onsdag 17 april 2013

Favoriten Oatly


Vad skulle vi göra utan Oatly? Ja, det har jag undrat många gånger.
Jag har haft mjölkallergiska barn i över 13 år och när Olivia var liten och mjölkallergisk då fanns inte Oatly och alla deras underbara produkter. Det fanns mest sojaprodukter tidigare och som mjölkallergiker ska man undvika soja för risken att bli allergisk mot även soja är stor för mjölkallergiker. Isak däremot har fått njuta av Oatlys produkter.
 
b2ap3_thumbnail_oatly-havregurt_jordgubb.png

Det jag framför allt tycker om med Oatly är att de utvecklar nya produkter hela tiden, de nöjer sig inte med de storsäljare de redan har. Deras havregurt (mjölkfri yoghurt) lanserades för några år sedan och det var stort för Isak att kunna äta "fil" med flingor.
 
b2ap3_thumbnail_oatly-vaniljsas_250ml.png
 

Isaks storfavorit vaniljsåsen har vi använt många gånger till olika desserter - som den är till bärpajer, varvat med bär och kaksmulor eller med gelatin till "grädde" på tårta. iMat (havregrädde) passar perfekt både till matlagning och pannacotta och vi har alltid flera paket i kylskåpet.
 
b2ap3_thumbnail_oatly-glass_jordgubb_ask.png

Ida som aldrig har varit mjölkallergisk väljer alltid havredryck istället för vanlig mjölk och hennes glassfavorit är Oatlys glass med jordgubbssmak. Nu har deras glass kommit i chokladsmak, den har vi inte hunnit smaka än men chokladgalen som jag är lär det inte dröja innan den finns i vår frys.
 
b2ap3_thumbnail_oatly-glass_choklad_ask.png

Det här är inte ett sponsrat inlägg!
Jag vet att jag har många allergiska läsare och det här inlägget är till de som inte har upptäckt Oatly och alla deras produkter än. Jag fick nyss ett mejl från en mamma som precis fått veta att hennes lilla barn var mjölkallerigisk och hon tyckte det kändes så hopplöst och svårt att laga god mat. Jag kände så väl igen hennes frustration och hopplöshet som jag också kände i början.

Ni som följt mig ett tag vet att jag brinner lite extra för allergiska barn och deras rätt till att äta och fika lika gott som alla andra. Klicka här så får ni ett helt inlägg med bra tips inför barnkalaset.

tisdag 16 april 2013

Nu kör vi!

Dags för finalmatch nr 3 och än har vi inte gett upp. Nu har jag tagit på mig min tröja från guldåret med alla spelares autografer på så nu vänder det. För det är en tur-tröja.
b2ap3_thumbnail_lhftrja.jpgHa ha, det märks att det inte är nån modeblogg för jag är inte van att ta kort på mig själv och mina kläder
Ja, ni märker att jag är en obotlig optimist och det är faktiskt inte bara när det gäller hockey utan jag försöker alltid fokusera på det positiva. "Ett skratt förlänger livet" osv

måndag 15 april 2013

Tråkmiddag

Oj vad vi stressar mellan jobb, förskola och simskola nu för tiden. Det blir tråkiga middagar men vad duktig Ida blir på att simma. Det är verkligen kanon med intensivsimskola, att få nöta simning varje dag i två veckor gör underverk. I dag hann vi få i oss lite mat innan simskolan och därför hade vi inte lika bråttom hem så Ida fick stanna och leka en halvtimme extra. Gissa om jag hade en nöjd dotter.
b2ap3_thumbnail_Trkmiddag.jpgRoligare matbilder har jag haft :)
Ida och Olivia tog varsin Billys panpizza medan jag tog en avokadomacka och te. Det blir nog inte mycket roligare imorgon eftersom jag har köpt hem blodpudding. Nu längtar jag efter att laga nå riktigt smarrigt och gott eller kanske baka en ny rolig kaka. Eller en hockeytårta kanske, hmmm det skulle vara roligt, måste bara klura lite hur den ska se ut och smaka.

lördag 13 april 2013

Indisk tomatkyckling

Då var första finalmatchen avklarad och den glömmer vi fort och riktar in oss på morgondagens match istället. Lule måste bli mycket bättre om de ska vinna, tack o lov för att vi har en storspelande JG i mål. Nä nu glömmer vi hockeyn och tar lite lördagsmys med Fångarna på fortet istället. Vad gör ni denna lördagskväll?

