fredag 22 augusti 2014

Slut på det gamla

Nu har jag precis kommit in på mitt hotellrum efter en dag med shopping. Åh vilket hotellrum, det kommer bilder i ett annat inlägg för nu tänkte jag visa er gårdagens avtackning. Kollegerna på mitt gamla jobb ville fira, eller vad det nu var, att jag slutar. Och vilken kväll jag fick!

Jag började med att plocka ner min skylt :)

Det började med mousserande rosévin och nötter innan vi gick till restaurangen. Och de lyckades pricka in ett av mina favoritviner - Rotari rosé. Där fick jag även blommor och en fin ljuslykta/vas helt i min smak.


Sen gick vi till CGs en av Luleås finaste och nyaste restauranger där jag började med en limonade, en fräsch fördrink med mycket citronsmak av bl.a. limoncello. Efter mycket beslutsvånda bestämde jag mig för att att äta renfilé, shitake-svamp (från Luleå) och potatispuré. Det visade sig var ett riktigt bra val för det var riktigt gott och köttet smälte i munnen.


Till efterrätt hade jag sett fram emot en creme brulé, men det var en stor besvikelse och jag hade hellre varit utan. Den var gjord på kondenserad mjölk och blev därför väldigt söt och smakade inte alls som jag hade hoppats på. Teet serverades i en söt kanna som inte var större än själva koppen.


Tack alla som var med för en riktigt trevlig kväll!

torsdag 21 augusti 2014

Cono Sur - dags att rösta

Nu har röstningen öppnat i Cono Surs recepttävling för bloggare. Om ni vill hjälpa mig eller nån annan så klickar ni här och ni kommer till röstningen.

Ni kommer väl ihåg min smarriga fyllda röding? Receptet hittar ni här.
När ni har klickat på er favorit så kommer ytterligare instruktioner. Ni måste nämligen även klicka på en länk i ett mejl ni får och först då är er röst registrerad. Allt för att minimera fusk. Men läs instruktionerna, där står det klart o tydligt.

Skolstart

Nu sitter jag ensam hemma i ett tyst hus. När hände det senast? 

Efter ett långt sommarlov känns det inte helt fel med lite lugn o ro i några timmar medan barnen är i skolan. I dag är det alltså skolstart här i Luleå, en skolstart som innebär att Ida börjar ettan, Isak sjuan och Olivia nian. Helt otroligt att jag har ett gymnasiebarn nästa år.

Jag ska ägna dagen åt att tvätta och packa inför min Stockholmsresa. Undra vad det är för väder där i helgen. Hoppas jag slipper regn, allt blir så mycket roligare då. Fast, tyvärr, tror jag inte att jag har sån tur. Nej nu måste jag sätta fart det är mycket som står på dagens to-do-lista och ska hinnas med innan jag ska bli avtackad ikväll.

Skolarbetet började på en gång, genom att de skulle skriva och rita vad de har längtat till.
Hittar ni Idas namn?
Jag älskar den här bilden!
När man ser den är det svårt att tro att de oftast är som hund o katt.
Mina finingar redo för skolan.

onsdag 20 augusti 2014

Skolstartspasta

Nu ligger jag utslagen i soffan. 

Alltid när barnen får sommarlov firar vi, antingen på restaurang eller med en sommarlovsbuffé hemma. I år bestämde jag att det var dags att fira skolstarten också, som är imorgon. Så vi gick till Pastabacken, Luleås bästa pastarestaurang där vi åt och åt och åt. Deras portioner är enorma men det är såå gott så det går inte att sluta äta.

Mina tre fina hjärtan i väntan på maten

Och sen kom maten:

Potatistimbaler

Då har jag loggat ut från kommunen för sista gången. På måndag är dags för nya äventyr inom landstinget istället. Det känns spännande, motiverande, utmanande och otroligt roligt. Hoppas jag tycker det även om några månader :) Men innan måndag är det dags för skolstart, avtackning och Stockholmdagar så jag har inte hunnit bli nervös än. Men på söndagkväll lär det nog kännas i magen.

