onsdag 8 juni 2016

Grillmarinad med balsamvinäger

Nationaldagsmiddagen blev inte helt oväntat ytterligare en grillmiddag. Det är inte ofta vi inte grillar när det är sommar. I måndags blev det kyckling som vi la på grillen, alltid en storfavorit hos hela familjen. Istället för den vanliga marinaden med thaichilisås som jag nästan alltid har till kyckling, blandade jag ihop en marinad med balsamvinäger. En riktig höjdarmarinad med goda smaker.


Grillmarinad med balsamvinäger

0, 75 dl olivolja
0,5 dl balsamvinäger
1-2 vitlöksklyftor finrivna
1 msk soja
1 msk sambal oelek
2 krm nymald svartpeppar
1 kg kycklingfilé

Blanda alla ingredienser till marinaden i en liten skål eller kanna.
Lägg kycklingen i bitar i plastpåsar och häll över marinaden.
Knyt ihop påsen och låt marinera i kylskåpet i minst 1 timma (gärna längre).
Grilla.

Jag älskar balsamvinäger och självklart är det gott även i marinader. Alla verkade tycka om detta för det var rensade fat när vi hade ätit färdigt, Så jag gick tyvärr miste om en god lunchlåda. Jag gjorde en blandsallad med en massa godsaker och en rödbets- och fetaostsallad som vi åt till kycklingen. Mums!

Den här marinaden passar även till fläskfilé om ni hellre grillar det än kyckling. Eller varför välja? Nästa grillmiddag kanske ni grillar både kyckling och fläsk?!


I dag visar prognosen på blåst och regn, blåsten är redan här, så det blir ingen grillmiddag idag. Däremot blir det kyckling igen, men i dag tillagar jag den i ugnen istället. Typiskt att det ska bli värsta ovädret nu i några dagar för vi hade planerat grillning och brännboll med Idas klass imorgon. Men det måste bli ändrade planer för ingen lär vilja vara utomhus.

tisdag 7 juni 2016

Köksenergi

Vilken energi och inspiration jag och Olivia fick i köket i går. Jag började morgonen med att baka lchf-tekakor. Se'n fortsatte jag kring lunch med att göra ett helt gäng omelettmackor som jag har fryst ner till senare. Perfekt att ha fyllt frysen med nyttiga snabbfixade mellanmål och luncher för att ha till dagar då tiden och/eller inspirationen inte finns. Efter middagen gjorde jag en omgång av min favoritmüsli, den kaneldoftande lchf-vänliga müslin full av frön.


Eftersom vi gör mycket smoothies och våra svenskplockade hallon är slut i frysen var vi tvungna att köpa en påse utländska hallon i går. Så för att kunna ta upp och använda dem på en gång kokade vi dem och frös sen när dem på nytt. Visst vet ni att Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar alla utländska hallon? Och livsmedelsverket brukar inte gå ut med såna rekommendationer i onödan.

Olivia hade sett ett recept på ostplättar som hon var sugen att prova, så medan jag höll på med lite annat i köket satte hon igång med det. De blev jättegoda! Hon ville äta go'frukost i dag när hon hade sovmorgon men för att spara in lite tid så stekte hon några kesoplättar redan i går för att bara behöva värma i micron idag. Smart, va?

Dessutom marinerade jag kyckling som Leif sedan grillade medan jag gjorde två sallader. Ännu en dag med en god grillmiddag.

måndag 6 juni 2016

Mandelfria Lchf-Tekakor

Jag har utvecklat mina mandelfria lågkolhydrat-tekakor en aning för att de inte skulle smaka lika mycket kokos. Jag har tillsatt både sesamfrön och krossade linfrön i smeten och det var verkligen det som saknades.

Den här varianten blev jag riktigt nöjd med och det är nog det här receptet jag kommer använda i fortsättningen. Det flesta lchf-bröden innehåller mandelmjöl och det vill ju inte jag använda pga allergi, så jag är faktiskt lite extra nöjd med detta mandelfria goda bröd.


