söndag 11 januari 2015

Gluten- och mandelfri vegetarisk saffranspaj

Vem kunde tro att ris och kokos kan bli ett underbart pajskal? 

Jag har ju glömt ger er denna goda paj som är helt glutenfri. Mandelmjöl är ju vanligt i dessa lchf-tider att använda till pajdeg och då blir den ju även glutenfri, men pga nöt- och mandelallergi undviker jag helst mandelmjöl. Därför blev jag så glad när jag hittade det här receptet på pajskal i Janesh Vaidyas bok Maten är min medicin - Ayurveda i ditt kök. Jag har gjort vissa förändringar men jag hade aldrig kommit på att använda ris om jag inte hade blivit tipsad om detta recept av min syster. Fyllningen är min egna, det här goda pajskalet kan man ju använda till vilken fyllning man vill.


Gluten- och mandelfri vegetarisk saffranspaj
Gluten- och mandelfri pajdeg
2-3 dl kokt ris (jag använde jasminris)
1 ägg
0,5 dl kokosflingor
1 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
Fyllning
10-14 körsbärstomater
1 bit purjolök
1 zucchini
2-3 morötter
1,5 dl riven ost
Äggstanning
3 ägg
3 dl vispgrädde
0,5 g saffran
1 tsk salt
1 krm svartpeppar


Pajdeg
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. 
Skölj riset i kallt vatten och låt rinna av ordentligt.
Lägg 2-3 dl av det kokta riset i en bunke, tillsätt ägg, kokos och kryddor.
Rör om.
Häll smeten i en smord pajform (ca 25 cm i diameter), bred ut den med en sked.
Förgrädda pajskalet i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.


Fyllning
Skär zucchini i bitar.
Strimla purjolöken.
Skala och riv morötterna.
Stek allt i lite olja.
Häll alla stekta grönsaker i pajskalet.
Halvera tomaterna och lägg längs pajkanten.
Strö över riven ost.


Äggstanning
Vispa ihop ägg och grädde.
Tillsätt saffran, salt och peppar.
Häll äggstanningen i pajformen. 
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 30-40 minuter eller tills pajen stannat helt och fått fin färg.

Underbart gott pajskal som jag kommer använda mig av fler gånger. Först var jag lite orolig hur det skulle bli med kokos i pajen men kokossmaken kan man bara ana (om man vet att den finns där), så jag oroade mig i onödan.

Grönsaksapajer är oftast de godaste tycker jag och enkla att variera med de grönsaker man tycker om eller vad om är i säsong. Eftersom jag gjorde den här pajen till glöggminglet så smaksatte jag äggstanningen med saffran för att få lite extra julkänsla och smak.

Jag har uppdaterat mitt gamla, men populära, inlägg om olika varianter av pajskal. Det inlägget hittar ni här.

lördag 10 januari 2015

Brieost- och salamifylld fläskfilé med sås och stekta grönsaker

Lördagkväll och endast jag o Ida är hemma så nu ska det mysas. Men jag lär snart sitta ensam i soffan för det verkar vara en trött Ida, som inte riktigt har kommit i kapp med sömnen efter denna första skolvecka. Och det är hon inte ensam om. Jag hoppas det är lite sömn och mycket jobb som gör att jag känner mig så trött, så det inte är en förkylning som lurar i kroppen.

Dagens middag planerade jag genom att titta i kyl och frys vad som behövde ätas upp NU. Det jag behövde använda för att slippa slänga var fläskfilé, zucchini, morötter och brieost. Och middagen blev då en fläskfilé fylld med bl.a. brieost och till det serverade jag bl.a. stekta grönsaker.


Brieost- och salamifylld fläskfilé
fläskfilé
brieost
salami

Putsa fläskfilén och bryn den runt om i en stekpanna, salta o peppra.
Skär ca två-centimetersskivor men skär inte igenom.
Skär bort kanterna från brieosten.
Fyll alla fickor med brieost och salami.
Ugnstek i 200 grader i ca 20 minuter.
Kontrollera att köttet är genomstekt innan du tar ut det.