I söndags vid vår bröllopsdagsmiddag gjorde jag potatishjärtan till köttet, en snygg detalj på tallriken.


Potatistimbaler
8 medelstora potatisar
gräslök
persilja
salt
svartpeppar
1 msk rapsolja

Skala och koka potatisarna. Låt svalna.
Riv potatisen grovt på rivjärn.
Blanda potatisen med färska örter, salt, svartpeppar och olja.
Lägg pepparkaksformar på en plåt (smord eller med bakplåtspapper).
Fyll formarna med potatisblandningen. Pressa ordentligt.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
Lossa försiktigt formen från potatistimbalen. 

Det är var otroligt gott och så vackert sätt att servera potatis på. Eftersom jag älskar färska örter tog jag ganska mycket. Men blanda ner lite, smaka av och blanda ev. i mer så blir det perfekt även för dig. Tänk på att både formen och potatisen är jättevarm när du ska lossa formarna.

Till Leif gjorde jag en potatis-älg nu när älgjakten närmar sig.
Hjärtan och stjärnor - mina favoritformer
Alla formar är fyllda, nu är det dags för ugnen.

Drömmer om jordgubbar

God morgon! Tänkte bara säga ett snabbt hej innan vi ska i väg till jobb och fritids (skolan börjar först i morgon). Jag hann inte höra av mig något i går för det var så fullt upp hela kvällen, bl.a. ett långt föräldramöte med Isaks fotbollslag.

Jag hann i alla fall rensa kameran en aning inför min Stockholmsresa och då hittade jag de här härliga bilderna från i somras då man kunde frossa i svenska smakrika goda jordgubbar. Nu är det nästan ett år kvar tills vi får äta solmogna jordgubbar igen.

måndag 18 augusti 2014

Whopper

…och regnet det bara öser ner…

Usch vilket grått o tråkig väder vi har nu, vi är ju så ovana vid regn så vi är nog alla lite småchockade över hur mycket det kan regna. I och för sig har vi det rätt mysigt nu med tända ljus, myskläder och vi är ju inne i värmen och har det bra. Men nyss hade Ida fotbollsträning, då var det inte lika varmt och mysigt. Det är inte speciellt kul att vara en fotbollsmamma när regnet öser ner.

Leif är tokig i whopper från Burger King, så jämt när jag är i Stockholm köper jag med mig minst en whopper åt honom. Så på lördag är det dags igen om jag fortsätter att vara snäll. I helgen ville han prova göra sin egen och jag tror han blev nöjd, själv tycker jag varken om majonäs eller saltgurka på hamburgare.

En oäkta whopper på många sätt :)

Whopper
nötfärs 100 g/burgare
salt o peppar
sätt ihop whoppern i denna ordning
bröd
hamburgaren
saltgurka
ketchup
lökringar
tomatskivor
sallad
majonäs
bröd

Blanda ihop nötfärs, salt o peppar. 
Forma till hamburgare.
Grilla hamburgaren några minuter per sida.
Grilla "inne-sidan" på brödet.
Sätt ihop whoppern i rätt ordning :)

Vilken hamburgerkedja har bästa hamburgaren enligt er? Jag tycker faktiskt att de godaste är de man köper på idrottsevenemang :)

En dag värd att fira

I dag är det vår 10-åriga förlovningsdag och 6-åriga bröllopsdag, men eftersom Leif jobbar på annan ort firade vi det redan igår. Skulle vara lite konstigt att fira utan min man :)

Kul och mysigt att duka lite extra fint, äta och dricka lite extra gott och sitta vid bordet lite extra länge. Vi tar varje tillfälle vi kan för att få fira lite extra, så vem vet, jag och barnen firar kanske lite i dag också på den riktiga dagen.


Vi började med en Toast Skagen med handskalade räkor (förstås) och till det drack vi mousserande vin. Älskar småflaskor som gör det möjligt att öppna en flaska trots att man bara vill ha lite till en förrätt, för sen till varmrätten drack vi ett rödvin istället.

