tisdag 16 januari 2018

Kyckling Vindaloo

Tycker ni om indisk mat? Jag har inte riktigt bestämt mig. Det jag gör själv hemma tycker jag ofta om men jag blir ofta besviken när jag köper indiskt ute, vet inte om jag har fel uppfattning om vad indisk mat egentligen är. För ska jag vara ärlig är det sällan både som jag gör det själv och som jag äter det ute.

I helgen åt vi denna Kyckling Vindaloo som Isak redan efter någon tugga berömde. Sånt gillar jag!


Kyckling Vindaloo

1 kg strimlade kycklingfiléer
Marinad
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 ml krossade tomater
0,5 dl vinäger
400 ml kokosmjölk
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk malen koriander
1 tsk kardemumma
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald ingefära
0,5 tsk chilipeppar
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Tillsätt senare
1 msk kycklingfond
1 msk sambal oelek

Finhacka lök och vitlök och fräs mjukt.
Lägg tomater, kokosmjölk, vinäger, kryddor, lökgräset och kycklingen i en kastrull.
Låt allt marinera i kylskåpet i minst 1 timme.
Tillsätt fond och sambal och låt allt koka ihop i ca 30 minuter, kolla att kycklingen är färdig.
Servera med ris (jag som undviker kolhydrater äter endast blomkål till)

Vill man ha en krämigare gryta använder man kokosgrädde istället och tycker man inte om kokosmjölken tar man vanlig grädde. Jag älskar kokosmjölk-smaken och skulle absolut inte byta bort den. Jag hade dock gärna haft en lite krämigare gryta eftersom jag inte åt något ris som sög upp den goda såsen.


Efter en hektisk dag var det skönt att komma hem till dukat bord och färdiglagad gryta. Trots att planen var spenatsoppa. Men när jag blev längre än väntat på jobbet blev det ändrade planer. Nu ska jag ställa mig och göra spenatsoppa så att den bara behöver värmas i morgon av den som är hemma först till midda'n. Spenatsoppa är superenkelt att göra men ännu enklare att bara värma på.

Det verkar vara dåligt väder i hela Sverige. Hur har ni det? Här i Luleå blåser det mycket och snöar lite grann, inte så farligt faktiskt utan det är blåsten som är värst. Men det håller på att lugna ner sig tack o lov. Det har gått lite dåligt med mina promenader för jag går inte ut när vädret är så här. Men jag hoppas på bättring.

måndag 15 januari 2018

Idas skinkpasta med ost

Idas intresse för matlagning brukar gå i perioder, ibland är hon jätteduktig o vill hjälpa med allt och ibland är hon inte alls intresserad. Under julledigheten gjorde hon en smarrig lunch till sig själv med makaroner och julskinka, men det går lika bra att använda annan skinka.


Idas skinkpasta med ost

kokt pasta, t.ex.makaroner
skinka
färskost med god smak
grädde
kryddor

Bryn skinkan lite.
Blanda ner färdigkokt pasta, en stor klick ost och en skvätt grädde.
Låt allt bli varmt och koka ihop lite.
Smaka av med svartpeppar och ev. andra goda kryddor.

God mat för både liten och stor! Den goda smaksatta osten är det som gör den här rätten riktigt god och ett enkelt sätt att smaksätta maträtter. Ida använde en ost med basilikasmak, basilika och pasta är en perfekt kombination.

**********************

Hoppas ni har haft en bra start på veckan och att den bara blir bättre o bättre ju längre den går. Vi har haft en blåsig start på veckan, jag har utanpåliggande persienner på jobbet och det lät som de skulle blåsa sönder. Men jag tror att de höll. Jag tror det har lugnat ner sig en aning nu, eller så är det bara önsketänkande.

Jag slutade lite tidigare i dag men det lär inte bli så många fler korta dagar på ett tag. Det är sjukt mycket att göra på jobbet nu, men det är sjukt kul också. Det går ju i perioder hur kul man tycker jobbet är så det gäller att njuta ordentligt när man är inne i en bra period. Och det gör jag!

söndag 14 januari 2018

Matsedel v.3 januari 2018

Dags för en ny veckomatsedel!
Pysslade på med så mycket annat här hemma så jag höll på att glömma bort att det är söndag och dags att ge er mat-inspiration för kommande arbetsvecka.


Matsedel v.3 januari 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

Lördagsmys

Igår var det tjugonde knut och traditionsenligt tog vi bort det sista från julen - adventsljusstakar, stjärnor och julgranen. Men vi struntade i dansen och godiset. Det är verkligen med blandade känslor som jag plockar bort julen för det är så ljus o fint med allt julljus men det är ändå ganska skönt att huset är återställt och nu ser vi fram emot vårvintern, våren och sommaren.

Jag hann frosta av, rensa och sortera två av frysarna igår, nu är det bara en kvar och den är det bäst ordning i redan, så det blir ganska enkelt. Men i dag är det lite lite varmare så jag avvaktar nog till det blir lite kallare igen.


