torsdag 21 januari 2016

Omelettmacka

Min nya favorit är denna omelettmacka eller egentligen är det ju en fylld omelett men eftersom jag äter det som en kall eller varm macka var det roligare att kalla det för omelettmacka. Så himla användbar, som mellanmål, till frukost, efter träning, till lunch, så omelettmackor kommer jag fortsätta att göra. Jag har nog ett uppdämt behov av att äta ägg efter alla år vi inte kunde ha ägg i huset pga Isaks allergi. Isak kommer nog aldrig kunna äta omelett men numera blir han inte sjuk om vi andra äter ägg i hans närhet (han tycker bara att det luktar äckligt).


Omelettmacka
2 ägg
1 msk grädde eller mjölk
örtsalt
2 skivor skinka
2-4 skivor ost
paprika

Vispa ihop ägg, vätska och örtsalt.
Häll i en varm stekpanna (där smör redan smält).
Sänk plattan något.
Stek på ena sidan tills översidan stelnat, det tar några minuter.
Vänd och stek någon minut på andra sidan.
Vänd omeletten igen så att den varma sidan kommer uppåt.
Lägg på ost (som smälter mot den varma omeletten), skinka och paprikabitar på halva omeletten.
Vik ihop på mitten.
Servera med sallad.

Det här är gott både varmt och kallt. Jag har ätit den varm till lunch tillsammans med en sallad och jag har ätit en halva kall som mellanmålsmacka. Perfekt till lite allt möjligt alltså.

Ha inte för bråttom när du ska vända omeletten för då är risken stor att den bara går sönder. Låt den stelna ordentligt så håller den ihop och då är det är inga problem att vända. Se till att inte ha plattan för varm så att du bränner omeletten innan den stelnat.

Ost, skinka och paprika på ena halvan innan omeletten viks ihop.

En varm dusch, en kopp varmt te, en varm filt i soffan och tända ljus - äntligen slipper jag frysa.

onsdag 20 januari 2016

Hjortfärsbiffar med grönpeppar

Söndagens goda middag fixade Leif och som vanligt är det lite svårt att få mått på ingredienserna av honom. Men han gjorde sitt bästa, så jag hoppas att alla måttangivelser stämmer. Men som vanligt gäller det ju att smaka och känna sig fram så att det blir bra just för dig.


Hjortfärsbiffar med grönpeppar
5 hg hjortfärs
1 potatis, kall pressad
1 dl matlagningsgrädde
1 msk konjak
1 msk grönpeppar, smulad
120 g västerbottensost, riven

Blanda ihop alla ingredienser till en smidig färssmet.
Forma biffar som du steker i smör.

Dessa biffar som vi åt med grönpepparsås blev riktigt saftiga och goda. Vi använde hjortfärs men självklart blir det gott med nötfärs eller annan viltfärs också. Köttfärs, konjak och grönpeppar är en bra kombination.

Jag och Olivia valde vitkåls- och morotspasta till biffarna medan de övriga åt potatis. Grönpepparsåsen har jag inte fått receptet på ännu så det får vänta nån dag innan det publiceras. Men jag vet att han använde en bit grönpepparost i alla fall.


Kylan biter sig fast och verkar inte vilja ge med sig. Vill bara stanna inne i värmen och slippa gå ut, men det fungerar ju inte när man har ett jobb att sköta och barn som ska på aktiviteter. Men jag ska väl inte klaga att termometern är närmare minus 30 här, hos Leif är det minus 40. Brrrr.

Nej nu ska jag lägga mig under filten i soffan och vänta in Sveriges Mästerkock.

Sponsrad video: Itrim hälsocoach

Är det fler än jag som åt lite för mycket under jul- och nyårshelgen?! Eller rättare sagt så är det nog hela december som har satt sina spår för i ärlighetens namn blev det en hel del julgodis och pepparkakor under hela december. Men nu är det slut på sötsaker trots att pepparkaksburken står kvar på fikabordet på jobbet och frestar mig varje dag.

Itrim har jag hört talas om sen tidigare, men visste verkligen inte vad det var inser jag nu när jag hamnade på deras sida. Det fanns mycket intressant där och jag höll aldrig på att komma vidare i mitt surfande. Jag hittade smarta tips för att hålla vikten, nyttiga matlådor, recept för olika måltider och en massa annat.

