lördag 14 december 2013

Saffransdeg för saftiga lussekatter

I år följde jag Buffés recept på saffransdeg där de inte smälte smöret, detta skulle göra att bullarna inte torkade lika fort. Blötläggning av russin skulle också förhindra att lussekatterna torkar alltför snabbt. Jag lämnade två stycken uppe från igår så jag ska snart testa om de är lika saftiga och goda som när de var nybakade.


Saffransdeg till lussekatter eller bullar ca 40 st
2 paket saffran (à 0,5 g)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
0,5 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13,5 dl)
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg saffranet i rom eller vatten och rör om. Låt stå 30 minuter.
Ta fram smöret och skär i tärningar.
Värm mjölken till 25-30 grader, dvs lite kallare än vanligt.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran (och vätskan) i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. 
Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. 
Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. 
Knåda den lätt och baka ut till lussekatter eller bullar. Tryck ev. i russinen.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. 
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Pensla ev. bullarna med uppvispat ägg. 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8–10 minuter. 
Låt svalna på galler under bakduk.


Jag gjorde dubbel sats och av halva degen gjorde jag traditionella lussekatter med russin och andra halvan fyllde jag med vaniljmandelmassa och gjorde till bullar. Här kan du läsa mer om hur du gör dem godingarna.

Ida tjatade om att hon inte tycker om mandelmassa och ville absolut inte att vi skulle göra dem bullarna. Men sen kunde hon inte sluta äta den goda mandelmassefyllningen.


Nu är det dags för frukost o adventskalendern och sen fortsätter julförberedelserna. Men jag har inte bestämt om det blir kakbak, limpbak, marmeladtillverkning, julklappsinköp eller nå annat kul som står på inför-julen-listan. Vad gör ni denna lördag innan tredje advent?

fredag 13 december 2013

Lucia med lussebak

Nu äntligen har jag bakat lussekatter och saffransbullar. 
Så ikväll ska det ätas bullar av alla de slag. Som vanligt bakade jag både lussekatter och vaniljsaffransbullar med mandelmassa. Båda är goda på sitt sätt så jag kan inte välja och därför blir det alltid av båda sorterna. Vad har ni för favorit?


Har ni sett min amaryllis? 
Den är helt otroligt vacker! Nu gäller det bara för mig att lyckas hålla den vid liv ett tag...och det är inte det lättaste för mig med mina ogröna fingrar.

Amaryllis är en av mina favoritblommor.
Sex blommor på första stängeln och nu håller fler blommor på att slå ut på nästa stängel.
Visst heter det stängel?

Jul med Hjärtat

Det är väl ingen hemlighet att jag älskar recept av alla de slag. Extra kul är det när man hittar recept på oväntade ställen, t.ex. Apotek hjärtats hemsida. Jag hittade jättemånga roliga recept nu inför jul. Hur gott lät det inte med pepparkakscupcake med mörk choklad och mint?

Bild lånad/snodd från Apotek hjärtat
Fjolårets favorit-julte var just Apotek hjärtats svarta te. Jag tror det var smak av saffran och rosépeppar, gott var det i alla fall. Jag såg att de har en ny smak i år - vinteräpple och pepparkaka - den måste jag prova!


Apoteket närmast oss är ett Apotek hjärtat och där handlar vi alltför ofta. Det blir lätt så när man har två allergiska (anafylaktiska) barn. Men det är ju kul nu när man inte bara behöver köpa medicin där utan att de även har t.ex tuggummi, saffran, senap, te och pepparmintsolja.

Just pepparmintsoljan tänkte jag prova göra minttryfflar av till jul. Ni kommer väl ihåg att jag i fjol gjorde jag tryffel med polkagrisar och för nån månad sedan provade jag att använd mintcrisp-choklad för att få mintsmak på tryfflarna.

torsdag 12 december 2013

Thailändsk korv stroganoff

Nyss hemkomna från Idas dans har vi nu sjunkit ner i tv-soffan för att se hockey. Heja Luleå! Det var sista danstillfället innan jul och därför fick vi föräldrar sitta med i danslokalen för att se hur en lektion kan gå till. Alltid kul att se vad de gör! Vad har ni för planer för helgen? Vi ska bl.a baka, äta kräftor, mysa och se två hockeymatcher.