Igår till middag åt vi en god kycklinggryta med indisk touch.

Indisk tomatkyckling
1 kg kycklingfiléer
olja till stekning
300 g kokosmjölk
500 g passerade tomater
Kryddpasta
2 msk rapsolja
4 msk färskriven ingefära
1,5 msk garam masala
2 tsk malen spiskummin
2 tsk kardemumma
2 msk flytande honung
2 tsk salt
2 krm cayennepeppar

Börja med kryddpastan, blanda alla ingredienser till en tjock smet.
Skär kycklingfiléerna i bitar.
Värm lite olja i en kastrull och fräs kycklingen tillsammans med kryddpastan.
Tillsätt kokosmjölken och de passerade tomaterna och låt puttra på medelvärme ca 15 minuter.
Servera med ris och sallad.


Vi är lite inne på indisk mat just nu trots att vi inte har provat "riktig" indisk mat speciellt ofta, så vi har ingen större koll på hur det ska smaka. Men det här tyckte vi alla om och åt med god aptit, fast egentligen vet vi ju inte hur indiskt det smakade :) Men vad gör det bara det är gott! Det blir förmodligen ännu godare och mer smakrikt om man maler hela kryddor, men det hade jag inte tid till igår så jag gjorde en snabbvariant med malda kryddor

Pyntat och klart

En dryg timme kvar till nedsläpp och vi är redo! Huset är städat, pyntat och klart, så nu kör vi. B.S.T.L!
b2ap3_thumbnail_hockeyfnster.jpgVårt nya fina fönster är redo för hockeyfinal.
Ni som inte är från Luleå och kanske inte ens hockeyintresserade (finns det såna) har nog ingen aning om vad B.S.T.L betyder. Det är Luleås "slogan" i år och står för Bucklan Ska Till Luleå.

Ska försöka ta mig ut på en promenad nu för att lugna nerverna och köpa hem lite hockeygodis (= muta för att Ida ska roa sig och vara tyst).

Ses senare med receptet på den goda indiska kyckling vi åt till middag igår. Kom ihåg att hålla tummarna för rätt lag nu :)

fredag 12 april 2013

Fint meddelande


Go'kväll på er! Har fredagskänslan infunnit sig hos er? Här är det fredagskänsla, Let's Dance på tv:n och en trött familj i soffan. Precis som vilken fredag som helst :)

Vissa dagar blir man extra glad när man tar in posten, t.ex. idag då jag hade ett fint meddelande i brevlådan.
b2ap3_thumbnail_Fint-paket.jpg
Det ska bli spännande att prova fonden sen när jag väl öppnar paketet, men först ska den få ligga framme ett tag med den fina texten uppåt.
b2ap3_thumbnail_Fond.jpg
Längtar ni till sommaren? Det gör jag! Den här veckan har Ida gått simskola och jag har tillbringat en hel del tid i ett varmt och fuktigt badhus och drömt mig bort till ett varmt och fuktigt Turkiet. Längtan blir ju inte mindre när man ser alla sommarsmaker i butikerna t.ex. Ramlösa som kommit ut med två nya smaker Sicilian lemon & raspberry och Key lime & pineapple. Låter riktigt läskande, jag som älskar kolsyrat smaksatt vatten.
b2ap3_thumbnail_ramlsas.jpg

torsdag 11 april 2013

Fetaostfylld lax

Så skönt med en hemmakväll. Jag kom hem vid halv sju och drog snabbt på mig mjukisbyxor för nu vill jag inte ut nå mer ikväll utan bara sitta vid tv:n och slöa. Det märks att jag inte har varit hemma så mycket den här veckan, påsken är inte bortstädad, tvättstugan svämmar över och det är grejer överallt. Men det fixar jag imorgon för ikväll ska jag bara njuta och slöa (förutom en tvätt som ska hängas snart).

