torsdag 7 januari 2010

Pressgurka

Ligger lite efter med en del recept från jul inser jag. Pressgurka är en gammal klassiker som jag ofta gör till jul.

Pressgurka
1 färsk gurka
3 krm salt
2 msk ättika (12%)
1 dl vatten
2 msk socker
½ krm vitpeppar
2 msk hackad persilja

Skiva färsk gurka tunt med osthyvel (skala ev först). Blanda med salt i en vid skål.
Lägg ett fat och en tyngd över i ca 30 minuter, häll av spadet.
Gör en lag av ättiksprit , vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig.
Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering.

Gurkan är god till de flesta kötträtter, t.ex (jul)köttbullar, stek och grytor. Om jag har bråttom blandar jag gurkan med lagen på en gång utan att låta den dra med salt först. Då blandar jag endast 1 krm salt i lagen istället.

Laxröra

Nu har jag semester igen. Hade lovat att jobba det som behövdes inför bokslutet och nu kan jag inte göra nå mer förrän nästa vecka så då tar jag semester imorgon och har jullov med barnen. Idag är det -29 grader ute så man går inte ut mer än nödvändigt.

Laxröra
150 g gravad lax
2-3 msk skuren gräslök
½ dl klippt dill, färsk eller fryst
1 msk pressad citron
1 dl lättcrème fraiche
1 krm vitpeppar
½ tsk salt
Garnering:
½ citron

Skär laxen i mycket små bitar. Skala och finhacka löken.
Blanda crème fraiche, lax och gräslök i en skål. Smaka av med vitpeppar och citron. Låt stå en stund så att smakerna blandas.
Lägg sedan upp röran på kavring, rostat bröd eller servera till bakad potatis.
Skär citronen i skivor som du halverar. Garnera med halva citronskivor som du trycker ner i laxröran.

Jag använde citrusgravad lax och det blev en väldigt god röra. Jag kryddade med lite cayennepeppar också.

onsdag 6 januari 2010

Tryffeltårta

Nu verkar det bli kallare här, temperaturen just nu är -24 grader. Idag när vi alla har varit lediga passade vi på att plocka bort alla julsaker.

Tryffeltårta
Kaka:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Tryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad
Garnering:
1/2 dl rostade pinjekärnor

Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan.
Rör i socker, kakao och vaniljsocker.
Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet.
Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten.
Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull.
Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta.
Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme.
Bred den över kakan, strö över pinjekärnorna.
Låt stå kallt minst 1 timme före servering.

En chokladkaka är väl aldrig fel! Det var inget fel på den här heller men det var inget speciellt med den, ingen wow-känsla. Den var dock enkel att göra och det blev lite disk eftersom man rörde ner alla ingredienserna i en kastrull. När kakan var i ugnen sköljde jag ur kastrullen och gjorde tryffeln i den också.

Krämig kantarellröra

När vi frostade av och flyttade ner frysboxarna i källaren upptäckte jag att vi hade kvar en hel del kantareller så igår gjorde jag en kall krämig kantarellröra.

Krämig kantarellröra
2-3 dl kantareller (förvällda)
1/2 hackad rödlök
3/4 dl crème fraiche
2-3 krm örtsalt
1 krm vitpeppar
Ev. gräslök

Stek kantareller och rödlök. Krydda med örtsalt och peppar.
Låt kallna helt, blanda sedan ner crème fraiche.
Garnera gärna med hackad gräslök.
Servera på toast, crostini, småbitar av hårdbröd eller tunnbröd eller liknande.

Trettondagsafton

Ikväll har min kusin Susanne, Jan-Erik, Sandra och Joakim varit här. Vi har ätit och surrat hela kvällen - så trevligt. Istället för att äta förrätten sittande ordnade jag några röror som man själv fick klicka på hårdbröd eller crostini. På så sätt umgicks vi alla i köket medan jag gjorde klart varmrätten. Jag hade gjort fyra olika röror - kantareller, lax, hamburgerkött och löjrom. Hamburgerköttröran var samma som jag använde till canapérna på vår bröllopsmiddag och löjromsröran var en löjromsbomb i miniformat.

Till varmrätt åt vi glöggryta, potatis, sallad och hälla-ut-bröd. Till efterrätt blev det chokladtryffeltårta, kanel- och lingonkaka, glass, grädde och jordgubbar. Jag hade lite svårt att bestämma mig vad jag ville göra för efterrätt så jag gjorde två.

söndag 3 januari 2010

Lax med purjo och två ostar

Ida är prickig på framför allt benen. Undra om det är vattkoppor? Hon har ingen prick på magen eller ryggen och det är ju lite ovanligt om det nu är vattkoppor. Vi får avvakta nån dag och se.

Lax med purjo och två ostar
4 st laxfiléer
1/2 purjolök
30 gram ädelost
3 msk hackad persilja
1 ask philadelphiaost
Salt och peppar

Lägg laxfiléerna i en form.
Hacka purjolöken i små bitar.
Blanda den finhackade purjolöken med ädelosten, persiljan och philadelphiaosten. Smaka av med salt och peppar.
Lägg blandningen på laxbitarna och sätt in i ugnen 200 grader 20 min.

Vilken god och enkel lax det här var, smakade dock inte så mycket ädelost. Det blir nog lika gott att bara ha philadelphiaost, men då måste man kanske krydda lite mer. Vi åt laxen tillsammans med potatispuckarna som blev över från nyårsafton. Jag värmde dem i ugnen tillsammans med fisken och de blev inte torra och tråkiga utan lika goda som när de var nygjorda.

fredag 1 januari 2010

Potatispuckar

Idag har vi rensat och städat i källaren. Vi försöker tömma nästa rum för att ta upp golvet, ta bort lera, lägga dit singel och golvvärme innan vi gjuter platta och lägger golv. Det går framåt men sakta. Till gårdagens kött åt vi potatispuckar, ser nästan ut som vaniljbullar.

Potatispuckar
8 skalade potatisar
1 rulle smördeg (finns i kyldisken)
1 ask Cantadouost m vitlök
3 dl riven Västerbottenost
salt, peppar
1 ägg till pensling

Skala och koka potatisen. Pressa den och låt svalna.
Kavla ut smördegen lite grann och bre Cantadouosten över.
Fördela den avsvalnade pressade potatisen ovanpå, salta och peppra.
Strö till sist riven Västerbottensost över det hela.
Rulla ihop degen som en rulltårta och skär ca 3 cm skivor.
Lägg på plåt, pensla och strö lite Västerbottenost över.
Grädda i 200-gradig ugn ca 10-15 min.
Gott både till kött, fisk och till vegetarisk.

Jag penslade inte med ägg och det gick så klart bra. Jag använde cream cheese smaksatt med vitlök istället för Cantadou. Det här var gott och annorlunda tillbehör som ser mycket finare ut en vanlig potatis på tallriken. Till dagens lax-middag värmde jag de puckar som blev över och det gick jättebra, de blev inte torra och tråkiga. Det var jättegott till lax också.