Korv är bra mat att ta till när man har bråttom. För att det inte ska bli för enformigt får man variera rätterna lite, i dag t.ex. blev det korv stroganoff med en annorlunda kryddning.

Thailändsk korv stroganoff
1 gul lök
500 g falukorv
3 msk tomatpuré
1 msk röd currypasta
400 ml kokosmjölk
salt

Skala och hacka löken, stek den mjuk.
Skär korven i strimlor, stek tillsammans med löken.
Rör ner currypasta, tomatpuré och kokosmjölk.
Smaka av med salt och ev. mer currypasta.
Koka på svag värme ca 5 minuter.
Servera med ris och broccoli.

Riktig god korvstroganoff med hetta, jag älskar röd curry och kokosmjölk. Den här varianten kommer jag göra fler gånger men nästa gång tillsätter jag kanske lite skivade morötter eller minimajs direkt i grytan. Broccoli lär jag alltid få servera på sidan om annars vågar inte killarna i familjen smaka.

Hur brukar ni variera falukorvsmiddagarna?

onsdag 11 december 2013

Stekt krispig röding

I dag var det dags för fisk igen och jag var förberedd på Isaks gnäll. Men vad förvånad jag blev! Isak åt en hyfsad stor portion och kunde t.o.m erkänna att det var ganska gott. Vad var det vi åt då? Jo, det var stekt röding som blev krispig, god och smakrik. När man steker rödingen i stekpannan blir den mycket krispigare än när man steker den i ugnen. Jag tror det är det som är hemligheten.


Till fisken gjorde jag en väldigt enkel och snabbgjord kall sås med ingredienser som jag nästan alltid har hemma - yoghurt, cream cheese och basilika. Hela receptet hittar ni här. Grönsakerna blev rödsaker eller var det kanske ett fat med 50 nyanser av....rött.

NU ska jag gå och lägga mig! Det har jag sagt vid den här tiden flera dagar nu men jag har aldrig lyckats hålla det. Men i dag ska jag vara duktig och lägga mig i tid.

Sponsrad video - Dags att baka pepparkakor

Snart är det tredje advent och vi har inte bakat pepparkakor än. Förhoppningsvis sker det i helgen för så här långt in i december brukar vi inte vänta. 

När jag tittade på den här videon fick jag riktig julstämning och längtar tills vi sätter igång med allt julbak. Den var så mysig med tända ljus, apelsiner med nejlikor och pepparkaksbak. Man kan nästa känna lukten :)



Det är så mysigt när hela familjen samlas runt köksbordet, vissa kavlar, vissa sköter gräddningen, vissa väljer formar och sen är det alltid nån som bara vill smaka degen. Visst kommer du ihåg mitt tips som underlättar kavlingen som oftast brukar vara det jobbiga, allt det andra är ju bara kul och mysigt.

I år har vi även planer på att göra ett pepparkakshus för allra första gången. Brukar ni göra pepparkakshus? Har ni några tips att ge en nybörjare? I filmen finns en länk till mallar, tips och inspiration inför pepparkakshusbyggandet som jag ska specialstudera innan vi sätter igång.

Sponsrat inlägg

tisdag 10 december 2013

Friendsfika

Det är en trött bloggare just nu. Det har blivit för lite sömn och för få promenader med för lite frisk luft i några dagar känner jag. Nyss promenerade jag hem från stan i alla fall och det var såå skönt. Hoppas det blir en lunchpromenad i morgon och många timmars sömn i natt så är jag nog piggare i morgon kväll.


Kom precis hem från en trevlig kväll på ett fik (Friends by B.O) med två tjejkompisar med mycket surr. Vi har följts åt genom många jobb, graviditeter, mammaledigheter och annat som hör livet till. Så vi har hur mycket som helst att prata om varje gång vi träffas. Man kan även få och ge goda råd om barnuppfostran, tonåringar, vardagspusslet och...livet.

