lördag 13 juni 2009

Avokadosoppa

Avokadosoppa
2 avokado
2-2,5 dl matlagningsgrädde
3-4 dl grönskaks- eller hönsbuljong
flingsalt
peppar
lite pressad citron


Blanda allt i mixer. Krydda med flingsalt (tänk på att buljongen är salt), peppar och lite pressad citron.
Smaka av, tillsätt ev mer buljong, grädde eller kryddor.
Soppan serveras kall, gärna i glas. Toppa med forell- eller löjrom och gräslök.

En jättegod soppa - om man tycker om avokado. Om man vill kan man värma soppan lite, kanske man inte känner för en kall soppa på vintern t.ex.

fredag 12 juni 2009

Skolavslutning

Idag var det dags för den traditionella skolavslutningsbuffén som jag alltid fixar till barnen för att fira att det varit så duktiga i skolan under året som gott. Som vanligt var även mormor och morfar med och firade. När vi hade ätit klart kom Susanne, Jan-Erik, Joakim och Sandra också hit och vi hade en trevlig kväll ute på altan.

På buffébordet fanns det avokadosoppa, laxrulader, parmaknyten, salami, lufttorkad skinka, kycklingklubbor, dubbelmarinerad fläskfilé, chilimarinerad potatis, gräddstuvade kronärtskocksbottnar, räkor, tacochips med chilismak, salsa, sallad, majs, brieost och bröd.

onsdag 10 juni 2009

Räkpasta

Ida har ramlat på förskolan och fått skrapsår på näsan och överläppen. Vilken tur att vi inte ska till fotograf. Idag har Isak spelat sin första fotbollsmatch, det var jättekul tyckte han, trots att de förlorade. Eller rättare sagt det blev oavgjort - för det blir alla matcher i Isaks seriespel. Enkelt att göra alla barn nöjda!!

Hade lite rester i kylskåpet som vi åt upp. Jag kokade ny spagetti, som Ida åt med korvstroganoff, Isak åt kycklingklubba och jag åt philadeophiaost och ruccola till spagettin. Till Olivia gjorde jag en räkpasta, som hon tyckte var jättegod.

Räkpasta
riven ost
grädde
räkor
spagetti

Koka upp grädde och riven ost.
Blanda i nykokt spagetti och skalade räkor.
Lägg upp på tallrik och ta några varv med pepparkvarn över.

tisdag 9 juni 2009

Ägg- och löjromsnittar

Nu har jag en fylld köttfärslimpa i ugnen till imorgon. När båda jobbar heltid hinner man inte få god och nyttig mat på bordet tillräckligt snabbt, så då måste man förbereda dagen innan.

Nu kommer sista receptet från buffén i lördags.

De främre snittarna är ägg- och löjromsnittar,
de bakre är räk- och löjromsfrestelse

Ägg- och löjromsnittar
3 ägg, hårdkokta
2 potatisar, kokta
0,5 dl gräslök
4 msk crème fraiche, bearnaise
4 msk majonnäs
salt
peppar
löjrom eller annan rom
ca 20 små skivor knäckebröd

Hacka äggen. Skär potatisen i små tärningar.
Blanda ägg, potatis, gräslök, crème fraiche och majonnäs.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela röran på knäckebröden. Toppa med rom.

Det blev jättegoda snittar. Jag använde turkisk yogurt istället för crème fraiche, bearnaise och kryddade då med dragon för att få lite av bearnaise-smaken. Eftersom jag inte är så förtjust i majonnäs drog jag ner lite på det.

Ruccolapaj

Nu måste jag rappa på att skriva in alla recept från nationaldags-buffén för nu är det inte många dagar kvar till skolavslutningen. Sedan några år tillbaka har vi som tradition att gå hem och äta en skolavslutningsbuffé när vi är klara i kyrkan och skolan.

Ruccolapaj
2,5 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl Kesella lätt
Fyllning:
2 vitlöksklyftor
150 g ruccolasallad
100 g marinerade, soltorkade tomater
smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl riven ost

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen.
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel.
Låt pajen vila i kylen i 30 min.
Skala och skiva vitlöken. Skär salladen och tomaterna i grova bitar.
Fräs vitlöken i smör i en stor stekpanna. Rör i sallad och tomater. Krydda med salt och peppar.
Vispa ihop grädde och ägg.
Förgrädda pajskalet i 200° ca 10 min.
Häll äggstanningen i pajskalet, lägg i grönsaksblandningen och strö över osten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Det här var en jättegod paj, helt i min smak. Pajdegen gjorde jag med grahamsmjöl istället eftersom jag inte hade Kesella hemma. Jag använde några körsbärstomater i fyllningen också. Jag tyckte det var lite för lite fyllningen, så nästa gång tar jag nog lite mer av all fyllning och äggstanning. Kanske byter jag dessutom ut grädden mot smaksatt crème fraiche.

måndag 8 juni 2009

Festkyckling med ruccola och fetaost

Nu ska vi snart iväg och se Isaks klass (år 1) vårkavalkad. De ska genom sång och dans visa upp allt de har lärt sig under våren. Innan jul hade de en höstkavalkad. De är så duktiga.

nationaldagsbuffébordet i lördags fanns det kycklinglårfilé som jag hade tillagat i ugn.

Festkyckling med ruccola och fetaost
500 g kycklinglårfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör eller olja
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 msk olja
100 g fetaost
2 dl rucolasallad

1. Bryn kycklingen runt om i smör i en het stekpanna krydda med salt och peppar. Lägg över den på ett ugnssäkert fat.
2. Stek i mitten av ugnen i 175° ca 20 minuter.
3. Vispa ihop vinäger, honung och olja.
4. Smula osten över kycklingen och strö över rucolan.
5. Häll över dressingen.

söndag 7 juni 2009

Räk- och löjromfrestelse

Vilken lyxfrukost jag åt i morse. Det var kvar några löjromsnittar från igår som jag mumsade i mig till frukost.

De bakre snittarna är räk- och löjromsfrestelse,
Räk- och löjromfrestelse
4 skivor kavring
1 dl philadelphiaost
0,5 rödlök, finhackad
0,5 citron, rivet skal
löjrom
räkor
citron
dill

Tryck ut rundlar ur kavringsskivorna med hjälp av ett glas.
Blanda philadelphiaost, rödlök och citronskal.
Bred röran på bröden och dekorera med löjrom och skalade räkor, ev. även med citronskiva och dill.