lördag 17 september 2016

Fredagslyx och Lördagslyx

God morgon på er! 

Jag har smugit upp och precis druckit upp mitt morgon-te och ätit en Finn Crisp med ost o gurka. Riktigt smaskigt och riktig bra start på dagen. Jag älskar att börja dagen med en kopp te i ett tyst hus medan alla sover. Men nu kan de snart få vakna och hålla mig sällskap...


Solen skiner på en frosttäckt gräsmatta och det är så vackert. Måste ta mig ut på en promenad senare och njuta av denna vackra höstdag. Ska även försöka höststäda trädgården, bl.a. ska all oanvända rabarber slitas upp för att göra fint inför vintern.

Hittade sån bra text på internet som jag ska leva efter i dag och med tanke på hur bra gårdagen var lär detta bli en kanon-lördag.


Jag avslutade arbetsveckan med att bjuda jobbarkompisarna på mintkrokantmuffins och chai-te. Jag pratar så ofta om mitt goda chai-te som jag älskar och dricker nästan så ofta jag kan. Så nu var det dags för dem att själv få smaka så de vet vad jag pratar om. De verkade tycka om det! Men hur kan man inte...


På kvällen hade Olivia födelsedagsmiddag för kompisar så vi var utkörda hemifrån och cyklade då ner till mina föräldrar för fredagsmys. Det fanns så mycket gott och det var så skönt att bli servad så jag åt o åt o åt. Vilken lyx att bara sitta och äta en massa gott som man själv inte har lagat och se'n inte behöva tänka på att plocka fram, plocka bort och diska. Verkligen fredagslyx!

Ostsufflén, som var otroligt god, har jag fått receptet på så det ska jag snart dela med mig av. Ska försöka prova göra den själv först, så ser jag om receptet fungerar eller om man bör tänka på något vid tillagning.

fredag 16 september 2016

Pigg av fullmåne

Vaknade före klockan ringde i dag också, men det var inte lika skönt i dag eftersom jag vaknade lite väl tidigt. Är det fullmånen som stör?

Hade en massa energi igår så jag kom i säng lite väl sent, tur att det är helg nu så jag får tid att sova och återhämta mig. Förutom att jag städade och var på en promenad i gårkväll så bakade jag muffins också. Det var ett tag sedan! 


Det var så länge sedan jag bakade så jag hittade knappt mina bakgrejer och dessutom misslyckades jag lite. Jag hade inne dem i ugnen lite för länge så de blev torra, men nog vet jag att det finns nån som vill äta dem i alla fall. Eller vad tror ni?

torsdag 15 september 2016

Vill du se Justin Bieber?

Nu går det fort!
Imorgon är det fredag och helg...igen! Och det är bara två veckor kvar tills vi åker till Stockholm. Vi bokade för evigheter sedan och nu plötsligt är det dags. 

Anledningen att vi bokade för länge se'n är för att Olivia ska på Justin Bieber-konsert och de biljetterna släpptes redan i december. Leif tyckte att det var en perfekt helg att åka till Stockholm även för oss eftersom Öl- och whiskymässan är samma helg. Jag såg däremot till att få med mig en kompis för att slippa gå på mässan i år igen :)

På tal om Justin Bieber så har vi en sittplatsbiljett, till fredagskonserten 30 september, som vi säljer billigt. Mejla mig om ni är intresserade.


Nu är huset nystädat o luktar gott och jag hoppas det förblir fint hela helgen. Olivia och jag hjälptes åt, tänk vad fort det går då! Tänk om hela familjen hjälptes åt - vilken önskedröm - och så fort det skulle gå. Av någon konstig anledning så är alla så himla upptagna precis när det är dags för städning...konstigt, väldigt konstigt.

Snabbmat

God morgon! Hoppas ni vaknar upp till en bra dag. Jag vaknade innan klockan ringde och det är så skönt att få vakna av sig själv, istället för det hemska alarmet. Jag hoppas att en bra början leder till en bra fortsättning på dagen.

