Solen och värmen är fortfarande borta, så idag är både Olivia och Isak på bio med kompisar. Jag har bakat en äggfri tårtbotten till Idas kalas och en banankaka. Igår bakade jag kaknystan. Det är en spröd och god kaka som ser lite annorlunda ut. Men den är ganska jobbig att göra för det är trögt att trycka degen genom en potatispress. Det är tur man har en snäll man.
Kaknystan
4 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 dl socker
0,5 tsk bakpulver
200 g smör, rumsvarmt
& Smula, nyp och knåda ihop till en mjuk deg.
& Tryck en degbit genom en potatispurépress. Detta gör kakorna luftiga.
& Ta lite i taget av den smuliga degen och forma höga luftiga högar.
& Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper.
& Grädda mitt i ugnen i 175° i 12-15 minuter. Kakorna ska bli ljusgula, inte bruna.
söndag 5 juli 2009
lördag 4 juli 2009
Syltgrottor
Är sommaren slut nu, eller? På måndag börjar jag arbeta och solen o värmen har försvunnit. Idag har jag fortsatt med min bakning inför födelsedagarna. Jag började på morgonen med att göra syltgrottor, dvs hallongrottor med annan sylt än hallon. Sen gjorde jag kaknystan. När jag hade bakat klart och skulle städa undan hittade jag ett mått med strösocker i. Jag hade alltså bakat syltgrottor utan socker. De var inga goda. Nu ikväll har jag bakat en ny sats och de blev tack o lov goda. Det finns många recept på hallongrottor, men jag tycker att de här är godast som innehåller rivet citronskal. Jag hade ingen hallonsylt hemma, så jag gjorde några kakor med jordgubbsylt och resten med hjortronsylt.
Syltgrottor
200 g margarin
200 g mjöl
100 g socker
o,5 citron, rivet skal
valfri sylt
Blanda alla ingredienserna.
Rulla till bollar. Lägg i småbrödsformar.
Gör en liten fördjupning och fyll med sylt
Grädda i 200 grader i 10-15 minuter.
Syltgrottor
200 g margarin
200 g mjöl
100 g socker
o,5 citron, rivet skal
valfri sylt
Blanda alla ingredienserna.
Rulla till bollar. Lägg i småbrödsformar.
Gör en liten fördjupning och fyll med sylt
Grädda i 200 grader i 10-15 minuter.
Etiketter:
fikabröd,
frukt o bär,
småkakor,
äggfritt bak
fredag 3 juli 2009
Jordgubbs- och rabarbersmulpaj
Till efterrätt åt vi en smarrig smulpaj med jordgubbar och rabarber. Jordgubbar och rabarber passar så himla bra ihop. Det mesta med jordgubbar blir godare med lite syrlig rabarber, t.ex sylt.
Jordgubbs- och rabarbersmulpaj
150 g smör
4 msk strösocker
2,25 dl vetemjöl
2,25 dl havregryn
200 g späd rabarber
1 l skivade jordgubbar
1.5 dl strösocker
1.5 msk potatismjöl
1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.
2. Skiva rabarbern tunt. Blanda ihop med skivade jordgubbar, socker och potatismjöl.
3. Bred ut fyllningen i en form. Strö över smuldegen.
4. Grädda pajen på 225° i ca 15-20 minuter.
5. Servera med lättvispad grädde, vaniljvisp eller glass.
Välj själv vilka proportioner du vill ha på jordgubbar och rabarber. Enligt orginalreceptet ska det vara 400 g rabarber och 0,5 l jordgubbar. Men eftersom jag hade en hel liter jordgubbar som behövde ätas upp tog jag hela litern och minskade ner på rabarbern.
Jordgubbs- och rabarbersmulpaj
150 g smör
4 msk strösocker
2,25 dl vetemjöl
2,25 dl havregryn
200 g späd rabarber
1 l skivade jordgubbar
1.5 dl strösocker
1.5 msk potatismjöl
1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.
2. Skiva rabarbern tunt. Blanda ihop med skivade jordgubbar, socker och potatismjöl.
3. Bred ut fyllningen i en form. Strö över smuldegen.
4. Grädda pajen på 225° i ca 15-20 minuter.
5. Servera med lättvispad grädde, vaniljvisp eller glass.
Välj själv vilka proportioner du vill ha på jordgubbar och rabarber. Enligt orginalreceptet ska det vara 400 g rabarber och 0,5 l jordgubbar. Men eftersom jag hade en hel liter jordgubbar som behövde ätas upp tog jag hela litern och minskade ner på rabarbern.