Brieostsås
brieost
matlagningsgrädde

Skär bort kanterna på brieosten.
Smält osten tillsammans med grädde på låg värme.
Smaka av med salt o peppar.
Späd med mjölk om såsen blir för tjock.


Stekta grönsaker
zucchini
broccoli
morötter
olivolja
örtsalt

Skölj och skiva zucchinin
Tina broccolin (om den är fryst, annars koka lätt)
Riv morötterna
Stek zucchinin i olivolja tills den har mjuknat.
Tillsätt broccolin stek några minuter.
Tillsätt de rivna morötterna.
Krydda med örtsalt.

Tänk vilken festmiddag man kan få till med lite kyl- och frysrensning. Stekta grönsaker är såå himla gott och jag älskar det tillbehöret. Dessa tre grönsaker är nog mina favoriter dessutom.

Kanterna på brieosten smälter inte därför tar jag bort den innan jag använder den, både i fläskfilén och i såsen. Såsen blev väldigt tjock tack vare brieosten så det räcker gott o väl att använda matlagningsgrädde.

Fylld fläskfilé före och efter den har varit i ugnen

fredag 9 januari 2015

Fredagsrätt

F-R-E-D-A-G
Trots att det har varit en kortvecka är det en efterlängtad fredag för det har varit en vecka med mycket jobb och lite sömn. Dessutom blev det två övertidstimmar i dag och det är inte kul att jobba över just på fredagar. Då vill man ju hem och mysa o njuta av fredagskänslan.

Men fördelen med att jobba över just en fredag är att man kan unna sig lite god köpt mat som fredagsmys - Beacause I'm worth it! Så i dag åkte jag förbi Kvantum på vägen hem och köpte en Laxstubbe, dvs en bit smörgåstårta. Och det var precis vad jag var sugen på denna fredagkväll. Det bästa av allt - det är kvar en bit till i morgon.


Det hände en rolig grej i kväll när vi satt i soffan och såg På spåret, då kom Ida in i rummet för att hämta en sak. I förbi-farten hör hon 8 poängs-ledtråden och säger "Gävle" som att det var självklart och jätteenkelt...och självklart hade hon rätt. Fler som klarade det på 8 p? Inte de tävlande i alla fall! De hade visst sagt nå om svärord och då hade hon förstått/gissat att det var Gävle. Vår älskade lilla Ida är One of a kind…igen :)

torsdag 8 januari 2015

Idas muffins

Sådan mor sådan dotter eller sådana döttrar rättare sagt. 
Jag är inte så mycket för pyssel med papper, pennor och lim och sånt. Men pyssla med bakning det tycker jag om och det verkar ha gått i arv till Olivia och Ida. I söndags ville Ida så gärna baka för hon hade hittat en massa smarriga recept på svt.se som hon ville provbaka. Till slut föll valet på muffins, som Olivia var snäll och hjälpte till att baka. Än dröjer det nog några år innan Ida klarar av det själv.

När muffinsarna var färdigbakade var det en lång väntan för Ida innan de kallnade så pass mycket att det var dags att dekorera dem - det roligaste med att baka enligt Ida. Förutom att Ida hittade receptet, bakade (lite i alla fall) och dekorerade så är det också hon som har tagit korten. Hon vet hur viktigt det är att fotografera allt man bakar :)


Idas muffins
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Garnering
Philadelphia Marabou
strössel
bär

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader cirka 15 minuter. 
Låt svalna.
Garnera efter eget tycke och smak

En lättbakad kaka/muffins utan mycket smak som passar perfekt till att ösa på med garnering och pynt i en massa olika färger, former och smaker.

onsdag 7 januari 2015

Räksalsa med avokado och mango

Jippie, både jag och Ida orkade oss upp i tid trots att vi båda hade svårt att somna i går kväll. Jag satt o jobbade vid datorn och det är det absolut sämsta man kan göra innan läggdags om man vill somna fort. Men vi tog oss upp och är nu redo att åka i väg till jobb och skola, eller fritids rättare sagt för det är lovdag även i dag. Storbarnen har jullov veckan ut pga vattenskada på skolan och börjar först på måndag. Vissa har tur!

