lördag 17 juni 2017

Examensfest med grillbuffé

Vi hade en magisk kväll i går när vi firade att Isak har gått ut grundskolan och att de övriga barnen också har ett efterlängtat sommarlov framför sig. Jag hade dukat inne men det var kanonvarmt hela dagen och kvällen så vi satt ute och njöt av den varma kvällen riktigt länge. Underbart med såna här kvällar.

Mina fina hjärtan!

Examensfest med grillbuffé

Fördrink med krustader

rabarberbubbel, med eller utan alkohol
brieostkrustader med hjortronsylt
skagenkrustader
chili cheese krustader

Grillbuffé

Från grillen

kycklingben
kycklingfilé
ribs
köttfärsspett
halloumi
majs
ostfyllda champinjoner
zucchini
minitomater på kvist, med mozzarella och balsamico

Tillbehör

potatisgratäng
klyftpotatis
sallad med fetaost
vitlöksbröd

Dryck

rosévin
rödvin
läsk
vatten, med eller utan bubblor

Efterrätt

Marängtårta med chokladkräm och jordgubbar
Chokladbollstårta
kaffe o te


Till fördrinken valde jag rabarberbubbel, både en alkoholfri variant med Sprite, som Isak fixade. Men även en variant med Prosecco och den flaskan öppnade vår nya bartender - Olivia 😀 Hon är nog bättre än vad jag är på att öppna bubbel-flaskor. Jag måste nog träna lite mer.

Alltså vilken kväll vi hade! Är så nöjd över att vi kunde sitta ute och äta och det var varmt hela kvällen. En riktigt härlig och mysig sommarkväll som jag kommer leva på länge. Hoppas det blir fler såna. Och som vanligt blandar jag Dunis produkter, vattenglas, tallrik och servett, med riktiga bestick och vinglas. Visst kommer ni ihåg rabattkoden jag har fixat åt er här.

Den fina dukningen inomhus fick stå orörd eftersom vädret blev så mycket bättre vi kunnat ana. Dukningen gick i blått och passade perfekt till den blå ros som Isak fick i present. Så vackert!

Avslutar med ännu en bild på mina fina och duktiga barn som klarat av ännu ett skolår alldeles galant. Jag tycker de lägger sitt skolarbete på helt rätt nivå - skolan är inte allt utan de ser till att hinna "leva livet" också med vänner och fritidsintressen men har ändå betyg som man är nöjd och stolt över.

Undra när jag får se Isak i kostym nästa gång? Lär nog dröja till studenten tills han är så stiligt klädd igen.

torsdag 15 juni 2017

Fylld potatis

I morgon har vi fest hela dagen och jag längtar! 
Vi börjar med Idas skolavslutning, sen blir det en snabblunch innan det är dags för Isaks skolavslutning och hans absolut sista dag i grundskolan. Det är stort att gå ut nian så självklart har vi planerat en examensfest på kvällen.

I morgon tänker vi bjuda på grillat och något enkelt potatistillbehör. De blir inte dessa supergoda fyllda potatisar utan vi väljer något mindre pyssligt.


Fylld bakpotatis

stora potatisar eller bakpotatisar 1-2 st/person (beroende på storlek)
grädde
basilika
persilja
salt
svartpeppar
riven smakrik ost

Baka potatisarna i 225 grader i 40-60 minuter beroende på storlek.
Låt svalna något.
Skär av toppen och gröp ur innehållet och lägg det i en skål.
Blanda i grädde, kryddor och ost med potatisen och mosa ihop lite.
Fyll skalen med potatisröran.
Strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 15 minuter tills osten fått färg.

Dessa potatisar är verkligen supergoda och festliga. Jag tycker det är vackrare att ställa fram dessa potatisar på ett vackert fat istället för den mer vanliga potatisgratängformen.

