Nu är det dags för en ny vecka med skola, jobb, dagis, gympapåsar att packa, frukt att komma ihåg, läxläsning, skjutsning och hämtning från träningar. Dvs en ganska vanlig vecka för en barnfamilj, eller hur? Eftersom ugnen var varm efter middagens karrékotletter tillagade i lergryta, passade jag på att baka lite matbröd också.
Grahamsrutor
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör
1,5 tsk salt
2 msk honung eller sirap
250 g kesella lätt
2 dl grahamsmjöl
12 -13 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt rumsvarmt smör, salt, honung, kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
Jäs under bakduk ca 40 min.
Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna.
Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten. Skär degen i rutor med en vass kniv.
Låt degen jäsa övertäckt ca 20 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Ett luftigt och gott bröd som gick fort att blanda ihop medans maten blev klar i ugnen. Eftersom degen skulle plattas ut direkt i långpannan blev det ju extremt enkelt att baka. Nästa gång tar jag dock dubbelt av grahamsmjöl och ev. lite linfrön också. Istället för kesella använde jag yogurt, som går att få tag i mjölkfritt.
söndag 24 januari 2010
Karrékotletter i lergryta
I helgen har vi storstädat hela övervåningen och Olivia har möblerat om i sitt rum. Det var billiga karrékotletter på affären så då passade jag på att köpa det. Oftast blir det på sommaren vi köper karrékotletter för att grilla. Hittade ett recept som verkade bra där man skulle göra både köttet och potatisen i lergryta. Allt-i-ett-grytor tycker jag om och i lergryta brukar det blir himla gott och saftigt - och det blev det. När ugnen ändå var på bakade jag grahamsrutor som var färdigjästa strax efter maten var klar.
Karrékotletter i lergryta
4 karrékotletter
6-8 potatisar
1-2 gula lökar
3 dl buljong
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
salt och peppar
timjan
Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten en kvart.
Skala och skär potatis i skivor. Skala och skiva löken.
Varva potatis och lök i den blötlagda lergrytan.
Krydda kotletterna och lägg dem över.
Rör ut buljongen med tomatpurén och krossad vitlök. Häll det i grytan.
Lägg på locket på grytan och ställ in den i kall ugn och sätt ugnen på 250 grader, det tar cirka 60 minuter.
Det blev jättegott, köttet var saftigt och potatisen fick god smak av buljongen. Jag var tvungen ha det i ugnen ca 1 tim och 15 min.
Karrékotletter i lergryta
4 karrékotletter
6-8 potatisar
1-2 gula lökar
3 dl buljong
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
salt och peppar
timjan
Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten en kvart.
Skala och skär potatis i skivor. Skala och skiva löken.
Varva potatis och lök i den blötlagda lergrytan.
Krydda kotletterna och lägg dem över.
Rör ut buljongen med tomatpurén och krossad vitlök. Häll det i grytan.
Lägg på locket på grytan och ställ in den i kall ugn och sätt ugnen på 250 grader, det tar cirka 60 minuter.
Det blev jättegott, köttet var saftigt och potatisen fick god smak av buljongen. Jag var tvungen ha det i ugnen ca 1 tim och 15 min.
onsdag 20 januari 2010
Kycklinggryta med mango chutney
Idag var det bråttom med maten eftersom Isaks hockeyträning börjar redan kl.17. Det blev kycklinggryta och pasta eftersom jag vill laga något som han tycker är gott så att han inte tränar 1,5 timme på tom mage. Jag hade lite kyl- och frysrensning till grytan.
Kycklinggryta med mango chutney
3 kycklingfiléer
1 pkt bacon
1 paprika
1 liten burk champinjoner
0,5 dl mango chutney
1 tsk sambal oelek
1 msk kycklingfond
0,5 ask philadelphiaost
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
Skär kyckling, bacon och paprika i bitar.
Stek kyckling och bacon, sätt sedan över i en gryta.
Tillsätt alla övriga ingredienser.
Låt koka ca 5 min. Smaka av om det behöver kryddas mer.
Servera till nykokt pasta.
En god gryta som alla barn åt av. Bästa betyget var nog att Olivias kompis Amanda åt två portioner, hon brukar inte äta speciellt mycket av min mat. En gryta går att variera i det oändliga nästa gång kanske jag använder broccoli och purjolök, som också är gott till kyckling. Använd det du har hemma och tycker om. Eftersom jag vill ha det mjölkfritt använder jag havregrädde, annars hade jag kanske tagit crème fraiche istället för grädde. Eftersom både fond och bacon är salt behövde jag inte salta nå extra.