Mandelfria Lchf-Tekakor

1,5 dl keso
3 ägg
2 msk kokosmjöl
2 msk sesamfrön
2 msk krossade linfrön
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 msk olja
lite salt
sesamfrön till garnering

Mixa keso o ägg med en stavmixer till en slät smet.
Blanda ihop de torra ingredienserna.
Rör ner i äggsmeten tillsammans med oljan.
Rör tills du har en slät smet.
Låt den stå och svälla i 2-4 minuter.
Platta ut ca 6-8 tekakor på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över lite sesamfrön.
Grädda i 200 grader i ca 13 minuter.

Riktigt goda som de är och de passar även att rosta. Ibland kan jag bli sååå sugen på rostat bröd och då kan jag rosta en sån här tekaka för att suget ska försvinna. Perfekt! Det är så himla mättande också, inte som vanligt bröd man är van att äta. En tekaka med ost, skinka och paprika räcker för att hålla mig mätt i flera timmar.

Nej, nu har jag hållit på med det här inlägget så länge så jag blev sugen på att ta en liten smakbit av morgonens tekake-bak och en kopp te. Det får nog bli denna långhelgs avslutning - soffhäng och lite kvällsfika :)

söndag 5 juni 2016

Kesoplättar LC-kost

Tänk att det redan är söndagkväll men inte en vanlig söndagkväll utan en söndagkväll som känns som lördagkväll. Ha ha, hängde ni med? Hela familjen njuter lite extra i kväll och nu är även familjen komplett och alla sover hemma. Me like! Det var en seg familj efter middagen då vi alla småslumrade såg film, fyra av oss var på fest i går och en har varit på festligheter i Halmstad hela helgen. Tur att vi är lediga i morgon!

Tänkte ge er ett kolhydratfattigt och supergott frukosttips nu på kvällskanten så är ni redo imorgon när ni är hungriga och slipper fundera vad ni ska äta. Det här receptet kommer från 56kilo.se.


Kesoplättar 1 portion – 2-4 plättar

1 ägg
100 gram keso (en halv liten burk)
0,75 msk fiberhusk
En nypa salt

Mixa alla ingredienser med stavmixer.
Klicka ut 2-4 stycken i stekpanna med fett, gärna kokosfett. 
Stek på ganska svag värme en relativt lång stund tills botten är fint gyllengul och plättarna stabila nog att vända.
Vänd och stek klart på andra sidan. 
Servera med grädde och bär.

Det här blev riktigt goda och mättande plättar så de här kommer jag definitivt göra fler gånger. Riktig lyxmat kändes det som. De såg lite omelett-liknande ut så jag trodde verkligen inte att det skulle smaka plättar. Så fel jag hade!

Jag gjorde dubbel sats och stekte dem två o två i en liten stekpanna och då hann smeten bli riktigt kompakt mot slutet och svår att platta till på grund av fiberhusken som sväller.

Utplattade i stekpannan.
I väntan på att ätas upp.
Mums - plättar, hallon, grädde och te. Vilken kanonfrukost!

Grillade beer can burgers

Åh vilken skön känsla att vakna en söndag och veta att man har en extra dag ledigt i morgon. I dag är det hemmapyssel som gäller - tvätta, plantera, baka och mysa på. Så underbart!

Igår grillade vi beer can burgers igen och den här gången blev det riktigt gott. Vilken tur att vi inte gav upp! I fjol blev jag lite besviken och tyckte det var torrt och lite småtråkigt, och kunde inte förstå att alla hyllade detta så mycket. Nog var det väl gott redan i fjol, men ingen wow-känsla. Men i går blev det kanon-wow-gott och jag längtar redan till nästa gång. Istället för att fylla dem med en grönsaksröra fyllde vi dem med tre sorters ostar.


Till burgarna åt vi en tomat- och löksallad, blandsallad, grillad sparris och majs och en sambalsås. Underbart god middag!

I dag kommer Isak hem efter en helg i Halmstad, ska bli kul att höra hur de har haft det för han har i vanlig ordning inte hört av sig allt för mycket. Men det är väl ett tecken på att de har roligt och fullt upp.

fredag 3 juni 2016

Oxfilé, pioner och vila

Efter två kvällar i rad på krogen känns det helt underbart med en hemmakväll i soffan. Hur trevligt man än har det och hur gott man än äter på restaurang så vill jag inte göra det varje kväll. God mat hemma med familjen är svårslaget.