Matfrossan började med en favorit - kycklingpanini. Till efterrätt hade vi lite beslutsångest så vi tog en Sarah Bernhardt och en Kolagöma och delade på så fick vi smaka på båda godbitarna. Perfekt! Till det drack jag minst fyra koppar te (tappade räkningen).

"Jag går inte och lägger mig som en viktväktare, men imorgon vaknar jag som en"

måndag 9 december 2013

Knäckig kladdkaka utan ägg

Åh så underbart det var att komma hem i dag. Olivia och Isak har haft skollov och istället för att bara ligga framför tv:n eller datorn hela da'n så städade de hela övervåningen. Dessutom hade de bakat en kladdkaka (och diskat bort allt) och tänt en massa ljus. Så jag hade lyxen att komma hem till ett städat och mysigt hem som luktade underbart av nybakat.


Knäckig kladdkaka utan ägg
2 dl socker
50 gram smält smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 krm salt
1 dl mjölk

Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
Vispa socker och smält smör poröst med 1 msk mjölk.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dessa växelvis med resten av mjölken. 
Vispa i minst 2 min.
Häll i smord och ev. bröad form. 
Grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 20-30 min. Låt svalna.

Olivia och Isak letade upp ett äggfritt kladdkakerecept så att även Isak skulle kunna äta och de hittade ett jättebra recept. (Lite sur att inte jag har lyckats hitta ett så här bra recept efter alla år som jag har bakat äggfritt). Det blev en seg och knäckig kladdkaka precis som jag tycker om. 

Visst garnerade de fint?

De använde en vanlig springform med en diameter på 24 centimeter. Kanske borde man använda en lite mindre form för kakan blev väldigt tunn, men då är risken att den inte blir lika seg och knäckig. Eftersom den blev så jättegod vågar jag nog inte göra några förändringar till nästa gång.

Vill du att den även ska vara mjölkfri så använder du mjölkfritt margarin och havremjölk.

Såå mysigt med ett vaniljdoftande ljus på toaletten

Den här dagen kommer jag minnas länge!

söndag 8 december 2013

Matsedel v.50 december 2013

Hoppas ni har haft en bra andra advent och känner er redo för en ny vecka. Som vanligt har helgen gått lite väl fort, men det gör ju veckorna också så snart är det helg igen :) Nu börjar julstämningen komma smygande så smått. Ett första tecken på det är att jag inte vill gå o lägga mig på kvällarna utan håller mig kvar uppe med tända ljus och myser lite för länge.

Jag rensade lite bland urrivna recept i dag och hittade två spännande recept som vi ska prova till veckan, dels kycklinggrytan och dels korvstroganoffen.


Matsedel v.50 december 2013
Må: Kycklinggryta med indisk hetta och ris
Ti: Köttbullar o makaroner (jag äter inte hemma)
On: Stekt röding och potatis
To: Thailändsk korvstroganoff
Fr: Taco
Lö: Kräftor med tillbehör
Sö: Glöggryta och ris

Kylig morgon

Brrr, idag är det kallt! 20 minusgrader visar termometern, så vi har ingen brådska ut. Men om ett tag ska vi åka iväg till mina föräldrar för att fira brorsan som fyller år idag. Eftersom han bor i Kungsbacka hör det inte till vanligheten att få fira honom. Undra hur många år sedan det var senast?


Ida var baksugen i morse och jag hade förberett för lussekattsbak men jag var rädd att jag inte skulle hinna klart i tid så vi bakade kanelkäppar istället. En enkel och "julig" småkaka som går fort att baka.


Under tiden jag bakade fixade Olivia lunch till mig och sig själv. Det blev ett viktväktarrecept - en god Kräft- och spenatsallad.

lördag 7 december 2013

Tystnad

Så underbart att sjunka ner i soffan i ett tyst och nystädat hus. Jag är alldeles ensam hemma och njuter av tystnaden.

Till middag gjorde jag en snabb och enkel biffsallad som jag satt i soffan och åt framför tv-hockeyn (passar på när ingen annan är hemma och ser vad jag gör för man får ju absolut inte sitta i nya soffan o äta).


Biffsalladen består av bulgur, ruccola, tomat och biff stekt med soja, vitlök och tomatpuré. 
Så enkelt och så gott!