I går var det kanonväder, så typiskt när mina ögon ville ha mörker. Fast framåt middagstid kunde jag njuta av solen och ville då inte stå i köket, utan istället fixade vi en snabbgrillning. Hamburgare blir så mycket godare när de är grillade istället för stekta, eller hur?


Vi skippar brödet och använder stora salladsblad som bröd istället. Mycket godare och färre kolhydrater. Svårare än så behöver det inte vara att lchf-anpassa maten.

Nu är morgon-teet uppdrucket och jag ska åka i väg till jobbet.
Ha en bra torsdag så hörs vi senare!

onsdag 14 september 2016

Glutenfria kanongoda tekakor

Idas kompis är glutenintolerant och hennes mamma är kanonduktig på att baka glutenfritt. Dessa tekakor har vi fått prova och det var riktigt, riktigt goda. Kändes lyxigt att få bjuda på dessa när vi andra (som tål gluten) åt smörgåstårta.


Glutenfria kanongoda tekakor

100 g smör
5 hg Maxwells ljusa basmjöl
1 msk socker
1 nypa salt
50 gr jäst
1+3,5 dl ljummet vatten
2 msk fiberhusk
ev. lite brödkryddor

Smula/tärna ner smöret i basmjölet.
Tillsätt socker och salt.
Lös upp jästen i ca 1 dl vatten.
Blanda ner fiberhusk i 3,5 dl vatten. Rör om och låt svälla (påminner om tapetklister).
Häll ner jästvattnet och fiberhuskvattnet och ev. brödkryddor i mjölblandningen.
Arbeta degen väl med degkrokar.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Forma degen till tekakor, lägg på plåt och nagga med gaffel.
Låt jäsa under bakduk i ca 15 minuter.
Grädda i 250 grader ca 6-10 minuter, tills de fått lite färg men hårdgrädda ej för det påverkar smaken.

Kom ihåg att inte ge upp om du misslyckas nån gång. Det ÄR annorlunda att baka glutenfritt. Olika mjölmixer reagerar olika. Så det är viktigt att ni använder just Maxwells ljusa basmjöl till detta recept. Det är inte säkert att det blir lika bra med någon annan mjölmix.

Ljuskänslig

Nu ligger jag hemma i soffan och väntar på att återfå synen så att jag kan åka till jobbet. Ingen idé att vara på jobbet om jag inte kan läsa på skärm eller papper. Jag har varit hos ögonläkaren på morgonen och fick droppar i ögonen som vidgade pupillerna, så nu ser jag knappt nå och är jätte-ljuskänslig. Lite obehagligt, men jag tror o hoppas att jag snart har tillbaka mina ögon.

Pupillen nån timme senare, fortfarande väldigt stor.

tisdag 13 september 2016

Fröbröd - lättbakat av god mix

Eftersom jag älskar att baka brukar jag vara rätt skeptisk till brödmixer. Men nu har jag hittat ett nytt favoritbröd som är bakat av just en mix. Ibland är det ju så himla smidigt alltså. Den här fröbrödsmixen fick jag med min senaste Smakbox. Vilken tur annars hade jag nog gått miste om denna goding.

Supergott med ost och gurka!
Jag var inte ensam i familjen att älska detta bröd. Olivia tyckte det var så gott så hon önskar sig nybakat fröbröd i present på tisdag nästa vecka när hon fyller år. 

Blanda de två mixpåsarna ordentligt med vatten, honung och salt.
Tryck ner degen i den medföljande bakformen.
Efter drygt en timme i ugnen har man ett helt ljuvligt bröd som är fullt med olika frön.
Skiva upp och njut!

måndag 12 september 2016

Pulled-pork-sallad

Vilken lycka! 
Jag känner mig mycket bättre nu i kväll än för några timmar sedan. Hoppas det fortsätter så. 