Igår på Bistro Norrland åt jag en god oxfilé, bearnaisesås och sallad, till det drack jag en chianti. Oxfilé är supergott och svårt att misslyckas med så det är ett säkert kort. Enda felet man kan göra är väl att steka det för mycket :) Jag var ute med ett gäng allergiker så det behövdes många olika varianter på specialmat och de lyckades med beröm godkänt att få det rätt och gott. Den mjölk- och äggfria bearnaisesåsen var visst kanongod. Bra jobbat Bistro Norrland!


Det har varit lite segt på jobbet i dag och det beror inte bara på gårdagens vinmängd utan även på att jag steg upp klockan fyra i morse för att skicka i väg Isak med flyget till Halmstad. Efter veckans sista arbetsdag kändes det extra bra att komma hem från jobbet till ett städat hem och snittpioner på bordet och veta att jag nu är ledig i tre hela da'r. Lovely!

Fredagsblommor på bordet gör väl alla lite gladare :)

torsdag 2 juni 2016

Bar CG i Luleås drink

Nu fortsätter jag med drinktorsdag - den perfekta uppladdningen inför helgen.
Veckans drink är CGs tävlingsbidrag från drinktävlingen där jag satt i juryn. Här kan ni läsa mer om den kvällen.

Petter, barchef på Bar CGs i Luleå skickade mig en sån fin beskrivning, man märker hur passionerad han är och att han verkligen älskar sitt yrke i baren bland alla fina produkter. 


Drinken med alkohol 
gjorde jag med prisbelönta Härnö Gin som får ganska skogig karaktär tack vare kombinationerna av enbär och lingon som den kryddas med. Jag matchade upp de skogiga smakerna med en blåbärssyrup som jag smaksatte med mandel, rosmarin, timjan, granskott. Rörde upp de tillsammans med citron, gjorde sedan ett äggvite-skum på brännlands iscider, en dessertvinsliknande dryck som man gör på samma sätt som ett eiswein (fryst frukt som mustas försiktigt) fast man gör den på norrländska äpplen. På skummet flingade jag lite havssalt för att balansera syra och göra en smakbrygga mellan smakerna och även bidra med ytterligare en struktur. Garnerade med frystorkade lingon som jag hade malt. 
Serverades på björkbrickor med plock från skogen.

Kommentar från Sara: Härnö Gin kommer från Härnösand, en rolig detalj som kanske inte alla känner till.

Visst blir man sugen att prova?! Oj vad jag hade velat prova drinken nu igen samtidigt som jag läser den härliga beskrivningen. Tror att det skulle vara en kanonupplevelse. Man märker att de verkligen har en tanke med allt de gör, de blandar inte bara ihop lite roliga grejer på måfå. Imponerande!


Min alkoholfria 
så gjorde jag en sylt på lingon och åkerbär som jag lade i botten av ett glas, sedan hade jag gjort en havtorns-cordial, det vill säga en syrlig saft på havtorn, citronsaft, citronsyra, socker. Till sist swizzlade jag dessa ingredienserna med en dash sodavatten och lite krossad is.

onsdag 1 juni 2016

AW @ BBB

Nu har jag precis kommit hem från en härlig After Work med jobbarkompisarna. Sommarvärmen och solen gjorde att vi kände att vi måste ta en AW på BBB, (Bistro Bar Brygga) en restaurang/krog vid kajen i Luleås Norra hamn med härlig utsikt över vattnet och mot mitt älskade Mjölkudden.

Vi hängde på låset när BBB öppnade och jag beställde genast in deras underbart goda Frozen Strawberry Daiquiri. Sommar i ett glas! Fast jag tror att de glömde tillsätta rom.


Kvällen fortsatte med en god fisk- och skaldjursgryta, vitlöksbröd och aioli tillsammans med ett glas rödvin. Alltså, vitlöksbröd med aioli kan vara bland det godaste som finns.

När den unge servitören kom in med brickan full med våra vinglas så råkade han luta brickan lite för mycket så ett glas ramlade och slog omkull de andra glasen. Stackarn! Hon som satt närmast fick rödvin över hela sin vita väska som numera är rosa :) Men de var snabbt framme och sa att de skulle ersätta den. Bra jobbat! Lite senare kom de även och sa att de bjöd oss alla på efterrätt. Ännu bättre jobbat! Precis så ska en restaurang agera, mycket Good will tjänade de ihop där. En olycka händer så lätt..