Det bästa av allt - de går att förbereda. Det är ju ingen större hemlighet att jag älskar att förbereda saker eftersom jag skriver om det jämt. Potatisarna kan man baka på morgonen och sen går det fort att göra resten. Men det kan hända att man behöver värma på potatisfyllningen lite innan man fyller skalen annars riskerar man att de inte hinner bli varma innan osten har blivit för mörk.


Kommer ni ihåg sommarlovskänslan?
Skolavslutningsdagen var en underbar dag, man fick sommarlov och hade en lång härlig sommar framför sig. Mitt minne sviker nog en aning för som jag kommer ihåg det så sken solen varenda skolavslutning. Och jag kommer knappt ihåg en enda regnig sommarlovsdag överhuvudtaget, det var sol och bad hela dagarna.

onsdag 14 juni 2017

Kanelrabarberpaj till många

Årets första rabarberpaj är lite godare än övriga pajer, eller hur? Och i helgen var det dags för årets första paj med våra rabarber som växer som ogräs. Jag gjorde en gammal favorit smaksatt med kanel och med kokos i smultäcket. Jag gjorde en stor sats eftersom vi var bortbjudna på kvällen och jag räknade med att de var sugna på lite efterrätt.


Kanelrabarberpaj till många

1 kg rabarber
ev. jordgubbar
1 dl socker
2 msk potatismjöl
1 msk kanel
Smuldeg
300 gram smör
1,75 dl socker
3 dl kokos
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn

Skär rabarber och ev. jordgubbar och lägg i en ugnsform.
Blanda socker, potatismjöl och kanel. Strö över rabarbern.
Smält smöret och låt svalna något.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
Rör ner smöret.
Strö smeten över rabarbern och grädda pajen i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan servering.

Jag hade jordgubbar hemma som behövde ätas upp så jag slängde ner dem i pajen också eftersom rabarber och jordgubbar är en perfekt smakkombination. Har ni inte provat att tillsätta jordgubbar i en rabarberpaj så tycker jag definitivt det är dags nu.

Om du halverar receptet blir det perfekt till en vanlig rund pajform. Men varför göra så lite? 😁

Rabarber och lite jordgubbar i en ugnsform
Kanel, socker och potatismjöl strös över
Smula över degen och grädda.
Ta ut, låt svalna lite och njut!
Servera med en klick grädde, glass eller vaniljsås.

Vilken härlig kväll vi hade i går med Idas klass. 
Vi grillade, spelade brännboll och tackade av fröken eftersom de nu börjar fyran och byter skola, klasser och pedagoger. Solen sken o vi hade kanonväder, alla barn (och vuxna) var glada och vi hade en riktigt bra kväll. På fredag blir det traditionell avslutning i kyrkan innan sommarlovet börjar. Nu är mitt två-åriga uppdrag som klassmamma slut och det känns ganska skönt. Trots att jag älskar att planera, fixa och dona och vi har fått jättemycket hjälp av övriga föräldrar så blev det lite väl intensivt med allt tänkande och fixande här på slutet. Men när det väl blir dags att välja nya klassföräldrar till hösten har jag nog glömt det och sitter där på föräldramötet och säger "Nog kan jag ställa upp!".

tisdag 13 juni 2017

Ädelostkrustader med hjortronsylt

Jag har ett krustad-recept från drinkkvällen kvar att ge er och det är denna klassiker med ädelost som värmts i ugnen och sen klickar man dit lite hjortronsylt innan servering. Supergott...som vanligt med krustader. Jag älskar verkligen krustader, de är så lättanvända, går att variera, känns lite lyxigt och smakar supergott.


Ädelostkrustader med hjortronsylt

krustader
ädelost, i tub eller bit
hjortronsylt

Fyll krustaderna till två tredjedelar med ädelost.
Tillaga i 200 grader ca 7 minuter.
Klicka i lite hjortronsylt i varje krustad.
Servera.

Det är snäppet enklare att använda tubost, men om man använder ädelost i bit blir det något starkare ädelsost-smak. Välj själv vilket du föredrar. Jag föredrar oftast enkelheten.