I dag fick min Crock Pot göra middagen, perfekt att använda när man inte hinner eller orkar laga mat. I morse blandade jag ihop en chilisås-blandning som jag hällde runt en karrébit, sen har den tillagats hela dagen i crock-poten. Lagom till middagstid var det färdig pulled pork som vi åt med sallad och dressing. Så smaskigt! Här hittar ni mitt goda chili-pulled-pork-recept fast jag struntade i farinsockret den här gången.

Pulled pork har ofta en rökig smak, men eftersom jag inte tycker om röksmaken tycker jag att det här är det absolut bästa receptet då jag använder chilisås istället för rökig barbecuesås.


För ett par år sedan åt vi pulled pork rätt ofta så vi blev ganska less det. Men nu när vi inte har ätit det på jättelänge tyckte alla att det var gott så vi tömde nästan skålarna. Nu lär det stå på bordet rätt snart igen eftersom det dessutom är så himla enkelt att tillaga.

Vardagskyckling med mild chili

Den här dagen blev inte riktigt vad jag hade tänkt mig. Kroppen feber-värker (fast jag har knappt feber) så jag håller mig hemma och inomhus hela dagen och hoppas vakna pigg o kry i morgon. Som tur var hade jag med mig jobb-datorn hem så jag kan göra några måste-grejer trots att jag inte är på jobbet. Så skönt för annars hade jag blivit stressad över allt jag måste få gjort på jobbet. Perfekt lösning!

Igår gjorde vi en snabbfixad enkel kycklinggryta med få ingredienser, som blev supergod.


Vardagskyckling med mild chili

1 kg kycklingfilé
5 skivor serranoskinka
0,75 dl chilisås
1 msk kycklingfond
2 dl grädde
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl vatten
chili

Skär kycklingen i mindre bitar och stek den, salta o peppra. Lägg i en gryta.
Dela skinkan i mindre bitar och fräs på den något. Lägg i grytan.
Tillsätt chilisås, fond, grädde, crème fraîche och vatten.
Krydda med chili, färsk eller torkad.

Helt spontant sa Ida "Så himla gott det här var" och det var verkligen det. Vanlig chilisås (av ketchup-typ) är en barnvänlig smak som vi hettade till med lite extra chili. Men grundsmaken (tomat-chilisås) såg vi till att behålla.

Vi hade rester av gårdagens vitkåls-tagliatelle som vi åt till grytan tillsammans med sallad.

Happy monday

Är bara in en snabb sväng för jag vill önska er en bra start på veckan!


Hoppas ni tittar in lite senare också för då ska jag tipsa er om en god vardagskyckling som vi njöt av i går. Men nu är det dags för oss att fixa frukost, packa väskan och cykla i väg till skola o jobb.

söndag 11 september 2016

Påminnelse

Hoppas ni har haft en bra helg och känner er redo för en ny vecka. Vi har haft sjukstuga här hemma, Isak som i stort sett aldrig är sjuk har legat med nästan 39 graders feber hela helgen. Jag är oändligt trött och har värk i kroppen så jag har nånting i kroppen jag också, men tack o lov har jag inte lika hög feber som Isak. Peppar, peppar....är det kanske bäst att "säga".

Ska alldeles strax gå o lägga mig så att jag orkar jobba hela da'n imorgon, annars är risken stor att dagen slutar på det här sättet för mig:


Visst kommer ni ihåg att nominera mig till Matbloggspriset
Jag skulle bli så fruktansvärt glad om ni vill göra det för min skull.

Här är länken till nomineringssidan, klicka så kommer du dit: http://matbloggspriset.se/nominera/
Kopiera med dig den här blogglänken som är till Matro: http://mat-ro.blogspot.se

Krämig smakrik lövbiffsgryta

Nu har jag sovit skönt en hel natt och känner mig riktigt pigg, så nu ska jag snart sätta mig o jobba men först ska jag ge er receptet på gårdagens kanonmiddag. En lövbiffsgryta med god sås, det var nästan så att hela familjen ville slicka sina tallrikar rena. Låt er inte avskräckas av den långa ingredienslistan för det är inga konstigheter utan saker man ofta har hemma. Och med tanke på hur gott det blev så är det värt att använda allt.