Till efterrätt valde jag en choklad-triologi, serverad i ett glas. I botten en pannacotta, sen en kula glass och en bit brownie, toppad med grädde och jordgubbe. Trippelchoklad lät ju hur bra som helst, men jag blev lite besviken framför allt för Brownien var så torr. Det där kan jag göra bättre själv! Jag skulle nog även valt att servera det i tre olika små skålar/glas som står på en bricka.

Perfekt ägg

Blixtar och Dunder! 
Vilket åskoväder som drog förbi i natt. Jag som sällan vaknar på nätterna vaknade av ett ryck när det lät som mest. Men nu skiner solen igen och vi har samma kanonväder som vi har haft den senaste veckan. Hoppas det håller i sig hela dagen och kvällen för i kväll ska vi på After Work med jobbet och vi vill sitta ute.

Har precis ätit för första gången i dag. Jag prioriterar att sova på morgonen så jag skippar att äta någonting hemma, istället äter jag för första gången på jobbet till förmiddagsfikat. I dag som nästan varje dag är det te och ägg som gäller. Perfekt frukost som håller mig mätt till lunchen. Men det är inte alltid man lyckas lika perfekt med ägget som i dag.


Hård vita med krämig gula, precis som jag vill ha den. Torr tråkig gula är såå torrt och lös gula vill jag absolut inte ha. Det är en fin linje mellan för lös och för hård, men all äggkokning har gett resultat för nu lyckas jag nästan jämt.

tisdag 31 maj 2016

Coleslaw

Nu när jag äter lågkolhydratkost har jag ofta coleslaw som tillbehör, extra gott nu när man dessutom enkelt får tag i färsk vitkål. Jag använder aldrig recept när jag gör Coleslaw utan höftar, men innan jag blev van hur just jag vill ha den så använde jag det här receptet som grund.


Coleslaw

3 dl vitkål
1 msk majonnäs
1 dl crème fraiche, gräddfil eller turkisk yoghurt
Salt
Svartpeppar

Strimla vitkålen med en kniv. Lägg i en bunke.
Tillsätt majonnäs, crème fraîche och kryddor.
Blanda med slev i stora dag. Coleslawen ska kännas luftig.
Smaka av.

Vissa vill ha väldigt mycket majonnäs-smak och mycket "klet", andra vill ha den lite fräschare där man mest bara anar att det är mer än vitkål i bunken. Hur vill du ha din? Jag vill inte ha så mkt majonnäs och jag vill inte ha för mycket crème fraîche, men man ska mer än ana den.

Coleslaw är kanongott till en bit grillat kött och en blandsallad med tomat. Extra bra att den klarar sig några dagar i kylskåpet så att man kan bunkra lite och slippa laga nytt varje dag. 

Salladsvärme

Väderlyckan fortsätter!
Tänk att vi får så här många dagar i rad med fin-väder. Helt otroligt! 

Jag har inte kommit på vad jag vill laga och äta till middag i dag. Har ni några tips? Varma dagar som dessa blir det mycket sallad eller grillat, men grillkocken är inte hemma i kväll så det lutar åt sallad eller någon annan lättlagad och lätt mat. Men vad?!

I går åt jag en tacosallad när de andra åt "vanliga" tacos. Perfekt middag att anpassa efter eget tycke o smak. Ingen tallrik är den andra lik.


Nu är tekoppen snart uppdrucken och det är dags att väcka barnen så att morgonruschen kan dra igång. Stressigaste halvtimmen på hela da'n när frukost ska ätas, hår och tänder borstas, kläder hittas och tas på, väskor ska packas och hjälm o cykelnyckel hittas. Puuh! Hur är era morgnar?

måndag 30 maj 2016

Sommar i maj

Alltså hur lycklig blir man inte av detta väder! 

Det är så härligt med denna sol från en klarblå himmel, känns som högsommar och inte som maj. I dag har gården varit full med glada barn som leker, hoppar studsmatta, äter glass och har det så där kul som bara barn kan. Det är något speciellt med första värmen.