På fredag ska vi ha examensfest för Isak och då funderar jag på att ha lite krustader till fördrinken. Kanske provar jag då lite nya varianter. Har ni någon krustad-favorit som ni kan tipsa om?


Jag har så mycket att göra den här veckan som avslutas på fredag med barnens skolavslutningar och Isaks examensfest så det känns nästan som att jag räknar ner mot semester. Kom på mig själv med att tänka tanken "Nästa vecka får jag sova", men riktigt så bra är det inte. Min semester börjar först 5 juli med en kalasvecka och sedan ska jag jobba några strödagar innan jag har tre veckors semester på raken.

måndag 12 juni 2017

Grilltallrik

Vi grillar mycket, nästan varje dag, på sommaren och i lördags åt jag den här härliga grilltallriken i solen på vår altan. Älskar att ha en massa gott att välja på, nu blev det två olika varianter på kyckling och tre grönsaksvarianter. Till det grillade hade jag gjort en sallad med fetaost och drack ett glas rödvin och en massa bubbelvatten.


Grilltallrik

Grillad marinerad kycklingfilé

olja
soja
thaichilisås
kycklingfilé

Dela kycklingfiléerna i två bitar (tre om det är stora filéer)
Blanda ihop marinaden i en påse och lägg ner kycklingen.
Låt marinera ett tag.
Ta upp filéerna och grilla tills kycklingen är helt klar.

Grillade kycklingben

grillkrydda
thaichilisås
kycklingben

Krydda kycklingbenen runt om med grillkrydda.
Grilla tills kycklingen är helt klar.
Pensla thaichilisås runt om kycklingbenen och grilla nån minut för extra färg.

Grillade majskolvar

majskolvar (vakuumförpackade är enklast tycker jag)
olja
grillkrydda

Häll lite olja och grillkrydda i en plastpåse.
Dela majskolvarna och lägg ner i påsen.
Rör runt så att hela majskolven blir täckt med olja och krydda.
Grilla försiktigt så att saftigheten behålls.

Grillad grön sparris

grön färsk sparris
olja
örtsalt

Ta bort biten längst ner på sparrisen, lägg på ett fat.
Ringla olja över sparrisen och krydda med örtsalt.
Grilla försiktigt tills sparrisen blir lite mjuk men behåller tuggmotstånd.

Grillad zucchini

zucchini
olja
örtsalt

Dela zucchinin på längden i cm-tjocka skivor.
Pensla olja på båda sidorna och krydda med örtsalt.
Grilla försiktigt tills zucchinin blir lite mjuk men behåller tuggmotstånd.

Vad är era grillfavoriter? Jag har svårt att bestämma mig för det finns så himla mycket gott. Men den här thaichilimarinerade kycklingfiléen ligger i alla fall på topp 5 och vi äter den många många gånger på en sommar.

I dag har det regnat på förmiddan (halleluja för det brukar innebära mindre pollen ett tag) men nu håller det på att klarna upp och de har lovat sol till ikväll. Men även om det blir sol så lär vi inte grilla i dag för vi har alla en massa olika uppdrag vid middagstid så alla lär få ta sig något i farten. De har lovat fint väder hela veckan och det hoppas vi på eftersom det är skolavslutningsvecka med en massa ute-aktiviteter för barnen på kvällstid och på fredag är det Grand Finale med själva avslutningen.

söndag 11 juni 2017

Smakbox Firande

Nu har ytterligare en Smakbox dykt upp och det är lika spännande varje gång. Och än en gång blev vi supernöjda när vi plockade upp produkterna och vi hittade alla några favoriter som vi paxade.

Den här gången har jag till och med fått mejl från en blogg-läsare som tackade mig för min rabattkod som gjorde att hon började prenumerera och hon tyckte att den här boxen var den bästa någonsin. Det är så himla kul när ni bloggläsare hör av sig, antingen via mejl eller via kommentarer.