Itrim erbjuder personligt skräddarsydda och hållbara program inom mat, träning och motivation. Precis vad man behöver i januari, eller hur? Har ni hört talas om Itrims handflatemetod? Den var lite småkul.



sponsrat inlägg

tisdag 19 januari 2016

Morotspasta

Efter lördagens festmiddag med drinkar, tilltugg och efterrätt var jag sugen på lite nyttigare alternativ på söndag. Så till hjortfärsbiffarna åt jag morotspasta istället för potatis. Ett gott, och färgglatt, alternativ istället för pasta, potatis eller ris.


Morotspasta
Skala bort skalet på morötterna.
Fortsätt sen skala så att du får morotsstrimlor.
Koka upp vatten. Salta.
Lägg i morotsstrimlorna och låt koka ca 3 minuter.
Häll bort vattnet och servera.

Det här var riktigt gott, och en fin färgklick på tallriken. Morotspasta kommer jag prova mycket framöver, kan tänka mig att det passar till mycket. Till färsbiffar o sås passade det i alla fall perfekt.

Morotsstrimlor innan kokning


Brrr kylan fortsätter och jag är så less. Jag var inte speciellt sugen på att stiga upp i morse när jag gjorde misstaget att kolla termometern medan jag fortfarande låg kvar i sängen. Tyvärr har vi ingen köldgräns på jobbet så det var bara att stiga upp och göra sig redo för jobb.

måndag 18 januari 2016

Gulaschsoppa

Brrr i dag var det kallt. Jag hade kunnat ge ganska mycket för att få ligga kvar i sängvärmen när klockan ringde och termometern stod på -23 grader. Men istället för att ligga kvar och värma sig under täcket får man se till att värma sig med te, grytor....och soppor dessa kalla dagar.

Tidigare har jag oftast ätit gulaschsoppa med köttfärs, men i lördags bjöd jag på en gulaschsoppa med älgkött. Den blev riktigt mustig och god, perfekt en kall vinterdag.


Gulaschsoppa
600 g kött, nöt eller älg
1 stor röd paprika
2 msk paprikapulver
1 gul lök
2 msk olivolja
3 köttbuljongtärningar
1-1,5 liter vatten
1 citron, skalet
2 stora vitlöksklyftor
2 msk smör
1,5 msk tomatpuré
2 stora morötter
Till servering
2 dl lätt crème fraiche
3 msk finskuren persilja

Tärna kött, paprika och lök. 
Bryn i omgångar med paprikapulver, lite salt och svartpeppar. Flytta över till en kastrull.
Smula ner buljongtärningarna och häll på 1 liter vatten.
Koka upp.
Blanda citronskal, finriven vitlöksklyfta och smör. 
Rör ner smörblandningen i soppan tillsammans med tomatpurén. 
Låt gulaschen sjuda i 2-3 timmar, kontrollera att köttet är riktigt mört.
Tillsätt ev. mer vatten om det kokar bort för mycket.
Skala och skär morötterna i mindre bitar.
Tillsätt i soppan och låt koka ca en halvtimme till
Soppan är klar när köttet och morötterna nästan faller sönder. 
Smaka av med salt, cayennepeppar och paprikapulver.
Servera soppan med lätt crème fraîche, finskuren persilja och ett gott bröd.

Smakrik och god soppa som jag längtar till att äta igen. Jag tycker ju om lite styrka i maten så på slutet tillsatte jag lite cayennepeppar för att få den styrka jag vill ha men det kan man ju strunta i.

Jag strödde lite persilja över min soppa men struntade i crème fraîche. Hur vill ni ha er soppa?