Själv satt jag i loungemöbeln och hade det så där lugnt och skönt som bara vuxna kan :) Jag njöt av värmen, barnens lek och en ledig kväll tillsammans med te och Elle Mat & Vin. Mycket mer behöver jag inte för att vara lycklig.

söndag 29 maj 2016

Ännu en solig morsdagsmiddag

I dag blev det ännu en solig morsdagsmiddag på altanen med grillmat. Vilken kanonhelg vi har haft! Det är nästan så att man tror att sommarlovet och semestern redan är här. Nu gäller det att tagga om för skola och jobb några veckor till. Eller rättare sagt så har jag många veckor kvar innan jag får min flera-veckors-semester, jag har några strödagar lite nu och då först.

Jag åkte i väg o tittade på Isaks fotbollsmatch medan Leif stannade hemma och fixade en god middag till mig. Vilken lyx! Tyvärr blev det storstryk för Isaks lag, men jag fick ju en stund i solen utan att behöva göra nå. Så det var inte bortkastad tid i alla fall.


Ännu en solig morsdagsmiddag

Från grillen
Från köket
sallad
bearnaisesås, grill och vanlig

Efterrätt
jordgubbar och grädde

Kardemummakryddad rabarberpaj med kokos

Ännu en solig ledig dag. I love it!

Äntligen har jag även fått vakna av mig själv, känns som det var evigheter sedan det hände, och jag njuter för fullt att inte ha blivit väckt av något annat än solljuset i dag. Kommer nog bli en bra dag :) Har jag tur kanske jag även blir lite morsdags-firad. Mors dag är ingen stor dag hos oss, men jag ska villigt erkänna att det är kul att bli lite firad och uppassad.

Jag tror att jag ska fira mig själv med en liten bit av rabarberpajen jag gjorde i går. Jag kryddade den med kardemumma, en favoritkrydda, så den blev så himla god. Dessutom tillsatte jag lite kokos och det ger en sån härlig och god smak som passar perfekt till rabarbern. Har ni inte provat det så måste ni gör det nu!


Kardemummakryddad rabarberpaj med kokos

500 g rabarber
0,5 dl socker
1 msk potatismjöl
0,5-1 msk malen kardemumma
Pajsmet/deg
150 gram smör
1 dl socker
1,5 dl kokos
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn

Skär rabarbern och blanda med socker, potatismjöl och kardemumma.
Smörj en ugnsform med lite smör. Täck botten med ett lager rabarber.
Smält smöret och låt svalna något.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
Rör ner smöret.
Strö smeten över rabarbern och grädda pajen i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan servering.

Jag använde 1 msk färdigmalen kardemumma, maler man själv behöver man nog inte en hel matsked eftersom det ger mer/starkare smak. Smulpaj är så himla gott och man kan variera ingredienserna hur mycket som helt. Den här varianten med både havregryn och kokos är en storfavorit hos mig och det blir även gott att krydda med kanel istället för kardemumma.

Rabarberpaj i solen - Det är sommar!

lördag 28 maj 2016

Solig morsdagsmiddag

Vi tjuvstartade morsdagsfirandet redan i dag med att bjuda min mamma (och pappa) på grillmiddag ute på altanen i den varma härliga solen. Vilken dag vi har haft! Så lycklig man blir av sol och värme. Och ännu lyckligare blir jag då jag tänker på vilken härlig tid vi har framför oss nu.


Solig morsdagsmiddag 

Fördrink med tilltugg

ostkex
tunnbröd 
brödsticks med smak av soltorkade tomater och oregano
löjromsröra med crème fraîche och philadelphiaost
purjolök


Grillmiddag

Från grillen
bbq-kryddade kamben

Från ugnen
broccoligratäng
pommes strips

Från köket
blandsallad med gurka, tomat och mozzarella
bearnaisesås, grill och vanlig


Efterrätt

grädde
vaniljsås

fredag 27 maj 2016

Sol, vin och Tapas

Vilken underbar eftermiddag och kväll vi hade i går!

Jag ville absolut inte gå in och laga mat när jag kom hem från jobbet. Så istället plockade jag fram lite godsaker från kylskåpet. Sallad, gurkstavar, romanticatomater, paprika, brieost, vitlöks- och ört-Philadelphia, serranoskinka, salami och en annan god spansk skinka som jag inte kommer ihåg namnet på. Dessutom öppnade jag en liten flaska mousserande vin för att fira det vackra vädret :)


Se'n satt jag länge i vår loungemöbel och njöt av solen, lugnet och den kommande helgen. Den här veckan har det varit fullt fokus på jobbet och att komma ikapp efter min semestervecka och det är svårt att komma ihåg att vi för en vecka sedan faktiskt hade semester med sol och bad.