Vad finns det för roligt i Smakboxen?
Ida med allt som rymdes i den senaste boxen.

Om ni också vill ha en proppfull Smakbox varannan månad så kan ni starta en prenumeration här. Kom ihåg att ange rabattkoden MATRO så får ni 15% rabatt på er första Smakbox. Du kan säga upp din prenumeration när du vill, helt utan köpkrav.

Här kan du läsa mer om Smakbox, deras vinster, de tidigare boxarna, om hur du börjar prenumerera och hur du kan ge bort Smakbox som gåva till någon.

Mums!

Om ni vill ha chansen att vinna en Smakbox så har jag just nu en tävling på Instagram (@matro_sara) där jag tävlar ut en Smakbox Firande. Men skynda er för i dag, söndag 11 juni, är sista tävlingsdagen och i morgon presenterar jag vinnaren. Men än finns chansen....

fredag 9 juni 2017

Mini-pavlova med rice krispies och goda tillbehör

F.R.E.D.A.G
Men ingen fredagskänsla, tyvärr. Känner mig riktigt krasslig och jag tror att det är en kombination av allergi och förkylning som har sänkt mig. Så den här helgen lär jag vila en massa för att vara piggare nästa vecka som är skolavslutningsveckan med aktiviteter varje kväll.

Känner jag mig bättre i morgon kommer jag nog baka årets första rabarberpaj. Men till er andra tänkte jag tipsa om denna smarriga skapelse som jag tycker att ni ska njuta av i helgen. Seg maräng, len vaniljsmakande smörkräm, grädde och bär är verkligen en perfekt kombination och ett perfekt avslut på middagen.


Mini-pavlova med rice krispies och goda tillbehör

Mini-pavlova med rice krispies

2 ägg
1 dl strösocker
2 dl rice crisps

Vispa äggvitorna. Tillsätt sockret och fortsätt vipsa till ett hårt skum.
Vänd ner flingorna i marängen. 
Spritsa eller klicka ut marängen till 6 runda kakor på ett bakplåtspapper. 
Grädda i 125 grader i 60 minuter.

Smörkräm

2 äggulor
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
45 g smör

Blanda äggulor, socker, vaniljsocker, mjöl och grädde i en kastrull. 
Låt sjuda, under omrörning, på svag värme till den tjocknar. 
Tillsätt smöret och fortsätt röra tills smöret smält.
Låt krämen svalna i kylen.

Garnering

smörkräm (se ovan)
3 dl vispgrädde
hallon och blåbär

Bred smörkrämen på marängtårtan och sedan den vispade grädden. 
Garnera med färska bär.

Det här är så himla gott - trots att det inte innehåller minsta lilla choklad. Jag serverar ofta allt för sig istället för att montera ihop marängbakelserna och sen får gästerna montera ihop sin egen favorittårta med så mycket de vill av de olika ingredienserna. En del vill knappt ha nå grädde medan andra vill dränka bakelsen i grädde. Här är det fritt fram för eget val.

Smörkräm låter verkligen inte gott men den här krämen är såå god, skulle vilja hitta ett bättre namn. Har ni några förslag?


Minipavlovor på rad
Smarrig smörkräm

torsdag 8 juni 2017

Minttryffel

Mint och choklad kan vara bästa kombinationen - ever. Jag verkligen älskar choklad smaksatt med mint och dessa lena minttryfflar med krispigt yttre är sååå goda och jag skulle mer än gärna äta minst en varje dag till mitt efter-middag-te.


Minttryffel

200 g mörk choklad med mintsmak
1 dl grädde
ev. pepparmyntsolja
garnering: råsocker

Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Rör tills chokladen smält.
Smaksätt ev. med någon extra droppe pepparmyntsolja.
Låt svalna, men lämna inte så att det hinner stelna helt.
Forma till kulor och rulla i råsocker. 