Krämig smakrik lövbiffsgryta

1 kilo lövbiff
1 röd paprika
1 zucchini
1 gul lök
1 vitlöksklyfta

2 msk tomatpuré
2 msk kalvfond
2 msk dijonsenap
2 msk röd pesto
1 msk soja
1 msk paprikapulver

200 g naturell färskost
2 dl rött vin
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 dl vatten 
salt, peppar

Strimla lövbiffen och stek den i smör, salta o peppra. Lägg på en tallrik medan du gör det övriga.
Stek zucchini och paprika i bitar, lägg sedan o vila på ett annat fat.
Finhacka löken och stek den mjuk på svag värme. 
Pressa i vitlöken, höj värmen något och stek ytterligare ett tag.
Blanda ner tomatpurén i löken och låt fräsa med några minuter.
Blanda ner fond, senap, pesto, soja och paprikapulver. Rör ihop.
Blanda sedan ner färskost, vin, crème fraîche, grädde och vatten.
Koka upp.
Tillsätt det stekta köttet och låt småputtra i ca 10 minuter.
Tillsätt grönsakerna, låt koka tills allt blir varmt.

Jag har ju redan hyllat den här lövbiffsgrytan så det är inte så mycket mer att säga om den förutom - Gör den snarast!

Nästa gång tillsätter jag nog lite svamp också för det tror jag skulle lyfta grytan ytterligare lite. Jag serverade sallad och vitkålspasta till grytan och det var supergott, den här gången skar jag vitkålen lite bredare så att det skulle bli mer likt tagliatelle.

En riktig helgmiddag!
Krämig, smakrik och helt underbar gryta
Vitkåls-tagliatelle

lördag 10 september 2016

Rena tallrikar

Åh vilken god middag vi åt ikväll, det var nästan så att hela familjen slickade tallrikarna. Men nu är jag så trött och längtar till min nybäddade säng så ni får vänta på receptet tills i morgon. Hoppas det är ok. Den som väntar på nå gott...


I morse skrev jag en att-göra-lista för i dag, men det är inte mycket som blivit gjort på den. Istället blev en massa annat gjort. Under dagen kom vi på saker som var viktigare att få gjort, bland annat fortsatte vi vårt rensa-frysen-projekt så nu har vi förberett några kommande middagar. Perfekt!

Nu ska jag krypa ner i sängen och läsa lite, håller på med en spännande och bra bok - 3 minuter av Roslund&Hellström. Fast jag är rädd att det blir som vanligt - att jag somnar efter endast nån sida.

Bacon-brie-omelett

Vilken härligt väder vi vaknade till...Regn och rusk! Precis sånt väder jag hade önskat denna lördag. Eftersom jag ville/behövde vara inne och jobba hela da'n var det perfekt att inte solen sken och lockade ut mig. Det enda jag har varit ute i dag var när vi åkte på affär'n för att fylla på skafferi och kyl litegrann. Men nu tänker jag inte gå ut nå mer i dag utan planerar en riktigt myskväll inne i värmen med tända ljus, god mat och god dryck.

Omelett är perfekt lunchmat, så mättande, så enkelt och så lätt att variera.


Bacon-brie-omelett 1 portion

2 ägg
2 msk grädde
1 bit brieost
1-2 skivor bacon
salt, peppar

Dela bacon i småbitar och stek det. Ta bort kanten på brieosten, dela i småbitar.
Blanda ägg och grädde, krydda med lite salt och peppar.
Häll äggblandningen i en stekpanna (med smält smör).
När omeletten har börjat stelna tillsätter du brieosten och baconbitarna.
Stek klart och vänd sedan omeletten så att den får lite färg även på andra sidan.
Ät genast!

Vi äter mycket omelett nu för tiden, så smidigt och så enkelt att variera genom att smaksätta den på olika sätt. Perfekt att använda rester i kylskåpet och slänga ner i en omelett. Servera se'n tillsammans med en sallad så har du en god måltid.

