tisdag 20 januari 2009

Blåbärslimpor

Igår bakade jag blåbärslimpor, jag började redan i förrgår eftersom man skulle skålla mjöl dagen innan. Jag var väldigt skeptisk till att receptet stämde för skållningen såg väldigt torr ut och man skulle inte tillsätta mer vätska dag 2. De jäste lite dåligt tyckte jag, men det blev riktigt bra till slut.

Blåbärslimpor 2 korgbröd
Skållning:
2,75 dl rågflingor
4,5 dl fint rågmjöl
5 dl vatten, 100°
Deg dag 2:
10 dl vetemjöl
25 g jäst (1/2 pkt)
100 g blåbär
0,25 dl rapsolja, kallpressad
1,25 dl brödsirap
2 tsk salt
1,5 msk brödkryddor
0,75 dl surdeg av rågmjöl

1. Lägg rågflingor och rågmjöl i degbunken. Häll över kokande vatten och rör om. Låt svalna över natten.
2. Tillsätt mjöl, jäst, blåbär, olja, sirap, salt, anis, fänkål och surdeg.
3. Arbeta degen, ca 10 minuter i köksmaskinen. Låt den jäsa i minst 1 timme, gärna 2.
4. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma den och lägg i mjölade korgar med skarven uppåt. Tryck till i mitten på bröden. Låt dem jäsa övertäckta, ca 30 minuter.
5. Vänd upp bröden ur korgarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare, ca 20 minuter.
6. Skåra bröden med en vass kniv och sätt in i nedre delen av ugnen i 250°. Sänk temperaturen direkt till 200° och grädda bröden, ca 40 minuter.
7. Häll 1 dl vatten i botten på en het långpanna i slutet av gräddningen. Ångeffekten ger brödet en knaprig yta. Låt bröden svalna på galler.

Jag använde vanlig rapsolja. Surdeg fick jag av mamma som hade kvar i frysen. Jag hällde inte in vatten i ugnen i slutet av gräddningen, jag tyckte att ytan blev tillräckligt krispig ändå.

måndag 19 januari 2009

Risotto

Oj, vad dålig mat jag lagar nu för tiden, tycker mina barn. Det har varit en del recept med lite annorlunda smaker, men dåligt tycker jag inte att det är. Idag gjorde jag en jättegod risotto, tycker jag, men inte barnen. Barnen smakade bara varsin tugga och sen vägrade de äta nå mer. Så lätt kommer de inte undan. De kommer nog att få äta risotto en hel del framöver, bara för att de ska lära sig äta det. Till risotton åt vi stekt lax.

Risotto
2 dl arborio- eller avorioris
6-8 dl grönsaksbuljong
1/2 dl vitt, torrt vin
0,5 gul lök
3-4 msk rumstempererat smör
1 dl riven parmesan
svartpeppar

Koka upp buljongen.
Skala och hacka löken. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull.
Rör i riset och låt det steka med ett litet tag.
Häll på vinet. Låt det koka in under omrörning.
Rör i buljongen lite i taget under kokningen. Rör om då och då.
Låt risotton koka på svag värme utan lock ca 20-30 min.
När riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna är det klart.
Rör ner smörklickar, ost och peppar.

Jag tog bort en del av risotton innan jag rörde ner parmesanosten, så fick Ida och Isak av det.

söndag 18 januari 2009

Köttfärsbiff med grönsaksgratäng

Jag hann inte skriva in gårdagens middag för jag skulle för en gångs skull på hockey. Hela familjen var på hockey, utom Ida som var hemma med mormor och morfar. Tyvärr blev det förslust och jag fick inte se ett enda Lule-mål.

Biff med grönsaksgratäng
Biffar
1 dl ströbröd
2 dl vatten
500 g köttfärs
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk torkad basilika
Gratäng
700 g potatis
salt
1 squash
1 rödlök
olivolja
1 tsk soja
2 tsk rosmarin
150-200 g fetaost
1,5 dl soltorkade tomater

Blanda ströbröd och vatten och låt det svälla ca 10 minuter. Blanda ner färs och kryddor.
Skiva potatisen tunt och bred ut i en smord stor form. Salta.
Ställ potatisen i 225 grader i ca 15 min.
Skär squash och lök i bitar. Blanda med 2 msk olivolja och salt i en bunke.
Forma 8-10 biffar av färsen och lägg på den varma potatisen. Pensla biffarna med lite olivolja som blandats med soja.
Fördela squash och lök över och strö över rosmarin.
Stek mitt i ugnen ca 20 minuter.
Strö fetaost och finhackade soltorkade tomater över och fortsätt i ugnen ca 5 minuter.