Jag använder ofta råsocker att rulla tryfflar och chokladbollar i, det blir så guldglittrigt och fint. Till dessa tryfflar som har så len konsistens blir det bra med lite knaster också. Som proffsen brukar säga "Bra med olika textur".


Nu har vi Bieber-fever igen. Kan ni tänka er att Justin Bieber är i lilla Norrbotten på semester inför sin spelning i helgen på Summerburst. Ganska otroligt, va? Han landade i Luleå igårkväll och i dag är han i skogarna utanför Boden och "campar". Hade inte Olivia jobbat hade hon nog velat åka dit o spana.

Själv har jag efter jobbet suttit inne på Leos lekland i över tre timmar trots kanonväder ute. Men som klassmamma för Idas klass var jag tvungen vara med i dag då det var dags att göra av med en massa pengar som de har sparat ihop under deras 4 år på Munkebergsskolan. Lek, bus, middag och glass hann de med under dessa timmar och alla verkade så himla nöjda, glada och trötta när det var dags att åka hem. Glada barn är så underbart!

onsdag 7 juni 2017

Västerbottenskrustader med räkor

Är ni redo för ett till krustad-recept? Dessa krustader med västerbottensostfyllning och toppad med räkor är det lite mer pyssel med än många andra krustad-recept, men så värt det för de blir supergoda.


Västerbottenskrustader med räkor

krustader
Västerbottensost
1 ägg
1 dl crème fraiche
salt o svartpeppar
handskalade räkor

Fyll krustaderna till en tredjedel med riven ost.
Vispa ihop ägg och crème fraiche. Salta och peppra.
Häll äggblandningen på osten i krustaderna.
Gratinera i 200 grader i ca 10-13 minuter, till äggstanningen har stannat.
Låt svalna något innan du garnerar med handskalade räkor.

Jag säger än en gång - Krustader är ett sånt perfekt drinktilltugg! Dessa smålyxiga och goda krustader passar perfekt till välkomstdrinken. Även löjrom passar perfekt som garnering till dessa västerbottenskrustader.

Använder man den större varianten av krustader kan man servera två stycken som en förrätt vid bordet.


Nu har allergin slagit till med full kraft, nu när vi äntligen har sommarvärme och strålande sol från klarblå himmel. Jag nyser, det kliar i näsan o halsen, har problem med astman och känner mig allmänt hängig. Men efter en dusch känner jag mig något bättre. En dusch för att få bort all pollen är bästa medicinen vid pollenallergi. Lite nässpray, astmamedicin och antihistamin-tabletter gjorde nog sitt också. Längtar tills jag får gå och sova och slipper detta snörvlande. Hoppas att medicinen har gett lite effekt till imorgon.

Hallon och ingefära

Gissa paniken i fredags när det kändes som att en sommarförkylning var på gång och jag som skulle ha drinkkväll på lördag. Ingefära, ingefära, ingefära är vad som gäller då! Jag gjorde ingefära-te och ingefärashot, men framför allt drack jag Brämhults supergoda Hallonad med hallon och ingefära. Den var otroligt god och läskande så den kommer jag se till att ha hemma i förkylningstider....och annars också.

Lika stor panik som jag hade i fredags, lika lycklig var jag på lördag när jag vaknade helt frisk och inte hade minsta lilla förkylningssymptom. Älskar ingefära!


Ingefära och citron är den vanligaste kombinationen men hallon var minst lika gott till ingefära, kanske snäppet godare till och med. Citron och ingefära är för mig så förknippat med förkylningar så därför kändes det här godare och festligare. Brämhults juicer är ju dessutom ren lyx och känns nästan hemgjord.


Men faran var inte över och jag borde inte ha slutat dricka ingefära, för i natt vaknade jag med hosta. Är det förkylning eller allergi? Är då frågan som alltid den här årstiden. Vi har äntligen fått värme så det har verkligen exploderat i björkarna och pollenmängden lär vara därefter. Men å andra sidan är många runt omkring oss förkylda. Hoppas dock att jag slipper feber och att hostan är snabbt övergående, har inte riktigt tid att vara sjuk just nu med två hektiska och roliga veckor framför mig.

tisdag 6 juni 2017

Chili cheese - krustader

Krustader är det perfekta drinktilltugget - supergott och går att variera hur mycket som helst. 