Jag tog en paus i allt städande när det var hockey på tv och fikade av min smarriga saffranskladdkaka utan vetemjöl och socker. Så himla god med en klick grädde och hallon. Eftersom jag älskar att fika är jag så glad att det finns så mycket gott man kan fika även fast man äter lågkolhydratkost. Framför allt första veckorna när sockersuget är som värst är det skönt att kunna stilla det värsta.

När de som hade sett hockeyn live kom hem efter vinsten åt vi kyckling Vindaloo, ett nytt gott recept jag provade igår. Framför allt Isak tyckte att det var jättegott och sa det redan efter första tuggan. Lycka! Det var en bättre lördag helt enkelt, som vi avslutade med lite seriemaraton i soffan och kom i säng alldeles för sent. Nu är klockan halv elva och vi har inte ens börjat med frukosten än, så enkelt faller vi tillbaka till julledighetstiderna.

lördag 13 januari 2018

Tacogratäng med paprikaost

Förmodar att det var många som åt tacos igår. Det gjorde vi också! 
Men jag gjorde även en god o krämig tacogratäng. Den var mest tänkt till mig som äter lchf för att få en mer mättande maträtt än en tacosallad. Men den blev väldigt populär och jag fick stoppa övriga familjen att äta upp allt för jag ville ha en matlåda också.

Ser ni Ida på bilden här nedanför när hon försöker gömma sig för att inte komma med på bild😀


Tacogratäng med paprikaost

500 g köttfärs
1 gul lök
1 påse tacokrydda eller hemmagjord
1 burk tacosås (ca 200 g)
1 tub mjukost paprika a 275 g
200 g crème fraiche
1 röd paprika
2 dl riven ost

Finhaka löken och skär paprikan i mindre bitar.
Bryn köttfärs och lök. 
Tillsätt tacokrydda och tacosås. Låt puttra ihop. Lägg i en ugnsform. 
Rör ihop creme fraiche och mjukost. Häll ovanpå köttfärsen. 
Strö den hackade paprikan över, toppa med riven ost. 
Ställ in i 225 grader ca 25 min tills gratängen fått fin färg.

Det blev en väldigt krämig och god gratäng men en aning för "blöt" så det blev inte så fint på tallriken (kolla bilden längst ner). Men den otroligt goda smaken väger upp att det inte blev så vackert på tallriken.

Receptet hittade jag som så ofta hos 56kilo.se och jag tror faktiskt inte att jag modifierade nånting utan körde precis som hennes recept sa.


Det är så vackert ute nu med all rimfrost i träden. Tur att det blir så vackert ute annars skulle jag nog klaga hela tiden på kylan, men när det blir så här vackert så är det nästan värt det. Se'n så snöar det ju inte heller när det är så här kallt och med tanke på all snö vi redan har känns det bra med en snöfri vecka.

Redan i morgon sägs det blir varmare så jag är himla nöjd att jag kom på att frysarna behöver frostas av. Perfekt väder för det i dag! Tror även att jag ska värma mig med en god lchf-kaka för jag är sugen på att baka en gluten- och sockerfri saffranskladdkaka i eftermiddag.

Ha en underbar lördag!

torsdag 11 januari 2018

Hallonmuffins - socker- och glutenfria

Det är jobbigt nu!
I måndags började jag med lchf igen efter allt jul-frosseri, och nu är jag så sugen på nå gott så jag blir tokig. Men jag vet att det går över snart, dag 3 o 4 brukar vara värst. Men just i dag hade jag verkligen inte tackat nej till några av dessa hallonmuffins utan socker och gluten.

Himla passande att jag just i dag hittade dessa bilder från i höstas och kom på att jag hade glömt att ge er detta smarriga recept.


Hallonmuffins

1-1,5 dl sötströ
150 g smör, rumsvarmt
2 ägg
1 dl crème fraiche
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
hallon

Vispa mjukt smör och sötning pösigt. 
Rör ner äggen och sedan crème fraîche. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
Sätt muffinsformar i en muffinsplåt.
Fyll muffinsformar till två tredjedelar med smet och sätt sedan en stor klick hallon, tryck ner lite.
Grädda i lite drygt 200 grader ca 15-20 minuter, känn med sticka.

Mums, mums vad gott det här var. Himla synd att jag inte har några kvar i frysen 😀 Tror att jag måste baka i helgen...

Jag har nästan alltid kokta hallon i frysen. Jag köper storpack frysta hallon och kokar dem några minuter enligt Livsmedelsverkets rekommendationer och fryser sedan ner i portionsförpackningar. Perfekt att ta fram när man är sugen på nå gott eller som här då jag bakade med hallon. Har man färska hallon så använder man så klart det istället och trycker då ner några hallon i varje muffins.

På väg in i ugnen.
Tänk en klick grädde och en kopp te till detta.