Eftersom receptet på måndagens varmrätt, Delizie, efterfrågades gav jag er det receptet först. Men trettondagsafton började med en förrätt - en räksalsa.


Räksalsa med avokado och mango
500 gram räkor med skal
1 paket fryst mango
1-2 avokado
0,5 rödlök
1 lime
1 röd chilifrukt
salt o peppar
ev. 0,5 kruka färsk koriander

Skala räkorna.
Finhacka lök och chili.
Skär avokado i bitar. 
Tina mango.
Blanda mango, avokado, lök, chili och räkor i en skål.
Pressa i lime.
Rör runt och smaka av med salt o peppar.
Vill man kan man även tillsätta en halv kruka hackad färsk koriander.

Så mycket gott i ett och samma glas. Söt mango, sur lime, småstark chili och krämig avokado blir en perfekt kombination till skaldjur. Jag vet att många inte tycker om koriander och eftersom jag inte riktigt hade koll på vad mina gäster tyckte så struntade jag i koriander och det var tur visade det sig. Jag serverade smörstekt bröd till salsan men det var helt onödigt för den var så god i sig själv så inget bröd behövdes.

Jag tycker att Icas mango är bäst, ordentligt mogen och bra storlek på bitarna. Jag har nästan helt slutat använda färsk mango för jag har köpt alltför många som inte har varit bra. Med frysta bitar blir jag aldrig besviken.


tisdag 6 januari 2015

Soff- och pizzadag

Som jag trodde redan i morse blev det pizza till middag. Jag är ingen stor pizza-fantast men ibland är det riktigt gott och ibland är det även skönt att slippa stå i köket. Jag valde kebabpizza, en pizza som de flesta svenskar verkar välja. Vad har ni för pizzafavorit?


Det har blivit en hel del soffhäng i dag, mer beroende av bristen på sömntimmar än mängden vin i går (om nu  nån skulle tro det). Både jag och Ida måste se till att komma i säng i tid i kväll så vi orkar upp och i väg i morgon. Tack o lov är det bara tre tidiga morgnar på rad innan det är helg igen.

Jag har faktiskt inte bara legat i soffan utan vi har varit iväg och köpt nya köksstolar också. Det var hög tid för det (redan för flera år sedan) och nu äntligen hittade jag några jag tyckte om. Nu ska de bara monteras ihop. Olivia som tycker om sånt pyssel håller faktiskt på med det just nu, hoppas hon lyckas med den första så att hon vill fortsätta. Bilder kommer….

Delizie - pastastubbar med skinka, zucchini och ost

Nu har vi söndagskänsla här i huset trots att det är tisdag, men eftersom det är sista dagen med ledigt är det kanske inte så konstigt att vi tror att det är söndag. Gårdagskvällen innebar mycket surr och nästan lika mycket vin så det blir nog en dag i soffan i dag och vi kanske till och med slår till med en pizzamiddag. Övriga familjen lär jubla om jag kommer med det förslaget.

Till gårdagens middag gjorde jag en pastarätt med skinka, zucchini, ost och vit- o tomatsås.


Delizie - pastastubbar med skinka, zucchini och ost
200 g färska lasagneplattor
200 g kokt skinka
200 g emmentalerost
riven ost (resterna av emmentaler om det blivit över, annars parmesan)

1 zucchini
Bechamelsås
Tomatsås

Bechamelsås
50 g smör
0,75 dl vetemjöl
5 dl mjölk
salt o vitpeppar

Smält smör i en kastrull och rör ner vetemjölet. 
Tillsätt mjölken litet i taget och koka upp under omrörning. 
Låt koka 3-5 minuter
Smaka av med salt och vitpeppar.