Till soppa är ett gott bröd en självklarhet. Vanligtvis till fest så bakar jag eget bröd, men den här gången köpte jag faktiskt baguetter, kors i taket :) Men köpta nybakade lite småsega baguetter är faktiskt riktigt gott och Ida älskar dessa köpes-baguetter så hon var nöjd.


söndag 17 januari 2016

Drink- och tjejkväll

När vi planerade för vår träff så bestämde vi att var och en planerar och tar med sig ingredienser till varsin drink att bjuda de övriga på. Dessutom kom vi överens om att göra dem rätt alkolholsvaga, för det var ju mer smaken än alkoholen vi ville åt. Kul att prova andras varianter eftersom man ofta snöar in på liknande smaker. Så detta bjöd och bjöds jag på i går! (Drinkrecepten är redan efterfrågade - de kommer!)

Drink- och tjejkväll
Kvällens drinkar
Mojito à la Johanna
Åsas trocadero-drink Åsnan
Matros Pink Heaven



Tilltugg
Crostini med brieost och röd pesto
Brieost
Mini-digestive
Rågkex


Middag
Gulaschsoppa
Crème fraiche
Persilja
Baguetter
Norrgott
Alto pina (rött portugisiskt vin)
Bubbelvatten



Efterrätt
Blåbär
Grädde
Kaffe o te


Matsedel v.3 januari 2016

Gårdagens milda väder och snöfall har nu bytts mot kallt och klart väder. Ser härligt ut ute men det lär nog kännas i kinderna om man går på en promenad för nu är det minus 20 igen. Men det blir ingen promenad än på ett tag för nu ska jag börja med att diska bort från gårdagens drinkkväll, mycket disk är bevis på en bra kväll :)

Snart är det dags för en ny arbetsvecka och nya middagar att förbereda så att det går fort och smidigt när hela familjen kommer hem trötta och hungriga.


Matsedel v.3 januari 2016
Köttfri måndag
Värmande soppa med ingredienser för att motverka förkylningar - ingefära och c-vitaminrik apelsin

Tisdag
Smakrika köttfärsbiffar med god dressing

Onsdag
Torsk och ris i en allt-i-ett-gratäng

Torsdag
Godaste smakerna!

Mysfredag
En storfavorit hemma hos oss

Veckans godsak
Saftig och god kaka med smak av bl.a. kanel

#matrofest

Tycker ni det har varit tyst här inne? Det är för att jag har haft en mysig eftermiddag och kväll tillsammans med två underbara vänner. Vi har haft en drinkkväll hemma hos mig med mycket surr, dryck och mat. Ni som följer mig (@matro_sara) på Instagram har sett vår kväll i bilder, under hashtagen matrofest (#matrofest).

Ni som inte har instagram får se bilderna här istället, så dessa bilder är kvällens instagrambilder. Mer bilder och info om vad vi åt och drack kommer senare för nu ska jag lägga bort datorn och gå o sova.

Vi började med Mojito à la Johanna och tilltugg.
Sen var det dags för Åsas goda Trocadero-drink
Sista drinken vi provade var mina rosa kreation.
Sen var det dags för mat! Mustig soppa, baguette och rödvin.
Middagen avslutades, som oftast hos mig, med choklad.

fredag 15 januari 2016

Citron- och örtlax

Ibland lyckas man lite extra bra! Den här laxen var perfekt tillagad, jag tog ut den i precis rätt tid. Den bara smälte i munnen. Så kul när man lyckas så där lite extra, men Ida som var sur (trött o hungrig) svarade snabbt "Jag vill inte ha nå som smälter i munnen" :)


Citron- och örtlax
ca 500 g lax
0,5 citron, pressad
salt peppar
Citron- och örtröra
1 dl basilika
1 dl persilja
2 msk olivolja
0,5 citron, pressad
flingsalt
peppar

Mixa ihop basilika, persilja, olivolja och pressad citron.
Smaka av med flingsalt och svartpeppar.
Lägg laxen i en lätt smord ugnsform.
Pressa citron över laxen, salta och peppra.
Strö citron- och örtröran över laxen.
Tillaga i 200 grader i 15-20 minuter.
Servera med blomkålsmos eller potatismos.


Nu har jag ätit den här laxen till en middag och två luncher och jag blir fortfarande lycklig när jag äter den. Så härligt fräscha smaker (och så perfekt tillagad lax, men det blir svårt att lyckas med nästa gång). 

Jag åt pressad blomkål till laxen för jag verkligen älskar kombinationen blomkål och lax. Har ni provat det? Blomkålsmos med grädde är riktigt, riktigt gott. Har ni inte testat det så måste ni göra det nästa gång ni äter lax.