Vilken dag det har varit jag har sprungit mellan möten mest hela da'n och fått kasta i mig frukost o lunch. Var rätt skönt när jag kring halv fyra kunde sjunka ner på min kontorsstol och få jobba undan lite vid skrivbordet i ett par timmar. Men det är ännu skönare nu när jag har fått sjunka ner hemma i soffan.

Nu ska jag gå o hänga tvätt sen ska jag fortsätta slappa i soffan o se Luleås hockeymatch. Dags för 2018 års första seger?

Ha en bra torsdagskväll - i morgon är det fredag 🎉

onsdag 10 januari 2018

Mitt 2018

Nytt år brukar innebära nyårslöften för många men inte för mig för jag brukar aldrig ha några nyårslöften Men i år har jag faktiskt några saker som jag ska tänka lite extra på för att må bra och för att 2018 ska bli bättre än 2017. Har ni några löften eller mål för 2018?


Under 2018 ska jag 

Gå på fler promenader - både på lunchen och kvällen
Mina nackproblem blir så mycket bättre när jag promenerar så nu ska jag verkligen se till att dessa promenader blir av varje dag. De behöver inte vara långa, huvudsaken är att de blir av.

Stå mer på jobbet
Även det är för att nacken ska må bättre. Jag har ett bra tips till er som också vill stå mer men "glömmer" bort det. Höj upp skrivbordet när ni går hem så blir det automatiskt att ni börjar varje morgon med att stå någon timme.

Äta bra mat på regelbundna tider
Äta bra mat kan betyda lite olika, men för mig just nu innebär det att jag drar ner på kolhydraterna. Det gör jag framför allt för att få bort sockersuget efter allt gott jag ätit under jul. Dessutom ska jag dricka några färre koppar te per dag.

Försöka sova mindre för att få längre kvällar
2017 har jag varit så trött och då blir det ofta att jag går och lägger mig tidigt för att jag tror att sömn ska göra mig piggare. Men nu ska jag försöka hitta energi på annat sätt än att sova. Självklart ska jag sova men jag som alltid har krävt mycket sömn ska nu försöka vara uppe en timme till varje kväll. Vem vet, jag blir kanske inte tröttare utan får istället en timme extra per dag. Utvärdering om några månader.

Inte skjuta upp saker... till helgen, till ledigheten, till se'n
Det är så lätt att man hamnar i soffan efter middagen och se'n blir man kvar där hela kvällen. Men mitt stora och faktiskt roliga städprojekt jag påbörjade efter nyår ska jag fortsätta med nån kväll per vecka. Se'n finns det ju alltid en massa annat som också måste göras och då ska jag se till att göra dem Nu och inte Se'n.

Men framför allt ska jag göra roliga saker så ofta jag kan
Det innebär bland annat att jag ska tacka ja till fler jobb-erbjudanden, inbjudningar och fester istället för att fega ur och välja tryggheten och lugnet hemma i soffan.

måndag 8 januari 2018

Pestolaxpasta

Nu är det slut på ledigheten och slut på att äta allt. 
I dag har jag börjat med lchf igen och det känns så skönt och jag är riktigt laddad. Det blev lite väl mycket av allt det goda i jul och i går passade jag på att äta en massa som jag nu vet att jag inte kommer äta på ett tag. Jag åt både lussekatt, choklad och faktiskt en semla också och till middag åt jag pasta. Se'n mådde jag som jag förtjänade också. Men nu är det lågkolhydratkost som gäller ett långt tag framöver.

När jag passade på att äta pasta såg jag till att äta en riktigt god pasta åtminstone.


Pestolaxpasta

4 laxfiléer
5 hg nykokt pasta (spara lite pastavatten)
1 rödlök
3-4 msk röd pesto
0,5 dl crème fraiche
2 dl grädde
Salt o Peppar
babyspenat
körsbärstomater

Salta och peppra laxen, ugnsstek den sedan i ca 20 min i 200 grader.
Strimla rödlöken och stek den på låg värme så att den blir mjuk men inte tar färg.
Blanda i pesto, crème fraiche och grädde. Koka ihop några minuter.
Blanda ner den nykokta pastan, babyspenat och körsbärstomater.
Skär den stekta laxen i stora bitar och blanda försiktigt ner med det övriga.
Vill du ha det krämigare kan du tillsätta lite av pastavattnet.
Smaka av med salt o peppar och ev. med mer pesto.

Yummi så gott! Det här var så himla gott så nu har jag redan börjat fundera på en lågkolhydrat-variant så att jag kan äta det snart igen.

Som vanlig använder jag Icas röda pesto som är helt nötfri och underbart god. Hoppas de aldrig gör om receptet på den.