Nu ska jag ta en kopp chai-te och fortsätta njuta, jag kanske passar på att slumra framför tv:n en stund också. Kan ju inte bli mycket bättre :)

Städhjälp

Även denna lördag har jag storstädat, men idag var det köket och hallens tur. Jag har äntligen städat bort byggdamm, rensat bort urvuxna och trasiga kläder, möblerat om och fått fint i både hallen och köket. Få se hur länge det varar :)


Med nya städhjälpmedel blir det alltid lite roligare att städa. I dag provade jag en ny disktrasa, Flower Scrub, som även innehåller en skrubbyta. Perfekt att ha med sig en skrubb och slippa hämta en disksvamp när man upptäcker något som inte går bort med vanlig trasa, t.ex. när nån har ritat utanför pappret. 

De stora barnen äter frukost efter att jag har åkt till jobbet och det är inte ofta de kommer ihåg att torka bordet efter sig. Ni kan ju gissa hur det då ser ut när jag kommer hem åtta timmar senare. Den här nya trasan måste vara perfekt då.


Här kan ni läsa mer om Flower Scrub och om Malin som kom på den här smarta idén och sen såg till att genomföra sin dröm. Jag blir imponerad av de som fullföljer sina idéer, alltför många smarta idéer stannar nog vid köksbordet. Ännu roligare är det att hon är från Jämtland (liksom Leif).

fredag 6 december 2013

Julklappsjakten

Nu är fjolårets roligaste tävling tillbaka. I samarbete med Arla presenteras julklappsjakten.
Första pris är en First Kitchen food processor från OBH Nordica. Den skulle jag inte tacka nej till :)

Runt om i bloggvärlden finns julklappar gömda. Kan du hitta dem?
En "julklapp" finns gömd här hos mig och ser ut så här
Den här bilden/julklappen är inte med i tävlingen.

Titta runt lite här hos mig så hittar du nog julklappen. 
Om du känner mig lite grann så blir det enklare att hitta den.
Har du tur kanske du, förutom julklappen, hittar nå goda recept också.

Mer information om tävlingen finns hos Arla. Klicka här för att komma direkt till tävlingssidan.

Lycka till!

I väntan på.....sill

Fredag igen! I dag vaknade vi upp till ett vintervitt landskap och helt plötsligt fick man julstämning de luxe så nu längtar jag tills arbetsdagen är slut och jag kan städa bort allt byggdamm från köket och fortsätta mitt julpyntande.

Igår var jag på julfest med jobbet och hann/orkade inte höra av mig till er. Men i väntan på ett nytt inlägg kan ni läsa det här gamla inlägget om mina favoritsillar som jag skrev inför en midsommar, men som passar lika bra inför jul.


Ni får gärna höra av er med era favoritsillar för jag brukar alltid prova minst ett nytt recept varje år.

onsdag 4 december 2013

Morgontoast

Oj vad jag skämmer bort mina barn just nu. Den här veckan har jag gjort färdigt varma mackor i mackjärnet och sen gått och väckt barnen så att de kan gå direkt till dukat bord, äta en god frukost och sen sätta sig för att se julkalendern. Vilken snäll mamma de har, eller hur? Sån lugn och skön start på dagen skulle inte jag heller tacka nej till.


Främsta anledningen till att jag är så snäll är inte för att det är december, utan för att vi håller på att måla klart det sista i köket och jag vill att vi är där så lite som möjligt.

Nu är köket färdigmålat, perfekt för då hann jag baka den ägg- och mjölkfria långpannekakan jag har lovat baka till skolans adventsfika imorgon. Morgondagen börjar med adventsjung och fika på skolan och avslutas med jobb-julfest. Helt ok dag :)

tisdag 3 december 2013

Delicato + Marianne

Jag fortsätter tjata om min favoritkombination - mint och choklad :) Om ni inte vill göra den goda minttryffeln så finns det nu en genväg att ta till vid nästa fika. Jag såg nämligen att delicatobollen finns i en ny smak. Gissa vilken?