Dagens middag för mig blev rester från måndagens goda lax och broccolimos.
Fetaostfylld lax
4 portionsbitar lax, gärna med skinnet kvar för då håller laxen ihop så fint
200 g fetaost
1 dl grädde
2 tsk fryst basilika
salt o peppar
Mosa fetaosten tillsammans med grädden. Tillsätt hackad basilika.
Salta och peppra laxen och skär en skåra längs med hela laxen.
Fyll med fetaoströran.
Lägg de fyllda laxbitarna i en smord ugnsform.
Tillaga i 200 grader i ca 15 minuter.

Så gott! Broccoli- och blomkålsmås är min nya favoriter till lax. Har ni provat än? Ida mosade potatis tillsammans med broccolimoset och tyckte att det var jättegott. Fetaost är ju ganska salt och det passar ju perfekt till lax som behöver saltas ganska mycket för att bli riktigt god. Om det blir kvar fetaoströra så går det utmärkt att servera den kall till fisken som ett extra tillbehör. Den här gången kryddade jag fetaosten med basilika men det går ju att variera efter tycke och smak, nästa gång blir det kanske rödlök och kapris.


Vad har ni för planer för helgen? Vår helg lär handla om städning och hockey för nu äntligen drar finalserien igång med två matcher redan i helgen. Heja Luleå - B.S.T.L!

onsdag 10 april 2013

Snackoliver från Zeta

Äntligen har jag några minuter då jag kan sitta ner vid datorn med min kopp te. I går kom jag inte hem förrän halv elva, och eftersom jag är såå kvällstrött dröjde det inte länge innan jag hade lagt mig. I dag kom jag hem halv åtta och då ville Olivia gå på en promenad och det tackade jag inte nej till trots att jag hade en brödbeställning. Så nu när jag precis har satt in två kanelbullesockerkakor i ugnen har jag äntligen fått en dejt med datorn och tekoppen.
b2ap3_thumbnail_oliver.jpg
Jag och Ida älskar oliver! Gissa om vi blev glada när vi upptäckte Zetas nyhet - Snackoliver. Perfekta att t.ex. ta med på utflykten eftersom de är förpackade i små "on-the-go"-påsar utan lag. Eftersom det bara är jag och Ida som äter oliver hos oss så var det bra med en inte allt för stor förpackning dessutom. I måndags till laxen provade vi oliverna med citronsmak för citron och fisk är ju en perfekt kombination. De var såå goda. Ida har redan börjat planera vilken smak vi ska prova nästa gång för det finns ju 6 olika smakvarianter.

måndag 8 april 2013

Matsedel v.15 april 2013

Idag var Ida tillbaka på förskolan efter att ha varit hemma med hosta/astma i slutet av förra veckan, tyvärr är hostan inte helt borta och i morse vid fyra-fem väckte hon mig med sitt hostande. Det börjar kännas nu att jag vaknade liiite för tidigt. Ska bara se klart Elementary sen ska jag skynda mig i säng. Har ni börjat se den nya Sherlock Holmes-serien Elementary? Vad tycker ni?

Med en stressig vecka framför oss är det skönt att ha planerat in lite middagar.

