Idag har jag jätteont i ryggen jag tror det är en muskelinflammation, jag kan inte sitta och inte ligga. Att stå går bäst, men hur kul är det!? Ida är snorig och hostig och i natt hade hon nästan 40 graders feber. Men sedan hon fick febernedsättande i natt har hon varit feberfri. I torsdag när jag var tvungen att åka hem från jobbet för att Olivia var hängig passade vi på att baka lite. Jag hade ett paket gräddfil som hade gått ut så då bakade vi en kanelbullesockerkaka och som vanligt hade vi bruna bananer så då bakade vi två bananchokladkakor av dem.
Bananchokladkaka
100 gr margarin
2 st ägg
2 dl socker
1 dl vatten
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 st bananer
Smält margarinet och tillsätt vattnet.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål. Tillsätt det sedan till äggsmeten.
Häll smör- och vattenblandningen i smeten och blanda väl.
Mosa bananerna och rör ner i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda i 175 grader i ca 50-60 minuter.
lördag 12 september 2009
Bananchokladkaka
torsdag 10 september 2009
Päronkyckling
Idag gick Olivia hem från skolan för hon kände sig lite hängig men hon mår bättre nu. Isak är på lägerskola och ska sova borta i natt. Det känns konstigt. På förskolan undrar de om Ida ska sluta sova middag för hon är så svårsövd.
Päronkyckling
3-5 tsk curry eller efter smak
1 kg kycklingfilé
1 purjolök
1 paprika
1,5 msk kycklingfond
1 burk konserverade champinjoner
1 burk konserverade päron
1 dl Creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
Salt
Börja med att ta upp päronen ur burken, spara spadet till sås. Låt päronen rinna av på en bit hushållspapper.
Strimla kycklingen. Hacka paprikan i bitar. Skölj och skiva purjolöken.
Börja med att "bränna" curryn med lite margarin i grytan. Lägg ner den strimlande kyckligen och bryn den.
Slå i champinjonerna med spad, tillsätt paprika och purjolök.
Tillsätt creme fraiche, grädde, päronspadet och kycklingfonden.
Låt småkoka försiktigt under lock.
Smaka av med lite salt, tänk på att päronen kan va väldigt söta.
Sist men inte minst, dela päronen i lagom mumsbitar och lägg i och slå av värmen, man vill bara få dem varma, inte så de kokar sönder.
Servera till ris och sallad.
Päronkyckling
3-5 tsk curry eller efter smak
1 kg kycklingfilé
1 purjolök
1 paprika
1,5 msk kycklingfond
1 burk konserverade champinjoner
1 burk konserverade päron
1 dl Creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
Salt
Börja med att ta upp päronen ur burken, spara spadet till sås. Låt päronen rinna av på en bit hushållspapper.
Strimla kycklingen. Hacka paprikan i bitar. Skölj och skiva purjolöken.
Börja med att "bränna" curryn med lite margarin i grytan. Lägg ner den strimlande kyckligen och bryn den.
Slå i champinjonerna med spad, tillsätt paprika och purjolök.
Tillsätt creme fraiche, grädde, päronspadet och kycklingfonden.
Låt småkoka försiktigt under lock.
Smaka av med lite salt, tänk på att päronen kan va väldigt söta.
Sist men inte minst, dela päronen i lagom mumsbitar och lägg i och slå av värmen, man vill bara få dem varma, inte så de kokar sönder.
Servera till ris och sallad.
söndag 6 september 2009
Lingonsylt
Idag är det småtråkigt väder så vi håller oss mest inne. Jag har kokat lingonsylt på fjolårets bär.
Lingonsylt
1 kg lingon
3 dl vatten
7 dl socker
Koka lingon och vatten i en kastrull under lock i 5-10 minuter.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt sockret lite i taget. Rör tills allt socker löst sig.