Då var jag igång med jobbet igen efter min härliga ledighet och det blev en tidig morgon, jag stämplade in redan före halv sju. När jag inte behöver se till att Ida tar sig till skolan så tycker jag att det är lika bra att vara tidigt på jobbet och på så sätt även kunna sluta tidigare. Idag stämplade jag ut redan 15.30 och får på så sätt en lång kväll eftersom vi hinner både äta och städa bort midda'n före 18.

Barnen är lediga från skolan imorgon också, så då lär det bli en till tidig morgon för mig. På onsdag däremot är vi tillbaka i de vanliga rutinerna med skola och jobb från 8-tiden istället.

Den tidiga morgonen känns dock av nu och jag tror jag ska gå o slumra lite i soffan!

söndag 7 januari 2018

Matsedel första arbetsveckan 2018

Inte ofta jag ställer klockan en vanlig söndag, men i dag gjorde jag faktiskt det. Annars var jag rädd att jag skulle sova bort hela förmidda'n och se'n inte kunna somna ikväll och då skulle jag vara extra trött i morgon när jobbet drar igång igen.

Mitt bästa knep för att få vardagen att fungera så enkelt som möjligt det är att ha planerat middagarna så man vet vad man ska tillaga när man kommer hem från jobbet och så att man har allt man behöver hemma. Vad är ditt bästa knep för en bättre vardag? Vi behöver nog alla lite tips nu efter en lång ledighet.


Matsedel första arbetsveckan 2018

Köttfri måndag
Självklart börjar vi veckan med en köttfri måndag och vi gör en smakrik paj och jag tror faktiskt att ingen saknar kött om du bjuder på denna småstarka paj.

Tisdag
Under jul har du säkert ätit köttbullar men nu är det dags för en köttfärslimpa som vi fyller med smaksatt färskost.

Onsdag
Gryta är perfekt vardagsmat som går att förbereda om man vet att man har ont om tid.

Torsdag
Endast 2 ingredienser (förutom laxen) behövs till den här fiskrätten. Värt att prova?

Fredag
Istället för vanlig taco gör vi en kycklinggratäng med tacosmak. Tacofredag på nytt sätt.

Veckans godsak
Har ni kvar mandelmassa efter julens julgodis och andra godsaker? Då passar det perfekt att baka dessa saftiga mazarinmuffins.

torsdag 4 januari 2018

Fläskfilépasta med mozzarella, tomat och basilika

Igår åt vi en av mina favorit-pastarätter. Den är så himla god och krämig. Inte så speciell egentligen men ibland är det enkla det bästa. Jag passar på att äta pasta nu för på måndag drar jag igång med lågkolhydratkost igen och som ni vet så är vanlig pasta "förbjudet" då.


Fläskfilépasta med mozzarella, tomat och basilika

tagliatelle
7 hg fläskfilé (eller fläskytterfilé)
1 dl crème fraiche
1 msk kalvfond
2 msk vatten
1 ask cocktailtomater
1-2 paket mozzarella, skuren i små bitar
1 dl färsk basilika, grovt hackad

Putsa fläskfilén, skär i skivor, banka ut skivorna något och salta och peppra.
Stek fläskfiléskivorna tills de fått fin färg på båda sidorna.
Häll på crème fraiche, vatten och kalvfond, och låt allt puttra ihop i stekpannan.
Lägg i de hela cocktailtomaterna i fläskfilén med såsen, så att tomaterna blir ljumma.
Koka pastan enligt instruktioner, och låt den sedan rinna av ordentligt i ett durkslag.
Lägg pastan i en stor form och häll fläskfiléskivorna, såsen och tomaterna över pastan.
Lägg även i mozzarellabitarna och den hackade basilikan.
Blanda ordentligt.

Servera gärna pastan på en salladsbädd av ruccola och eventuellt andra salladssorter, passar så himla bra. Tillsammans med ett glas rödvin blir det feststämning deluxe trots en ganska enkel maträtt. Me like!


Känns faktiskt skönt att ha kommit igång en aning jobbmässigt och att jag tvingades stiga upp tidigt i morse. Nu måste jag bara se till att komma i säng i tid ikväll så att jag inte sover för länge i morgon och kommer tillbaka till de sena rutinerna. Det är nog lika bra att ställa klockan, men jag ställer den lite senare än sju som den stod på i morse.

Planen för i morgon är att städa bort alla tomtar, men granen, ljusstakar och stjärnor får vara kvar en vecka till. Tycker att det är så himla mysigt så jag vill inte ta bort allt på en gång, måste vänja mig lite först.

Nej, nu måste jag koncentrera mig på hockeymatchen mellan Brynäs och Luleå där Luleå just nu ligger under med 2-0. Men det ska vi se till att vända nu när tredje perioden drar igång.

onsdag 3 januari 2018

Saffranssilviakaka i långpanna

Silviakaka är en favoritkaka och saffran en favoritkrydda så självklart var jag tvungen att prova kombinera dessa två. Och det blev lika gott som jag hade förväntat mig!