Matsedel v.15 april 2013 
Må: Fetaostfylld lax, potatis och broccolimos
Ti: Korv och makaroner (Olivia lagar)
On:
To: Hemmagjord pizza (Isak lagar)
Fr: Chicken Vindaloo
Lö: Småplock till tv-hockeyn
Sö:


Vi har en vecka med många aktiviteter framför oss så vi får se om vi klarar att hålla oss till planen, men det är i alla fall skönt att ha en plan. På söndag är det hockeyfinal hemma kl.16 så vi får se vilka som ska gå på hockey och vilka som är hemma och äter.

söndag 7 april 2013

Gott och enkelt med thaichilimarinerad kyckling

Nu är vi redo för vardagen igen efter en veckas påsklov. Veckan som kommer blir en riktigt stressvecka med många aktiviteter på kvällarna och långa dagar på jobbet. Ida ska gå intensiv-simskola varje dag i två veckors tid och tyvärr krockar det med en intensiv jobb-vecka. Men med mycket pusslande och eventuellt lite hjälp från mormor och morfar kommer vi att lyckas. Vilken tur att Luleå redan har avgjort semifinalserien så att vi inte behöver anpassa oss efter nån hockey förrän på lördag då finalerna drar igång.



Dagens middag blev familjens grillfavorit som vi ofta lagar på sommaren - thaichilimarinerade grillade kycklingfiléer. Det är så himla enkelt, så ni måste prova. Börja med att dela kycklingfiléerna i ca 3 delar, lägg dem i en plastpåse tillsammans med thaichilisås, soja och lite olja. Låt marinera i minst en timme, gärna lite längre och sen är det bara att grilla. Servera sedan med valfritt tillbehör, t.ex. risoni, pitapröd, pommes frites eller bara en god sallad och en dressing med turkisk yoghurt och thaichilisås. Lova nu att ni provar det här nästa gång ni ska grilla!

Lchf-tacopaj

God morgon! Klockan är strax efter sju och jag har redan varit vaken alldeles för länge trots att alla andra sover. Så irriterande! I dag är det sista dagen på barnens påsklov, men det är bara några veckor kvar till 1:a maj och en ny ledig dag och sen är det Kristi Himmelfärdsdag med några extra dagar ledigt och sen är det inte långt kvar till 6 juni och sommarlovet. Jag har en känsla av att den här våren kommer gå fort. Jag och Olivia har ju dessutom en Stockholmsresa inbokad en av de hela april-veckorna.

I fredags var det dags för en hederlig tacofredag till Isaks stora glädje, men som vanligt när vi äter tacos försöker jag göra ett taco-alternativ till mig. Det har blivit några sallder, pajer och gratänger genom åren.

Lchf-tacopaj
Pajskal:
2 msk smör
4 ägg
1 dl grädde

Fyllning:
400 gram köttfärs
tacokrydda, hemmagjord eller 1 påse köpt
0,5 dl vatten
halverade körsbärstomater eller skivade tomater
skivade lökringar
2 dl riven ost
1 dl grädde
0,5 dl crème fraiche

Smält smöret i pajformen i ugn på 225 grader.
Vispa ihop äggstanningen och grädda i ca 12 minuter, till torr yta med ordentligt färg.
Ta ut och låt vila.
Bryn färsen, tillsätt kryddor och vattnet och låt puttra tills vätskan kokat in.
Riv osten och blanda med grädde och crème fraiche.
Strö ut köttfärsröran på pajbotten och fördela tomat och lök på toppen.
Häll oströran överst och grädda i ca 15 min eller tills osten fått lite färg.



Jag åt pajen tillsammans med grönsaker, guacamole och stark salsa. Pajen i sig är väldigt mild i smaken så då var det gott med stark salsa. Nästa gång kryddar jag nog pajen lite till antingen med jalapeno eller lite salsa, men i övrigt var pajen jättegod och ett perfekt alternativ till mig som börjar bli liiiite less tacos. Den påminner om den här rätten som jag gjorde för ett bra tag sen.

Färdiggräddat "pajskal"

lördag 6 april 2013

BSTL

JAAAAAAAA!
Luleå vann och är i final mot Skellefteå efter att ha krossat Färjestad med 4-1 i matcher. 
Oj, oj, oj vilken finalserie det kommer bli. Ni kan ju tänka er stämningen, hatet, prestigen mellan både spelare och fans, det är ju bara 13 mil mellan städerna. 


Nu är det en veckas vila sen drar det igång. Glöm aldrig BSTL!