Ida pyntade sin omelett-bit med lite extra grönsaker

fredag 9 september 2016

Fredags-AW

Äntligen fredag och helg! 
Och en helg då hela familjen är hemma tillsammans. Det var länge se'n.

Ikväll hade vi after work med jobbet, hela förvaltningen så vi var 75 stycken som åt god plockmat, underhölls med trevlig sång och teater och avslutade med en smarrig chokladbrownie. Jag åkte hem rätt tidigt dels för att hinna umgås med familjen lite men framför allt för att jag satt i värsta draget så jag fick ont i rygg o nacke och frös som att det var mitt i vintern.

Kändes skönt att cykla hem tidigt, duscha kokhett och se'n ta en stor kopp varmt te och surra med min man. Känns som att vi knappt har sett varann på flera veckor. Mindre kul att Isak precis kom o sa att han känner sig hängig och vill prova feber. Tyvärr visade den på 39 grader. Det positiva är att Isak sällan har feber mer än ett dygn, och vi hoppas att det fortsätter vara så. Jag varken vill eller hinner vara sjuk just nu.

Ursäkta de dåliga och mörka mobilbilderna.

Plockmaten bestod av västerbottensostpaj, ceasarsallad med krutonger, lufttorkad skinka, laxspett, melon- och fetasallad och kycklingfajitas.

torsdag 8 september 2016

Planering på Sörbyn turism och konferens

En trött men nöjd bloggerska har nu landat i soffan med datorn i knäet, tekoppen i handen och Per Morberg och Vad blir det för mat på tv:n. Efter två planeringsdagar på annan ort med övernattning kom jag hem mitt i torsdagsstädningen. Men nu är huset städat och fint och jag njuter lite extra.


Planeringsdagarna hölls på Sörbyn turism och konferens, ett vackert ställe ca 8 mil från Luleå. Där blev vi bjudna på god mat, fika, arbetsro och vacker utsikt. Men jag förstår inte att det ska vara så svårt att köpa hyfsat gott te. Tur att jag är rutinerad och alltid bär med mig egna tepåsar.

På onsdagkväll fick vi välja mellan två olika aktiviteter - matlagning eller måleri. Vad tror ni jag valde? Självklart tog jag tillfället i akt att få laga mat i ett restaurangkök med en riktig kock, alltid lika kul att få lite tips o idéer.

Vi lagade en supergod 3-rättersmiddag tillsammans under två timmar. Se'n satte vi oss vid ett fint dukat bord och började med en renstekscheesecake o tranbärssås, fortsatte sedan med perfekt stekt reninnanlår (kocken fick ansvaret för köttet) med rösti, svampsås och annat gott. Middagen avslutades med hjortronpaj och citron-creme fraîche. Efter det var jag så mätt o trött så jag somnade ovaggad.


Mer om matlagningskvällen kommer om nån dag, måste bara gå igenom drygt 100 kort först. Jag hoppas att jag även har hunnit få alla recept mejlade till mig till dess.

Blomkålsris

Efter jag la upp receptet på vingrytan igår har jag fått frågor om hur jag gjorde blomkålsriset. Så här kommer "receptet"! Blomkålsris är ett perfekt substitut för vanligt ris till grytor bland annat. Definitivt värt att prova, så jag hoppas ni vågar. Passa på nu när ni får tag i färsk, god och billig blomkål i affärerna (eller trädgårdslanden). 


Blomkålsris

1 blomkålshuvud
salt
vatten

Koka upp vatten i en kastrull. Salta ordentligt.
Skölj blomkålshuvudet ordentligt i kallt rinnande vatten. Skär av blasten/bladen. 
Riv blomkålshuvudet, både buketterna och stammen, på den grova sidan på rivjärnet. 
Häll ner blomkålsriset i det kokande vattnet. 
Låt det ligga i det kokande vattnet i nån minut. Provsmaka för rätt konsistens.
Häll av i ett durkslag och servera.

