måndag 1 februari 2010

Lantbröd i lergryta

När jag skulle tillaga karrékotletter i lergryta var jag tvungen att låna mammas lergryta eftersom vår gick sönder för ett tag sedan. När jag nu hade en lergryta hemma passade jag på att baka bröd i den också.

Lantbröd i lergryta
5 dl vatten
½ dl olja
50 gr jäst
3 tsk salt
7 dl vetemjöl
7 dl rågsikt

Smula ner jästen i degbunken. Ljumma vattnet och tillsätt oljan.
Häll på lite av degspadet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet, saltet och nästan allt mjöl.
Arbeta degen smidig och låt jäsa en timma.
Blötlägg grytan 15-30 minuter och olja den invändigt.
Arbeta degen med resten av mjölet och forma den till en limpa som läggs i lergrytan.
Lägg locket på grytan och ställ in den på gallret i nedre delen av ugnen. Obs ugnen ska vara kall.
Sätt ugnen på 200° C och grädda brödet ca en timma.
Stjälp upp och låt svalna under bakduk.

Tyckte att brödet smakade en aning jäst så nästa gång tar jag ett halvt jästpaket det borde räcka och låter det jäsa aningen längre. Det var ju ett väldigt enkelt och roligt sätt att baka bröd på.

söndag 31 januari 2010

Lasagne på Per Morbergs vis

Idag är det äntligen lite varmare, bara 10 minusgrader, så jag har varit ut på en promenad och det var så skönt. Leif såg för ett tag sedan på tv när Per Morberg lagade lasagne och blev nyfiken på den. Så till middag följde vi Per Morbergs recept.

Lasagne på Per Morbergs vis
Köttfärssås:
500 g högrev att mala, eller köttfärs
100 g champinjoner
100 g rökt sidfläsk
1 burk passerade tomater (400-500 gr)
1 dl tomatpuré
4 st klyftor vitlök
2 msk olivolja
2 msk smör
Salt
Svartpeppar
Bechamelsås:
7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Muskotnöt(riv några drag)
Peppar
Salt
100 g prästost att riva
10 st lasagneplattor (gröna)

Köttfärssås:
Mal köttet om du väljer att göra det själv.
Skär sidfläsket och champinjonerna fint. Finhacka vitlöken.
Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt.
Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt.
Avsluta med att ha i tomatpurén.
Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.
Bechamelsås:
Värm upp gräddmjölken vid sidan.
Smält smöret och pudra över mjölet. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.
Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint. Slå i resten och vispa om.
Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.
Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.
Lasagne:
Smörj en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.
Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärssås.
Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta med ett sista lager av köttfärssås, bechamelsås samt ost.
Sätt in i ugnen och grädda i 20-30 minuter i 200 grader.

Det här blev verkligen en krämig och god lasagne. Vi använde fler än 10 lasagneplattor (jag tror det blev 14 st vi använde). Köttfärssåsen i sig smakade ganska mycket vitlök och rökt jägarbacon (rökigare variant av bacon som vi använde istället för sidfläsk) men i lasagnen blev det gott för bechamelsåsen mildrar smakerna. Nästa gång vi gör lasagne lär vi använda oss av detta recept igen.

lördag 30 januari 2010

Biskvikaka i långpanna

Efter vår kycklingtortilla-middag blev jag så sugen på nån kaka med choklad så jag var tvungen att baka. Eftersom jag hade mandelmassa i kylskåpet sedan i julas gjorde jag biskvikaka i långpanna. Under tiden jag varit förkyld har jag inte varit det minsta sugen på sötsaker så sötsuget efter middagen tolkar jag som ett tecken att jag börjar bli frisk.

Biskvikaka i långpanna
Botten:
3 ägg
3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smör/margarin
1½ dl vatten
Fyllning:
150 g kallt smör/margarin
2½ dl florsocker
1 st ägg
100 g finriven mandelmassa
Garnering:
200 g mörk choklad
3 msk olja

Botten:
Vispa ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dessa i äggsmeten.
Smält smöret och häll i vattnet. Häll detta i smeten och rör om.
Grädda i smord liten långpanna i 175 gr, i ca 12-15 min, kolla ofta så den inte bränns.
Låt kallna.
Fyllning:
Rör ihop ingredienserna bred ut över kakan. Låt den stå kallt en stund.
Garnering:
Smält den mörka chokladen och rör ner oljan i den.
Låt detta svalna lite, innan du breder ut det över kakan.
Skär kakan i mindre bitar med en vass kniv.
Låt kakan stå kallt innan du sätter in bitarna i kakburken, annars kladdar de ihop.