Tomatsås
1 liten lök
olivolja
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
1-2 tsk torkad basilika
salt o peppar

Finhacka löken, stek den mjuk i lite olivolja.
Häll i krossade tomater.
Skölj ur burken med lite vatten och häll även det i kastrullen.
Låt koka ca 15 minuter.
Krydda med basilika, salt o peppar.

Delizie
Bred ut lasagneplattorna. 
Täck med ostskivor. 
Skär skivor längs efter zucchinin med osthyvel och lägg ovanpå osten. 
Toppa med skinka. 
Rulla ihop rullarna hårt från kortsidan och plasta in i plastfolie och låt ligga kallt i en stund (då är det lättare att skära dem i fina bitar som håller i hop).
Häll ett lager med bechamelsås i botten på en ugnsform. 
Skär pastarullarna i 3 bitar var. 
Lägg ”stubbarna” med snittytan uppåt i formen. 
Häll över resterande bechamelsås.
Toppa med tomatsås.
Strö riven ost på toppen.
Ställ in formen i 225 grader ca 20 min.

En pysslig rätt som känns genomarbetad och med en massa goda smaker. Pasta, skinka, ost och zucchini i två olika såser - det kan ju inte bli fel, eller hur? Själva tillagningen innebär några olika moment men inget moment är svårt och mycket går att förbereda. Så låt er inte avskräckas av det långa receptet.

De två såserna gjorde jag dagen innan och pastarullarna gjorde jag några timmar innan vi skulle äta så fick de vila i kylen en stund. Om man inte vill göra egen tomatsås kan man köpa en färdig pastasås och använda istället. Älskar mat som går att förbereda och älskar mat som tillagas i ugn.

Lägg skivor av ost, zucchini och kokt skinka på lasagneplattor.
Rulla ihop, plasta in och låt ligga i kylskåpet ett tag.
Skär rullarna i tre delar och ställ dem i en form med bechamelsås på botten
Häll över resten av bechamelsåsen och tomatsåsen.
Strö över ost och gratinera i ugn.
Voilà, en god pastagratäng är klar!
Till maten drack vi ett av mina favorit-rödviner Caravan Durif, ett vin från Australien som sägs passa perfekt till viltkött med gräddiga såser gärna med lite sötma från t.ex. gelé. Vi har ofta druckit vinet till älgstekar av olika de slag och alltid varit nöjda. Gårdagens mat var dock långt från vilt, grädde och sött men ändå passade vinet perfekt. Kul! På Systembolaget tipsade de mig om detta vin med kommentaren "Sjukt mycket vin för pengarna" och jag kan bara hålla med för det är ett relativt billigt vin och vi ser alltid till att ha några flaskor hemma.

måndag 5 januari 2015

Trettondagsaftonsmiddag med vänner

Vilken härlig dag jag har haft!
Jag fick en extradag hemma, eftersom det är en förkortad arbetsdag jobbade jag hemifrån och det var såå skönt. Jag kunde stiga upp klockan åtta istället för klockan sex och det var precis vad jag behövde.

Dagen avslutades med mat, vin och en massa surr med två tjejkompisar. Oj, vad jag uppskattar våra middagar. Och så kul att få planera middag med passande dryck, duka fint och sen bara mysa och surra en hel kväll.