Lingonsylt
1 kg lingon
3 dl vatten
7 dl socker
Koka lingon och vatten i en kastrull under lock i 5-10 minuter.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt sockret lite i taget. Rör tills allt socker löst sig.
lördag 5 september 2009
Kycklingchili
Källarrenoveringen fortsätter sakta, i dag har Leif fixat nytt avlopp och vatten till köket. Dessutom har han kopplat den nya inbyggnads-blandaren i duschen.
Kycklingchili
4 st kycklingbröstfiléer
olivolja
1 dl kidneybönor från burk
1 st påse taco kryddmix eller hemmagjord tacokrydda
4-5 dl krossade tomater
Tillbehör:
limesås
rödlök
ris
sallad
1. Strimla kycklingköttet och stek det i olivoljan ett par minuter på varje sida tills köttet är genomstekt.
2. Skölj kidneybönorna i kallt vatten i durkslag, låt rinna av.
3. Tillsätt krossade tomater och kidneybönor till kycklingen och smaka av med kryddorna. Låt allt bli genomvarmt.
4. Servera chilin med kokt ris, limesås, rödlök och sallad.
Den här kycklingchilin kommer jag göra snart igen. Alla tre barnen åt två stora portioner var, det händer inte ofta. Den syrliga limesåsen var jättegod till chilin.
Kycklingchili
4 st kycklingbröstfiléer
olivolja
1 dl kidneybönor från burk
1 st påse taco kryddmix eller hemmagjord tacokrydda
4-5 dl krossade tomater
Tillbehör:
limesås
rödlök
ris
sallad
1. Strimla kycklingköttet och stek det i olivoljan ett par minuter på varje sida tills köttet är genomstekt.
2. Skölj kidneybönorna i kallt vatten i durkslag, låt rinna av.
3. Tillsätt krossade tomater och kidneybönor till kycklingen och smaka av med kryddorna. Låt allt bli genomvarmt.
4. Servera chilin med kokt ris, limesås, rödlök och sallad.
Den här kycklingchilin kommer jag göra snart igen. Alla tre barnen åt två stora portioner var, det händer inte ofta. Den syrliga limesåsen var jättegod till chilin.
tisdag 1 september 2009
Taco-kryddmix
Idag åt vi tacos och jag hade gjort egen kryddmix till köttfärsen. Jag tror inte det blir så mycket billigare eftersom kryddor är dyrt, men man slipper glutamat, en smakförstärkare som man bör undvika.
Taco-kryddmix
1 msk chilipulver
1 msk mald spiskummin
2 tsk maizena majsstärkelse
1 tsk kakaopulver
1 tsk salt
Blanda ihop alltsammans och tillsätt i 4-5 hg brynt färs.
Tillsätt sedan 1 dl vatten. Koka ihop.
Servera med valfria tillbehör.
Jag använder chilipeppar istället för chilipulver och tar då något mindre för jag förmodar att pepparn är starkar än pulvret som är en blandning av olika kryddor. Dessutom tar jag lite mindre salt.
Taco-kryddmix
1 msk chilipulver
1 msk mald spiskummin
2 tsk maizena majsstärkelse
1 tsk kakaopulver
1 tsk salt
Blanda ihop alltsammans och tillsätt i 4-5 hg brynt färs.
Tillsätt sedan 1 dl vatten. Koka ihop.
Servera med valfria tillbehör.
Jag använder chilipeppar istället för chilipulver och tar då något mindre för jag förmodar att pepparn är starkar än pulvret som är en blandning av olika kryddor. Dessutom tar jag lite mindre salt.
måndag 31 augusti 2009
Citron- och chilikyckling
Ny arbetsvecka med nya middagar att fixa. Dagens middag förberedde vi i går genom att lägga kycklingen i marinad. Imorgon blir det tacos som vi också har förberett.
Citron- och chilikyckling
1 hel kyckling (ca 1,2 kg)
2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar)
1 dl färskpressad citronjuice (2 citroner)
rivet skal av 1 citron
2 msk olivolja
inför grillning
1 tsk salt
1. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda den med olja, citronjuice och -skal och.