Etiketter:
efterrätt,
fikabröd,
frukt o bär,
smulpaj,
äggfritt bak
Aubergine- och mozzarellagratäng
Idag var Leifs arbetskompis Patrik här med sin familj och åt middag. Vi körde samma koncept som i tisdags när brorsan m.fl. åt här, dvs grillad kyckling, pestobulgur, dressingar, pasta, sallad och auberginegratäng. Auberginegratängen har jag fått mycket beröm för de här två gångerna så den kommer jag göra många gånger till. Den är perfekt för dem som inte vill äta kolhydrater.
Aubergine- och mozzarellagratäng
Tomatsås
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 msk olivolja
1 brk krossade tomater
1 tsk oregano eller timjan
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Stek lök och vitlök utan att de tar färg.
Blanda i övriga ingredienser till tomatsåsen och låt koka i minst 15 min.
Resten av gratängen
2 auberginer
1-2 tsk salt
olivolja
3 bollar mozzarella
röd pesto
parmesanost
Skala och skär auberginen i tunna skivor. Salta i durkslag.
Smörj en plåt, grädda skivorna i 190 grader i 20 minuter.
Sätt tomatsås i botten på en gratängform. Varva i två lager aubergineskivor med skivor av mozarellaosten. Bred ett lager pesto på mozarellan.
Häll på resten av tomatsåsen.
Strö på parmesanost överst.
Grädda i 200 grader i 30 minuter.
När du ändå gör tomatsås kan du passa på att dubbla den och frysa ner. Perfekt att ha till hemmagjord pizza, pastasås eller gratänger.
Aubergine- och mozzarellagratäng
Tomatsås
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 msk olivolja
1 brk krossade tomater
1 tsk oregano eller timjan
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Stek lök och vitlök utan att de tar färg.
Blanda i övriga ingredienser till tomatsåsen och låt koka i minst 15 min.
Resten av gratängen
2 auberginer
1-2 tsk salt
olivolja
3 bollar mozzarella
röd pesto
parmesanost
Skala och skär auberginen i tunna skivor. Salta i durkslag.
Smörj en plåt, grädda skivorna i 190 grader i 20 minuter.
Sätt tomatsås i botten på en gratängform. Varva i två lager aubergineskivor med skivor av mozarellaosten. Bred ett lager pesto på mozarellan.
Häll på resten av tomatsåsen.
Strö på parmesanost överst.
Grädda i 200 grader i 30 minuter.
När du ändå gör tomatsås kan du passa på att dubbla den och frysa ner. Perfekt att ha till hemmagjord pizza, pastasås eller gratänger.
torsdag 2 juli 2009
Schackrutor
Snart fyller Ida år och strax efter är det min tur, så nu är det hög tid att börja baka till våra kalas. Igår gjorde jag dubbel sats schackrutor och idag har jag bakat non stop cookies.
Schackrutor
4 1/2 dl mjöl
1/2 dl socker
200 g margarin eller smör
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Blanda ihop alla ingredienserna, utom vaniljsocker och kakao, i en matberedare.
Om degen verkar kladdig, låt den vila övertäckt i kylskåp minst 30 min.
Dela degen i 2 delar.
Blanda den ena delen med vaniljsocker, den andra med kakao.
Dela den mörka och den ljusa degen i 2 delar. Rulla ut de fyra bitarna till ca 1 1/2 cm tjocka längder.
Lägg en ljus längd bredvid en mörk, en mörk längd ovanpå den ljusa och en ljus ovanpå den mörka. Tryck till dem lite.
Svep in rullarna i folie och lägg dem kallt att hårdna, ca 1 timme.
Skär dem i 3-4 mm tjocka skivor. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 175-200 grader 7-10 min.
Schackrutor
4 1/2 dl mjöl
1/2 dl socker
200 g margarin eller smör
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Blanda ihop alla ingredienserna, utom vaniljsocker och kakao, i en matberedare.
Om degen verkar kladdig, låt den vila övertäckt i kylskåp minst 30 min.
Dela degen i 2 delar.
Blanda den ena delen med vaniljsocker, den andra med kakao.
Dela den mörka och den ljusa degen i 2 delar. Rulla ut de fyra bitarna till ca 1 1/2 cm tjocka längder.
Lägg en ljus längd bredvid en mörk, en mörk längd ovanpå den ljusa och en ljus ovanpå den mörka. Tryck till dem lite.