Kycklinggryta med mango chutney
3 kycklingfiléer
1 pkt bacon
1 paprika
1 liten burk champinjoner
0,5 dl mango chutney
1 tsk sambal oelek
1 msk kycklingfond
0,5 ask philadelphiaost
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
Skär kyckling, bacon och paprika i bitar.
Stek kyckling och bacon, sätt sedan över i en gryta.
Tillsätt alla övriga ingredienser.
Låt koka ca 5 min. Smaka av om det behöver kryddas mer.
Servera till nykokt pasta.
En god gryta som alla barn åt av. Bästa betyget var nog att Olivias kompis Amanda åt två portioner, hon brukar inte äta speciellt mycket av min mat. En gryta går att variera i det oändliga nästa gång kanske jag använder broccoli och purjolök, som också är gott till kyckling. Använd det du har hemma och tycker om. Eftersom jag vill ha det mjölkfritt använder jag havregrädde, annars hade jag kanske tagit crème fraiche istället för grädde. Eftersom både fond och bacon är salt behövde jag inte salta nå extra.
tisdag 19 januari 2010
Köttfärsrisotto
Nu efter maten har Isak åkt till en kompis och Olivia åker skridskor med en kompis. Ikväll ska jag äntligen ta mig ut på en promenad. Det blir alldeles för sällan nu för tiden när det är så mycket annat som ska hinnas med. Annat var det när jag var mammaledig med Ida.
Köttfärsrisotto
1 gul lök
1 msk smör
1 msk curry
500 g köttfärs
2 dl avoriris (=risottoris)
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 liten burk majskorn
1 krm peppar
½ tsk salt
½ röd paprika i bitar
Hacka löken och fräs den i smöret i en traktörpanna eller gjutjärnsgryta.
Tillsätt curry och köttfärs och låt det brynas ett par minuter.
Rör ner riset och späd med vatten. Lägg i grönskasbuljongtärningen.
Låt koka under lock i 25 minuter.
Tillsätt paprika och majs utan spad när 5 minuter återstår av tiden.
Smaka av med salt och peppar.
Servera genast.
En enkel maträtt som gick fort att slänga ihop när jag kom hem från jobbet. När den kokade på spisen hann jag duka och skära grönsaker. I smak var den ok, men inte mer. Jag tycker det är lite tråkigt när man blandar ihop allting, det blir lite barnmatsvarning över det.
Köttfärsrisotto
1 gul lök
1 msk smör
1 msk curry
500 g köttfärs
2 dl avoriris (=risottoris)
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 liten burk majskorn
1 krm peppar
½ tsk salt
½ röd paprika i bitar
Hacka löken och fräs den i smöret i en traktörpanna eller gjutjärnsgryta.
Tillsätt curry och köttfärs och låt det brynas ett par minuter.
Rör ner riset och späd med vatten. Lägg i grönskasbuljongtärningen.
Låt koka under lock i 25 minuter.
Tillsätt paprika och majs utan spad när 5 minuter återstår av tiden.
Smaka av med salt och peppar.
Servera genast.
En enkel maträtt som gick fort att slänga ihop när jag kom hem från jobbet. När den kokade på spisen hann jag duka och skära grönsaker. I smak var den ok, men inte mer. Jag tycker det är lite tråkigt när man blandar ihop allting, det blir lite barnmatsvarning över det.
söndag 17 januari 2010
Rocky Road
Här kommer ännu ett julgodis-recept som jag inte har delat med mig av. Jag har hört mycket om Rocky Road men aldrig provat det tidigare. Men nu kommer det bli ett stående inslag bland julgodiset. Det här var verkligen godis i min smak.
Rocky Road
300 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 påse dumlekola
1 näve mini-marshmallows
1,5 dl salta jordnötter
0,5 dl skalade pistagenötter
1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en avlång form (ca 1,5 liter). Det blir ca 3 cm tjockt, låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i bitar.
Jag använde inga pistagenötter och hade tänkt ta lite mer jordnötter men tyckte det såg ut att vara så mycket nötter så jag struntade i det. Men det hade kunnat vara lite mer nötter, för det var gott med det salta till allt det söta.
Rocky Road
300 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 påse dumlekola
1 näve mini-marshmallows
1,5 dl salta jordnötter
0,5 dl skalade pistagenötter
1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en avlång form (ca 1,5 liter). Det blir ca 3 cm tjockt, låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i bitar.
Jag använde inga pistagenötter och hade tänkt ta lite mer jordnötter men tyckte det såg ut att vara så mycket nötter så jag struntade i det. Men det hade kunnat vara lite mer nötter, för det var gott med det salta till allt det söta.
fredag 15 januari 2010
Mjölkfri smoothie
Ikväll har både Isak och Olivia varit på Ormberget och åkt slalom med kompisar. Det är så kul när de börjar blir så stora att de kan göra saker med kompisar istället för föräldrarna. För att de skulle hinna åka lite slalom innan Lets Dance blev det bara varma mackor till middag. Igår ville Isak göra smoothie. Han gjorde det mesta själv med lite assistans av mig.