Trettondagsaftonsmiddag med vänner
Förrätt
Het räksalsa med mango och avokado serverad med smörstekt bröd
Mia Fresh & Crisp


Varmrätt
Delizie -
Pastastubbar med skinka, ost och zucchini med tomatsås och bechamelsås
Caravan Durif


Efterrrätt
Chokladpavlova med chokladkräm, grädde och blåbär
kaffe o te


Alla recept kommer de närmaste dagarna för nu ska jag städa bort i köket och sen går jag nog ner o lägger mig. Det känns som jag ligger på minus på sömnkontot och på onsdag är vardagen tillbaka igen med tidig uppstigning för stora delar av familjen. Olivia och Isak har ju sån tur att deras skola är vattenskada och skolstarten har förskjutits till på måndag så de får sova i ytterligare en vecka.

söndag 4 januari 2015

Kött i ugn - perfekt till många

I dag har det varit en perfekt dag då jag har hunnit lite smått o gott. 
Jag har vilat i soffan o sett skidåkning och alpint på tv, jag har förberett morgondagens festmiddag, jobbat lite och röjt lite i ett förråd, jag har haft trevligt spontan-fika-besök och jag har hunnit ta bort lite tomtar. Vila och jobb blandat och än är inte dagen över för nu sitter vi bänkade för att se juniorkronornas semifinal och hoppas på final om nån dag, eller natt rättare sagt eftersom vm är i Canada. Inte kul med tidsskillnaden.

Dagens middag blev en gammal klassiker som är perfekt att göra när man är många. Enklare kan det knappt bli….och gott är det också.


Kött i ugn - perfekt till många
ca 1 kg kött, t ex fransyska
2 dl crème fraiche
2,5-3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
0,5 dl soja

Skär köttet i cm-tjocka skivor och lägg/ställ det i en ugnsform.
Blanda ihop övriga ingredienserna och häll över köttet.
Ställ in i ugnen, 175° i 1 timme.
Servera med kokt potatis eller ris.

Få och vanliga ingredienser till såsen ändå blir den så otroligt god. Eftersom man inte behöver försteka köttet något, såsen tillagas samtidigt som köttet och allt går att förbereda så är det en perfekt bjudrätt när man är många. Det kanske inte är den snyggaste bjudrätten men eftersom den är så otroligt god så väger det upp.

Toast Skagen med hetta

God morgon! Klockan är tio och jag skulle ha kunnat sova längre men nu gäller det att vända dygnet för både mig och resten av familjen. Trots att jag var trött så var det inte så svårt att stiga upp i dag för jag förflyttade mig bara från sängen till soffan där jag kommer tillbringa stora delar av dagen tillsammans med Vinterstudion.

Igår när vi hade fika-gäster bjöd jag på Toast skagen eftersom jag hade läst på Facebook att hon hade gravid-cravings på just det. Av egen erfarenhet vet jag att dessa cravings kan variera från dag till dag, men hon verkade ha kvar en liten sväng av just skagen-cravings. Och de flesta i vår familj har alltid längtan efter skagenröra - gravida eller ej :)


Toast Skagen med hetta
200 g kräftstjärtar, räkor eller en blandning av båda
0,5 dl majonäs
1 dl crème fraiche
1 msk chilisås
1 tsk sambal oelek
0,5 dl dill
0,5 tsk salt
1krm svartpepper
ev. chilipeppar
smörstekt bröd

Blanda alla ingredienser.
Smaka av med mer sambal eller chilipeppar om du vill ha mer hetta.
Servera på smörstekt bröd och garnera med grönsaker

Den här skagenröran smaksatt med både dill och sambal är en favorit, dill är ett måste i en skagen och det blir extra gott med sambal-hettan. Skagenröra är en storfavorit för många i vår familj och det är konstigt att vi inte gör det oftare än vi gör.

Jag garnerade med gurkskivor, romanticatomater och machésallad, som är en favorit när det ska garneras för jag tycker om formen (och smaken) på denna sallad. Den här skagenröran är även god i krustader, på crostini eller som tillbehör till ugnsstekt lax. 


lördag 3 januari 2015

Julrester

Jag hade tänkt höra av mig tidigare men jag har haft fullt upp hela dan. Men nu äntligen har jag sjunkit ner i soffan med en kopp te och en chokladbit (rester från julgodiset). Ensam hemma njuter jag av tystnaden och lugnet. Eftersom jag smet hem ett par timmar tidigare igår pga vädret borde jag egentligen jobba lite men jag passar på att njuta av lugnet ett tag först.