Saffranssilviakaka i långpanna

Kaka
4 hela ägg
2 äggvitor
5 dl socker
2 pkt saffran
5 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
2 dl vatten
Glasyr
2 äggulor
200 g smör
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
3 dl kokos

Kaka
Vispa de hela äggen, äggvitan och strösockret pösigt med elvisp.
Tillsätt saffran vispa lite för att blanda om ordentligt.
Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i äggsmeten. Rör i vattnet.
Häll i långpanna med bakplåtspapper
Grädda 175 grader i 20-25 min i mitten av ugnen.
Låt kallna
Glasyr
Smält smöret, tillsätt socker och vaniljsocker. Rör tills sockret löst sig och smeten har svalnat något.
Rör sedan ner äggulan när smeten har svalnat något.
Bred glasyren på den kalla kakan, strö över kokos.

Oj så gott det här var, ni måste prova. Eftersom jag älskar saffran kan jag tycka att det blev lite väl lite saffransmak så nästa gång ska jag testa att antingen tillsätta ytterligare en paket i kakan eller så sätter jag saffran i glasyren också.

Gul o fin kaka av saffran

Efter flera dagars ledighet ska jag faktiskt in o jobba några timmar i morgon. Inte för att jag måste utan mer för min egen skull så det inte ska bli så stressigt nästa vecka. Kan vara bra att smygstarta efter så lång ledighet. Ida som har varit ledig från fritids hela jullovet ska också smygstarta imorgon för då ska de iväg med fritids till Leos lekland för lek, bus och mat.

Känns lite konstigt och jobbigt att ställa klockan. Vi som är vana att sova lääääänge och har njutit så av det. Men nu är det dags att återgå till bättre rutiner. På lördag har Ida basketcup så då är det också tidig morgon som gäller och sen är det bara en dag kvar till vardagen drar igång på allvar. I alla fall för oss vuxna för barnens skola drar igång först på onsdag.

tisdag 2 januari 2018

Krämig kräftsoppa

Ännu en vardag och jag tror det är många som börjar jobba i dag, vi har dock jullov hela den här veckan också. Så skönt! Men man får tänka efter ordentligt för att komma på vilken veckodag det är.

Till förrätt på nyår åt vi en krämig och god kräftsoppa som är superenkel att göra och ger rikligt med smak. Servera med något gott bröd, t.ex. vitlöksbröd så har du en festmåltid.


Krämig kräftsoppa

500 gr morötter 
Ca 10 cm purjolök 
2 fiskbuljongtärningar 
1 liter vatten
2 dl crème fraiche 
1 ask kräftost (400 gr)
0,5 dl vitt vin
Hackad dill
Svartpeppar och lite salt
Kräftstjärtar eller räkor

Finriv morötterna. Hacka purjolöken. Fräs i en kastrull med lite smör.
Tillsätt buljongtärningarna och vattnet. 
Låt koka ca 5 minuter.
Mixa sedan soppa lite snabbt med en stavmixer.
Tillsätt vin, crème fraiche, ost och dill.
Koka upp. Smaka av med svartpeppar, salt och ev mer dill och vin.
Servera tillsammans med kräftstjärtar och något gott bröd.

Jag brukar lägga några kräftstjärtar i botten på skålen/tallriken innan jag serverar soppan. På så sätt slipper man att de riskar att koka o bli sega, men de värms något av den varma soppan som hälls på.

Vill man ha en riktigt slät soppa så mixar man riktigt noggrant, vill man ha lite tuggmotstånd så kan man strunta i att mixa den. Jag brukar dock köra lite snabbt med stavmixern för att göra den något slätare.

lördag 30 december 2017

Nyårsmeny 4

Det blev lite sovmorgon i dag också men vi lyckades kliva upp tidigare än i går i alla fall. Härliga lediga dagar. I dag blir det lite småpyssel i köket, nån promenad i lätt snöfall och se'n är det hockeyderby på tv också. På tv för mig, medan Leif och Olivia åker till Skellefteå för att se matchen live, hoppas de får se en vinst i årets sista match.

Då var det dags för fjärde och sista nyårsmenyn. Har ni hittat nå gott i de tre tidigare? Den här fjärde menyn består av räkor, godaste vitlöksbrödet, soppa, en favoritkyckling och smarrig choklad.


Nyårsmeny 4

Drinktilltugg

Förrätt

Varmrätt
Pestokyckling med pasta

Efterrätt
Chokladmousse med grädde och bär

fredag 29 december 2017

Nyårsmeny 3

Ni har väl inte missat att det är fredag idag? 
Lätt att glömma bort när man är ledig och det är helg var o varannan dag. Vi tänker fredagsmysa med räkor, aioli och ett glas bubbel för att få lite fredagsfeeling innan nyårshelgen drar igång.