Men nu känns det som jag är i kapp på jobbet så nu ska jag bara komma i kapp hemma också. Tvättberget, som jag struntade i när jag bakade istället, är av något konstig anledning kvar. Tvätta är nog det enda jag måste göra i helgen, så det lär bli mycket tid över till avkoppling, umgås med nära o kära och samla energi. Det är så mina favorithelger är!

torsdag 26 maj 2016

Drinken från SPiS i Kiruna

Den första drinken vi fick smaka på när jag satt i drinkjuryn kom från SPiS i Kiruna och det var Hanna som tävlade. Det var så vackert när glasen kom ner till oss med guldbeströdd sockervadd och en blomma i ett fint glas, bredvid stod en liten tillbringare med det flytande till drinken. Sen fick vi själva hälla det över sockervadden som då smälte och bidrog till smakupplevelsen. En riktig wow-känsla.

Jag har sett dessa sockervaddsdrinkar i bloggar i ca ett år men jag har aldrig provat själv. Men i sommar kommer det nog bli av. Väldigt läckert och gör nog succé på vilken fest som helst.



Drinken heter Cumulus Violas och tanken var att göra en blommig drink 
men blommiga smaker på många olika sätt så som honung, vanilj och saffran. 
Innehåll
tequila reposado
galliano
litchejuice
citron
en lag på 
honung
saffran
apelsinblomsvatten 
rosenvatten. 
Servering
violsockervadd

Här har sockervadden börjat smälta. Läckert!

Den alkoholfria drinken tog jag visst inget kort på, men den föll mig inte riktigt i smaken. Den såg ut och smakade mer som en smoothie än en drink och det är inte riktigt det jag vill ha på krogen.


Den alkoholfria drinken Klorofyll är en drink med örtiga pigga smaker. 
Baserad på äpple 
och smaksatt med 
lime, yoghurt, och en juice på nässlor, basilika, persilja och mynta.

Drinktorsdag

Det är många som har efterfrågat vilka drinkar jag fick provsmaka när jag satt i drinkjuryn förra fredagen. Och jag gör ju allt för er läsare :) så självklart har jag efterfrågat recept, tillvägagångssätt och ingredienser till drinkarna, både de med alkohol och de utan. 

Från och med i kväll kommer jag varje torsdag i fem veckor berätta om de goda drinkarna jag hade den stora turen att få testa. Det kommer bli en tävlandes båda bidrag per inlägg. Så i kväll kommer ni få de första två drinkarna. Missa inte det! 

Det blir en perfekt uppladdning inför helgen, eller hur? 


Varje tävlande skulle förutom tävlingsdrinken med alkohol även göra en alkoholfri variant. Jag tycker det är viktigt att krogar kan erbjuda goda och bra drinkar även till de som inte vill dricka alkohol. 
För en god alkoholfri drink är såå mycket roligare och godare att dricka än en läsk.

Ha en bra torsdag så ses vi i kväll!

onsdag 25 maj 2016

Lchf-gratäng

Go'kväll, det är en trött bloggare här som fortfarande inte har sovit i kapp sömnbristen trots att jag sov nio timmar i natt. I dag fick jag även en migränattack på jobbet så jag trodde att jag skulle vara tvungen att fara hem. Men lite medicin och vila gjorde att jag lyckades vara kvar hela da'n, men det blir en tidig kväll även i dag. Vill ju vara utvilad till helgen!

I går var vi duktiga o förberedde lite inför dagens middag. Måste bli bättre på det! Det är så himla skönt att bara fixa det sista och sen ha en god middag. Det godaste i dagens middag var en aubergine- och mozzarellagratäng. En gammal storfavorit som vi gör lite då och då. Ni måste prova!


I går gjorde vi de två tidskrävande sakerna - koka tomatsås och ugnssteka aubergine. Så i dag behövde vi bara varva ingredienserna innan vi gratinerade gratängen i ugnen. Lagom ansträngande när man kommer hem trött och hungrig.

