måndag 17 augusti 2009

Röda vinbärsmarmelad med kardemumma

Vi har fullt av stora röda vinbär på våra buskar. Jag har fryst in en del för att ha till bakning under vintern, dessutom kokade jag marmelad smaksatt med kardemumma.

Röda vinbärsmarmelad till höger. Till vänster svartvinbärsmarmelad med whisky.

Röda vinbärsmarmelad med kardemumma
1,5 l röda vinbär
0,5 dl vatten
0,5 msk grovmalen kardemumma
0,5 kilo syltsocker, (strösocker med tillsatt pektin)

1. Rensa vinbären noga och koka upp tillsammans med vatten, kardemumma och hälften av sockret i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka i cirka 5 minuter på mellanvärme.
3. Rör ner resten av sockret och koka upp allt ordentligt i cirka 3 minuter.
4. Ta bort marmeladen från värmen och låt stå i cirka 10 minuter. Skumma av och häll på väl rengjorda och varma glasburkar. Förslut genast med lock.

Jättegod sylt för mig som älskar kardemumma. Jag dubblade i stort sett kardemumma-mängden och det blev bra. Det blev lite för tjock konsistens när man bara använder syltsocker, nästa gång tar jag hälften vanligt strösocker. Jag låter marmeladen svalna helt och häller upp i plastburkar som jag fryser ner.

Svartvinbärsmarmelad med whisky

I morse var det bara lite drygt 10 grader och det blåste jättemycket så det kändes som höst. Jag är glad att jag hade medvind till jobbet annars hade det varit väldigt jobbigt att cykla. Nu lyser solen men det blåser en del fortfarande.

Igår plockade vi in lite svarta vinbär och jag provade att göra en marmelad smaksatt med whisky. I orginalreceptet ska det vara krusbär, men vi har för lite krusbär i år för att kunna göra nån marmelad.

Svarvinbärsmarmelad till vänster. Till höger röda vinbärsmarmelad med kardemumma.

Svartvinbärsmarmelad med whisky
1 kg svarta vinbär
3 dl vatten
1 kg socker
4 tsk vaniljsocker
4 msk whisky

Skölj ev. bären. Lägg dem i en gryta, häll på vattnet.
Hetta upp långsamt och koka sakta under lock på svag värme, ca 15 min.
Tag grytan från värmen och rör försitigt ner sockret, lite i taget.
Låt sylten koka upp igen. Tag bort ev. skum.
Ta kastrullen från värmen och smaksätt med vaniljsocker och whisky.

Jag använde ca 3 hg syltsocker och resten vanligt strösocker, marmeladen blev ändå ganska rinnig. Smaksättningen med whisky och vaniljsocker var god, så den kommer jag nog använda fler gånger. Men då gör jag marmeladen på något annat sätt så den får lite fastare konsistens eller tar lite mer syltsocker.

söndag 16 augusti 2009

Rabarbersaft

Helgen har varit en trädgårds- och kökshelg. Vi har plockat in rabarber och både svarta och röda vinbär som jag sedan har gjort marmelad och saft av. Nu är den tråkiga pakteringen gjord och jag har flera burkar och flaskor i frysen. Idag provade jag två nya recept, röda vinbärsmarmelad med kardemumma och svarta vinbärsmarmelad med whisky. Dessutom gjorde jag en klassiker som jag brukar göra flera omgångar av varje sommar, rabarbersaft.

Rabarbersaft
6 kg rabarber
6 citroner
6 l kokande vatten
0.6 hg socker/liter saft
10 g vin- eller citronsyra/liter saft

Skär rabarbern och citronerna i bitar.
Häll på kokande vatten. Låt stå i 24 h.
Sila.
Blanda i socker och vin- eller citronsyra. Rör tills det löst sig.
Häll upp i flaskor. Obs! Fyll inte flaskorna helt. Frys in.

Den här saften tycker de flesta om, det är hela familjens favoritsaft. Jag brukar göra på 3 kg rabarber, det ryms bra i den stora paltgrytan och då blir det ett paket citronsyra som ska användas. Jag brukar minska ner på sockret lite också. Mitt recept ser alltså ut så här:

Rabarbersaft
3 kg rabarber
3 citroner
3 l kokande vatten
1,5 kg socker
30 g vin- eller citronsyra

Skär rabarbern och citronerna i bitar.
Häll på kokande vatten. Låt stå i 24 h.
Sila.
Blanda i socker och vin- eller citronsyra. Rör tills det löst sig.
Häll upp i flaskor. Obs! Fyll inte flaskorna helt. Frys in.

fredag 14 augusti 2009

Kall bearnaisesås

I morse kände sig hela familjen lite småkrasslig, men ju mer da'n gick desto mer piggnade vi till. Jag hoppas att vi alla är friska imorgon. Till middag helgrillade vi en fläskfilé som vi åt till en stor sallad, barnen åt även pasta. Leif bjöd mig på champagne för att fira mitt jobb.