Isak som inte tycker om skagenröra fick en toast med skinka istället och var mer än nöjd med det. Vilken skulle ni ha valt?


Till varmrätt blev det grillad karré och majskolvar som vi åt tillsammans med potatishjärtan och sallad. Potatisformarna, det blev några stjärnor och andra formar också eftersom jag inte hade tillräckligt många hjärtan, var en god överraskning. Krämiga och goda, som jag definitivt kommer göra fler gånger (recept kommer).


Jag hade inte förberett nån efterrätt och hade faktiskt tänkt strunta i det men då blev det högljudda protester från barnen som tyckte att det var självklart att vi skulle ha en trerätters-middag. Vilken tur då att vi hade banankakor med choklad i frysen. Jag tog upp några rutor och använde en pepparkaksform för att ta ut hjärtan (dagen till ära) och simsalalbim så hade jag fixat en efterrätt. Eftersom sex år som gifta innebär att vi firar sockerbröllop var det kanske inte mer än rätt att vi avslutade middagen med socker.

söndag 17 augusti 2014

Ekologiskt och vackert - Pratello

Brukar ni beställa vin från Systembolagets beställningssortiment eller tar ni en flaska från hyllan? Det är ju enkelt att plocka en flaska som står framför en men om man vågar kolla beställningssortimentet så kan man hitta många guldkorn.

Dessa tre viner, ett vitt, en rosé och ett rött, är mina senaste fynd. Fynd o fynd, jag har inte provsmakat dem än men flaskorna och etiketterna var så snygga och stilrena så jag har höga förväntningar på innehållet också.


Den här förklaringen om Pratello gjorde mig nyfiken på dessa viner: Fokus ligger på regionens spännande, lokala druvsorter, t.ex. Rebo, Manzoni, Gropello, Marzemino, Turbiana och vinerna uppvisar en skönt personlig stil med fin koncentration, rondör och klanderfri balans.

Att vingården är helt ekologisk så att de producerar ekologiska viner gjorde ju inte saken sämre. Väljer ni alltid ekologiskt? Det gör inte jag tyvärr, men jag blir glad när jag hittar ekologiska viner och jag försöker bättra mig :)

Flaskorna är så snygga och alla har det lilla Pratello-märket längst ner så helst skulle jag vilja anordna en middag där jag bjuder på alla tre viner och ställer fram dem bredvid varandra.

Visst har de vackra flaskor? Jag gillar när även flaskan är speciell.
Både på etiketten och längst ner på flaskan har de sitt märke.

Matsedel v.34 aug 2014

Är det nån som fortsätter sin semester även nästa vecka? Jag börjar jobba i morgon men det är först på torsdag som barnen börjar skolan. Lite konstigt att det är skolstart en torsdag, men Olivia tycker det är bra för då behöver hon bara kämpa sig upp två morgnar innan det är helg och sovmorgon igen.

Dagen i dag lär gå åt till att tvätta, röja och sortera kläder, leta fram regnkläder o stövlar och i största allmänhet göra oss redo för jobb, skola och höst. Men vi börjar med en veckomatsedel, som är bästa sättet att underlätta veckans matlagning.

Matsedel v.34 aug 2014
Må: Mustig köttgryta o potatis
Ti: Korvstroganoff o ris
On: Kycklinggryta o pasta
Fr: Pizza
Sö: Ost- och örtfylld röding med potatismos

lördag 16 augusti 2014

Bästa fredagsmyset

Igår bjöd Ida och Olivia på fredagsmys!
Och inte vilket fredagsmys som helst, det var både vackert och gott.