Julgodisrester - perfekt avslut på en god middag.

På eftermiddan hade vi finbesök av mitt kusinbarn vars söta 2-åring har pratat så mycket om Ida så det var hög tid att de fick träffas och leka ett par timmar. Då passade jag på att göra några Toast Skagen att bjuda på tillsammans med julfikarester som lussekatter och pepparkakor. Lussekatter och saffransbullar i all ära men nu börjar jag längta efter en riktigt mumsig och stor kanelbulle.

Toast Skagen till eftermiddagsfikat.

Även middagen bestod av julrester då jag gjorde en skinkjansson, dvs en janssons frestelse med skinka då jag använde rester av julskinkan. Godaste sättet att bli av med sista skinkbiten. Ida höll aldrig på att sluta äta :)

Hade planer på att städa bort lite julsaker i dag också men det hann jag inte med, hittade roligare saker att göra istället. Men i morgon kanske det blir av, i alla fall tomtarna skulle jag vilja ta bort. Alla fina ljuspunkter vill jag ha kvar så länge det går.

Skinkjansson, bästa sättet att bli av med sista biten av julskinkan.

fredag 2 januari 2015

Go'middag i tråkvädret

Nu äntligen kan jag publicera det här inlägget. Jag har kämpat för att få till bilderna och nu äntligen lyckades jag, puuh. Jag blir tokig när datorn och/eller ett program som jag använder nästan varje dag strular. Men jag lyckades få till det på egen hand utan att ringa pappa och utan att ens vara nära att slå sönder vare sig datorn eller temuggen bredvid mig :)

Men nu till något roligare och det är middagen mina föräldrar bjöd oss på i dag! 

Vi började med en av mina  favorit-Prosecco och snittar. De krispiga kräftkrustaderna blev min förrätts-favorit, det var riktigt länge sedan jag åt krustader och hade nästan glömt hur gott det kan vara.


Till varmrätt bjöds vi på en mustig och god burgundisk gryta med en massa godsaker i, såsom syltlök och champinjoner bland annat. Passade perfekt med en köttgryta en dag som denna när snöblandat regn vräker ner och gör vägarna slaskiga och tråkiga. Var är vintern? Till maten drack vi en god Zinfandel.


Sen kom vi till efterrätten och vilken efterrätt. Det var det godaste jag ätit på länge - en chokladpavlova med chokladkräm och grädde. Den kommer jag nog drömma om i natt.


Efter tisdagens halkiga hemresa såg jag till att sluta jobbet lite tidigare i dag när jag såg att snön började vräka ner och innan jag var hemma hade det övergått till regn. Det är så mycket skönare att få köra medan det är ljust och det hann jag göra i dag, eftersom det är fredag kunde jag lyxa till det och sluta lite tidigare.

torsdag 1 januari 2015

Chokladkola

Blev det pizza för er i dag? Det har väl inte undgått någon att det är den stora pizzadagen i dag? Vi struntade dock i pizza o köpte kinamat istället. Gott och snabbfixat - det är väl så man vill ha det på nyårsdagen. Min dator mådde inte så bra tidigare i dag men efter lite fix av min pappa är den nu som den ska igen. Tack för det! Nu kan jag jobba i kapp lite i kväll innan det är dags att lägga sig i tid för i morgon är det arbetsdag igen.

Inte har ni väl avgett något nyårslöfte om att ni ska sluta äta godis? Bra! För då kan ni göra dessa godbitar till trettonhelgen som snart är här.


