lördag 6 februari 2010

Hjortronparfait

Då var Melodifestivalmånaden äntligen igång. Nu vet man vad man gör på lördagar sex veckor framöver. Gårdagens middag avslutade vi med en underbar hjortronparfait som vi åt tillsammans med tunna mandelflarn.

Hjortronparfait 6 portioner
3 äggulor
4 msk florsocker
3 dl vispgrädde
1,5-2 dl hjortronsylt

1. Vispa äggulor med florsocker i flera minuter.
2. Vispa grädden.
3. Blanda hjortronsylten i de vispade äggulorna. Blanda grädden i din äggblandning.
4. Frys i lämplig form i 5-6 timmar, gärna under natten.
5. Ta ut parfaiten och låt den tina i kylskåp i ca 15 minuter innan servering. Servera med lite extra hjortron eller hjortronsylt.

Om man vill kan man passera sylten så att man slipper kärnorna i parfaiten. Jag passerade lite mindre än hälften av sylten för kärnorna hör ju till hjortron. Lite beroende på hur söt sylt man har kan man anpassa sockermängden. Min sylt var ganska söt så jag hade kunnat ta mindre socker. Men det var en underbart god efterrätt som var väldigt enkel att göra, dessutom ska den förberedas dagen innan. Sånt tycker jag om!

Pommes Anna

Vilket härligt väder vi har idag - 10 minusgrader och strålande sol. Måste försöka hinna ut när Ida har sovit klart.

Till vår Norrbottensmeny igår provade jag att tillaga potatisen på ett nytt sätt. Man skivar den och varvar med smält smör och vitlök i en avlång brödform. Det bästa med den var att man tillagade den dagen innan och sedan bara värmde den innan middagen.

Pommes Anna
1 kg potatis
200 g smör
5 st vitlöksklyftor
salt och vitpeppar

Dagen innan
Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
Smält smöret i en kastrull. Skala och riv vitlöken och blanda med det smälta smöret.
Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform. Häll 1 msk av det smälta smöret i botten av formen.
Lägg ett lager med potatis, fördela potatisen jämnt i formen ända ut i kanterna. Salta och peppra.
Varva smör och potatis tills formen är fylld. Salta och peppra på vart tredje lager.
Formen skall inte vara fylld ända upp, lämna någon cm kvar till ovankanten.
Sätt in i 150 grader i ca 1 1/2 timma. Lägg folie över om den blir för brun på ovansidan.
Känn med en kniv så att potatisen är mjuk helt igenom, om inte baka lite till.
När den är färdig, låt svalna och ställ sedan in i kylen.
Serveringsdagen
Stjälp upp pommes Annan på skärbrädan och skär i ca 4-5 cm tjocka portionsbitar.
Lägg i en form och sätt in i 150 grader i ca 20 minuter innan servering.

Jag gjorde en variant med smör och vitlök och en med mjölkfritt margarin och utan vitlök. Nästa gång tar jag mindre smör/margarin för det rann ut en hel del den här gången. Eventuellt drar jag ner lite på vitlöken också. Alla verkade tycka om den här potatisen som passade jättebra till köttet och kantarellsåsen.

fredag 5 februari 2010

Norrbottensmeny

Ännu en arbetsvecka är slut och vi har en härlig helg framför oss. Jag älskar fredagar. Idag bjöd vi mamma och pappa på 3-rätters middag med Norrbottenstema. Till älgfilén drack vi ett passande rödvin som Leif fick i julklapp.

Förrätt: Löjromstoast
Varmrätt: Helstekt älgfilé, pommes Anna och kantarellsås
Efterrätt: Hjortronparfait och mandelflarn

Nu ska jag lägga mig, mätt och belåten, i tv-soffan. Recept och bilder kommer imorgon.

måndag 1 februari 2010

Lantbröd i lergryta

När jag skulle tillaga karrékotletter i lergryta var jag tvungen att låna mammas lergryta eftersom vår gick sönder för ett tag sedan. När jag nu hade en lergryta hemma passade jag på att baka bröd i den också.

Lantbröd i lergryta
5 dl vatten
½ dl olja
50 gr jäst
3 tsk salt
7 dl vetemjöl
7 dl rågsikt

Smula ner jästen i degbunken. Ljumma vattnet och tillsätt oljan.
Häll på lite av degspadet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet, saltet och nästan allt mjöl.
Arbeta degen smidig och låt jäsa en timma.
Blötlägg grytan 15-30 minuter och olja den invändigt.
Arbeta degen med resten av mjölet och forma den till en limpa som läggs i lergrytan.
Lägg locket på grytan och ställ in den på gallret i nedre delen av ugnen. Obs ugnen ska vara kall.
Sätt ugnen på 200° C och grädda brödet ca en timma.
Stjälp upp och låt svalna under bakduk.

Tyckte att brödet smakade en aning jäst så nästa gång tar jag ett halvt jästpaket det borde räcka och låter det jäsa aningen längre. Det var ju ett väldigt enkelt och roligt sätt att baka bröd på.

söndag 31 januari 2010

Lasagne på Per Morbergs vis

Idag är det äntligen lite varmare, bara 10 minusgrader, så jag har varit ut på en promenad och det var så skönt. Leif såg för ett tag sedan på tv när Per Morberg lagade lasagne och blev nyfiken på den. Så till middag följde vi Per Morbergs recept.