Delicatobollen och Fazers Marianne (favoritgodis) blir tillsammans Marianne chokladboll. Den måste ju var god! Någon som har hunnit smaka? Jag måste komma ihåg att köpa den till Isak så han får smaka den, han älskar Delicatobollar och har nu även kommit på att bästa smakkombinationen är choklad och mint (det är min son det!)

Snart dags för julbaket

Trots att första advent har passerat har jag inte börjat med årets julbak. Känns konstigt för det är inte likt mig. Men jag tänkte vänta tills målaren är klar i köket innan jag drar igång julbaket på allvar. Det som står först på tur är lussekatter, saffransbullar och pepparkakor. Oj, vad jag längtar efter lussekatter. Jag höll nästan på att köpa med mig några i helgen, men jag avstod och väntar tills det finns nybakade hemma i mitt egna kök.


Sen har jag, så klart, även tänkt hinna med några andra favoriter innan julafton är här.
I dag är det exakt tre veckor kvar. Helt otroligt lite. Hinner ni med?!

(Klicka på rubrikerna så kommer ni till recepten)

En söt limpa som har blivit ett måste på julbordet för mig.

Dessa möra småkakor med en god klick mandelmassa med kanelsmak har jag bakat i många år
men endast till jul.

Även havrekexen har blivit ett måste för mig sen några år tillbaka. För något år sedan var det en del i den uppskattade julklappen till Idas pedagoger.

Pedagog-julklapp med havrekex, egengjord fikonmarmelad och brieost.

Dessa bakade jag för första gången i fjol, de var så goda och enkla att baka så det blir en omgång i år igen.

Pepparkaksliknande kaka med mycket ingefärasmak,
som är krispigare och mer smakrika än vanliga pepparkakor.

Sen har vi ju "Farmors kaka", en mjukkaka som jag har ätit på jularna sen jag var barn. 
Jag vågar dock inte lita på att jag kan baka dem själv, så jag måste först övertala mamma 
att vi ska ta en "bakeftermiddag" och hjälpas åt.

Vad "måste" ni baka till jul?

måndag 2 december 2013

Julgodis - favoriterna

Jag sitter och planerar vilket julgodis jag ska göra i år. Det finns ju så mycket gott men man kan ju inte göra allt. Här är några gamla godingar som står på årets att-göra-lista. (Klicka på rubrikerna så kommer ni till recepten)

Seg kola med god lakritssmak som blir en perfekt smakkombo med chokladen.

En stående favorit på vårt julgodisbord sedan evigheter.

Rocky road med jordnötter har alltid varit min absoluta favorit, jag älskar kombinationen salta jordnötter och mörk choklad. Men nu när Ida är så allergisk mot jordnötter vågar jag inte ha det i vårt hus nå mer så då använder jag salta solrosfrön istället.

Krämig kokosfyllning täckt med mörk choklad, har blivit en favorit även hos mig.


Trots att vi har många gamla favoriter måste vi prova minst en ny sort varje år och årets nyhet blir lingonkola. Någon som redan har provat?

söndag 1 december 2013

Matsedel v.49 december 2013

Nu börjar första advent att lida mot sitt slut och hela familjen är åter samlad efter att ha varit på olika håll mest hela dan. Barnen börjar lägga sig en efter en, men det lär dröja innan jag får dejta kudden för jag måste hjälpa tomten lite i kväll.

Kommande vecka är planerad och vi verkar få ihop logistiken även den här gången. Inte illa!


Matsedel v.49 december 2013
Må: Köttbullar och makaroner
Ti: Skinkwok
On: Fiskgratäng
To: Pytt i panna (jag är på julfest)
Fr: Pulled chicken
Lö: Älgstek
Sö: Vegetarisk lasagne 

Första ljuset är tänt

Har ni tänt första ljuset? 


I morse dukade vi upp frukosten framför tv:n för att se första avsnittet av årets julkalender. För att få extra mycket mysfaktor tände vi, förutom första ljuset, även en brasa också. Mysmånaden är här!