Tacopaj och Facebook

Visst vet ni att ni att Få lite matro även finns på Facebook? Klicka här så kommer du direkt till min facebook-sida som du kan gilla och då missar du inget. Om det nån gång är problem att skriva inlägg då kan jag meddela det på facebook. Så smidigt!


Ni som redan följer mig på Facebook vet att jag gjorde en jättegod lchf-tacopaj till middag igår. Jag hade tänkt ge er receptet men nu skiner solen och jag är på väg ut på en långpromenad. Men titta in lite senare så ska ni få ett smarrigt recept till er nästa tacofredag.


Har ni också en solig lördag? Jag hoppas att vår lördag är lika bra efter dagens hockeymatch då Luleå kan bli klar för final men då måste de först borta-slå Färjestad...och det är ju inte det enklaste. Men ett bra lag kan klara av det :)

torsdag 4 april 2013

Lördag i Kåbdalis

Den som väntar på nå gott väntar aldrig för länge, så här kommer lite bilder från vår lördag i Kåbdalis där vi var på familjeläger med Astma- och Allergiföreningen i Luleå. Lördagen bjöd på strålande sol och vi bjöd alla deltagare på varm korv och festis till lunch. Stort tack framför allt till Pågens som bjöd oss på allt korvbröd.


I två timmar hade vårt korvkök öppet och det kom och gick folk hela tiden och satte sig där det fanns plats, på bänkar, i snön, vid grillplatsen eller så stod man och åt. Enkelt och himla trevligt!


Sittliften är mångas favorit, t.o.m Olivia som är höjdrädd klarade av att åka flera meter ovanför marken. Imponerande!


Stackars Ida som åker utan stavar hon får ta i med armarna för att ta sig sista biten till liften. Men nu har hon lärt sig åka så pass bra att hon har fått börja åka med stavar också.

onsdag 3 april 2013

Löjromsfyllda ägg

Vilken underbar dag vi hade igår med vedeldad bastu, fotvård, ansiktsbehandling, trevligt sällskap och god mat o dryck. Men mer om det när jag har gått igenom alla korten. Eftersom det var så trevligt igårkväll bestämde jag och Ida oss för att ta lite sovmorgon idag. Såå skönt att ta det lugnt på morgonen. Tyvärr vaknade Ida med en hemsk hosta, jag hoppas det bara är lite "morgonhosta" som snabbt går över.

Till påskbordet hade jag gjort en krämig löjromsröra som jag fyllde ägghalvor med. Mums!
Löjromsfyllda ägg
6 ägg
0,5 citron, skalet + 0,5 tsk saft
1 dl crème fraiche
flingsalt o svartpeppar
80 g löjrom
1 rödlök
ev. dill

Hårdkoka äggen. Skölj dem i kallt vatten. Skala och dela dem i halvor.
Gröp ur äggulan (och spara den).
Riv skalet av citronen och pressa ur 0,5 tsk citronsaft.
Vispa med elvisp crème fraiche tillsammans med citronskal och citronsaft.
Smaksätt med salt o peppar.
Vänd ner löjrom och smulad äggula.
Lägg i en sprits. Ställ i kylskåp.
Hit kan du förbereda tidigare på dagen.
Skiva eller hacka löken. Lägg i isvatten i ca 10 minuter för att få löken riktigt krispig.
Spritsa rom- och citronkrämen i hålet där äggulan varit.
Garnera med rödlök och ev. dill.
Ställ på ett fat och servera.


Krämen blev riktigt god med en perfekt citronsmak. Det blev kvar lite kräm som jag använde till gravad lax dagen efter och det var också riktigt gott. På tal om gravad lax så tror jag att jag ska packa ner det i dagens lunchlåda.

tisdag 2 april 2013

Spa och rosa bubblor

Har precis kommit hem från jobbet och nu är jag redo för resten av den här da'n som innebär spa och rosa bubblor. Hoppas att ni också har en bra första vardag efter påskhelgen.

måndag 1 april 2013

Soliga dagar på isen

Nu är påskhelgen snart över och imorgon är det dags för jobb igen medan barnen har påsklov resten av veckan. Vilket väder det har varit hela helgen! Igår packade vi matsäck och gick ner på isen där vi grillade varma mackor, fikade och hade det mysigt. Ida och Henry provåkte lite skridskor medan Isak åkte iväg på en långtur på egen hand. Idag blev det bara en promenad på isen innan vi fikade ute på mina föräldrars altan med utsikt över den härliga isen.