Blåbär, vindruvor, banan, mango, apelsin, melon, jordgubbar och granatäppelkärnor

Tjejerna pysslade på i köket ett tag och sen kom de med detta vackra fat. Visst blev det mycket finare än en vanlig fruktsallad i skål? Och mycket godare än chips. (Men det är ju inte så svårt eftersom jag inte är speciellt förtjust i chips)

fredag 15 augusti 2014

Djungelkyckling

Har fredagskänslan infunnit sig? Det har den inte för mig. Det är min sista semesterdag så det är lite svårt att ha den härliga, underbara känslan man brukar ha på fredagar. Men det blir en lite konstig vecka nästa vecka och inte en vanlig jobbarvecka. Måndag till onsdag jobbar jag mina tre sista dagar på mitt nuvarande jobb, sen åker jag till Stockholm över helgen för lite blogg-jobb och sen på måndag börjar jag på mitt nya jobb. Mycket roligt som händer på några få dagar.

Vill ni variera era tacofredagar kommer här ett kanon-alternativ. Det här receptet finns sen tidigare på bloggen men det är väl värt att upprepa. Mina barn älskar djungelkyckling och som tillbehör serverar vi olika frukt och grönsaker i småskålar på sidan om, precis som man gör till taco.


Djungelkyckling
kycklingfiléer, ca 500 g
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk curry
4 dl matlagningsgrädde
1,5 msk kycklingfond

Skär kycklingen i strimlor. 
Bryn kycklingen i en stekpanna. Krydda med salt, peppar och curry.
Rör i grädde och fond.
Låt allt koka ihop några minuter.
Servera till ris, grönsaker och frukt.

Den här gången döljer sig mango, banan, gurka, tomat, majs och paprika i skålarna

Det här är en riktigt enkel kycklinggryta med få ingredienser som man ofta har hemma. Sen kan man variera den i det oändliga med vad man serverar till. Mango och banan har vi nog alltid för det är så gott till curry, men i övrigt är det lite olika från gång till gång.

Barnen åt djungelkycklingen till ris medan jag valde Frebacos Kamutvete, som är lite mer smakrikt och har lite mer tuggmotstånd än ris.

Tips på tillbehör
mango
banan
gurka
tomat
sallad
mandarinklyftor
avokado
paprika
kokos
bönor

torsdag 14 augusti 2014

Extra trött

Idag har det varit en Extra händelserik dag på många sätt men nu har jag sjunkit ner i tv-soffan och vi ska se ett avsnitt av Orange is the new black. Vi är inte så snabba av oss men nu har vi, till slut, börjat följa serien. Bättre sent än aldrig :)

Dagens middag var snabbfixad. Lovely…speciellt en dag som denna då jag har känt mig riktigt trött. Tack vare dagens photo shoot har jag en massa färdig mat som bara behöver värmas upp. Även helgen är räddad. Av flera olika maträtter föll valet idag på vår favoritlax på spenatbädd med Västerbottensost.


Det känns nästan som fredag för hela familjen verkar ovanligt trötta. Kanske lyckas jag komma i säng i tid för ovanlighetens skull. Eller så blir det som vanligt att jag piggnar till precis när jag tänker gå o lägga mig och sitter uppe vid datorn alldeles för länge.

Ingen matro

Just nu sitter vi inomhus med stängda fönster och dörrar trots att solen skiner och det är hur härligt som helst på altanen. Men de håller på att gräva upp gatan för att lägga ner fiber så det dammar utan dess like och lever om så man undviker att vara ute.

Man får passa på att gå ut när de har rast för då får man äntligen lite lugn o (mat)ro. Från elva och nästan en timme framåt har de lunch och då skyndar jag mig ut. När klockan är fyra och de kör iväg med alla maskiner är ett halleluja-moment och man kan sitta ute o njuta i några timmar.

Om vi vill äta ute så måste vi anpassa mat-tiderna efter arbetarna, annars får vi ingen matro :)
Istället för att sitta ute sitter jag inne i mitt nystädade kök, inte helt fel det heller. Det har tagits en hel del kort här i köket i dag, mest på mat förstås men risken är ju stor att även köket hamnar med på nå kort så då var det bäst att röja och städa lite. Så himla bra att man får en anledning att storstäda för det är verkligen underbart med ett städat hem.

Olivia som är lite upp o ner i sitt bloggande har nu kommit igång igen och skriver nu om sitt nya nyttiga liv. My girl!  Här hittar ni Olivias blogg, in o läs och bli lite motiverade.

