fredag 25 december 2009

Senapsill

Idag har det varit 20 grader kallt ute så vi har hållt oss inne nästan hela dan. Vi har bara njutit av att vara lediga och inte ha några måsten.

Senapsill
1 förpackning 5-minuterssill, 420 g
2 dl lätt crème fraiche
3 msk grovkornig söt senap
1/2 dl hackad dill

Låt sillen rinna av och skär den i ca 2 cm stora bitar.
Blanda crème fraiche, senap och dill. Vänd ner sillen.
Låt stå i kyl och mogna ett dygn innan servering.

Jag tog hälften dijonsenap och hälften grovkorning fransk senap. Eftersom jag inte tycker om senap smakade jag inte själv nånting på sillen men andra verkade tycka om den. Mycket enklare går det i alla fall inte att göra en senapsill.

Svartvinbärssill

Vilken mysig julafton vi hade. Vi började med att äta en lång frukost hela familjen. Sen for Leif och barnen till Stadsparken och såg årets julkalender. Under tiden fixade jag i ordning det sista här hemma. Sedan for vi till Norrfjärden och åt julbord med syrran och hennes familj. Efter Kalle for vi hem tillsammans med mormor och morfar. Väl hemma fick vi besök av världens sötaste tomte, som var misstänkt lik Olivia.

Svartvinbärssill
1 burk inläggningssill (420 g)
ca 20 svarta vinbär
1/2 dl outspädd svartvinbärssaft
Lag
1 1/2 msk ättiksprit (12%)
1 1/4 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1 lagerblad

1.Koka upp samtliga ingredienser till lagen så att sockret löser sig. Låt svalna.
2.Skiva sillen i portionsbitar. Lägg den i en glasburk med lock. Varva med svarta vinbär.
3.Blanda lagen med saften. Fyll upp glasburken så att sillen täcks.
4.Ställ kallt, helst 2 dygn.

Sillen smakade inte nå speciellt av svarta vinbär tycker jag. Om det får stå lite längre kanske den smaken kommer fram mer, men jag är tveksam. Om jag provar göra den nån mer gång använder jag nog en annan svartvinbärssaft och tar lite mer av den.

torsdag 24 december 2009

God jul

God jul på er alla!

Inför jul har jag gjort tre olika gravningar av lax, vanlig, grönpeppar och citrus. Sillen har jag lagt in på tre nya sätt förutom den vanliga Annas inlagda. De nya är svartvinbär, lime och senap. Alla recepten kommer i mellandagarna, måste ju smaka först så jag kan ge ett utlåtande. Den som väntar på nå gott väntar aldrig för länge...

tisdag 22 december 2009

Våfflor - mjölk- och äggfria

Idag har jag bakat pepparkaksmuffins och kanelkäppar. Sen upptäckte jag att lingonsylten nästan var slut så då kokade jag ny. När det var dags för middag orkade jag inte göra nå avancerat utan det blev våfflor. Märkte att jag inte hade recept på våfflor på bloggen, så här kommer det. Senare på kvällen provsmakade jag lite av min nygravade lax.

Våfflor - mjölk- och äggfria 6-8 laggar
100 g mjölkfritt margarin
4 dl havremjölk
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl

Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda mjöl och bakpulver.
Tillsätt hälften av mjölken och rör till en jämn smet.
Tillsätt resten av mjölken och margarinet.
Grädda i våffeljärn.

Jag brukar göra 1,5-2 satser smet när vi ska äta, lite beroende på tillbehör och hur hungriga vi är.

Kanelkäppar

Nu har vi jullov, så skönt att bara mysa i flera dagar. Hittade ett recept som såg väldigt juligt ut så det var jag tvungen att prova. Olivia undrade varför jag hade bakat så många J:n.

Kanelkäppar
200 g mjukt smör
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
Garnering:
½ dl strösocker
½ msk malen kanel

Vispa ihop smör, vaniljsocker och mjöl med elvisp till en smulig massa.
Tryck ihop till en deg på mjölad bänk. Rulla till två tjocka rullar.
Låt vila i kyl ca 20 min.
Skär varje rulle i 12 bitar.
Rulla ut varje bit till en pinne och böj till en käpp. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i 175˚ca 12 min.
Låt kakorna svalna något på plåten. Vänd dem i socker blandat med kanel.

Vad goda och spröda kakor det här var. Hela familjen verkar tycka om dem.

Fikonmarmelad med kardemumma

Nu närmar sig julen med stormsteg men det mesta känns nästan klart. Olivia är krasslig idag och hemma från skolan. Det verkar vara samma som Isak hade - feber, halsont och illamående. Hoppas det går över lika fort för Olivia som för Isak så vi får en frisk jul.

Fikonmarmelad med kardemumma
5oo g torkade fikon
0,75 l vatten
1 tsk stött kardemumma
0,5 dl pressad citronsaft
2 dl strösocker
2 dl syltsocker

Lägg de torkade fikonen i en skål. Häll över kokande vatten och låt stå ca 1 timme.
Häll bort vattnet och låt fikonen rinna av. Grovhacka dem och lägg dem i en kastrull.
Tillsätt vatten och låt koka på svag värme ca 25 minuter.
Tillsätt kardemumma och citronsaft. Koka ytterligare 8-10 minuter.
Rör ner sockret i katsrullen och låt marmeladen koka ordentligt i 3 minuter.

Jag använde stavmixer för att göra marmeladen slät eftersom jag inte tycker om stora bitar i marmelad. Tycker man om nötter kan man tillsätta 1 dl grovhackade valnötter samtidigt som sockret. Det här var en god och julig marmelad.

lördag 19 december 2009

Dragonkyckling

Idag är Isak frisk efter gårdagens feber och huvudvärk. Skönt! Det är sällan Isak är sjuk och när han väl är sjuk så blir han fort frisk. Han går ofta från drygt 39 till feberfri på en natt. Inte illa!

Dragonkyckling
kycklingfilé
2,5 dl matlagningsgrädde
1 tsk senap
1 tsk torkad dragon
1 lime, saften

Dela kycklingen i mindre bitar och stek. Krydda med salt och peppar
Häll i grädden. Krydda med senap, dragon och limesaft.
Koka ihop. Servera till pasta och sallad.

Alla mått är ungefärliga för jag mätte ingenting. Men smaka av och känn efter hur mycket du vill ha av de olika ingredienserna. Går lika bra att använda citron, men jag hade bara lime hemma.