Jag hade planerat för en lugn hemmakväll slumrandes i soffan efter första arbetsveckan. Men så blev det inte för Ida hade andra planer! Hon har ju blivit en riktig baskettjej och det är inte bara egna träningar och matcher som gäller utan hon ser gärna både Luleås herr- och damlag. I kväll var det dags för herrmatch när BC Luleå mötte Örebro, men tyvärr gick vi miste om spänningen för Luleå vann stort.

F.R.E.D.A.G

Äntligen dags för fredagskänsla igen. 
Det är en månad sen senast. Fredag 18 december var jag sjuk och hemma från jobbet och efter det har det varit jul, helg och ledigheter. Men nu är det äntligen dags igen.


Nu ska jag skynda mig till jobbet så att jag kan flexa ut tidigt och njuta lite extra länge av att det är fredag och helg. Woohoo!

Ha en bra dag så hörs vi lite senare!

torsdag 14 januari 2016

Kesofröbröd

Oj så trött jag är! Men det är kanske inte så konstigt eftersom jag sov så dåligt i natt och sen har det inte varit en lugn stund på hela da'n. När jag kom hem från jobbet blev det först en middagsrusch som sen övergick i en städrusch men nu har jag bänkat mig i tv-soffan för att se hockeymatchen mellan Luleå och Skellefteå. Just nu leder Luleå och det hoppas jag att de fortsätter med matchen igenom.

Det var lite skåptömning som ledde fram till det här brödet, perfekt!


Kesofröbröd 18 bitar 2 smartpoints/bit
1,5 dl krossade linfrön
0,25 dl sesamfrön
0,75 dl kokosmjöl
1,5 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 ägg
3 dl keso

Blanda ihop de torra ingredienserna.
Rör ner ägg och keso. 
Bre ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt så den ligger jämt.
Grädda i 225 grader i ca 14-15 minuter.

Det blev en aning kompakt smet och svår att trycka ut. Men det var inget fel på smaken eller konsistensen. Jag är ju lite ovan att baka såna här lågkolhydratbröd så jag vet ju inte riktigt hur smeten/degen ska vara för att få ett perfekt bröd. Vid vanligt jästbröd med mjöl har jag stenkoll :) Men fördelen med sånt här bröd är ju att det är så enkelt att baka, så jag tänker göra nya försök. Och jag tror att jag hade en aningen för mycket kokosmjöl så nästa gång ska jag prova med lite mindre.

Favoritpålägg - ost, sallad och paprika.
Jag skar brödet med en pizzaskärare och det fungerade perfekt!

onsdag 13 januari 2016

Is och frö

Nu börjar jag bli less kylan vi har här. 
I dag var det minus 20 och blåste ordentligt så med köldfaktorn var det nog rejält kallt så jag skippade tyvärr lunchpromenaden i dag. Prognosen lovar lite mildare i morgon med bara drygt tio minusgrader så då blir det nog en promenad på min älskade isväg. Det går inte att förklara hur underbart det är att promenera där, det måste upplevas.

Motionen, ljuset och utsikten gör mig lycklig!


Blev så sugen på nybakat bröd till kvällsteet, efter lite skåprensning fick jag till ett gott kesofröbröd med lite smått o gott som behövde användas upp, t.ex. sesamfrön, linfrön, kokosmjöl, fiberhusk, keso och ägg. Det är nog bäst att jag skriver ner receptet på en gång medan jag kommer ihåg det.

Kålpudding

Jag förstår inte att jag inte har gjort kålpudding tidigare eftersom jag tycker om kombinationen vitkål och köttfärs. Men nu har jag äntligen gjort det, bättre sent än aldrig.... Tycker det känns lite vuxenpoäng på det :)


Kålpudding 4-6 portioner
Stek
1 litet vitkålshuvud, i mindre bitar
1 gul lök, finhackad

Blanda ihop
500 g köttfärs
1 dl grädde
1 ägg
200 g keso, avrunnen 
2 msk kalvfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
med 
hälften av det stekta kålfräset
stekta löken

Bred ut kål- och köttfärsblandningen i en liten långpanna.
Lägg resten av den stekta kålen ovanpå.