Jag serverade blomkålsriset till vingrytan och det passar så himla bra. Eftersom blomkålsriset ser ut som vanligt ris tror man nästan att det är vanligt ris man äter. Blomkålsris smakar ju egentligt inte så mycket så det är väl därför man är så lättlurad och tror att det är vanlig ris.

Till helgen funderar jag på att göra en risotto med blomkålsris. Är det nån som har provat?

onsdag 7 september 2016

Vingryta

I söndags förberedde jag denna köttgryta genom att koka köttet i ca två timmar. I går behövde jag bara koka upp grytan, tillsätta grädde och smaka av med lite mer salt. Se'n var maten färdig! Jag har sagt det förut - Jag älskar mat som går att förbereda och jag älskar när jag själv är så förutseende så jag förbereder veckans middagar.


Vingryta

7 hg grytbitar
1 gul lök
1 msk tomatpuré
3 dl rött vin
3 vitlöksklyftor (hela)
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1,5 tsk torkad timjan
2 dl vatten
1 buljongtärning
2 dl grädde
salt och peppar

Skala och dela löken i bitar. Bryn i en stekpanna och lägg sedan över i en stor gryta.
Bryn köttet i stekpannan, salta och peppra, och lägg sedan över till grytan.
Fräs tomatpurén i stekpannan, häll över vinet och fräs någon minut.
Häll allt över köttet och löken.
Tillsätt de hela vitlöksklyftorna, hel vitpeppar, lagerblad och timjan till grytan.
Låt grytan sjuda under lock ca 1 timme.
Tillsätt sedan buljongtärning och vatten, sjud ytterligare 1 timme.
Tillsätt grädde och smaka av grytan, ta mer salt och peppar om det behövs.

Alla åt med god aptit och det var verkligen supergott. Rödvin är en sån god krydda i köttgrytor. Jag serverade grytan till blomkålsris och sallad, men självklart funkar det med vanligt ris eller potatis också.

tisdag 6 september 2016

Läsvärda inlägg

Jag måste tipsa om Olivias blogg igen. Här hittar ni den: http://nouw.com/edmanolivia


Jag är ju så klart partisk men jag tycker att det är en riktigt bra blogg med många inlägg och bra blandning på inläggen. Hon har outfit-tips, som värsta modebloggaren och för någon dag sedan hade hon ett kanon-inlägg där hon tipsade om hur man klarar skolan. Nånting som hon gör väldigt bra. Det var så himla bra tips så jag tycker definitivt ni ska gå in o läsa dem här.

Men det jag egentligen hade tänkt tipsa er om och som jag tycker att alla ska läsa det är den resa som Olivia fick möjlighet att följa med på i fjol. Hon blev utvald som 1 av 5 elever på hennes skola som åkte till Krakow och bl.a. besökte Auschwitz. En resa med många jobbiga och känslosamma ögonblick, men en viktig resa för Vi får aldrig glömma!

Det var så många intryck och platser de besökte så resan delades upp i tre blogginlägg som ni kommer till genom att klicka här nedanför på de olika länkarna.

Hjälp mig!



Om ni vill göra mig glad...
Om ni inspireras av mina recept...
Om ni tycker om min blogg...

Då får ni gärna nominera mig till 

Matbloggspriset Folkets val


Här är länken till sidan för att nominera: http://matbloggspriset.se/nominera/
Och här är länken till min blogg: http://mat-ro.blogspot.se

Ja, självklart får ni nominera mig även om ni inte tycker om mig, min blogg och mina recept :)

Det finns många matbloggar just nu och många som är så mycket större och mer kända än Matro men jag hoppas ändå att jag har chansen att synas bland alla andra. Det är en lång väg till det fina Matbloggspriset, först ska man nomineras, sedan väljs några bloggar ut av de nominerade som man ska rösta på och därefter koras vinnaren.

Så det här är bara första steget - att bli nominerad till en av de röstningsbara bloggarna.