Perfekt lchf-mat och man saknar inte kolhydrater det minsta. Hela familjen tycker om det här så jag gjorde inte något övrigt tillbehör, som potatis, ris eller pasta och ingen klagade.

tisdag 24 maj 2016

Genväg till kycklinggryta

Jag tycker om att laga mat från grunden, men när tid är en bristvara är jag glad att det finns genvägar.

Jag har fått prova Keldas nya grytbaser och först ut var den med Balsamico och rostad vitlök - en favorit-smakkombination för mig. Men grytbasen var lite skarp i smaken, så för att mjuka upp smakerna tillsatte jag en skvätt grädde och då blev det en mycket godare gryta. Tips!

Jag åt vitkålspasta till kycklinggrytan. Mums!
Fast egentligen vet jag inte hur mycket tid man sparar för det mest tidskrävande är ju att skära och steka kycklingen och det slipper man inte undan. Men om man är dålig på att prova nya kryddor och smakkombinationer så är det kanske en hjälp på vägen att använda färdigkryddade grytbaser.

Burken med grytbasen.

På burken står det att man ska använda 5 hg kyckling men jag använde mycket mer och det blev inte för lite sås i förhållande till kycklingen. Så jag tror att man kan använda ett helt kilo kycklingfilé om man dessutom tillsätter lite grädde.

Jag tillsatte dessutom en burk hela champinjoner och hade jag haft mer grönsaker hemma hade jag tillsatt lite zucchini, broccoli eller minimorötter också.

måndag 23 maj 2016

Vegetarisk pasta

På måndagar är det många som väljer att äta vegetariskt, tack vare "köttfri måndag/meatfree monday". Jag försöker äta vegetariskt lite då och då, men alldeles för sällan. Jag skulle gärna äta det flera gånger i veckan men är lite dålig på att variera maten när det gäller vegetariska maträtter. Men jag ska försöka skärpa mig!

Den här vegetariska pastan som jag gjorde i går blev riktigt god i sin enkelhet. Det enkla är det goda! Och krångligare än så här behöver inte vegetarisk matlagning vara.


Vegetarisk pasta

1 zucchini
1 bit vitkål
5 champinjoner
3 morötter
olivolja
salt, peppar

Skölj och dela zucchinin i mindre bitar.
Ansa och dela champinjonerna i mindre bitar.
Skölj och strimla vitkålen.
Skala och skiva morötterna i tunna skivor.
Stek alla grönsaker i omgångar i olivolja, salta och peppra.
Blanda till sista ihop allt, värm upp. 
Servera till tagliatelle och ev. thaichilisås.

Vill man äta lågkolhydrat-kost så struntar man så klart i pastan. Man kan själv välja hur man vill krydda den här rätten. Jag tycker det blir gott med thaichilisås, andra vill ha ketchup eller soja. Vad skulle du välja?


Vilken rivstart på veckan det blev. Efter min spontansemester förra veckan var det mycket att ta igen på jobbet i dag. Jag hann jobba undan en hel del men tyvärr inte allt så det lär bli lite småstressigt i morgon också. Men nästa vecka ser lugnare ut, så det finns hopp :)

Efter en veckas semester då jag inte tänkte på kosten speciellt mycket är det nu tillbaka till att äta lågkolhydratkost. Rivstart även där! Så nu ska jag ut och leta inspiration till goda maträtter utan kolhydrater. Har ni några tips?

söndag 22 maj 2016

Oreo-cupcakes

En dag i trötthetens tecken börjar lida mot sitt slut. Vi landade hemma i Luleå kring halv fyra i morse, när vi väl kom hem var jag så te-sugen så jag var tvungen ta en kopp innan jag gick o la mig. Så jag kom väl i säng kring fem-tiden och sen väcktes jag halv nio i morse. Alldeles för få sovtimmar för mig som har ett sömnbehov som ett barn :) Skönt i alla fall att det inte berodde på att jag hade varit på krogen, då hade jag nog varit en aning segare idag.

För att hålla mig vaken och för att slippa ta tag i tvättberget och det tråkiga packa-upp-väskor-jobbet så bakade jag istället. Mycket roligare! De här kakorna blev så goda så ni måste prova att baka dem. Lova det!