Chokladkola
50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1.5 dl ljus sirap 
1.5 msk vaniljsocker
0.5 dl kakao

Mät upp smör, socker, grädde, sirap, vaniljsocker och kakao i kastrullen.
Smält och blanda på högsta värme och rör om tills det kokar upp.
Låt koka på medelhög värme helst utan att röra om. 
Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.
När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg. Över 130°C får man hårda kolor. 
Häll smeten i en form ca 16x20 cm  eller i små knäck- eller ischokladsformar.
Låt svalna och stelna i rumstemperatur. 
Om du har hällt smeten i en form: 
Skär i bitar med vass kniv. 
Linda in bitarna i smörpapper eller plastfolie. 

Oväntat god chokladsmak trots att kolan inte innehåller choklad utan bara kakao. Jag som älskar choklad men inte är så mycket för vanligt knäck tycker att det här blev en kanongod variant på knäck och kommer göra den nästa jul också. Jag kokar kolan till 123-124 grader och tycker att det blir perfekt.

Ida, som precis hade ätit blåbär, älskade också chokladkolan

Nytt år efter en trevlig kväll

Då har vi vaknat upp till första dagen på 2015. Trots att klockan är 11 är det bara jag och Leif som har vaknat, alla barnen ligger fortfarande o sover skönt. Snart måste de nog börja vända tillbaka dygnet för att orka upp när skolan börjar.

Nyårsafton firade vi hos grannar och efter allt jobb och all stress den senaste tiden var det så otroligt skönt att få gå bort och bli bortskämd med god mat och dryck. Tack M & H! Det dukades upp ett buffébord helt i min smak med både kallt o varmt, kött o skaldjur och en massa olika grönsaker.

Jag började med lite kallskuret
Marinerad kyckling (blev även Idas favorit)
Örtdressing
Toast Skagen
Kräftsalsa med bl.a. avokado, mango och koriander (kommer definitivt göra nå liknande snart)
Rödbetor, päron, chevre i ugn (varför äter jag inte rödbetor oftare, det är ju så gott)


Sen fortsatte jag med lite varm mat 
ugnsgrillad fläskfilé (blir aldrig fel)
ugnsrostad potatis, morötter och sötpotatis (sötpotatis är så gott, så det ska jag definitivt äta oftare)
sås
sallad


Till efterrätt bjöds vi på en god
hallonparfait (fräsch avslutning på en underbar middag)
och en härlig godisskål ställdes fram

Till fördrink var det en grön drink 
och efter maten bjöds vi på en röd-orange drink. 
Visst blir man glad av färg?


Ser ni dubbelglaset längst ner till höger på bilden ovanför? Det fick värdparet i present av en av gästerna som själv har gjort det. Läckert och kul, eller hur? Här kan ni se mer av Lindas glaskonst och företaget Heta Hyttan.

Nyårsafton avslutades som varje år med att vi går ner till isen och tittar på de stora fina fyrverkerierna som kommunen skjuter upp inne i stan.


GOTT NYTT ÅR
2015

tisdag 30 december 2014

Saffranskola med kokos

Tisdag, fredag eller vad är det för dag egentligen? 
Lätt att bli dagvild, har jobbat två dagar så det borde ju vara tisdag men jag är ju ledig nu i två dagar och det innebär ju att det är fredag :)

De stora barnen fick ett glädjebesked igår - istället för den 8 januari är skolstarten flyttad till den 12 januari pga vattenskada i skolan. Olivia och Isak var inte speciellt ledsna över det, men Ida tyckte det var orättvist att de får vara ledig och ha sovmorgnar (min dotter :) ) flera da'r mer än henne.

Lite godis kan man väl alltid äta även om julen är förbi. Jag har ju glömt att ge er recepten på allt julgodis vi gjorde da'n före julafton. Vi börjar med en knäck-variant.