Baksugen

Jag är så himla sugen på att baka bullar, kakor, kladdkakor, cupcapes och en massa annat. Men eftersom jag vet att jag inte kan låta bli att äta om jag bakar så låter jag bli bakandet. Men jag vet inte hur länge jag klarar motstå frestelsen att både få baka och äta.

Jag ser godsaker och spännande recept överallt just nu och det kliar i fingrarna att få baka. Till och med när jag inte är på receptsidor så handlar det om godsaker, som bilden här nedanför till exempel.


Min hög med bakrecept-att-prova blir bara högre o högre. Undra hur länge jag klarar att hålla mig. Inte länge känns det som. Det är ju inte bara att jag älskar att äta godsaker, själva bakandet är ju en av mina största hobbies som jag nu har blivit av med.

Tur att det är full fart hela tiden och alltför lite fritid så egentligen har jag inte tid att baka :)

måndag 5 september 2016

Äggmuffins

Har det gått bra i dag trots att det är måndag? Det har varit en helt ok dag för mig och nu är första arbetspasset slut, så nu är det dags för pass 2 - det hemma. Innan jag ska sätta igång med middagen (som jag förberedde igår) vill jag tipsa er om dessa godbitar. Perfekt till frukost, mellanmål eller som i mitt fall kvällsfika.

Vi åt så tidig middag igår så framåt kvällen blev jag lite småhungrig och ugnsstekte då ägg i en muffinsplåt. Så smidigt och så gott! Det blev över en äggmuffins som jag tog med till jobbet och åt till frukost, värmde på den lite i micron först och den var lika god i dag som i går.


Äggmuffins

Smörj en muffinsform. 
Knäck ett ägg per hål. 
Salta o peppra lite. 
Rör ev. om gulan lite eller behåll den hel.
Strö lite riven ost
Tillaga i 200 grader i 10-12 minuter. 
De stelnar lite på eftervärme så gör inget om de är lite lösa när du tar ut dem från ugnen.

Så himla enkelt och gott det här var. Det smakar som en blandning av stekta ägg och omelett men det går ju så mycket fortare att göra många när man kan göra dem samtidigt i ugn. Det bästa av allt - man slipper stekoset.

Jag tycker inte om hel gul så jag rörde om ägget lite för att krossa gulan. Nästa gång ska jag prova ha en gula hel för att se hur det blir. Meddelar er då!

Det här kommer jag göra många fler gånger och ska prova lite olika smaksättningar. Jag tror det blir gott med räkost, grönsaker, starkare ost, örtkryddor och/eller bacon. Har ni några bra tips på hur man kan krydda äggen?

Knäck ägg i smorda muffinsformar.
Salta o peppra. Rör eventuellt sönder gulan.
Strö över riven ost.
Efter ca 10 minuter i 200 grader har du goda äggmuffins att njuta av.

Måndagmorgon

Det jobbigaste med måndagar är att man måste ställa väckarklockan igen efter två dagar då man fått vakna av sig själv (eller någon familjemedlem). När man väl har stigit upp och tagit sig i väg till jobbet så är måndagar ändå rätt ok, eller hur?

Om ni inte tycker om måndagar kan det vara bra att tänka på detta.


Det kanske blir en kanonvecka, trots att ni just i dag känner er lite trötta och ledsna att helgen har tagit slut. Jag tänker då se till att min vecka blir riktigt bra, trots att jag är sjukt trött just nu. Och snart är det fredag och helg igen.

Jag har mycket roligt att se fram emot den här veckan, bland annat ska jag laga mat med en riktig kock igen. Jag är så nyfiken på menyn, ingredienserna och upplägget för den kvällen. Men mer om det senare i veckan. Nu är det dags att väcka barnen och se till att vi alla kommer i väg i tid.

Hörs senare med ett frukost-tips!

söndag 4 september 2016

Söndagslugn

Det värsta med att ta det lugnt är att jag blir så sugen på att småäta hela tiden. 
Så trots att jag har tagit det väldigt lugnt i dag har jag inte bara suttit i soffan utan jag har jobbat på här hemma med lite smått o gott för att inte kolla kylskåpet efter något att äta hela tiden. 