Jag tyckte det var jättegott och jag älskar ju att göra mat i ugnen, när allt dessutom görs i samma form finns det ju inget att klaga på. Till maten hade jag gjort en god sallad med bl.a den färska spenaten som var kvar sedan tidigare maträtter. Isak hade precis fikat hos en kompis och var inte hungrig och Olivia är inte så förtjust i köttfärs så de åt inte så mycket. Men det här kommer jag göra fler gånger så de får nya chanser:)

fredag 16 januari 2009

Kyckling med rosépepparsås

Idag gjorde jag kyckling i rosépepparsås, till det åt vi ugnsstekta morötter och potatis som jag blandade med färsk babyspenat. Spenaten lägger jag i mot slutet och låter den vara i ugnen några minuter tills den mjuknar.

Kyckling med rosépepparsås
4 kycklingfiléer, stora bitar
salt o peppar
5 schalottenlökar, finhackade
2 tsk rosépeppar, krossad
2 dl torrt vin
1 dl hönsbuljong
2 dl grädde

Bryn kycklingen och krydda med salt och peppar. Ta upp dem.
Fräs löken, blanda i rosépeppar och vin och koka tills ca hälften återstår.
Tillsätt buljong och grädde och sjud ca 5 minuter.
Lägg i kycklingfiléerna och sjud 5-10 min tills de är genomvarma.

Småfranskor och formfranska

I morse bakade jag småfranskor och formfranskor. Jag har ett jättebra recept där man bakar ut degen så fort den är färdigknådad, dvs de jäser bara en gång och det på plåten. Grundreceptet har jag skrivit in tidigare. Här är receptet så som jag gör det, dvs dubbel sats, liten jästmängd, lite grövre mjöl och både småfranskor och formfranskor.

Småfranskor och formfranska
50 g jäst
1,5 l ljummet vatten
1,5 msk salt
2 msk honung
3 msk olja
5 dl grahamsmjöl
3,5 l vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Lägg i salt och honung.
Häll på lite av vattnet och rör tills jästen har lösts. Slå på resten av vattnet, lägg i olja och nästan allt mjöl.
Arbeta samman degen, knåda ordentligt och tillsätt mer mjöl. Degen ska bli ganska fast och inte klibba.
Av lite mindre än halva degen gör jag två formfranskor.
Forma de två delarna till avlånga limpor som läggs i smorda brödformar med raka kanter. Formarna bör rymma 1,5 l.
Resten av degen (drygt halva ursprungsdegen) gör jag småfranskor av. Forma till ca 25 runda bullar.
Låt småfranskorna jäsa på plåtar i 0,5-1 timme.
Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter i 225-250 grader.
Låt svalna på galler under en bakduk.
Låt formfranskorna jäsa i formarna 1-1,5 timme.
Ställ formarna på ett galler mitt i ugn och grädda i 200-225 grader i ca 30 minuter.
Stjälp bröden ur formarna och låt dem svalna på galler under en bakduk.

Formfranskorna skivar jag upp innan jag fryser in dem, så är det enkelt att ta upp rätt antal skivor att rosta.

torsdag 15 januari 2009

Teriyakilax

Idag gjorde jag ytterligare en enkel lax-rätt i ugn. Vill man kan man steka laxen i stekpanna, men jag älskar att använda ugnen. Dessutom hade jag kokat bulgur som alla var tvungna att smaka, sedan fick de äta ris istället.

Teriyakilax
500 g lax
1 bit, ca 3 cm färskriven ingefära
1 dl Teriyakisås
4-6 msk sesamfrön
salt och peppar

Blanda teriyakisåsen med ingefäran.
Skär laxen i rejäla kuber och lägg ner dem i såsen att marinera.
Lyft upp kuberna och lägg dem i en smord eller oljad ugnssäker form.
Strö över sesamfröna. Salta och peppra.
Stek laxen i ugn i 200° i ca 10 minuter.
Servera med extra teriyakisås och thaichilisås.

onsdag 14 januari 2009

Linfröbullar

Nu har jag bara köpes-matbröd i frysen, så det är hög tid att baka lite. Idag provar jag linfröbullar.

Linfröbullar
1/2 dl linfrö
5 dl vatten
50 g jäst
2 msk olja
1 tsk socker
1 tsk salt
7 dl grahamsmjöl
ca 4 dl vetemjöl

Koka linfröna i vattnet under lock i ca 5 minuter. Låt det sedan svalna till ca 37°.
Smula i jästen och rör tills den har löst sig.
Tillsätt olja, salt, grahamsmjöl och nästan allt vetemjölet.
Arbeta degen väl och låt den jäsa i ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl.
Dela den i 20 bitar som formas till runda bullar. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt.
Jäs ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 12 min.
Låt bröden kallna på galler under bakduk.