Till middag idag blev det grillade kycklingfiléer som vi åt med sallad, dressing och libabröd. Vilken sommarkänsla...förutom att vi satt inne och åt.

Nu ska jag packa i ordning allt till imorgon som börjar med några timmars jobb för att sedan fortsätta med en Spa-vistelse innan jag avslutar dagen med mousserande rosévin och tilltugg. Inte illa för en tisdag!

American pancakes (med fil)

Vilket väder vi har haft hela påsken. Underbart! Även i dag är det strålande sol från klarblå himmel så man längtar ut till isen (eller backen i Idas fall), men dagen kommer jag nog tillbringa i köket med att börja tömma några skåp inför vår stundande köksrenovering. En köksrenovering som kommer ta sin lilla tid för det ska göras om från golv till tak. Golvvärme ska in, nytt golv ska läggas, ytterväggen ska tilläggsisoleras, taket ska bytas, lampor ska planeras, köksinredning ska planeras, köpas och monteras, vitvaror och maskiner ska utvärderas och köpas, väggar ska målas, tapetseras och kaklas och ny köksmöbel ska köpas. Många beslut som måste tas! Gissa om jag längtar tills det är klart?! Ni kommer få hänga med under dessa månader med beslutsvånda och byggkaos.

Olivia var sugen på american pancakes för nån dag sedan och fixade då allt själv, letade recept, gjorde smet, stekte pannkakor, diskade och självklart bjöd hon oss andra också. Tusen tack!
American pancakes (med fil)
1 ägg
2,5 dl fil
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk smält smör
smör till stekning
Traditionella tillbehör:
lönnsirap
färska bär eller frysta tinade

Vispa ihop ägg och fil, tillsätt mjöl, bakpulver, salt och smält smör under omrörning till en slät smet.
Smält lite smör i en stekpanna och klicka ut smet till cirka tre pannkakor åt gången. Eller använd en plättlagg för småplättar.
Stek dem gyllenbruna på båda sidor och servera med bär, lönnsirap och eventuellt lite extra smör eller med "vanliga" tillbehör som du har till svenska pannkakor/plättar.


Jag föredrar ju vanliga svenska pannkakor/plättar men Olivia lyckades faktiskt riktigt bra med dessa trots att hon inte tyckte det själv. Blev förvånad att hon valde ett recept med fil istället för mjölk eftersom hon inte alls tycker om fil, men nästa gång får hon pröva ett annat recept för att slippa filsmaken (som ingen annan än hon själv kände).

lördag 30 mars 2013

Påskmiddag

Nu är vi precis hemkomna från påskmiddag hos mina föräldrar där det bjöds på alldeles för mycket gott så nu orkar jag inte mycket mer än att ligga i soffan.

På påskbordet fanns det löjromsfyllda ägghalvor, påskbakelser, gravad lax, inlagd sill, matjessill i glas, ägghalvor, ost, rostbiff, potatisgratäng, italiensk vegetarisk paj, baguetter, oliver, sallad och coleslaw.

Till efterrätt hade mamma gjort en god mandeltårta, OscarII-tårta kallar jag den i mitt recept. Desutom hade hon gjort fina "fågelbon" med ett ägg i varje bo. Såå fint! Och påskharen hade varit på besök och lämnat ägg. Vilken tur :)

Äntligen fick vi träffa barnens kusin Vera som heter Luleå i "andranamn". Läckert och fint, eller hur?

Kusin Henry dukar fint med efterrätten. Ida har slagit huvudet och kyler för att slippa få en bula.