Jag har fortsatt tvätta en massa maskiner så nu ser man snart golvet i tvättstugan igen. Skönt att passa på att tvätta när det är kanonväder så att tvätten kan hänga ute. Jag har även försökt få lite ordning i våra frysboxar som är propp-fulla. Jag vet inte hur vi ska rymma mer älgkött, som jag räknar med att vi snart får hem eftersom älgjakten börjar i morgon. Frysrensningen innebar också att jag har förberett några middagar i veckan. Skönt att ha några middagar klara till kommande jobb-vecka.

Italiensk kyckling med balsamsås

Jag har börjat denna söndag precis som jag sa i går - med vila. Efter en skön sovmorgon har jag fortsatt i lugnt tempo och många koppar te. Älskar dessa lugna morgnar!

Nu ska jag snart äta lite lunch och det blir en kanongod lunch eftersom jag har kvar rester från gårdagens kyckling-middag.


Italiensk kyckling med balsamsås

1 kg kycklingfilé
2 hg lufttorkad skinka t.ex. parmaskinka
2 bollar mozzarella
salt
peppar
torkad basilika

balsamsås

2 msk balsamvinäger
1 msk kycklingfond
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde

Dela kycklingfiléerna till två tunnare skivor.
Stek dem i stekpanna och krydda med salt, svartpeppar och basilika.
Skiva mozzarellan.
Lägg en mozzarellaskiva på varje stekt kycklingskiva.
Rulla en skiva skinka runt om kycklingen och mozzarellan. Lägg i en ugnsform.
Blanda ihop balsamvinäger, fond, pressad vitlök och grädde.
Häll såsen runt kycklingen i formen.
Tillaga i 225 grader i ca 15 minuter.

Detta blev så himla gott alltså, inte så konstigt kanske eftersom det är många av mina favoriter i en o samma rätt. Jag tror att det här kan bli nya favorit-rätten ett tag framöver. Så smidigt när man kan förbereda mycket också, för det är ju ingen nyhet att jag älskar mat som går att förbereda.

Jag serverade kycklingen till vitkålspasta och det passade perfekt, så förmodligen är det gott med vanlig tagliatelle eller annan pasta också.

God kyckling, vitkålspasta och sallad. Underbart gott!
Färdigt att montera ihop stekt kyckling, mozzarella och lufttorkad skinka.
Lite sås på detta och sen en kvart i ugnen.

lördag 3 september 2016

Min dag

Redan lördagkväll, dagen har gått alldeles för fort. Fast när jag tänker efter har jag ju faktiskt hunnit jättemycket. Jag började redan i morse med att baka vårt favoritbröd - Matro-limpa. Ida har längtat sååå länge efter att jag ska baka dessa goda limpor med bl.a. rågkross och linfrön. Trots att jag undviker kolhydrater kände jag att nu var det dags att baka, så att Ida får riktigt goda mackor ett tag framöver. Så nu får jag testa min karaktär....det kommer bli svårt att motstå dessa godingar.

Åh de är så goda, det vattnas i munnen när jag ser bilden.

Se'n har jag även bakat två omgångar gluten-, ägg-, mjölk- och nötfria chokladhavrerutor till Astma- och Allergiföreningen som ska säljas under Kulturnatten i Luleå nästa lördag. Och vet ni vad jag mer har gjort? Jag har köpt något jag har behövt i flera år - en cykel! Min gamla håller på att rosta sönder och jag får ont i nacken när jag cyklar med den eftersom styret är så lågt ner. Men nu har jag en riktig tant-cykel :)

Jag har även hunnit tvätta 3 maskiner, städat lite, varit på både en promenad och en cykeltur (så klart) och gjort en urgod middag. Svårt att misslyckas med kyckling, lufttorkad skinka, mozzarella och balsamvinäger. Det enda jag egentligen inte har hunnit i dag är att vila och ta det lugnt. Får ta igen det i morgon....kanske.

Inte så jättevackert, men jättegott.