Igår bakade vi pepparkakor för fullt. Det var såå mysigt och gott. I år provade jag att göra en ny deg - Riddarbageriets. Jag har hört så mycket bra om dem att de är kryddiga och krispiga. Jag kände ingen större skillnad mot de pepparkakor jag brukar göra. Degen ska vila i kylskåp 1-2 veckor, så jag gjorde degen redan förra söndagen.
Riddarbageriets pepparkakor
600 g, 10 dl, vetemjöl
300 g, 3,5 dl, socker
250 g smör
125 g, 1,25 dl, vispgrädde
125 g, 1 dl, mörk sirap
7 g, 1 tsk, bikarbonat
7 g, 1 msk, kanel
7 g, 1 msk, ingefära
4 g, 1 tsk, nejlikor
4 g, 1 tsk, kardemumma
4 g, 1 tsk, pomerans
Blanda samtliga ingredienser till en smidig deg. Använder du hela kryddor, mixar du dem först och tillsätter sedan rätt mängd (=33 g)
Dela degen i 2 bitar. Rulla ihop och platta till dem.
Stoppa in bitarna i var sin plastpåse, knyt ihop och låt degen ligga i kylen i minst en vecka, gärna två.
Ta ut en påse i taget och knåda degen smidig.
Kavla ut degen så att den blir 2-3 mm tjock.
Grädda i 170 grader tills pepparkakorna fått ordentlig färg.
måndag 24 november 2008
fredag 21 november 2008
Cheesecake med chokladbotten
Igår bakade jag och Olivia en Cheesecake med chokladbotten, som vi inte har provat än. Den skulle stå till sig i kylskåpet under natten, så senare idag ska vi prova den.
Cheesecake med chokladbotten
115 g smör
115 g mörk choklad
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
Täcke:
5 dl Philadelfiaost
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
Smörj och bröa en rund form.
Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med smöret i en kastrull på låg värme och under flitig omrörning tills blandningen är slät.
Dra bort kastrullen från plattan och rör ner sockret.
Tillsätt ägg och mjölk och vispa ordentligt.
Vänd ner mjölet och fortsätt blanda tills smeten är slät.
Häll upp chokladblandningen i formen.
Grädda långt ner i ugnen i 180 grader i ca 20 min.
Ta kakan ur ugnen och gör i ordning täcket.
Sänk ugnstemperaturen till 160 grader.
Vispa ost, socker, ägg och vaniljsockret tills allt är väl blandat.
Häll blandningen över chokladbotten.
Grädda i ytterligare 45 min eller tills mitten nästan har stelnat.
Dra en kniv runt kakans kant så att den släpper formen och låt den svalna i formen.
Ställ kakan kallt i kylskåp ca 4 tim eller över natten.
Dekorera gärna kakan med riven choklad eller ringla smält choklad över och servera.
Cheesecake med chokladbotten
115 g smör
115 g mörk choklad
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
Täcke:
5 dl Philadelfiaost
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
Smörj och bröa en rund form.
Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med smöret i en kastrull på låg värme och under flitig omrörning tills blandningen är slät.
Dra bort kastrullen från plattan och rör ner sockret.
Tillsätt ägg och mjölk och vispa ordentligt.
Vänd ner mjölet och fortsätt blanda tills smeten är slät.
Häll upp chokladblandningen i formen.
Grädda långt ner i ugnen i 180 grader i ca 20 min.
Ta kakan ur ugnen och gör i ordning täcket.
Sänk ugnstemperaturen till 160 grader.
Vispa ost, socker, ägg och vaniljsockret tills allt är väl blandat.
Häll blandningen över chokladbotten.
Grädda i ytterligare 45 min eller tills mitten nästan har stelnat.
Dra en kniv runt kakans kant så att den släpper formen och låt den svalna i formen.
Ställ kakan kallt i kylskåp ca 4 tim eller över natten.
Dekorera gärna kakan med riven choklad eller ringla smält choklad över och servera.
Pepparkaksmuffins
Igår gjorde jag pasta och lax med mango chutney till middag.
Efter middagen gjorde jag och Isak pepparkaksmuffins utan mjölk och ägg. Jag använde receptet till den ägg- och mjölkfria mjuka pepparkakan och satte smeten i muffinsformar istället för i en stor rund form. Sedan gräddade jag dem i drygt 200 grader i 12 minuter.
Efter middagen gjorde jag och Isak pepparkaksmuffins utan mjölk och ägg. Jag använde receptet till den ägg- och mjölkfria mjuka pepparkakan och satte smeten i muffinsformar istället för i en stor rund form. Sedan gräddade jag dem i drygt 200 grader i 12 minuter.
Etiketter:
fikabröd,
jul,
julbak,
mjuka kakor,
muffins,
äggfritt bak
onsdag 19 november 2008
Köttfärstortilla
Jag vill få min familj att äta mer bönor och linser, men det är inte så enkelt. Idag provade jag gömma det i en köttfärsröra som sen rullades in i mjuka tortillabröd.
