En klassiker till ugnsstekt fisk är löjromsås.
Löjromsås
löjrom
gräddfil
rödlök
gräslök
dill
peppar
pressad citron
Blanda ihop alla ingredienser och smaka av. Ta inte för mycket gräddfil så att såsen blir för rinnig.
onsdag 5 november 2008
Creme fraiche och pesto
Det här är en enkel och god sås till fisk. Jag har inte använt den till något annat, men den är nog lika god till kyckling t.ex. Jag har använt både röd och grön pesto och den blev lika god med båda, så välj den pesto du tycker är bäst.
Creme fraiche och pesto
1 dl creme fraiche
1,5 msk pesto
Blanda ihop creme fraiche och pesto. Klart att servera.
Creme fraiche och pesto
1 dl creme fraiche
1,5 msk pesto
Blanda ihop creme fraiche och pesto. Klart att servera.
Creme fraiche och thaichilisås
Det här är Olivias favoritsås. Vi använder den till det mesta, t.ex. kyckling, grönsaksdipp, fisk. Den blir lika god med turkisk yogurt.
Creme fraiche och thaichilisås
creme fraiche
thai-chili-sås
Häll över creme fraiche i en skål.
Häll thai-chili-såsen över, så att det täcker allt det vita. Rör inte om.
Creme fraiche och thaichilisås
creme fraiche
thai-chili-sås
Häll över creme fraiche i en skål.
Häll thai-chili-såsen över, så att det täcker allt det vita. Rör inte om.
tisdag 4 november 2008
Canapé med hamburgerkött
Till mingel-förrätten hade jag även canapé med hamburgerköttröra. Man kan använda rökt ren- eller älgkött istället för hambugerkött. Brödet skär du i fyrkanter, cirklar, trekanter eller någon annan form, det viktiga är att det inte blir för stora bitar.
Canapé med hamburgerkött
100 g hamburgerkött
1 dl creme fraiche
1 tsk pepparrot
liten bit purjolök
mörkt bröd, t.ex. kavring
Blanda ihop hamburgerkött, creme fraiche, pepparrot och purjolök.
Lägg det på små bitar av bröd.
Canapé med hamburgerkött
100 g hamburgerkött
1 dl creme fraiche
1 tsk pepparrot
liten bit purjolök
mörkt bröd, t.ex. kavring
Blanda ihop hamburgerkött, creme fraiche, pepparrot och purjolök.
Lägg det på små bitar av bröd.
Skagenröra
Jag gjorde en egen skagenröra med kräftor, som jag sedan fyllde i crustader. Vill man förenkla ännu mer kan man köpa färdiggjord skagenröra. Röran räckte till 1 förpackning små crustader.
Skagenröra med kräftor
Låt en burk kräftstjärtar rinna av ordentligt i sil.
Klipp dem sedan i småbitar och blanda i ganska rejält med dill och ca 1/2 finfinfinhackad schalottenlök.
Dutta i småklickar av creme fraiche och majonäs (ska vara 50/50) och blanda under tiden tills du får en tät och fin röra som precis håller ihop.
Smaka av med salt, vitpeppar och lite citron och låt stå och mogna i minst en halvtimme.
Fyll crustaderna med röran och toppa med löjrom, citronbit och lite dill.
Oftast gör jag skagenröra med både kräftstjärtar och räkor. Jag använder mer creme fraiche än majonäs, kanske 60/40, dessutom använder jag cayennepeppar istället för vitpeppar.
Skagenröra med kräftor
Låt en burk kräftstjärtar rinna av ordentligt i sil.
Klipp dem sedan i småbitar och blanda i ganska rejält med dill och ca 1/2 finfinfinhackad schalottenlök.
Dutta i småklickar av creme fraiche och majonäs (ska vara 50/50) och blanda under tiden tills du får en tät och fin röra som precis håller ihop.
Smaka av med salt, vitpeppar och lite citron och låt stå och mogna i minst en halvtimme.
Fyll crustaderna med röran och toppa med löjrom, citronbit och lite dill.
Oftast gör jag skagenröra med både kräftstjärtar och räkor. Jag använder mer creme fraiche än majonäs, kanske 60/40, dessutom använder jag cayennepeppar istället för vitpeppar.
Grekisk sallad på pinne
För en grekisk-sallad-tok som mig var det här en suveränt god förrätt.
Grekisk sallad på pinne
körsbärstomater
gurka
fetaost
svarta oliver
Halvera tomaterna. Skär gurkskivor i kvartar. Tärna fetaosten.
Varva alla ingredienser på en pinne eller tandpetare.
Grekisk sallad på pinne
körsbärstomater
gurka
fetaost
svarta oliver
Halvera tomaterna. Skär gurkskivor i kvartar. Tärna fetaosten.
Varva alla ingredienser på en pinne eller tandpetare.
måndag 3 november 2008
Bröllopsmiddag
I fredags bjöd vi våra föräldrar och syskon med familjer på försenad bröllopmiddag.
Bröllopsmiddag 081031
Förrätt
Snittar:
- grekisk sallad på pinne
- skagenröra i crustader, toppad med löjrom
- canapé med hamb.kött
- leverpastejsnurror av mjukt tunnbröd
Gurk- & morotsstavar
Nachips
Salsa
Crème fraiche + thai chili
Mousserande rosévin, alkoholfritt rosévin
Huvudrätt
Röding i ugn, garnera med citronskivor och broccoli
Pressad potatis
Löjromsås
Förrätt
Snittar:
- grekisk sallad på pinne
- skagenröra i crustader, toppad med löjrom
- canapé med hamb.kött
- leverpastejsnurror av mjukt tunnbröd
Gurk- & morotsstavar
Nachips
Salsa
Crème fraiche + thai chili
Mousserande rosévin, alkoholfritt rosévin
Huvudrätt
Röding i ugn, garnera med citronskivor och broccoli
Pressad potatis
Löjromsås
Pepparrotsås
Crème fraiche + pesto
Crème fraiche + thai chili
Tunnbröd, smör
Tomat- och mozarellasallad
Crème fraiche + pesto
Crème fraiche + thai chili
Tunnbröd, smör
Tomat- och mozarellasallad
(tomat, mozarella, färks basilika, olivolja, flingsalt)
Bönsallad
(blandade bönor, svarta oliver, majs, balsamvinäger, salt, peppar)
Sallad
(isbergs, ruccola, gurka, tomat, majs)
Vitt vin, öl, saft, vatten
Efterrätt
Mjölk- och äggfri kladdkaka
Bröllopstårta
Äppelpaj
Hallon
Grädde
Mjölkfri vaniljsås
Kaffe, te, saft
Bönsallad
(blandade bönor, svarta oliver, majs, balsamvinäger, salt, peppar)
Sallad
(isbergs, ruccola, gurka, tomat, majs)
Vitt vin, öl, saft, vatten
Efterrätt
Mjölk- och äggfri kladdkaka
Bröllopstårta
Äppelpaj
Hallon
Grädde
Mjölkfri vaniljsås
Kaffe, te, saft
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)