Här kommer ytterligare en nyårsmeny till er och den här innehåller en favorit-förrätt som var alldeles för länge sedan jag själv åt, en fläskytterfilé med god fyllning till enkel o god potatis och en av våra favoritsåser. Menyn avslutats med en smarrig pavlova i portionsformat tillsammans med godaste smörkrämen, grädde och bär. En favorit trots att den inte innehåller choklad.


Nyårsmeny 3

Drinktilltugg

Förrätt

Varmrätt
Mozzarella- och pestofylld fläskytterfilérulle med krossad ört- och ostpotatis och ostsås (välj en god ost som passar till köttets fyllning)

Efterrätt

Nyårsmeny 2

God morgon!
I dag blev det en riktigt rejäl sovmorgon. Så skönt! Trots att vi åt frukost nästan på en gång då vi steg upp så var det vid lunchtid. Älskar lediga lugna dagar. Fast på dagens agenda står kökslåde-städning, så det blir inte att slöa hela da'n. Framför allt kryddlådan måste städas, så jag hittar bland alla kryddor.

Jag har även knåpat ihop en till nyårsmeny till er och den här innehåller godaste enklaste drinktilltugget, en fest-soppa, lax och en god och fräsch efterrätt.


Nyårsmeny 2

Drinktilltugg

Förrätt

Varmrätt

Efterrätt

torsdag 28 december 2017

Nyårsmeny 1

Har ni bestämt nyårsmenyn än?
Om inte, så kommer här ett menyförslag till er. Kanske får ni lite tips och inspiration tack vare detta inlägg. Tänkte försöka publicera några fler menyförslag inför nyår, de närmaste två dagarna. Hoppas ni hittar något ni gillar.

Det här första menyförslaget innehåller klassiska nyårsingredienser som hummer och oxfilé och avslutas med en smarrig chokladtårta.


Nyårsmeny 1

Drinktilltugg

Förrätt

Varmrätt

Efterrätt

Glögglimpa

Om ni har kvar glögg så har jag det perfekta tipset på hur du ska använda upp den - baka limpor! Dessa bakade jag dagen före julafton och de passade perfekt till julskinkan på uppesittarkvällen och annat gott som vi dukade upp på julbordet.


Glögglimpa

50 g jäst
50 g smält smör
5 dl glögg
0,75 dl brödsirap
2 tsk salt
3 dl vetemjöl
10 dl rågsikt

Smält smör, häll i glögg och ljumma till 37°C.
Smula jästen i en bunke.
Slå på degvätskan och lös upp jästen.
Blanda ner övriga ingredienser.
Lägg över en bakduk över bunken och jäs degen i 40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 2 bröd.
Lägg dem i smorda brödformar.
Jäs i 40 min.
Grädda nederst i 200°C i ca 35-40 min.
Pensla med lite sirapsvatten för glansig och söt yta.

Jag var lite skeptisk till en början. Kan det här verkligen bli bra? Det var en konstig rödaktig färg på degspadet och det luktade inte särskilt gott när limporna gräddades. Men så goda de blev! De här limporna kommer jag göra varje år. Det blev en jättesmidig och lättarbetad deg, så det var så himla enkelt och kul att baka. Precis som man vill ha det.

Lättarbetad, smidig och rödlätt deg.
Färdigjästa och redo för ugnen.
Nyss uttagna ur ugnen, nu ska de penslas med sirapsvatten.

Nu ska jag klä på mig och gå iväg till stan där jag ska träffa två kompisar för en lunch. Blir perfekt med en promenad i dagsljus, lite lunch och en massa surr. En bättre torsdag helt enkelt. Som jag njuter av att vara ledig och det är så mysigt att hela familjen är ledig samtidigt så vi alla kan ha sena kvällar, sovmorgnar med långfrukost som sträcker sig fram till lunch och bara vara utan tider att passa. Precis sådana dagar jag älskar.

Hoppas ni njuter av er torsdag!

onsdag 27 december 2017

Matjessillröra med äpple o rödlök

Nu har jag vilat upp mig i två dagar för både juldagen och Annandagen gick i lugnets tecken. Så skönt! Men nu börjar jag bli lite rastlös så det känns bra att jag har inbokat en middagsdejt med två barndomskompisar ikväll.

Till julbordet provade jag en ny sill-variant med matjessill som blev väldigt fräsch och god tack vare det syrliga äpplet.


Matjessillröra med äpple o rödlök

125 g matjessill
1 liten rödlök
1 stort syrligt äpple
1 msk fransk senap
2 tsk socker
2 dl crème fraiche
1 msk vitvinsvinäger
0,5 dl hackad persilja
1 msk vitvinsvinäger

Dela matjessillen i mindre bitar.
Finhacka rödlöken.
Skala och skär äpplet i mindre bitar.
Blanda samman alla ingredienser och ställ kallt några timmar, gärna under natten.

Receptet hittade jag hos Mårtenssons kök som har en rejäl samling av sill-recept. Där kommer jag gå in o inspireras fler gånger.