Mjölkfri smoothie 1-2 glas
1 banan
1 dl havremjölk
1 dl frysta jordgubbar eller andra bär
Mixa alla ingredienser och servera genast så att den är riktigt kall.
Det är inte så noga med måtten, variera och prova vad du tycker är godast. Tycker du om banan, ta en extra. Vill du ha en fastare konsistens, ta mindre mjölk osv.
Mjölkfri smoothie 1-2 glas
1 banan
1 dl havremjölk
1 dl frysta jordgubbar eller andra bär
Mixa alla ingredienser och servera genast så att den är riktigt kall.
Det är inte så noga med måtten, variera och prova vad du tycker är godast. Tycker du om banan, ta en extra. Vill du ha en fastare konsistens, ta mindre mjölk osv.
torsdag 14 januari 2010
Rostbiff
Idag har både jag och Olivia klippt oss och vi är båda jättenöjda. Så skönt att bli av med lite hår. Olivia klippte av sig minst två decimeter och jag klippte lugg och tog ganska mycket på längden också.
Rostbiff
1 - 1 ½ kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska eller innanlår
1 ½ tsk salt
svartpeppar
Salta och peppra runt om köttbiten och lägg den i en ugnssäker form.
Om du vill använda skyn till sås är det viktigt att ta en ugnssäker form som har ungefär samma storlek som köttbiten annars kommer all köttsaft dunsta bort.
Stick i en köttermometer i mitten av köttbiten och ställ in i nedre delen av ugnen.
Fransk rostbiff: Sätt ugnen på 125 grader och stek till termometern visar 60 grader, ca 1 ½ timme för 1 kg kött.
Engelsk rostbiff: Sätt ugnen på 175 grader och stek till termometern visar 60 grader, ca 60 minuter för 1 kg kött.
När köttet är klart ta ut ur ugnen och låt svalna något. Skär sedan upp rostbiffen antingen varm eller kall. När rostbiffen är kall är det lättare att skära tunna skivor.
Du kan göra sås på skyn genom att blanda skyn den med 1-2 dl matlagningsgrädde och 1-2 msk kalvfond. Smaka av. Späd ev. med vatten.
Servera med ris, potatis, hasselbackspotatis, potatisgratäng eller potatissallad samt en grönsallad.
Följande innertemperaturer gäller för rostbiff:
55 grader: blodig
60 grader: rosa med röd kärna
70 grader: lätt rosa
75 grader: välstekt
Rostbiffen gjorde vi i går och åt den idag kall tillsammans med potatisgratäng och sallad. Jättegott och det kändes nästan som helg, för det var ingen vanlig torsdagsmat för oss. Till efterrätt gjorde barnen mjölkfria smoothies.
Rostbiff
1 - 1 ½ kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska eller innanlår
1 ½ tsk salt
svartpeppar
Salta och peppra runt om köttbiten och lägg den i en ugnssäker form.
Om du vill använda skyn till sås är det viktigt att ta en ugnssäker form som har ungefär samma storlek som köttbiten annars kommer all köttsaft dunsta bort.
Stick i en köttermometer i mitten av köttbiten och ställ in i nedre delen av ugnen.
Fransk rostbiff: Sätt ugnen på 125 grader och stek till termometern visar 60 grader, ca 1 ½ timme för 1 kg kött.
Engelsk rostbiff: Sätt ugnen på 175 grader och stek till termometern visar 60 grader, ca 60 minuter för 1 kg kött.
När köttet är klart ta ut ur ugnen och låt svalna något. Skär sedan upp rostbiffen antingen varm eller kall. När rostbiffen är kall är det lättare att skära tunna skivor.
Du kan göra sås på skyn genom att blanda skyn den med 1-2 dl matlagningsgrädde och 1-2 msk kalvfond. Smaka av. Späd ev. med vatten.
Servera med ris, potatis, hasselbackspotatis, potatisgratäng eller potatissallad samt en grönsallad.
Följande innertemperaturer gäller för rostbiff:
55 grader: blodig
60 grader: rosa med röd kärna
70 grader: lätt rosa
75 grader: välstekt
Rostbiffen gjorde vi i går och åt den idag kall tillsammans med potatisgratäng och sallad. Jättegott och det kändes nästan som helg, för det var ingen vanlig torsdagsmat för oss. Till efterrätt gjorde barnen mjölkfria smoothies.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)