tisdag 4 november 2008

Grekisk sallad på pinne

För en grekisk-sallad-tok som mig var det här en suveränt god förrätt.

Grekisk sallad på pinne
körsbärstomater
gurka
fetaost
svarta oliver

Halvera tomaterna. Skär gurkskivor i kvartar. Tärna fetaosten.
Varva alla ingredienser på en pinne eller tandpetare.

måndag 3 november 2008

Bröllopsmiddag

I fredags bjöd vi våra föräldrar och syskon med familjer på försenad bröllopmiddag.

Bröllopsmiddag 081031

Förrätt
Snittar:
- grekisk sallad på pinne
- skagenröra i crustader, toppad med löjrom
- canapé med hamb.kött
- leverpastejsnurror av mjukt tunnbröd

Gurk- & morotsstavar
Nachips
Salsa
Crème fraiche + thai chili

Mousserande rosévin, alkoholfritt rosévin

Huvudrätt
Röding i ugn, garnera med citronskivor och broccoli
Pressad potatis
Löjromsås
(tomat, mozarella, färks basilika, olivolja, flingsalt)
Bönsallad
(blandade bönor, svarta oliver, majs, balsamvinäger, salt, peppar)
Sallad
(isbergs, ruccola, gurka, tomat, majs)

Vitt vin, öl, saft, vatten

Efterrätt
Mjölk- och äggfri kladdkaka
Bröllopstårta
Äppelpaj

Hallon
Grädde
Mjölkfri vaniljsås

Kaffe, te, saft

torsdag 30 oktober 2008

Bananpaj

Nu har jag fullt upp med förberedelserna inför vår s.k. bröllopsmiddag. Vi har fyra gäster i huset som jag de senaste två dagarna har bjudit på pasta med medelhavsinspirerad kyckling och persisk köttgryta med ris. Idag till efterrätt gjorde jag en bananpaj som smakade lite som friterade bananer som man kan äta på kinarestauranger.

Bananpaj
100 g smör
1.5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
3 msk sirap
2-3 bananer

Blanda smör, socker och mjöl. Blanda sedan i sirapen.
Lägg skivade bananer i en form och "smeten" ovanpå.
Ställ in i ugnen, 200° i 15 minuter. Tills det ser knäckigt och gott ut.
Servera till glass.

måndag 27 oktober 2008

Kotlettrulle

Igår gjorde vi en maträtt som hela familjen uppskattade. Vi fyllde en bit fläskytterfilé med lite olika saker, rullade ihop den och stekte klart den i ugnen. Till det åt vi kokt potatis, basilikasås och sallad.

Kottlettrulle (ursprungsrecept)
1 kg utskuren kotlettrad, fläskytterfilé
100 g inlagd paprika
0,5 dl färsk basilika
150 g fårost
2 msk mjölk
50 g parmaskinka
1 msk smör
salt och peppar

Skär kotletten i ett cirkelformat snitt, till en platt bit som kan rullas som en rulltårta.
Hacka paprikan, plocka bladen från basilikan. Mosa osten, blanda med mjölken.
Bred ut osten på köttet lägg på skinka, paprika och basilika.
Rulla ihop köttet. Bind ihop med bomullssnöre.
Bryn köttet runtom till vacker färg. Salta och peppra.
Lägg köttet i en ugnsform. Stek ca 20 min till 70 grader innertemperatur.
Låt köttet vila ca 10 min, ta av steksnöret, skär upp köttet i skivor.

Jag modifierade receptet en del: Jag använde färsk paprika och fetaost av komjölk. Dessutom använde jag lite röd pesto också. Nästa gång tänker jag ta mer pesto, vitlöksost och soltorkade tomater. Rätten går att variera i det oändliga, fyll med det du tycker är gott.

Isaks mjölkfria rulle fyllde jag med tomatpuré, rökt skinka, basilika och paprika.

Även andra gången vi åt det här (090215) åt hela familjen jättemycket. Det händer inte ofta att alla fem tycker om samma mat. Den här gången fyllde jag med röd pesto, babyspenat, paprika, mozarella och soltorkade tomater och vi åt ugnsrostade potatisar och morötter till.

Basilikasås

Den här basilikasåsen åt vi till kotlettrullen .

Basilikasås
3 dl sky+vatten
2 msk kalvfond
1 dl grädde
2 msk vetemjöl
2 msk hackad färsk basilika
salt och peppar

Blanda sky, vatten, fond, grädde och mjöl i en kastrull, koka upp, rör så mjölet inte åker ner till botten.
Sjud 5 min.
Lägg ner basilikabladen, mixa såsen.
Smaka av med salt och peppar.

Barnen tyckte att såsen var jättegod. Jag tyckte att den smakade för lite basilika ändå tog jag mer färsk basilika än vad som anges i receptet och jag tog även lite torkad. Eftersom jag använde både lite sky och fond, tyckte jag att den blev tillräckligt salt och saltade inte ytterligare.

lördag 25 oktober 2008

Snabblasagne

Idag har jag haft en köksdag. Först gjorde jag en till omgång veckosallad. Den förra gick åt väldigt fort. Sen bakade jag två mjuka kakor, lakrits-och citronkaka och en mjölk- och äggfri choklad- och banankaka. Kakorna ska vi smaka till efterrätt. När det väl var dags att laga mat hade jag inte mycket ork och inspiration kvar så det blir en snabblasagne till middag gjord på rester.

Snabblasagne
köttfärssås
kokt pasta
pastagrädde
riven ost

Blanda ihop köttfärssås, pasta och pastagrädde.
Strö på riven ost.
Gratinera i 200 grader i ca 20 min.

Mjölk- och äggfri choklad- och banankaka

Nu är det dags att prova ett nytt bakrecept med banan. Den här gången hittade jag ett recept som enkelt gick att göra både mjölk och äggfritt.

Choklad- och banankaka
2 dl mjöl
2 dl havregryn
3/4–1dl socker
2 tsk bakpulver
7 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 dl mjölk
150 g margarin
3 små bananer

Smörj en kransform och bröa den med havregryn.
Blanda de torra ingredienserna (mjöl, havregryn, socker, bakpulver, kakao och vaniljsocker).
Smula ner margarinet i skålen.
Mosa bananerna och blanda ner dem.
Häll i mjölken och rör till en slät smet.
Häll kaksmeten i formen och grädda kakan i 200 grader i cirka 35 minuter.
Förvara kakan i kylskåpet när den har svalnat – den är godast efter att den fått stå en dag. Skär i skivor och servera med glass och bär.