Grillpremiär

Även i dag skiner solen från en klarblå himmel så snart ska jag gå ut och sätta mig med en kopp te och njuta. Ida som somnade ifrån Let's dance igår har väntat hela morgonen på reprisen så nu när det äntligen är igång har hon bäddat ner sig i soffan med täcke och kudde och det lär dröja innan hon vill gå ut.

Gårdagens grillpremiär blev lika god som förväntat och Leif har redan börjat planera in nästa grillning men nu lär det dröja ett tag för ikväll är vi bortbjudna och imorgon är det hemmahockey. Gårdagens match slutade ju riktigt bra. En repris, tack! Till middag drömde vi oss bort till Turkiet genom att dricka Efes. Snart är det bara två månader kvar tills vi dricker iskalla Efes varje dag :) Åh vad vi längtar!

fredag 29 mars 2013

Middagen är förberedd

Nu är det dags...för årets grillpremiär. Leif har lyft fram grillen och karrékotletterna ligger i marinad, så nu är det bara att vänta nån timme innan vi får avnjuta gott grillat kött. Vi brukar ofta ha grillpremiär till Valborg men i år blev det betydligt tidigare tack vare det fina vädret. Före sju måste vi ha ätit klart för då smäller det! Nu är det äntligen dags för första semifinalmatchen mellan Färjestad och Luleå.


Vi har en hel del snö kvar som ni ser på bilden. Bakom vårt hus är det en allmänning där traktorerna har samlat en massa snö under deras plogvändor så där har vi en riktigt stooor snöhög. Jag måste ta mig ut och ta kort på den nån dag innan den smälter.


Vår påsk går i lugnets tecken. Det enda vi har inplanerat förutom hockey i kväll och på söndag är en middag hos mina föräldrar imorgon. Vi tänker ta dagarna som de kommer och göra det vi känner för. Det är påskmys för mig!


GLAD PÅSK!

Good ugnslax

Nu är långfredagen här med strålande sol, klarblå himmel och nästan vindstilla. Perfekt väder för att städa förråden....eller inte. Vi gjorde i alla fall ett litet städryck nu på morgonen så får vi gå ut i det fina vädret efter lunch. Vår slalomtjej var lite sugen att prova sina nya stavar och glasögon så det blir nog en tur till skidbacken för några i familjen i alla fall. Vi övriga tar en promenad på isvägen.

Här är det utlovade receptet på den goda laxen vi åt i går. Blir lika god med som utan mjölkprodukter.
Gooood ugnslax
1 kg lax med skinn, färsk och rensad
(mjölkfritt) margarin till långpannan
1 tsk salt
3 tsk citronpeppar
1,5 dl klippt dill
4 dl (havrebaserad) grädde

Smörj en långpanna eller stor ugnssäker form med lite margarin.
Lägg i laxen med skinnsidan uppåt. Krydda skinnet med salt och citronpeppar.
Sätt in laxen i ugnen i 200° C, långt ner, i ca 25 minuter.
Ta ut laxen, dra av skinnet och krydda ytterligare med salt och citronpeppar och strö över dillen.
Häll grädden runt om. Sätt in laxen i ugnen ytterligare 15 minuter.
Servera med (pressad) potatis, sallad och citronklyftor.



Den här laxen blir så otroligt saftig och inte det minsta torr, förmodligen beror det på att skinnet skyddar fisken från början. Leif undrade vad jag hade i såsen för den blev så god så det var svårt att förstå att det bara var salt, citronpeppar, dill och grädde i den. T.o.m Isak åt en stor portion utan att klaga, men att erkänna att det var gott det ville han inte :) Köp en hel lax så fixar du enkelt en festmåltid för många.

torsdag 28 mars 2013

Påsken är här

Skärtorsdagskväll och jag njuter av att jag inte behöver ställa väckarklockan imorgonbitti. Världens bästa känsla! Det tog sin tid, men till slut fick vi lite påskpyntat i ett städat hem och en liten söt påskkärring har vi haft på besök också. Nu ska jag njuta av vårt städade hem (och lediga helg) så länge det varar.