Oj, nu ska jag skynda mig ut för nu är det alldeles tyst. De har nog två-fika, fast klockan bara är halv två :)

onsdag 13 augusti 2014

Sallad o vin

Tänk att sommarvärmen fortsätter,
den normala svenska sommarvärmen i alla fall, inte den otroliga tropiska värmen vi hade i juli. 
Och tänk att jag har semester än, 
från det "vanliga" jobbet i alla fall, inte från bloggen och familjen
Det händer mycket roligt för mig just nu tack vare bloggen men det innebär också en del jobb och planerande.


Dagens middag för mig och Olivia blev en variant av den goda Kräft-, pasta-, och spenatsalladen 
som är en favorit för oss båda. Ett viktväktarrecept (6 propoints) som vi ofta äter och njuter av. 
Ni som tror att viktväktarrecept är tråkiga, titta på det här. 
Tråkigt? Nej! Gott? Ja!

Att sitta ute på altan i solen med ett glas rosévin och trevligt sällskap gör att det mesta smakar ännu lite bättre, eller hur?

Glasspaus

Har legat ute i solen o planerat morgondagens jobb och läst mattidningar för inspiration. Men nu blev det så varmt, underbara sommar, så jag måste ta en glasspaus. Jag som brukar hävda att jag inte tycker om glass har nu hittat två nya favoriter i sommar, dels GBs variant av Cookies & Cream (som jag skrev om här) och dels den här lakritsglassen från Triumfglass.


Det var den här glassen jag blev bjuden på i lördags och den var så god så jag var tvungen köpa hem ett paket så att även Leif (familjens stora lakritsfantast) skulle få smaka. Men nu är paketet snart slut och Leif är fortfarande borta på jobb :) Nån chilismak känner jag inte, men en god och lagom saltlakrits-smak är det på glassen.


För några många år sedan tyckte jag att glassarna hade en tendens att bli sötare o sötare. Det var mer fryst godis än glass. Både Snickers och Mars fanns i en glass-variant. Finns de kvar? Nog var de väl ganska goda, men jag skulle knappt vilja kalla det glass. Men nu verkar trenden ha vänt och det finns fräscha glassar igen.

En annan sak som är viktig med glass det är att den serveras kall direkt från frysen. Jag vet att många vill ha varm och nästan rinnande glass, men det är inget för mig då avstår jag hellre. Hur vill ni ha er glass och vilka favoriter har ni?

tisdag 12 augusti 2014

Löpande band

Vet ni hur less jag är?

Jag har bakat sex formar chokladhavrerutor utan mjölk, ägg, nötter eller gluten (här hittar ni receptet på dessa smarriga rutor som är alldeles för goda). Att göra samma sak hela tiden à la löpande-band-principen är inte min grej, steka plättar/pannkakor är bland det tråkigaste jag vet till exempel. Att baka en hel dag är ok, men att baka samma kaka en hel dag är ur-tråkigt. Men nu är det gjort i alla fall.


Förutom dessa chokladhavrerutor som tog några timmar att baka har jag även gjort två vardagsmiddagar inför ett kommande projekt. Jag hoppas att det blev rätt nu när jag höll på med så mycket samtidigt i köket. Tänk om jag rev ner vitlök i kaksmeten eller satte flera deciliter socker i soppan.

Regn hos mig

God morgon! Här sitter jag ensam med min frukostmacka och kopp te medan barnen fortfarande sover. Redan på torsdag ska Ida vara på fritids klockan åtta. Hur ska det gå? Så tidigt har hon inte varit vaken på flera månader. De stora barnen har ytterligare en vecka på sig innan de måste upp tidigt.