Svep in rullarna i folie och lägg dem kallt att hårdna, ca 1 timme.
Skär dem i 3-4 mm tjocka skivor. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 175-200 grader 7-10 min.
onsdag 1 juli 2009
Limeyoghurt
Idag är det varmt! Det är 30 grader och vindstilla. Ida ligger och sover och jag är inne för att svalka mig lite, sen ska vi ner till mormor och morfar där vi ska bada och äta jordgubbstårta. Igår till den limemarinerade kycklingen gjorde jag även en limedressing. Älskar man lime så gör man!
Limeyoghurt
2 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
1 lime, skal och saft
1-2 tsk socker
ev. svartpeppar
Blanda samman yoghurt och lime.
Smaka av med socker tills det blir en bra balans mellan sött och surt.
Avsluta ev. med svartpeppar.
En jättegod dressing för den som tycker om lime, passar förmodligen bra även till fisk. Jag slarvläste receptet så jag hade i lite flingsalt också, men det gjorde inget. Har man bråttom kan man pressa i lite mer lime och strunta i skalet.
Limeyoghurt
2 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
1 lime, skal och saft
1-2 tsk socker
ev. svartpeppar
Blanda samman yoghurt och lime.
Smaka av med socker tills det blir en bra balans mellan sött och surt.
Avsluta ev. med svartpeppar.
En jättegod dressing för den som tycker om lime, passar förmodligen bra även till fisk. Jag slarvläste receptet så jag hade i lite flingsalt också, men det gjorde inget. Har man bråttom kan man pressa i lite mer lime och strunta i skalet.
tisdag 30 juni 2009
Lime- och örtmarinerad kyckling
Idag har vi haft ännu en mysig middag på altanen i solens sken. Vi bjöd Anders, Andrea, mamma och pappa på lime- och örtmarinerad kyckling som vi grillade på vår nya gasolgrill. Till det åt vi auberginegratäng, bulgur smaksatt med röd pesto, pastafjärilar, sallad, limeyogurt och (som vanligt) thaichilisås-dressing.
Lime- och örtmarinerad kyckling
1 kg kycklingfilé
1 tsk salt
Marinad
2 msk olivolja
1 st lime, (1 tsk rivet limeskal + 2 msk pressad saft)
0,5 msk salvia, torkad
1 tsk rosmarin, torkad
1 msk honung
1 st vitlöksklyfta, finhackade
1,5 krm svartpeppar, grovmald
1. Dela kycklingfiléerna på längden i 4 delar och lägg dem i dubbla plastpåsar.
2. Blanda marinaden och häll över kycklingen i påsen. Knyt ihop och skaka så att det blandas.
3. Marinera 2–3 tim eller till nästa dag.
4. Sätt ugnen på 225°. Häll upp filéerna i långpanna med marinaden, salta.
5. Stek mitt i ugnen 10–15 min, vänd filéerna efter halva tiden.
6. Lägg upp, garnera med färsk salvia och rosmarin och servera kycklingbitarna ljumma eller kalla.
Jag älskar lime, så det här tyckte jag verkligen om. Isak åt tre portioner, det händer inte ofta. Vi grillade kycklingfiléerna på utegrill istället för i ugn, men till vintern kan man ju använda ugnen istället.
Lime- och örtmarinerad kyckling
1 kg kycklingfilé
1 tsk salt
Marinad
2 msk olivolja
1 st lime, (1 tsk rivet limeskal + 2 msk pressad saft)
0,5 msk salvia, torkad
1 tsk rosmarin, torkad
1 msk honung
1 st vitlöksklyfta, finhackade
1,5 krm svartpeppar, grovmald
1. Dela kycklingfiléerna på längden i 4 delar och lägg dem i dubbla plastpåsar.
2. Blanda marinaden och häll över kycklingen i påsen. Knyt ihop och skaka så att det blandas.
3. Marinera 2–3 tim eller till nästa dag.
4. Sätt ugnen på 225°. Häll upp filéerna i långpanna med marinaden, salta.
5. Stek mitt i ugnen 10–15 min, vänd filéerna efter halva tiden.
6. Lägg upp, garnera med färsk salvia och rosmarin och servera kycklingbitarna ljumma eller kalla.
Jag älskar lime, så det här tyckte jag verkligen om. Isak åt tre portioner, det händer inte ofta. Vi grillade kycklingfiléerna på utegrill istället för i ugn, men till vintern kan man ju använda ugnen istället.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)