Koka ihop
2 msk kalvfond
1 dl vatten
1 dl grädde

Häll det sedan över kålpuddingen.

Grädda i 175 grader i ca 45 minuter.

Efter 30 minuter i ugnen: 
Häll av ca 2 dl spad från kålpuddingen till sås

Koka ihop såsen
2 dl spad från kålpuddingen
1-2 dl grädde
ev moaizena
salt och peppar

Servera kålpuddingen med såsen, kokt broccoli, lingonsylt och ev. potatis


Ja, ni har väl inte missat mina hyllningar, i tidigare inlägg och på Instagram (@matro_sara), så ni förstår att jag tyckte om det här. Det som gjorde mig mest positiv och glad var att hela familjen åt av det.

Receptet hittade jag hos Åse på 56kilo.se, vill ni äta lågkolhydratkost är det där ni ska hämta inspiration.

Åse använder så klart vispgrädde medan jag bara hade matlagningsgrädde hemma och använde då det. Jag minskade även ner på grädden i såsen, jag använde det som var kvar i paketet efter att jag använt grädde i köttfärsröran och i det som hälldes över kålpuddingen. Så för mig gick det bara ett paket grädde till hela rätten inklusive såsen.


Snart har halva arbetsveckan gått och det säger bara swisch som vanligt. Trodde nog att första veckan efter ledigheten skulle kännas lite segare. Leif är hemma så jag behöver bara tänka på mig själv på morgonen och åker i väg innan de övriga har vaknat, det är lyx! Men nästa vecka är ordningen återställd och jag fixar morgonpasset igen.

tisdag 12 januari 2016

Socker, socker, socker

När man tittar på sociala medier verkar det som att det är fler än jag som tänker dra ner på socker och kämpar med sockerabstinens efter julens frosseri. Det är inte lätt när det finns frestelser överallt! På jobbet har vi fikabordet fullt med paradis-choklad, pepparkakor och chokladbollar. Hemma har vi huset fullt av julgodis och julkakor. Hur ska det här gå?!

Nä nu ska jag sluta skriva om godis, kakor och choklad så att jag slipper frestas och fresta. Istället kan jag berätta om vår underbart goda middag som hela familjen åt av. Det trodde jag inte att de skulle göra! Jag gjorde en kålpudding och jag älskade den, de andra kanske inte håller med om att de älskade den men alla åt upp sin portion utan gnäll. Och så himla enkelt det var att göra!  Recept kommer.....

Mums!

Gratinerade tacobåtar

Jag lovade att ge er receptet på gårdagens goda rester. Vem säger att rester måste vara tråkigt? Stämmer inte! Jag älskar rester och att använda dem till att göra nya goda maträtter. När det är dags för tacos steker jag alltid extra mycket köttfärs för tacoköttfärs kan man alltid göra nå gott av nån dag senare. Och skulle man inte använda upp köttfärs-resterna går det perfekt att frysa om köttfärsen när den är stekt och kryddad för att använda senare nångång.


Gratinerade tacobåtar
mjuka tacobåtar
tacokryddad köttfärs
purjolök, finstrimlad
paprika, i småbitar
2 dl crème fraiche
200 g philadelphiaost
riven ost

Ställ ut båtarna på en plåt.
Fyll dem med tacoköttfärs.
Strö purjo o paprika över köttfärsen.
Blanda ihop crème fraîche och philadelphiaost och bred det över köttfärsen och grönsaker.
Strö riven ost överst.
Gratinera i 200 grader i ca 10 min.
Servera till grönsaker, salsa och guacamole.

Jag hade en aning för lite köttfärs i varje båt, men det är lätt fixat till nästa gång. För det kommer bli en nästa gång för det var riktigt gott och ett roligt sätt att servera taco på. Jag serverade sallad, grönsaker, salsa och övriga taco-tillbehör på sidan om som vanligt. Om man dessutom ställer fram den tacoköttfärs som blir över så kan var och en själv få välja hur man vill äta tacoköttfärs, bröd och grönsaker - Som gratinerade tacobåtar eller som "vanliga" tacos.