I dag vaknade vi upp till ett regnigt Luleå och det passar alldeles utmärkt just idag för då kan jag vara inne med gott samvete och utan att längta ut. Och just i dag måste jag vara inomhus och ha en inne-i-köket-och-jobba-dag för att hinna med att laga fem olika middagsrätter och baka 100 allergivänliga chokladhavrerutor. Puuh! Hoppas att Olivia kommer ihåg att hon igår lovade att hjälpa mig.

måndag 11 augusti 2014

Kvällsjobb

Har precis kommit hem från Idas fotbollsträning och har satt mig med en kopp te på altan för att jobba undan lite. Jag har ett matuppdrag att planera, några mejl att besvara, en resa att fixa med och några sidor att inspirationsläsa. Och det passar alldeles utmärkt att göra det i kvällssolen på altanen med datorn framför mig.

Trots att det är varmt o skönt så är det inte samma magiska värme som vi haft nästan hela juli, men det kan man kanske inte förvänta sig i mitten på augusti.


Dagens middag blev den goda och enkla pizzalasagnen med lasagneplattor, rökt skinka och en hemmakokt tomatsås full med grönsaker. Mycket godsaker och väldigt mättande med få propoints.

Jag invigde min nya ugnsform som jag fick av familjen när jag fyllde år. Kan man ha för många ugnsformar? Inte enligt mig, i alla fall :)


På dagens agenda stod mathandling, men eftersom solen kom fram efter lunch struntade jag i Kvantum och valde altanhäng istället hela eftermiddan. Bra och skönt val! Men det innebär att jag måste ta en tur till affär'n i kväll istället. Men om jag åker i väg ensam när Ida har lagt sig går det rätt fort.

Matsedel v.33 aug 2014

God morgon måndag och god morgon höst. För oj vad det är höstlikt ute - grått, blåsigt och bara 15 grader. Men enligt väderprognosen ska det bli sol och 20 grader i dag. Om några timmar får vi se om det stämmer. Känns skönt att vi inte har några planer i dag utan kan ta dagen som den kommer i riktig semesteranda. Gäller att passa på innan skola, jobb och alla aktiviteter sätter igång och man är mer styrd av tider och måsten. Nu ska jag i alla fall börja med lite frukost, sen blir det nog en tur till Kvantum för lite mathandling nu när jag har lyckats göra en veckomatsedel.

Oj vad det kändes ovant och konstigt att planera en hel veckas middag på en gång. Men nu känner jag mig riktigt duktig :) och jag vet hur skönt det är när det väl är dags att börja laga mat.


Matsedel v.33 aug 2014
On: Spagetti och köttfärssås
To: Kyckling med ananas och chili
Fr: Grillade hamburgare med tillbehör
Lö: Tacogryta och ris
Sö: Toast Skagen och sen Fläskfilégryta

söndag 10 augusti 2014

Ny vecka på gång

Söndagskvällen är här och nu är det nog ytterligare några fler som börjar jobba till veckan, eller hur? Jag har semester en vecka till fast i slutet av den här veckan ska Ida börja vara några timmar på sitt nya fritids, så nu är det hög tid att försöka vända tillbaka dygnet. I morse vaknade jag klockan åtta och det kändes om jag gick upp jättetidigt, nästan mitt i natten. Kommer nog bli några jobbiga dagar när allvaret sätter igång.

I dag har vi roat oss med att städa hela övervåningen och typiskt nog var det nå fel på fjärrvärme-leveransen så vi hade inget varmvatten. Så när det var dags för att skura då fick jag koka vattnet på gammalt hederligt sätt. Men nu har vi ett nyskurat hem i alla fall. Bättre känsla finns knappt!


Till middag blev det grillade fläskkotletter med ugnsrostade rotsaker och grönsaker. Grillar ni lika ofta nu för tiden? För oss blir det inte lika mycket grillat nu när hösten närmar sig men nån grillmiddag per vecka lär det bli några veckor/månader till.

Är lite sugen att baka matbröd, bland annat ett som ska stå i ugnen över natten. Men nu när jag har ett nyskurat kök vill jag inte damma ner det mjöl. Men i morgon kanske… Det kanske börjar bli dags att planera lite middagar också. Saknar ni mina veckomatsedlar? Det gör jag när det är dags att sätta igång med midda'n och inspirationen och idéerna inte infinner sig :)