Hoppas ni har haft en bra jul och känner er utvilade!
Jag förmodar att många av er har börjat jobba i dag, själv är jag ledig ett bra tag till och det känns så himla bra. Mina planer för den ledigheten är att städa och röja i förrådet - Neverending story. Det gäller att passa på när man har lite långledigt....

måndag 25 december 2017

Julbord 2017

En av årets lugnaste dagar är här. Juldagen innebär som vanligt att vi mest ligger i soffan och äter rester från i går. Så underbart! Vi har precis dukat bort frukosten som bestod av en massa gott pålägg från igår.

Årets julafton började vi med julbord och Kalle hos min syster innan vi åkte hem för lite paketutdelning och ännu ett julbord. Jag var lite inne på att skippa att göra ett eget julbord i år och istället bjuda på något annat på kvällskvisten. Men då hade vi ju gott miste om alla goda julbordsrester idag.


Julbord 2017

Lingonsill
Ägghalvor
Grönpeppargravad lax
Janssons

Ugnsomelett
Kantarellstuvning
Köttbullar, hemmagjorda och köpta
Grillkorv (barnen tycker det är godare än prinskorv)
Skinka
Kokt potatis

Rödbetssallad
Äppelmos
Senap
Fikonmarmelad
Grönsaker

Hårdbröd
Glögglimpa
Mjukbröd
Smör
Ost


Hoppas ni också hade en bra julafton och att ni får ha lite ledigt!

torsdag 21 december 2017

Julklapp som räcker länge

Vi orkade inte riktigt hela vägen!
Det skulle ha varit min sista arbetsdag innan julledigheten, men istället för att vara på jobbet är jag hemma småkrasslig. Både jag och Ida har ont i huvudet (bihålorna?), så typiskt. Men jag hoppas att en dags vila gör oss pigga så vi kan njuta av julen.

Bild: @anneliesblomsterochbakverk

Är ni klara med alla julklappar annars har jag ett sista-minut-tipsen till er. Det är ju ingen hemlighet att jag älskar Smakbox, denna underbara box full med överraskningar till ett bra pris. Jag har nu rabattkoder till er för att ge bort 2, 3 eller 6 Smakboxar i följd till någon och på så sätt får de julafton flera gånger om under året. För varje gång vi öppnar en Smakbox känns det som julafton. En ny smakbox kommer varannan månad, så 6 boxar är alltså en årsprenumeration.

Dessa priser och rabattkoder gäller fram t.o.m 26 december.
2 boxar för 299 kr (ord.pris 389 kr) med koden 2MATRO
3 boxar för 449 kr (ord.pris 579 kr) med koden 3MATRO
6 boxar för 899 kr (ord.pris 1049 kr) med koden 6MATRO
Här gör du ditt köp: https://www.smakbox.se/ge-bort-smakbox

Första boxen skickas efter jul men för att ha något fint att ge på julafton kan du skriva ut fina juliga presentkort här: https://www.smakbox.se/presentkort/

Bild: @anneliesblomsterochbakverk

Senaste boxen med temat Vinterfest innehöll mycket gott som vanligt. Flingor, olja, drickor, chips, kex, bröd, choklad, ost, kaffe och kakor var saker vi fick packa upp från boxen nu senast.

tisdag 19 december 2017

Fläskfilé i tomatcurrysås


Nu när jag mest är fokuserad på julledigheten och allt gott jag ska äta då har så svårt att komma på god och snabblagad vardagsmat nu sista jobbveckan. Den här fläskfilégrytan åt vi för någon helg sedan för så här gott äter vi inte till middagar den här veckan tyvärr. Jag måste verkligen skärpa mig...


Fläskfilé i tomatcurrysås

700 g fläskfilé 
1 vitlöksklyfta 
1 röd paprika i strimlor
1 burk hela champinjoner 
1 tsk curry 
2 tsk paprikapulver 
2 dl vatten
2 msk kalvfond 
1 msk soja
1 msk balsamvinäger 
0.5 dl chilisås 
3 dl grädde 
1 dl crème fraiche

Putsa fläskfilén och skär den i bitar. Bryn i smör i en stekpanna. Salta och peppra. 
Pudra över curry och paprikapulver och låt fräsa med några minuter.
Tillsätt paprika och champinjoner.
Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra ca 10 minuter. 
Smaka av. 

Barnen älskar curry så den här grytan gick åt i ett rasande tempo och det blev ingen lunchlåda kvar till mig.


Ser att det är fortsättningen på Gessle-programmet i dag. Det måste jag se! Vilken nostalgitripp att se alla gamla bilder o klipp och höra alla låtar. Jag var verkligen ett STORT Gyllene Tider-fan och kan än i dag alla låtar utantill. Kanske inte så konstigt så många gånger som jag har hört alla låtar.

måndag 18 december 2017

Dumlemuffins med noblesse

Julbakar ni för fullt?
Tänkte ge er ett recept på nå supersmarrigt men utan de traditionella julsmakerna. Men choklad är ju aldrig fel. Har ni gjort julens godaste godis så har ni kanske dumle hemma och då passar det perfekt att göra några dumlemuffins också.