Det är dessa mjuka tacobåtar jag använde. Har ni provat dem? Väldigt lättanvända till mycket.

Lånad bild




I kväll ska jag göra kålpudding för första gången i mitt liv och det blir en kolhydratfattig variant. dvs inget ris och ingen sirap som jag har förstått att många använder till kålpudding. Ska bli kul att testa. Jag älskar kombinationen kål o köttfärs och har alltid gjort det, men det blev inga glad miner hemma när jag sa att det skulle bli kålpudding till middag. Vi får väl se om jag lyckas omvända dem.

måndag 11 januari 2016

Pasta- och korvgratäng

I går njöt vi av sista lediga dagen lite för länge så vi "glömde" planera nån middag och hade ingenting upptaget från frysen. Däremot hade vi en falukorvsring i kylskåpet. Korv är verkligen ingen söndagsmat utan vi brukar styra korv-dagarna till stressiga vardagar. Men i går gjorde vi ett undantag eftersom vi inte hade något alternativ. 


Pasta- och korvgratäng
500 g pasta
800 g falukorv 
4 dl matlagningsgrädde
1 burk, ca 4 dl, pastasås (kryddad tomatsås)
2 bollar mozzarella, nersmulad
Riven ost

Koka pastan nästan färdigt o häll i en ugnsform. 
Skär korven i strimlor.
Smula ner mozzarellan.
Häll ner tomatsåsen och grädden.
Rör om ordentligt.
Strö riven ost överst.
Gratinera i 200-225 grader i ca 20 minuter. 

En lite roligare variant på korv och makaroner :) Det blev en ganska stark tomatsmak på gratängen så jag rekommenderar att dra ner på tomatsåsen och bara använda 2-3 deciliter. Om du använder kall pasta bör du koka upp tomatsåsen och grädden först, så att den är värm när du blandar ihop allt. Annars är risken stor att det kommer ta tid innan maten är helt varm.

************

Det gick riktigt bra att stiga upp i morse för mig och Ida. Hur gick det för er andra som började jobba i dag? Men nu känner jag mig riktigt trött och ska snart stänga ner datorn och gå o lägga mig så att det finns chans att det går lika bra att stiga upp i morgon.

Dagens middag var snabbfixade tacobåtar där jag använde rester från lördagens tacomiddag. Älskar rester! Men det receptet får ni i morgon!

God natt!

söndag 10 januari 2016

Morotsbröd i långpanna

Hittade två paket jäst i kylskåpet som gick ut i slutet av december, som det alltså var hög tid att använda för att slippa slänga. Var inte riktigt på bakhumör så då bestämde jag mig för att baka ett långpannebröd som behöver lite tid och energi av mig och det blir dessutom lite disk.


Morotsbröd i långpanna
5 dl vatten
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
2 stora finrivna morötter
1 tsk salt
2 msk honung eller sirap
2 dl grahamsmjöl
8-10 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet tilll 37 grader och blanda med jästen.
Tillsätt därefter olja, honung/sirap och salt.
Pressa ur vattnet ur morötterna innan du rör ner dem.
Tillsätt grahamsmjöl och sedan vetemjöl tills du får en smidig deg som släpper bunken.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Baka ut degen i en långpanna klädd med papper.
Låt jäsa i ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 20 min på 220 grader.
Låt det gräddade brödet kallna under bakduk på bakgaller och skär sedan i bitar.

Nybakat bröd är ju alltid så gott och känns lite extra lyxigt, trots att jag har det ganska ofta. Ida älskar hembakat bröd medan Isak fortfarande oftast föredrar köpebröd. Om ni som jag inte är så baksugna så är det perfekt att baka långpannebröd, snabbt o smidigt och jättegott.


Nu är julledigheten över för mig och Ida och jag undrar hur det kommer gå för oss att kliva upp och ta oss i väg i morgonbitti. Vi som brukar sova till 9-tiden och sen slöa på i pyjamas ytterligare nån timme. De stora barnen har ledigt ytterligare en dag innan allvaret börjar för dem, lyckliga de :) Isak, som har vridit dygnet totalt kommer få en kämpig tisdag då han ska upp till skolan.