Jag var borta hela förmiddan och Leif o Isak är borta hela eftermiddan så vi har inte planerat nån speciell adventsmiddag. Vi hade vår adventsmiddag redan igår då vi åt den traditionsenliga julmustkyckling. Men nån middag måste jag komma på i alla fall, trots att all inspiration är bortblåst.

lördag 30 november 2013

Julmustkyckling

Vilken dålig bloggvän jag är just nu men det är mer fullt upp än vanligt. Direkt efter frukost åkte vi till möbelaffären för att köpa en ny soffa, sisådär fem år efter det behövdes. När väl nya soffan var på plats och de gamla på soptippen behövde varenda skåp tömmas, flyttas, torkas och fyllas igen. Nu är det bara en massa el kvar att fixa, så adventsstjärnorna och ljusstakarna kan lysa, sen är ett rum klart och resten av huset måste städas och adventpyntas...

Första advent imorgon innebär julmustkyckling till middag i dag. En tradition sen flera år tillbaka.


Julmustkyckling
1 kg kycklingfiléer, 
3 dl crème fraiche
3 dl julmust
1,5 hönsbuljongtärning
1,5 tsk malen ingefära
1,5 tsk rosmarin
1 msk kinesisk soja

Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna.
Blanda crème fraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna.
Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min.
Garnera ev med färsk rosmarin.
Servera med ris eller ugnsrostade rotsaker.

Den här kycklingen är såå god och alla barn älskar när vi äter den för då får de dricka julmust till maten och julen närmar sig.

Vad har ni för traditioner kring advent och jul, förutom det "vanliga"? En tradition vi har på julafton det är att vi klockan 12 åker in till stadsparken i Luleå och ser sista föreställningen av julkalender, framförd av Lule Stassteater. Eller rättare sagt så klär Leif och barnen på sig och åker iväg medan jag stannar hemma och fixar det sista med maten i lugn och ro.

När julmusten hälls i bubblar det upp ordentligt.

fredag 29 november 2013

Advent på gång

Det har varit väldigt tyst här inne idag och det beror på att jag har storstädat och förberett inför advent. Adventstädningen är enda gången på hela året som det är kul att städa för man vet att belöningen blir så bra - ett fint och mysigt hem. Nu har jag landat i soffan med en kopp te för att ge ifrån mig ett livstecken till er men jag ska alldeles strax stupa i säng.

Bilder från fjolårets bakning! Hoppas på bakhumör imorgon...

Imorgon hoppas jag hinna med att baka lussekatter och saffransbullar så vi har nå gott att mumsa på till hockeyn på kvällen. Luleå hockey spelar nästan varje lördag sena matchen som då tyvärr krockar med mys-serien "Så mycket bättre".

torsdag 28 november 2013

Korvsoppa

Redan torsdagkväll och på söndag är det första advent och första december. Hur gick det till?! Jag måste ju hinna storstäda, adventspynta, fixa paketkalendern och baka lussekatter. Visst har ett dygn mer än 24 timmar, eller hur var det nu? 

I dag var det bråttom att få middagen på bordet om Ida skulle hinna äta innan dansen. Såna dagar passar korv perfekt och i dag varierade vi oss genom att göra en korvsoppa stället för korv o makaroner. Det gick extra fort att göra korvsoppa idag eftersom Olivia hade förberett så både potatisarna och morötterna var skalade när jag kom hem.


Korvsoppa
7,5 dl vatten 
1 grönsaksbuljongtärning 
2 morötter, i skivor 
8 potatisar, i bitar 
2 msk tomatpuré
1 liten purjolök, i skivor 
400 g valfri korv i bitar 
salt
peppar 

Koka upp vatten och buljongtärning. 
Lägg i morötter, potatis, purjolök och tomatpuré.
Koka på svag värme tills rotsakerna nästan är mjuka, ca 15 minuter.
Lägg i korv och koka ytterligare ca 5 minuter.
Salta och mal över lite peppar. 

Alla åt med hyfsad god aptit, vissa åt lite mer korv än andra, vissa åt mest potatis osv men det är helt ok tycker jag för alla kan inte älska allt.

onsdag 27 november 2013

Kul med uppmärksamhet

Alltid lika kul när bloggen (och jag) får lite uppmärksamhet. I dag skrev ViktVäktarna om mig på sin Facebook-sida och länkade till mitt senaste utvärderingsinlägg. Lite kul när jag satt och bläddrade ner på Facebook och helt plötsligt ser jag mitt namn och mitt kort :)


På tal om Facebook - Visst vet du att Få lite matro även finns på Facebook. Klicka här så kommer du direkt till Matros facebook-sida som du kan gilla genom att klicka på Gilla-knappen högt upp på sidan.

