låt det sjuda 1-2 minuter.
Klicka ut smeten ungefär lika stora som teskedar på plåt med bakplåtspapper. Det är viktigt att de inte ligger för tätt eftersom de flyter ut mycket under gräddningen.
Grädda mitt i ugnen i 200º i 5-6 minuter tills flarnen fått fin färg.
Vill du ha dem böjda lägger du över dem på en kavel eller en flaska. Låt dem kallna så.
Flarnen håller sig spröda i tättslutande burk med lock.

Väldigt spröda och goda mandelflarn som passade perfekt till hjortronparfaiten.

söndag 7 februari 2010

Kantarellsås

Till fredagens älgfilé serverade jag en kantarellsås.

Kantarellsås
½ liter rensade kantareller
2 msk smör
salt
vitpeppar
2 msk vetemjöl
2-3 dl vispgrädde
1-2 dl vatten
1 msk vilt- och kantarellfond
0,5 dl vitt vin

Dela de största kantarellerna i mindre bitar.
Stek kantarellerna utan smör tills de vätskat av sig.
Tillsätt smöret och krydda med salt och peppar.
Rör i mjölet. Häll på grädden och vattnet under omrörning.
Tillsätt vilt- och kantarellfond och vitt vin.
Koka såsen i 5 minuter. Smaka av och krydda mer om det behövs.
Anpassa vatten- och gräddmängden efter hur tjock sås du vill ha.

Alla mått är ungefärliga för jag hällde i lite utav varje tills jag tyckte att konsistensen och smaken var bra.

Morotsbröd

Idag har det åter igen varit en härlig dag med strålande sol. Innan lunch var jag och Ida ute och skottade. Vår lilla 2,5-åring är väldigt egoistisk just nu, hennes favoritord verkar vara min och mitt. När vi skottade sa hon åt mig "Nej, det är MIN snö" trots att vi har hur mycket snö som helst och det räcker och blir över till många. Efter lunch tog jag en promenad på isvägen i solskenet - så härligt.

Efter middagen bakade jag morotsbröd som jag har varit sugen på ett tag, i dag blev det äntligen av. Bra att ha nybakat bröd när Isak kom hem hungrig från dagens ishockey-träningen.

Morotsbröd
50 g jäst
4,5 dl fingervarmt vatten
1,25 dl filmjölk
0,5 dl flytande margarin
2 msk socker
2,5 tsk salt
1,5 dl havrekli
1 kg vetemjöl
5 dl rivna morötter

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, fil, margarin, socker och salt. Vispa tills jästen löst sig.
Tillsätt havrekli, mjöl och morötter och arbeta degen väl, 8-10 minuter i maskin.
Strö över lite mjöl, täck med en bakduk och låt jäsa i 40 min.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord och forma till 2 limpor. Låt jäsa på plåt medan ugnen värms till 225 grader.
Baka i nedre delen av ugnen i 30-35 min.
Låt svalna på galler under bakduk.

Bröd blir så saftigt och gott med morötter i. Jag hade inte havrekli hemma så jag använde vetekli istället med lika bra resultat. Om man vill göra det mjölkfritt kan man använda naturell soja-yoghurt t.ex. Eftersom Isak ska börja prova lite mjölkprodukter i t.ex. bröd använde jag den lilla mängd fil som det stod i receptet, men jag hade mjölkfritt margarin.