Matsedel v.2 januari 2016

Nu tänkte jag köra igång med de populära veckomatsedlarna igen, där jag ger er tips på fem middagar och en godsak. Meatfree monday (köttfri måndag) har blivit ett vedertaget begrepp så jag fortsätter att ge er tips på vegetariska maträtter, varje måndag. På fredagar när arbetsveckan är slut vill jag äta nå gott som går fort att laga, de tipsen går under begreppet Mysfredag :)


Matsedel v.2 januari 2016
Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag
Chilikycklinggryta med potatismos

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 9 januari 2016

Provdricker

Nästa lördag ska jag ha drink-tjejkväll och jag har inte bestämt vad jag ska bjuda på för drink, så i dag testade jag två olika varianter. Ett tufft jobb men nån måste göra det :) Båda var rätt goda men det var ingen wow-känsla, en sån som jag får varje gång jag dricker Applepie Martini. Men den har jag redan bjudit tjejerna på så jag vill ha nån ny urgod drink. Letandet fortsätter..... Tipsa gärna om er favorit!

Rågkrustader med skagenröra och en blåbärsdrink till hockeyn

Kvällens första drink blev en med mycket citron, den var riktigt syrlig och god, precis som jag tycker om men för lite wow. Men en varm sommardag är den nog otroligt god och läskande och då kanske wow-känslan dyker upp. Eller så är jag bara för kräsen just nu och rädd att mina gäster inte tycker om lika sura drinkar som jag gör.


Den andra drinken jag provade var med blåbär och den var också hyfsat god men jag hade nog velat ha den lite syrligare. Lite mindre/svagare blåbärsdryck och lite mer lime tror jag skulle vara mer i min smak. Jag ska experimentera lite till så lyckas jag nog få den riktigt god.


När jag hade provsmakat drinkar klart blev det tacomiddag till barnens stora glädje och med två extra runt bordet. Alltid kul med spontangäster och speciellt när det är tacos för då gör vi alltid storkok och det räcker till många. Inte lika kul med spontangäster när man vet att man har lite för lite mat :) fast det brukar man kunna lösa också.

Räkor och choklad

God morgon härliga lördag! 
Värsta kylan har gett med sig och nu är det äntligen dags för en promenad då termometern bara visar drygt 10 minusgrader. Som jag har längtat att plugga i hörlurarna i öronen och gå på en långpromenad. Nånting som både sjukdomar och väder (regn, is eller kyla) har satt stopp för alldeles för länge.

Igår var min kusin här på mysmiddag, så härligt att hinna sitta ner och surra innan vardagen drar igång igen. Vi bjöd på två favoriter - den heta räkgrytan med tagliatelle och den goda och nyfunna chokladmousse-favoriten.


Het räkgryta
1 kg räkor med skal 
1 msk curry
3 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
4-6 färska champinjoner
2 dl strimlad purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
2 pressade vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 burk crème fraiche
1 tsk salt

Skala räkorna, skiva champinjonerna och strimla purjon och paprikan.
Stek champinjonerna och purjon.
Tillsätt curry, cayennepeppar, paprikakrydda och pressad vitlök för att steka med någon minut. 
Tillsätt paprika som får steka någon minut, men inte för länge så att den förlorar allt tuggmotstånd.
Tillsätt tomatpuré, salt, grädde och crème fraiche
Låt koka ihop några minuter. 
Dra grytan från värmen och lägg i räkorna, de ska bara bli varma inte koka.
Servera till tagliatelle (bandspagetti).

Det här blir en kryddstark och otroligt god räkgryta som vi äter lite då och då för den är så otroligt god. Ida tycker att den är för stark så jag sparar några räkor till henne så äter hon pasta och räkor istället. Tycker man inte om stark mat så får man dra ner på kryddorna en aning. Det viktigaste är att räkorna inte kokar för då blir de sega och tråkiga.


Chokladmousse utan ägg
2,5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
Servering
grädde
bär

Smält chokladen över vattenbad, låt svalna något.
Vispa grädden ganska löst.
Rör ner en tredjedel av chokladen i grädden. Rör ordentligt.
Rör ner ytterligare en tredjedel medan du rör ordentligt.
Rör sedan ner det sista av chokladen.
Rör till en jämn mousse-smet.
Portionera i glas, muggar eller andra fina efterrättsskålar.
Låt stå kallt i ca 3 timmar.
Servera med grädde och bär.