Dessa varma krustader med stark chili-mjukost var en ny variant för mig, men den kommer vi absolut att göra fler gånger. Olivia tyckte att de smakade som de Chili Cheese som finns på Max.


Chili cheese - krustader

krustader
hot jalapañoost (Kavli)

Fyll krustaderna med osten. 
Tillaga i 200 grader i ca 7 minuter.
Servera!

De var riktigt starka och det småbrände lite i munnen på mig men ändå är de så begärliga så jag kunde inte sluta äta av dem. Det kanske inte var bästa tilltugget till vin pga chilistyrkan, men...

Jag fyller krustaderna till drygt hälften och det blir nog starkt för mig. Vill man ha ännu lite starkare så fyller man krustaderna helt med den starka osten.


Vad har ni för nationaldagsplaner?

Vi ska ta det lugnt i solen i några timmar nu först, se'n ska vi till Kulturens hus här i Luleå och lyssna när Ida och hennes klass sjunger och efter det åker vi på restaurang o firar. Låter som en perfekt dag!

Jag måste nog sätta mig och göra lite listor för det börjar bli lite väl mycket planer nu fram till skolavslutningen om 10 dagar. Ida går ut trean och Isak nian så båda bryter upp med nuvarande klasskompisar och får nya klasser nästa år och då är det lite extra aktiviteter dessa sista veckor. I Idas klass är jag dessutom klassförälder och då är det lite extra att fixa. Men, men det går nog bra bara jag får mina listor så jag inte glömmer något och kan pricka av allt eftersom saker är gjorda.

Nej, nu ska jag ut i solen och njuta!
Vi hörs senare!

måndag 5 juni 2017

Picklade morötter med dip

På lördagens drinkkväll började vi med lite drinktilltugg bl.a dessa picklade morötter som blir lite syrliga i smaken och otroligt goda. Morötterna serverade jag med vår vanliga favorit-dip i portionsformar så slipper alla hålla på att dippa i samma skål.


Picklade morötter

1 kg morötter

Lag
2 dl ättika
4 dl socker
6 dl vatten

Skala och skär morötterna i stavar. 
Koka upp ättika, vatten och socker i en stor kastrull. 
Ta kastrullen från värmen och lägg i morötterna. 
Låt stå och dra i ca 7 minuter beroende på stavarnas tjocklek.
Häll av lagen och förvara morötterna kallt. 
Serveras med dipp.

Dip

gräddfil
chilisås
grillkrydda
svartpeppar
salt

Blanda gräddfil, chilisås, grillkrydda och lite salt o peppar i en skål.
Rör om försiktigt, annars blir dippen för rinnig.
Smaka av.

Jag älskar picklade saker och dessa morötter är inget undantag. Har man någon annan favoritdip så fungerar det lika bra, även de vanliga pulver-dipparna som man använder till chips fungerar.

Morötterna kan man förbereda nån dag i förväg för de klarar sig bra i kylskåpet några dagar. Dippen klarar sig också bra i kylskåp ett par da'r.


Det här inlägget började jag med redan före lunch men sen kom det en massa andra grejer emellan. Kom bl.a. ihåg att jag hade lovat Ida att vi skulle på stan och leta skolavslutningsskor. När vi ändå var på stan så överraskade jag henne med att hon skulle få ta hål i öronen. Så nu är det gjort! Hon har fått vänta länge. Nu gäller det att tvätta, tvätta och tvätta. Hon får inte bada de 10 första dagarna, men med tanke på vädret är det nog ingen risk att hon blir badsugen.