Dumlemuffins med noblesse

100 gram smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
ca 15 stycken dumlekolor
ca 15 stycken noblessechoklad

Smält smöret.
Knäck äggen i en skål. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev till skålen. 
Blanda sist i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. 
Häll upp i formarna till två tredjedelar med smet. 
Tryck ner en dumle i varje muffins. 
Grädda sedan i mitten av ugnen i 200 grader cirka 8-10 minuter. 
Ta ut och lägg en noblesse på varje muffins.

När ni läser receptet förstår ni att man inte kan misslyckas. Så mycket god choklad i en o samma form.

Färdiggräddade med en dumlekola i mitten.
Lägg en noblesse på varje varm muffins så smälter de och muffinsen blir ytterligare lite godare.
Åh så gott!

Nu ska jag ta ytterligare en dumlemuffins, en kopp te och se Gessle på tv. 
Ett bra avslut på en tråkig måndag.

Ha en bra måndag och kom ihåg att njuta och inte bara stressa!

söndag 17 december 2017

Matsedel veckan inför jul 2017

Jag har haft en liten välbehövlig bloggpaus i helgen men nu är jag tillbaka med en veckomatsedel, en julinspirerad matsedel. Sista veckan innan jul tycker jag att vi ska frossa i julsmaker som t.ex. saffran, julmust och glögg.


Matsedel veckan inför jul 2017

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

*******************

I fredagskväll gjorde jag en pepparkaksdeg som har fått stå till sig i kylskåpet, men nu är det dags att prova om det blev en bra deg. Nu ska jag vi göra hjärtan, snöflingor, stjärnor, tomtar och en massa annat av pepparkaksdegen. Våra pepparkaksbakardagar brukar vara en av julens mysigaste dagar!

Sedan tänkte jag även att vi ska hinna göra lite mer julgodis och baka lite innan det är dags att fixa köttbullar både till jul och dagens middag. Det låter som det blir en hemmadag i köket. Me like! Fast jag har lovat Olivia att vi ska en sväng på några affärer också, men det är ju många lediga timmar kvar av dagen.

torsdag 14 december 2017

Rostad mjukpepparkaka med brie och fikonmarmelad

Ska ni dricka glögg i helgen? 
Här kommer ytterligare ett gott glögg-tilltugg med goda julsmaker. Den här gången rostade jag mjukpepparkaka i ugnen så skivorna blev lite krispiga och använde dem som kex som jag sedan toppade med brieost och fikonmarmelad. Fikonmarmeladen är min absoluta favorit, så himla enkel att göra och supergod kryddad med kardemumma.


Rostad mjukpepparkaka med brie och fikonmarmelad

mjukpepparkaka (se nedan eller använd eget recept)
brieost
fikonmarmelad (se nedan)

Skär mjukpepparkakan i munsbitar, lägg på plåt.
Rosta i 225-250 grader (grill) i några minuter på varje sida. Håll koll så de inte bränns.
Låt svalna på plåt.
Lägg en bit brieost på varje pepparkaksskiva.
Toppa med en klick fikonmarmelad.

Fikonmarmelad med kardemumma

500 g torkade fikon
kokande vatten
0,75 l kallt vatten
1 tsk stött kardemumma
0,5 dl pressad citronsaft
2 dl strösocker
2 dl syltsocker

Lägg de torkade fikonen i en skål. Häll över kokande vatten så att det täcker och låt stå ca 1 timme.
Häll bort vattnet och låt fikonen rinna av. Grovhacka dem och lägg dem i en kastrull.
Tillsätt vatten och låt koka på svag värme ca 25 minuter.
Tillsätt kardemumma och citronsaft. Koka ytterligare 8-10 minuter.
Mixa marmeladen slät med en stavmixer.
Rör ner sockret i kastrullen och låt marmeladen koka ordentligt i 3 minuter.

Mjukpepparkaka

100 g smör eller margarin
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk ingefära
3 dl mjölk
1 dl lingonsylt

Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.
Tillsätt det avsvalnade margarinet, mjölken och sylten. 
Rör försiktigt till en jämn smet.
Smöra och bröa en rund form.
Häll smeten i formen och grädda kakan i 175 grader i den nedre delen av ugnen i 40-60 minuter.


Det här var verkligen en kanongod kombination av sött o salt och goda smaker. Precis i min smak. Ni måste prova!

Mjukpepparkakan är min favoritvariant eftersom den förutom att den har god smak även är äggfri. Absolut bästa betyget på äggfritt bak är när ingen tror att det är äggfritt och så är det med den här kakan.

Fikonmarmeladen har jag redan hyllat, den är ett måste hemma hos oss varje jul