Saffranskola med kokos
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl kokos
2 påsar saffran (à 1/2 g)

Blanda grädde, smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp på hög värme och rör om.
Fortsätt att koka utan omrörning.
Rosta kokosen i en torr het panna tills den blir gul-brun.
När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg. Över 130°C får man hårda kolor. 
Blanda ner den rostade kokosen och saffranet i kolasmeten.
Häll upp smeten i en smord eller bakpappersklädd form eller i små knäck- eller ischokladformar.
Låt kolan stelna.
Om du har hällt smeten i en form: 
Skär i bitar med vass kniv. 
Linda in bitarna i smörpapper eller plastfolie.

Mild saffranssmak som man bara anar, men man känner att det inte är vanlig "knäck-smak"…hade jag tänkt skriva men precis då tog jag en kola med riktigt mycket saffranssmak. Så det är kanske lite ojämnt hur saffranet fördelar sig i smeten.

Jag tycker att vanlig knäck är lite tråkig så det här var en rolig och god twist på den traditionella knäcken. Rostad kokos var också en nyhet och ett jättebra alternativ till mandel i knäcken.

Från minus till plus

Puuh! Skönt att vara hemma. 
Det var rejält halkigt på vägen och när jag närmade mig Luleå kröp bilarna fram och all buss- och flygtrafik är inställd. Tur att jag hade bråttom att lämna jobbet så jag hann en bit på vägen innan värsta regnet och halkan kom. Och vilken tur att vi har bra bil och bra vinterdäck för jag kände faktiskt knappt av halkan trots att man såg isen. I går var det minus 27 och i dag var det nån plusgrad och regn. Det svänger fort!

När jag kom hem var Leif nästan klar med maten som var en av våra snabb-och-lättlagad-men-ändå-jättegod-helgfavorit-för-hela-familjen. Vet ni vad jag menar?


Självklart är det kött, pommes frites och ostsås. Oftast gör vi lövbiff men i dag fixade Leif till pepparbiff av en okänd köttbit från frysen. Lappen hade försvunnit från påsen och det är alltid lika spännande att försöka gissa vad det är för bit.

Nu ska jag slumra i soffan ett tag så jag orkar vara vaken längre än till åtta ikväll. Känner mig rejält trött efter att ha stigit upp vid sex-tiden två morgnar på raken utan att ha gått o lagt mig i tid kvällen innan. Hoppas att jag orkar och hinner ge er lite godisrecept senare trots att julen är slut. Men lite godis sitter väl aldrig fel, eller hur?

måndag 29 december 2014

Nyårsafton närmar sig

Nu är det inte många dagar kvar på 2014. Nytt år, nya utmaningar och nya glädjeämnen är på ingående. Hur länge dröjer det tills vi har lärt oss säga och skriva 2015. Det brukar ju ta ett tag.

För ovanlighetens skull kommer vi inte fira nyår hemma hos oss i år, så jag behöver inte planera nån meny. Men för er som är i planerartagen har jag gjort det lätt för mig. I fjol tipsade jag om tilltugg, förrätter, varmrätter och efterrätter. Det har jag inte hunnit i år men här nedanför länkar jag till fjolårets inlägg.

På fester är det trevligt att börja med en välkomstdrink och lite drinktilltugg innan man sätter sig till bords. Här finns olika tips på drinktilltugg.


Sen är det dags för förrätt och på nyår är det ofta skaldjur som gäller, men jag kan tycka att det är trevligt och gott med en förrättssoppa också. Här finns förrätts-tipsen.


På nyår tror jag att många äter oxfilé till varmrätt, men det finns många andra goda köttbitar också. Eller varför inte bjuda på lax? Här finns tips på varmrätter.


Efter all mat så vill man rymma lite sött också, eller hur? En efterrätt sitter aldrig fel. Här hittar du efterrätts-tips.


Nu har ni fått några tips och lite inspiration för er fortsatta planering. Hoppas ni hittar nå godbitar så att ni får till en lyckad nyårsmeny. Berätta gärna vad ni ska äta, så kul att få höra alla idéer och tips.