Dagens middag blev en saftig god lax med dillsås. En ugnslax som mamma ofta gör och laxen blir sååå god o inte det minsta torr. Så snart jag hinner ska jag skriva ner receptet till er och då måste ni lova att prova göra den. Ni lär inte bli besvikna.

Jag hade tänkt gå och lägga mig tidigt för att hinna läsa lite innan jag somnar, men nu var visst Isak på väg hit med nån kompis för de skulle se film så då är det väl bäst att jag håller mig vaken ett tag till :)

onsdag 27 mars 2013

Chips för allergiker

Till Astma- och Allergiföreningens skidresa var det viktigt att få "rena" chips, dvs inget som riskerar att ha varit i kontakt med mjölk, ägg eller nötter och inte nå kryddblandningar heller. Dvs vi ville ha salta chips från en "ren" produktion. Chipsen som klarar våra hårda krav är OLWs lättsaltade chips liksom Änglamarks salltade, Änglamarks chips är även miljövänliga. Perfekt, eller hur?


Mina barn är riktiga chipsmonster! Det är inte mig de släktar på då. Isaks favorit har alltid varit OLWs grillchips som har varit mjölkfria hela tiden och helt ok för honom att äta. Dill & gräslök som nog är den chipssort jag tycker är godast har tidigare innehållit mjölk men nu är även den mjölkfri. Jippie! Guldstjärna att de plockar bort mjölk från sin produktion och öppnar upp för fler att äta av dem.


Vilka chips tycker ni är godast? Ni allergiker kan väl tipsa om andra chips-märken och smaker som är ok för er.

tisdag 26 mars 2013

Fredag i Kåbdalis

Efter mycket planerande och fixande med sponsorer så var det äntligen dags att packa in oss i bilen för en familjehelg i Kåbdalis anordnad av Astma- och Allergiföreningen i Luleå. Bilen var överfull med skidor, packning, korvbröd, chips, festis, goodiebags och barn, för Olivia och Isak hade med sig varsin kompis. Jag är imponerad att vi rymde allt och kom i väg i hyfsad tid.

Fin stuga med fin utsikt i Blåfjell/Kåbdalis
När vi kom fram till Blåfjells fina stugor vid lunch så satte jag igång att steka hamburgare till sju hungriga personer som var laddade för en helg på skidor. Efter lunchen åkte de övriga slalom och jag, Ann och Anita började förbereda kvällens fredagsmys. Från de trevliga ägarna till Kåbdalis fick vi låna en festlokal för kvällens aktiviteter. Perfekt så att vi hade möjlighet att träffas alla 60 personer som var med på familjelägret.


Hygien är extra viktigt vid allergier så vi paketerade Änglamarks (mjölkfria) chips och salta pinnar i en-liters-påsar så alla gästerna kunde ta varsin påse istället för att alla skulle vara och gräva i skålar. Detta för att minmera risken att det som från början var ägg-, mjölk- och nötfritt skulle få något av detta på sig. Bra tips att tänka på om man ska bjuda allergiker. Lite mjölk på ett finger kan vara förödande för en mjölkallergiker.


Goodiebags med lite blandat innehåll, bl.a. böcker och nyckelband från Luleå kommun, leksaker från Barnens hus, bilpåsar från Coop Forum Örnäset och varucheck från Oatly, delades ut till alla familjer. En uppskattad grej och det såg så roligt ut när alla satt och tittade i sina påsar.

Välbesökt fredagsmys
Vi hade fått spel från Ica Maxi och block, pennor och linjaler från WSP som barn och vuxna sysselsatte sig med under kvällen. Fast vissa gjorde som vanligt...lekte med mobilen :)

Vissa spelade spel, vissa ritade och vissa höll på med sina mobiler
När klockan hade passerat sju var det många som blev ivriga ut i backen igen eftersom sittliften då öppnade igen för lite kvällsåkning.
Mysigt med kvällsåkning