Lycklig tjej

söndag 4 juni 2017

Duka med Duni

Jag är fortfarande lycklig efter gårdagens drinkkväll, älskar att planera och fixa fester. Jag letar recept och inspiration flera veckor i förväg och förbereder så mycket som möjligt för att kunna njuta och vara med på festen hela kvällen. Vill inte stå och laga mat när jag väl har gäster, lite småfix blir det alltid så klart men det mesta är redan klart när gästerna börjar droppa in.

Drinkkväll innebar många olika glas till de olika drinkarna o vinet och eftersom det inte är lika kul att diska som att laga mat så använder jag gärna Dunis engångsprodukter. Ofta när vi har många gäster så blandar jag engångsprodukter med riktiga glas och/eller porslin i en perfekt kombination.

Tyckte att rosa var en perfekt färg att duka med när det vankades tjejfest. De fina underläggen är engångstabletter i en lite tjockare kvalitet. Och den vita duken, wow vilken kvalitet, känns nästan som linne. 



****************

För att även ni ska kunna duka vackert och enkelt har jag en rabattkod till er.
Ange MATRO17, så får ni 15% rabatt i Dunis webbshop www.shop.duni.se
Koden gäller tom 31 juli 2017.

****************

Passa på att handla inför sommarens alla fester - student, midsommar, kalas eller vad ni kan ha för fester att se fram emot. Jag har även beställt massa fint till Isaks examensfest om två veckor, då kommer dukningen gå i blått istället för rosa som igår.

Glasen var användbara och i en bra storlek, de passade till drinkarna, som vattenglas och som vas till mina små blommor som matchade dukningen. 

Drinkkväll

Känns som det kommer bli en dag i lugnets tecken. Vila och äta goda rester från i går är det som gäller i dag. Vi hade en supermysig kväll i går med en massa drinkar, vin och mat och självklart en massa surr runt bordet.

Solen sken precis som jag hade önskat men inte var det speciellt varmt för det, så när vi började med en iskall men god Aperol Spritz-isglass var jag tvungen att gå in o hämta filtar så att vi kunde värma oss lite. Sedan hann vi även med min special-cosmopolitan innan vi gick in och värmde oss. Cosmopolitan serverade jag med en twist, dvs sockervadd som ger en rolig effekt vid servering.

Lite drinktilltugg i form av krustader med olika fyllning åt vi till de första drinkarna, sen gick vi in och åt caesarsallad och drack rosévin. Sallad och rosé kan det bli mer sommarkänsla?! Ja det vore väl lite värme i luften också.

Efterrätten blev en gör-din-egen-tårta-variant, då jag dukade fram minipavlovor, smörkräm, grädde och bär. Sedan fick var o en bygga ihop sin egen tårta med de ingredienser de ville. Ingen middag är komplett utan lite choklad så en skål med minitryfflar dukade jag också fram.


Drinkkväll


Drinkar

Aperol Spritz-isglass
Cosmopolitan med sockervadd
Applepie Martini
Matros Pink Heaven



Drinktilltugg

Västerbottensostkrustader med räkor
Chili cheese-krustader
Ädelostkrutader med hjortronsylt
Limemarinerade räkor på chili-tacochips
Picklade morötter med dip



Huvudrätt

Caesarsallad med kyckling och bacon
Hälla-ut-bröd
Fröknäcke
Bregott
Brieost
Chill Out rosévin



Efterrätt

Minipavlova med smörkräm, grädde och bär
Minttryfflar
Kaffe o Te

fredag 2 juni 2017

Hallonfrozé

Dagens fredagsdrinktips får du nog spara ett tag, i alla fall om du bor i Luleå. Det här är en iskall svalkande drink och med tanke på dagens väder känns den nog inte speciellt läskande.


Hallonfrozé

Rosévin
Brämhults hallonad

Frys in rosévinet, gärna i en lägre form.
Eftersom det är alkohol i vinet fryser den inte helt och hållet.
När det är dags att dricka drinken tar du ut lådan med vinet från frysen och rör om med en sked till en slush-liknande konsistens.
Häll i hallonaden och rör om.
Smaka av till en bra smak.
Servera och njut en solig och varm dag.