Så enkel och så god, men det har ni ju nyss läst om eftersom det bara var någon dag sedan jag gjorde den här senast. Nästa gång sparar jag lite choklad som jag finhackar och blandar ner i chokladmoussen för att få lite crunch i den.

Älskar mina vackra glas

fredag 8 januari 2016

Helstekt oxfilé på låg värme

När jag och Leif lagade festmiddag i Jämtland och fick tag i billig svensk färsk oxfilé (under 200 kr/kg) tillagade jag den på ett sätt som jag blev tipsad om i höstas. Det var när vi var med jobbet i Brändön och lagade mat med deras kock som han sa att han nästan alltid tillagar oxfilé så här.


Helstekt oxfilé på låg värme
oxfilé
vitlökssmör, eget eller färdigköpt 

Bryn oxfilén runt om, salta o peppra
Blanda ihop vitlökssmör eller använd färdigköpt.
Sätt in oxfilén i ugnen på 64 grader i 3 timmar.
Ös med vitlökssmöret varje halvtimme.

Jag tror inte att ugnen höll 64 grader utan att den var kallare så på slutet höjde vi till 125 grader så att köttet skulle bli klart i lagom middagstid. Men jag ska prova att följa det här receptet nån mer gång då jag är hemma med min egna ugn som jag "känner" bättre.

Vitlökssmöret kan man skippa och i stället låta oxfilén stå och klara sig själv i tre timmar medan man gör annat. Leif hade gärna velat ha en stekyta eller hårdare kant, kanske var det vitlökssmöret som jag öste med som gjorde att den saknades.

Potatishalva, sallad och grönpepparsås var tillbehören för dagen.

I dag är det något varmare ute, termometern visar endast lite drygt 20 minusgrader och det ska visst bli varmare under da'n också. Skönt! Nu ska jag sätta igång att städa och förbereda kvällens middag för ikväll får vi gäster. Mysigt! Men först är det dags för ytterligare en kopp te - så klart :)

Man är ju en aning dagvild nu när det är vardag och helg om vartannat mest varje dag. Men ni missar väl inte att det är F.R.E.D.A.G i dag. Det innebär fredagskänsla för vissa men för mig innebär det att det bara är en kort helg kvar innan det är dags att återgå till vardagen med jobb, skola och tidiga morgnar.

torsdag 7 januari 2016

Trettondagsmiddag

I går blev vi bjudna på festmiddag hos mina föräldrar och det började med det bästa som finns - Kalixlöjrom och resten av måltiden var inte så tokig den heller. Mysigt att sitta inne i värmen och äta en värmande kalops när termometern ute börjar gå ner mot minus 30, fast den stannade nog på -27. Nu på morgonen är det ett par grader kallare, men vi verkar inte spränga -30-gränsen nu heller.


Trettondagsmiddag
Förrätt
laxrullar med pepparrotsost toppade med löjrom
Varmrätt
kalops, potatis, syltlök och rödbetor
Efterrätt
hallonsorbet och hallon
Fika i soffan
småkakor och te

Efter efterrätten kopplade jag av och glömde ta kort på småkakorna, men jag ska försöka komma ihåg att be om receptet på de små skurna pepparkakorna som vi bl.a. blev bjudna på. De var riktigt goda och de var visst enkla att baka också. Perfekt, eller hur?

Rödvinet vi drack till kalopsen var gott men jag började nysa när jag drack det. Det har jag aldrig varit med om tidigare. Har nån av er varit med om det? Jag googlade lite på det och det verkar som att man kan vara allergisk mot vissa druvor. Måste kolla vilka druvor som vinet innehöll! Eller också var det bara en tillfällighet att jag nös när jag drack och egentligen var det något annat som gjorde att jag nös. Lite skumt var det i alla fall. Jag är ju allergisk mot många blommor men det har ju mina föräldrar koll på så de har ju inga växter hemma som jag blir dålig av.