Lasagne på Per Morbergs vis
Köttfärssås:
500 g högrev att mala, eller köttfärs
100 g champinjoner
100 g rökt sidfläsk
1 burk passerade tomater (400-500 gr)
1 dl tomatpuré
4 st klyftor vitlök
2 msk olivolja
2 msk smör
Salt
Svartpeppar
Bechamelsås:
7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Muskotnöt(riv några drag)
Peppar
Salt
100 g prästost att riva
10 st lasagneplattor (gröna)

Köttfärssås:
Mal köttet om du väljer att göra det själv.
Skär sidfläsket och champinjonerna fint. Finhacka vitlöken.
Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt.
Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt.
Avsluta med att ha i tomatpurén.
Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.
Bechamelsås:
Värm upp gräddmjölken vid sidan.
Smält smöret och pudra över mjölet. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.
Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint. Slå i resten och vispa om.
Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.
Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.
Lasagne:
Smörj en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.
Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärssås.
Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta med ett sista lager av köttfärssås, bechamelsås samt ost.
Sätt in i ugnen och grädda i 20-30 minuter i 200 grader.

Det här blev verkligen en krämig och god lasagne. Vi använde fler än 10 lasagneplattor (jag tror det blev 14 st vi använde). Köttfärssåsen i sig smakade ganska mycket vitlök och rökt jägarbacon (rökigare variant av bacon som vi använde istället för sidfläsk) men i lasagnen blev det gott för bechamelsåsen mildrar smakerna. Nästa gång vi gör lasagne lär vi använda oss av detta recept igen.

lördag 30 januari 2010

Biskvikaka i långpanna

Efter vår kycklingtortilla-middag blev jag så sugen på nån kaka med choklad så jag var tvungen att baka. Eftersom jag hade mandelmassa i kylskåpet sedan i julas gjorde jag biskvikaka i långpanna. Under tiden jag varit förkyld har jag inte varit det minsta sugen på sötsaker så sötsuget efter middagen tolkar jag som ett tecken att jag börjar bli frisk.

Biskvikaka i långpanna
Botten:
3 ägg
3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smör/margarin
1½ dl vatten
Fyllning:
150 g kallt smör/margarin
2½ dl florsocker
1 st ägg
100 g finriven mandelmassa
Garnering:
200 g mörk choklad
3 msk olja

Botten:
Vispa ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dessa i äggsmeten.
Smält smöret och häll i vattnet. Häll detta i smeten och rör om.
Grädda i smord liten långpanna i 175 gr, i ca 12-15 min, kolla ofta så den inte bränns.
Låt kallna.
Fyllning:
Rör ihop ingredienserna bred ut över kakan. Låt den stå kallt en stund.
Garnering:
Smält den mörka chokladen och rör ner oljan i den.
Låt detta svalna lite, innan du breder ut det över kakan.
Skär kakan i mindre bitar med en vass kniv.
Låt kakan stå kallt innan du sätter in bitarna i kakburken, annars kladdar de ihop.

En god sockerbomb, men nästa gång tar jag nog lite mindre florsocker i fyllningen och eftersom jag tyckte det smakade för lite mandelmassa så tar jag nog lite mer nästa gång. Det var många moment vid bakningen men inget var krångligt. Trots många moment blev det inte så mycket disk eftersom jag använde samma skål och slickepott till allt. Eftersom det är 20 minusgrader ute gick det fort att få kakan att kallna så att man kunde fortsätta med nästa moment.

fredag 29 januari 2010

Marinerad rostbiff

Efter en vecka då jag har känt mig hängig och varit jättetrött är det äntligen fredag och jag kan sova i 2 dygn. Får hoppas att inte Ida är allt för morgonpigg, i morse tyckte hon det var dags att stiga upp och se Skrållan (Saltkråkan) på tv klockan fem. Till middag åt vi en jättegod marinerad rostbiff. För någon vecka sedan gjorde jag rostbiff i ugnen. Det som blev över från den middagen skar vi i tunna skivor och frös ner. Idag blandade jag ihop en marinad som jag hällde över den färdigskurna tinade rostbiffen och lät den stå ca en timme. Till det åt vi potatisgratäng, baguette med brieost och en stor härlig sallad med bl.a. ruccola, basilika och tomat.

Marinerad rostbiff
ca 400 g rostbiff i skivor
Dressing:
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
3-4 marinerade soltorkade tomater
1 kruka basilika
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl olivolja
salt, peppar

1. Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Tärna tomater och strimla basilika, men ta undan några blad till garneringen.
2. Rör samman alla ingredienserna till dressingen.
3. Lägg köttskivorna på uppläggningsfat och häll dressingen över dem. Låt fatet stå någon timme och dra åt sig smakerna. Garnera med basilikablad och körsbärstomater.

Det här blev så himla gott. Men kan man misslyckas med balsamvinäger, basilika och soltorkade tomater? Färdigskuren rostbiff som varit fryst kan vara lite småtrist att äta, men med den här marinaden/dressingen blev det en riktig festmiddag. Längtar till sommaren då man kan äta rostbiffen tillsammans med hemmagjord färskpotatissallad.