Läskande och god en varm sommardag i solen, så se till att spara det här receptet till dess. Jag har kommit på att jag egentligen inte är så mycket för vindrinkar, dricker hellre vinet som det är och gör drinken av någon spritsort. Men den här läskande varianten var faktiskt riktigt god.

Slush-drink....
....av endast två ingredienser.

Har du planerat någon god fredagsmiddag till ikväll? Det har inte vi och nu verkar det dessutom som att Leif ska jobba över och Olivia ska jobba så vi kanske bara blir tre till middag. Vad ska vi då hitta på för något gott, mysigt och lätt-lagat? Hmmm måste nog fundera ett tag. Frågar jag barnen lär de svara i kör "Köpesmat" och jag är inte sugen på någon köpt snabbmat.

torsdag 1 juni 2017

Ny chans att få en Smakbox

Jag har lite svårt att tro att det faktiskt är juni nu - en riktig sommarmånad!
Det är svinkallt och i dag har det både snöat och haglat....på tvären. Jag vill ha sol o värme NU. Jag vill sitta ute på min älskade altan hela da'n och kvällen, sitta där o njuta och äta och bara ha det bra. 

Vi har många fester framför oss och jag hoppas att vi kan sitta ute på de flesta av dem. Vi ska fira att sommaren är på gång, Isaks examen, barnens sommarlov, min o Leifs semester och min och Idas födelsedag. Hela sommaren är ett enda stort firande och jag älskar det!


Det är inte bara jag som älskar att fira saker. Även Smakbox tycker om firande och deras nästa box har just det temat. Spännande, låter verkligen som en box för mig.

Är du också nyfiken på nästa box så kan du börja prenumerera men glöm inte att ange min rabattkod MATRO. Du kan även ge bort ett antal boxar till någon du tycker om. Vilken present! Här kan läsa mer om hur du ger bort ett visst antal smakboxar till någon.

Instagram har jag just nu en tävling där du kan vinna nästa Smakbox. Leta fram bilden i mitt instagram-flöde så kan du läsa mer om vad du ska göra för att ha chans till en Smakbox Firande.

onsdag 31 maj 2017

Grillade champinjoner fyllda med färskost

Vill ni ha ett riktigt gott tillbehör till grilltallriken? De här fyllda champinjonerna är så himla goda och mättande att äta tillsammans med grillat kött och sallad.


Grillade champinjoner fyllda med färskost

färska champinjoner
färskost, t.ex philadelphiaost
grillkrydda
olja

Rengör champinjonerna och ta bort foten.
Fyll med färskost.
Krydda med grillkrydda.
Olja undersidan, jag häller lite olja på tallriken där alla champinjoner ligger så får de olja på sig.
Grilla.

Champinjoner tar längre tid att man kan tro att grilla. Jag tycker de blir bra om man grillar dem länge på låg temperatur så att de blir genomgrillade och lite mjuka men ändå behåller lite tuggmotstånd.

Ostfyllda champinjoner kryddade med grillkrydda redo för grillen
Perfekt tillbehör på grilltallriken

En onsdag med många tider att passa, hoppas jag håller koll på alla och inte missar något viktigt. Tur att jag har kalendern i mobilen och alltid kan dubbelkolla vad som gäller. Det blev dock lite ändrade planer i sista sekund då Ida kom ner till oss i natt med orden "Det känns som när jag hade halsfluss", vi hoppas dock att det inte är så allvarligt utan bara lite halsont. Hon sover fortfarande så jag har inte kunnat kolla status på henne än, skönt att han sover för sömn är bästa medicinen....hoppas jag. Vi har varken tid eller lust med sjukdomar nu när så mycket roligt står i våra almanackor.

Nu är det i alla fall dags för en kopp te - trots att det inte står i min kalender 😀
Ha en bra onsdag, denna sista dag i maj.