Kall bearnaisesås
2 dl lätt crème fraiche
1 tsk torkad dragon
1 msk vitvinsvinäger
1 msk riven gul lök
1/2 dl hackad persilja
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

Blanda försiktigt ihop alla ingredienser till såsen. Låt gärna såsen stå att mogna en stund före serveringen.

Såsen var god till grillat. Men den som har förväntat sig bearnaisesås blir nog besviken, enda likheten är väl dragon.

Fryst sommartårta

Idag är Ida lite bättre, febern är nästan borta men hon är jättetrött. Solen skiner igen men jag tror vi håller oss inne ändå.

I somras gjorde jag en marängtårta med vaniljvisp och jordgubbar som man skulle frysa innan man åt. Den var riktigt god och enkel att göra så jag gjorde en extra som jag satte i frysen. Bra att ha om man får oväntat besök. Eller om man oväntat får något att fira, som jag fick idag. Jag har nämligen blivit erbjuden en tills vidare-anställning.

Fryst sommartårta
2 marängbottnar (färdiga)
fyllning
1,5 paket vaniljvisp
200 g hallon, frysta
100 g vit choklad
garnering färska bär

Klä en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten.
Placera en av de färdiga bottnarna i formen.
Vispa vaniljvispen fluffig och vänd ner de frysta hallonen.
Hacka den vita chokladen i små bitar och vänd ner dem.
Fördela halva mängden smet i formen på marängbottnen. Täck med den andra marängbottnen och fördela resterande vaniljvisp ovanpå.
Släta till toppen med en palett eller slickepott.
Täck över tårtan, sätt in den i frysen och låt den stå där i minst 4 timmar, så att den hinner bli helt fryst.
Ta ut tårtan ca 10 minuter innan den ska serveras, så att den hinner mjukna något.
Garnera med färska bär, gärna flera olika sorter.

Eftersom det var sommar och affären var full med billiga svenska jordgubbar använde jag det i tårtan istället. Jag delade jordgubbarna i mindre bitar, så att de inte var hårda isbitar när de skulle ätas. Tårtan togs fram 10 minuter innan den serverades, men man kunde ha väntat ett tag till för att den skulle hinna tina lite mer.

onsdag 12 augusti 2009

Västerbottensostpaj

Två dagar hann Ida gå på förskolan efter sommarledigheten innan hon blev sjuk. I går när jag kom hem från jobbet hade hon precis fått Alvedon för då hade hon 39,4 i feber. I natt vaknade hon och var jättehet så vi gav henne en hög dos febernedsättande och en isglass. Vi vill inte vara med om nå mer feberkramper. Eftersom Leif har varit hemma med barnen i fem veckor i sommar när jag har jobbat kändes det självklart att jag stannade hemma med Ida i dag.

När jag ändå var hemma och regnet vräkte ner passade jag på att baka Emys limpor. Till middag gjorde jag oreganokyckling och ugnspotatis.

Västerbottensostpaj
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Fyllning:
150 g riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl Vispgrädde
1 krm svartpeppar

Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg.
Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter).
Nagga formen i botten och ställ in i ugnen i 225° ca 10 minuter.
Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar.
Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minutser tills pajen stelnat. Låt svalna.

Västerbottensostpaj är ett klassiskt tillbehör till kräftor och en riktigt god paj som serveras kall.

söndag 9 augusti 2009

Kräftskiva

I går fyllde mamma år så idag ordnade jag och syrran en överrasknings-kräftskiva till henne hemma hos mig. Hon anade ingenting och blev väldigt glad över att få en festmiddag tillsammans med barn och barnbarn.

Vi började festen med äkta champagne och nötter. Därefter åt vi kräftor, räkor, västerbottensostpaj, sallad, guacamole, limeaioli, aioli, creme fraiche, citron, hälla-ut-bröd, hårdbröd, salta kex, smörgåsrån, västerbottensost, kryddost, brieost, varm korv och bröd. Till efterrätt hade syrran gjort sin specialitet - pavlova med grädde och bär.