Oreo-cupcakes

Oreo-muffins

115 g rumstempererat smör
1,25 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
3 msk mjölk
12 oreokakor

Oreo-frosting

2,5 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
1 dl florsocker
ca 5 enkelkakor oreo

Muffins

Ställ pappersformar i en muffinsplåt för 12 muffins.
Dela på oreokakorna. Lägg en kaka med krämsida uppåt i botten på varje pappersform. 
Lägg andra halvan av kakorna i en plastpåse och smula dem till stora smulor. 
Vispa ihop smör och socker till en vit, fluffig smet. 
Vispa sedan ner äggen, ett i taget. 
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker, vänd ner i smeten. 
Rör ner mjölken.
Vänd i smulorna i smeten. 
Fyll smeten i pappersformarna, ca 2/3 fullt.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Provstickan ska vara torr när du testar.

Frosting

Vispa grädden ganska fast.
Rör ihop philadelphiaost och florsocker.
Vänd ner grädden.
Smula ca 5 enkelkakor utan kräm till små smulor.
Rör ner i smeten.
Spritsa eller bred ut Oreo-frostingen.

Oj så gott det här blev! Det blev precis så gott som jag hoppades på med en god kaka med lite crunch tack vare de stora brödsmulorna i smeten och kakan i botten. Sen en supergod frosting på det, som smakar lite som min favoritglass Häagen-Dazs Cookies & Cream. En ny favoritkaka helt klart.

När jag delade oreo-kakorna misslyckades jag med några så att de gick sönder. Men det gjorde inget för de kakorna använde jag till frostingen och barnen stod i kö att sen få äta upp alla överblivna trasiga kakor.

Kakfat i solen. I love it!

Underbart att sitta ute i solen hemma på altanen och fika go'fika. Vilken tur vi hade att vi kom hem till sol. Och björkarna och några buskar på gården har börjat slå ut så det är så grönt och vackert överallt. Det har verkligen hänt en hel del på den här veckan vi har varit borta.

Fin undersida, tack vare....
...att man läggen en halv oreokaka i botten på formen.
Nya favoriter!

lördag 21 maj 2016

Sakna Side

Nu sitter vi, förhoppningsvis, på bussen som ska ta oss till flygplatsen i Antalya för att sedan flyga hem till Luleå. Jag har tidsinställt det här inlägget redan på morgonen för att jag sedan skulle kunna njuta av sista dagen här i Side.

Vi kommer sakna det fina, stora och lugna poolområdet där vi har tillbringat många timmar. Jag i en solstol och Ida i vattnet (de övriga har varierat sig lite mer än jag och Ida).


Barnen kommer även sakna sina All inclusive-band som gjorde att de hämtade läsk, slush, drinkar och glass alldeles för många gånger varje dag. Sockeravvänjning när vi kommer hem!


Och jag kommer sakna den stora skålen med härligt god fruktsallad som står framdukad på frukostbordet varje morgon. En skål full med vatten- och honungsmelon, päron, grape, äpplen, apelsiner, nektariner och aprikoser. Mums!

fredag 20 maj 2016

Kväll i Side

Nu är vi åter på hotellrummet för att sova en sista natt. Snyft! Men vi hinner faktiskt sola och bada hela dagen i morgon, för bussen kommer o hämtar oss först 20.30. Bra att få hela da'n här i värmen, men jobbigt att komma hem 3 på natten. Aldrig är man nöjd :)

Upplyst och vacker pool, kortet taget från vår balkong.
Det lär bli en lång och jobbig dag i morgon innan vi väl är hemma. Men så skönt att vi har en ledig söndag innan skola och jobb drar igång igen. Det känns väldigt avlägset att komma hem till vardagen igen efter den här spontan-trippen.

Nej nu är jag alldeles för trött för att försöka skriva nå mer. 
God natt!

torsdag 19 maj 2016

Vinnare och rabattkod

Nu är min tävling i samarbete med Smakbox avgjord och vinnaren har jag presenterat på Instagram.


Visst kommer ni ihåg att ni får 15% rabatt på er första smakbox 
om ni uppger rabattkoden MATRO vid beställning!? 

Än så länge så är innehållet hemligt och det är ju faktiskt en del av tjusningen med såna här prenumerationer. Men jag tror inte att ni blir besvikna. Den förra boxen innehöll många matnyheter och det mesta var även ekologiskt. Värdet av innehållet uppgick till mycket mer, minst det dubbla, mot för vad en smakbox kostar. På smakbox.se kan du läsa mer!