En god sockerbomb, men nästa gång tar jag nog lite mindre florsocker i fyllningen och eftersom jag tyckte det smakade för lite mandelmassa så tar jag nog lite mer nästa gång. Det var många moment vid bakningen men inget var krångligt. Trots många moment blev det inte så mycket disk eftersom jag använde samma skål och slickepott till allt. Eftersom det är 20 minusgrader ute gick det fort att få kakan att kallna så att man kunde fortsätta med nästa moment.

fredag 29 januari 2010

Marinerad rostbiff

Efter en vecka då jag har känt mig hängig och varit jättetrött är det äntligen fredag och jag kan sova i 2 dygn. Får hoppas att inte Ida är allt för morgonpigg, i morse tyckte hon det var dags att stiga upp och se Skrållan (Saltkråkan) på tv klockan fem. Till middag åt vi en jättegod marinerad rostbiff. För någon vecka sedan gjorde jag rostbiff i ugnen. Det som blev över från den middagen skar vi i tunna skivor och frös ner. Idag blandade jag ihop en marinad som jag hällde över den färdigskurna tinade rostbiffen och lät den stå ca en timme. Till det åt vi potatisgratäng, baguette med brieost och en stor härlig sallad med bl.a. ruccola, basilika och tomat.

Marinerad rostbiff
ca 400 g rostbiff i skivor
Dressing:
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
3-4 marinerade soltorkade tomater
1 kruka basilika
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl olivolja
salt, peppar

1. Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Tärna tomater och strimla basilika, men ta undan några blad till garneringen.
2. Rör samman alla ingredienserna till dressingen.
3. Lägg köttskivorna på uppläggningsfat och häll dressingen över dem. Låt fatet stå någon timme och dra åt sig smakerna. Garnera med basilikablad och körsbärstomater.

Det här blev så himla gott. Men kan man misslyckas med balsamvinäger, basilika och soltorkade tomater? Färdigskuren rostbiff som varit fryst kan vara lite småtrist att äta, men med den här marinaden/dressingen blev det en riktig festmiddag. Längtar till sommaren då man kan äta rostbiffen tillsammans med hemmagjord färskpotatissallad.

Purjolök- och potatissoppa

En värmande soppa i den 22-gradiga kylan känns bra. Till soppan åt vi vitlöksbröd. Eftersom vi alla känner oss lite småkrassliga hoppas vi att vitlöken gör oss pigga och friska till helgen.

Purjolök- och potatissoppa
1-2 gula lökar
2 purjolökar
5 medelstora potatisar
1-2 hönsbuljongtärningar
1 liter vatten
0,5 dl grädde
salt
peppar

Skiva den gula löken tunt. Stek den i olja på svag värme så att den blir mjuk. Den ska inte ta färg.
Skölj och skär purjolöken i skivor. Tillsätt till grytan och låt även den mjukna något.
Skala potatisen och skär i tunna skivor. Låt även den steka med ett tag utan att ta färg.
Tillsätt buljongtärning och vatten.
Låt koka under lock i ca 20 min. Mixa soppan slät.
Tillsätt grädden och låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.

onsdag 27 januari 2010

Tacorulle

Idag har hela familjen varit hemma för vi har känt oss hängiga, en del mer än andra. Med tanke på blåsten och snön där ute kändes det rätt bra att ligga och sova nästan hela dan. Lagom till middagen kände jag mig bättre och orkade göra en tacorulle.

Dags att rulla ihop

Dags att äta

Tacorulle
1 rulle färdigkavlad smördeg
300 g tacofärs
2 dl creme fraiche/turkisk yoghurt
1 burk majs
salsa
2 dl riven ost
2 dl krossade nachos

1.Rulla ut smördegen och bred färsen över i ett jämnt lager, bred över krossade nachos, salsa, ost och majs.
2.Rulla ihop smördegen från långsidan.
3.Grädda i 200 grader i ca 15-20 minuter.
4.Servera med en sallad, grönsaker, nachos, salsa, crème fraiche.

Det här tyckte jag, Leif och Ida om. Olivia och Isak föredrog vanliga tacos. Om man får taco-köttfärs över är det här ett bra sätt att ta tillvara på den till lunch nästa dag t.ex. Jag använde ingen crème fraiche eller yogurt i rullen, det blev gott ändå.

söndag 24 januari 2010

Grahamsrutor

Nu är det dags för en ny vecka med skola, jobb, dagis, gympapåsar att packa, frukt att komma ihåg, läxläsning, skjutsning och hämtning från träningar. Dvs en ganska vanlig vecka för en barnfamilj, eller hur? Eftersom ugnen var varm efter middagens karrékotletter tillagade i lergryta, passade jag på att baka lite matbröd också.

Grahamsrutor
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör
1,5 tsk salt
2 msk honung eller sirap
250 g kesella lätt
2 dl grahamsmjöl
12 -13 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt rumsvarmt smör, salt, honung, kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
Jäs under bakduk ca 40 min.
Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna.
Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten. Skär degen i rutor med en vass kniv.
Låt degen jäsa övertäckt ca 20 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler under bakduk.


Ett luftigt och gott bröd som gick fort att blanda ihop medans maten blev klar i ugnen. Eftersom degen skulle plattas ut direkt i långpannan blev det ju extremt enkelt att baka. Nästa gång tar jag dock dubbelt av grahamsmjöl och ev. lite linfrön också. Istället för kesella använde jag yogurt, som går att få tag i mjölkfritt.