2. Lägg kycklingen med bröstsidan nedåt. Klipp loss ryggbenet, vänd sedan kycklingen och klipp ev bort vingspetsarna.
3. Lägg kycklingen i dubbla plastpåsar. Häll i marinaden och knyt ihop.
4. Massera in kycklingen med oljan. Låt marinera minst 1 timme, gärna över natten, i kylen.
5. Ta ut kycklingen ur påsen, vik ut den och salta.
6. Grilla utfläkt på svag värme ca 50 minuter under lock. Vänd kycklingen flera gånger under grillningen.
7. Skär ett snitt i kycklingen, kommer klar köttsaft ut är den färdig.
Det går även bra att tillaga kycklingen i en ugnssäker form ca 45 minuter i ugnen, 175°C.
Kyckling tycker oftast hela familjen om, så även den här gången.
Citron- och chilikyckling
1 hel kyckling (ca 1,2 kg)
2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar)
1 dl färskpressad citronjuice (2 citroner)
rivet skal av 1 citron
2 msk olivolja
inför grillning
1 tsk salt
1. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda den med olja, citronjuice och -skal och.
2. Lägg kycklingen med bröstsidan nedåt. Klipp loss ryggbenet, vänd sedan kycklingen och klipp ev bort vingspetsarna.
3. Lägg kycklingen i dubbla plastpåsar. Häll i marinaden och knyt ihop.
4. Massera in kycklingen med oljan. Låt marinera minst 1 timme, gärna över natten, i kylen.
5. Ta ut kycklingen ur påsen, vik ut den och salta.
6. Grilla utfläkt på svag värme ca 50 minuter under lock. Vänd kycklingen flera gånger under grillningen.
7. Skär ett snitt i kycklingen, kommer klar köttsaft ut är den färdig.
Det går även bra att tillaga kycklingen i en ugnssäker form ca 45 minuter i ugnen, 175°C.
Kyckling tycker oftast hela familjen om, så även den här gången.
söndag 30 augusti 2009
Rabarberpaj med krämig fyllning
Idag har vi fortsatt tömma frysen på älgkött. Vi tog upp lite olika bitar och malde ner det till köttfärs som vi sedan stekte upp, vi gjorde köttfärssås, köttbullar och taco-köttfärs. När jag ändå var igång i köket passade jag på att göra en rabarberpaj. Är det kanske årets sista? Eftersom Isak var hos en kompis hela da'n passade jag på att göra en paj som innehåller ägg.
Rabarberpaj med krämig fyllning
Rabarberpaj med krämig fyllning
pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk socker
2 msk kallt vatten
fyllning:
2,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk socker
2 msk kallt vatten
fyllning:
100 g mandelmassa
400 g rabarber
2 dl creme fraiche
2 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Finfördela smöret i mjöl och socker till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar kant. Sätt aluminiumfolie runt kanten och nagga bottnen.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 200° ca 10 minuter. Tag bort folien.
Riv mandelmassan.
Ansa och skär rabarbern i små bitar.
Vispa samman creme fraiche med ägg, socker och vaniljsocker.
Fördela mandelmassan i det förgräddade pajskalet och lägg rabarbern ovanpå. Häll smeten över det hela.
Grädda mitt i ugnen i 200° ca 30-40 minuter eller tills allt har fått fin färg och stelnat.
Bjud vispad grädde eller glass till.
400 g rabarber
2 dl creme fraiche
2 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Finfördela smöret i mjöl och socker till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar kant. Sätt aluminiumfolie runt kanten och nagga bottnen.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 200° ca 10 minuter. Tag bort folien.
Riv mandelmassan.
Ansa och skär rabarbern i små bitar.
Vispa samman creme fraiche med ägg, socker och vaniljsocker.
Fördela mandelmassan i det förgräddade pajskalet och lägg rabarbern ovanpå. Häll smeten över det hela.
Grädda mitt i ugnen i 200° ca 30-40 minuter eller tills allt har fått fin färg och stelnat.
Bjud vispad grädde eller glass till.
Det här var en jättegod och krämig paj som man egentligen inte behöver grädde eller glass till tycker jag.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)