Hur man får tag i skatten - granatäppelkärnorna

Nu är det granatäpplenas tid. Med kärnornas goda smak och härliga röda färg passar de perfekta som garnering eller i en sallad. Men man kan bli tokig när man försöker få lös dem och hela köket blir rött.


Hur gör ni för att komma åt skatten? Så här gör jag!

Dela granatäpplet i smala klyftor/skivor för att lättare komma åt kärnorna. 
Att försöka få ut kärnor ur en halva är hopplöst.

Peta ur kärnorna över en djuptallrik eller skål.

tisdag 26 november 2013

Dags att utvärdera ViktVäktarna

Nu har mina tre månader med viktväktarna passerat och det är dags för en utvärdering. Jag kommer ihåg hur nervös jag var när jag skrev detta inlägg. Tänk om jag inte skulle lyckas med min viktnedgång och alla som då skulle veta att jag försökte eftersom jag berättade om det på bloggen. Tala om pinsamt! Men ni som följer min blogg vet att jag har lyckats, det kan man läsa om här.

Första dagarna fattade jag ingenting om propoints och vad som var bra och vad som var dåligt att äta som Viktväktare. Men nu flyter det på bra och allt har fallit på plats och känns numera självklart. Mina tre månader är nu över men eftersom jag är så nöjd med ViktVäktarna kör jag på i tre månader till. Ska bli spännande att vara Viktväktare över jul.

En viktväktar-frukost

Fyra av mina framgångsfaktorer
Motiverad - "nu eller aldrig"
Ska man lyckas måste man vara motiverad och ser man resultat är det enkelt att fortsätta vara motiverad.

Skriver ner ALLT jag äter 
Man kanske inte tänker på att man stoppar i sig en macka extra till frukost,
en korvbit innan korven ska stekas till middag, en godisbit, ett glas vin extra osv.
Men skriver man ner allt så synliggör man detta småätande.
Före jag äter något tänker jag dessutom "Är det värt det?"

Äter knäckebröd istället för mjukt bröd
Redan innan jag började visste jag att jag inte kan sluta äta bröd,
men det är inga problem att äta knäckebröd istället för mjukt bröd.
Huvudsaken jag får äta mina mackor :)

Lunchpromenader
Som mitt liv ser ut nu hinner jag inte med så mycket motion,
men lunchpromenader är ett perfekt alternativ.
Förutom motionen får jag även frisk luft och extra ljus som gör mig mer effektiv på eftermiddagarna.


Då kör vi tre månader till! Hoppas ni följer med...

måndag 25 november 2013

Saffranskaka

Det har varit en väääldigt lång måndag då jag vaknade tidigt efter för få timmars sömn och direkt efter jobbet gick jag till Astma- och Allergiföreningens kansli där vi paketerade julklappar och gjorde julgodis inför söndagens skyltsöndag. Men nu har jag kommit hem och sjunkit ner i tv-soffan med en kopp te i väntan på Homeland. Sen kommer jag förmodligen slockna så fort jag lägger huvudet på kudden och förhoppningsvis får jag sova några fler timmar i natt.

I lördags provbakade jag en saffranskaka och den blev så god och jul-aktig som jag hoppades på.

Saffranskaka
200 g smör, eller margarin
1 paket saffran, (à 0,5 g)
1 st sockerbit, eventuellt
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
florsocker till servering

Smörj och bröa formen
Smält matfettet, låt svalna.
Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit.
Vispa ägg och socker poröst. 
Tillsätt saffran, matfett och mjölk.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 45 min.
Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras.

Åh vad det är gott med saffranskakor. Det blir så mycket mer saffransmak i en sockerkaka istället för i lussekatter. Men snart är det dags för lussekattsbak för det är ju riktigt gott det med, eller hur?


Vad använder ni saffran till? I jultider använder jag det till lite allt möjligt - bullar, mjuka kakor, småkakor, mat och efterrätter.