Köttfärstortilla
500 g köttfärs
1 pkt krossade tomater med chili
vatten
röda linser
kidneybönor
majs
1 pkt mjuka tortilla
chilipeppar
spiskummin
salt
peppar
riven ost
tacosås
Stek köttfärsen. Blanda ner krossade tomater och lite vatten. Krydda och smaka av.
Tillsätt bönor, linser och majs och låt det bara bli varmt.
Rulla in köttfärsröran i tortillabröden och lägg dem i en smord form.
Pensla rullarna med tacosås och strö över riven ost.
Gratinera högt upp i 225 grader tills osten smält, 10-15 min.
Egentligen skulle man använda 1 burk tacosås istället för krossade tomater och kryddorna. Men eftersom jag inte hade nå tacosås hemma gjorde jag på det här sättet istället. Köttfärsröran blev lite tam, så nästa gång ska jag se till att ha tacosås hemma och prova det istället.
Köttfärstortilla
500 g köttfärs
1 pkt krossade tomater med chili
vatten
röda linser
kidneybönor
majs
1 pkt mjuka tortilla
chilipeppar
spiskummin
salt
peppar
riven ost
tacosås
Stek köttfärsen. Blanda ner krossade tomater och lite vatten. Krydda och smaka av.
Tillsätt bönor, linser och majs och låt det bara bli varmt.
Rulla in köttfärsröran i tortillabröden och lägg dem i en smord form.
Pensla rullarna med tacosås och strö över riven ost.
Gratinera högt upp i 225 grader tills osten smält, 10-15 min.
Egentligen skulle man använda 1 burk tacosås istället för krossade tomater och kryddorna. Men eftersom jag inte hade nå tacosås hemma gjorde jag på det här sättet istället. Köttfärsröran blev lite tam, så nästa gång ska jag se till att ha tacosås hemma och prova det istället.
Oreganokyckling
Till middag gjorde jag Oreganokyckling, pasta och sallad.
Oreganokyckling
4 kycklingfiléer (ca 500 g)
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2½ dl matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning
2-3 tsk färsk eller torkad oregano
1½ msk balsamvinäger
1.Skär varje kycklingfilé i 3 bitar på längden. Skala och hacka vitlöken.
2.Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna, salta och peppra.
3.Blanda grädde, buljongtärning, oregano och balsamvinäger i en gryta. Lägg i kycklingen och vitlöken. Låt allt koka under lock ca 5 minuter.
Det är nog även gott med klyftpotatis till. Det är mycket oreganosmak så man får lite pizzakänsla när man äter.
Oreganokyckling
4 kycklingfiléer (ca 500 g)
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2½ dl matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning
2-3 tsk färsk eller torkad oregano
1½ msk balsamvinäger
1.Skär varje kycklingfilé i 3 bitar på längden. Skala och hacka vitlöken.
2.Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna, salta och peppra.
3.Blanda grädde, buljongtärning, oregano och balsamvinäger i en gryta. Lägg i kycklingen och vitlöken. Låt allt koka under lock ca 5 minuter.
Det är nog även gott med klyftpotatis till. Det är mycket oreganosmak så man får lite pizzakänsla när man äter.
Rågsiktslimpor
Min bakdag fortsatte vid middagen igår. Samtidigt som jag lagade en enkel Oreganokyckling bakade jag 4 rågsiktslimpor.
Rågsiktslimpor
100 g jäst
100 g margarin
1,2 l mjölk eller vatten
1 msk salt
2 msk sirap
1,5 msk brödkryddor
1 påse rågsikt
Rågsiktslimpor
100 g jäst
100 g margarin
1,2 l mjölk eller vatten
1 msk salt
2 msk sirap
1,5 msk brödkryddor
1 påse rågsikt
tisdag 18 november 2008
Chokladkolasnitt
Då skålen till matberedaren, bakunderlaget och måtten redan var smutsiga efter julkakorna var det lika bra att baka en till sort. Det fick bli chokladkolasnitt.
Chokladkolasnitt
100 g margarin, rumsvarmt
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl, ev mer
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
Rör margarin, socker och sirap riktigt poröst.
Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat. Tillsätt det till smörblandingen. Tillsätt ev. mer mjöl.
Dela degen i två bitar, rulla ut till längder. Platta ut längderna på plåten, räffla dem med en gaffel.
Grädda i 175 grader i 13-18 minuter.
Låt svalna lite (men inte kallna) innan de skärs i bitar. Skär dem lite på snedden.
Låt kakorna ligga kvar på plåten tills de är kalla.
Chokladkolasnitt
100 g margarin, rumsvarmt
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl, ev mer
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
Rör margarin, socker och sirap riktigt poröst.
Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat. Tillsätt det till smörblandingen. Tillsätt ev. mer mjöl.
Dela degen i två bitar, rulla ut till längder. Platta ut längderna på plåten, räffla dem med en gaffel.
Grädda i 175 grader i 13-18 minuter.
Låt svalna lite (men inte kallna) innan de skärs i bitar. Skär dem lite på snedden.
Låt kakorna ligga kvar på plåten tills de är kalla.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)