torsdag 24 januari 2013

Parisare

Dagens snabbmatsmiddag blev parisare. I Luleå är parisare stekt korv i hamburgerbröd, men jag vet att det är något annat (med köttfärs?) i södra Sverige. Men för oss kommer parisare alltid att vara stekt korv. Vi använder ofta falukorv som vi skivar i lite tjockare skivor, men det finns riktig pariser-korv som är större i omkrets än falukorven men jag tycker det smakar likadant (men förmodligen är det någon skillnad). Idag hade vi inget hamburgerbröd men det går lika bra att rosta/steka skivad fralla och använda som bröd.
Parisare
korvskivor av falu- eller pariserkorv
bröd
ketchup
gurka
tomat

Stek korvskivorna.
Rosta eller stek brödet.
Varva bröd, ketchup, korv, gurka och tomat som en hamburgare.
Ät och njut!

Perfekt snabbmat! 10 minuter efter vi kom hem stod middagen på bordet - utan förberedelser. Isak är den i vår familj som älskar parisare mest och de här tillbehören vill han ha, men självklart kan man ha andra tillbehör också t.ex. senap, dressing, bostongurka eller sallad. Jag åt en lchf-variant men det skriver jag mer om imorgon.

Vad har ni för planer i helgen? Isak har hockeymatcher i helgen och ställer ingen annan upp med att baka så har jag lovat att fixa lite fika till söndag. Så vi får väl se om det blir en bakdag på lördag eller om jag måste städa istället. Ni vet väl vid det här laget vad jag hoppas på :)

onsdag 23 januari 2013

Baconlindad laxfilé

Då är vi halvvägs in i arbetsveckan. Men det känns som det har gått flera dagar av veckan för jag har hunnit med så mycket. Tyvärr blir disken och tvätten lite lidande så'na här veckor, då man bara är hem och vänder. Men i morgonkväll är inget inbokat förutom lite skjutsningar så då tänkte jag ha dejt med tvättstugan.

Gårdagens middag var en överraskande god lchf-rätt med lax.
Baconlindad laxfilé
4 portionsbitar laxfiléer
1 pkt bacon
lite salt
svartpeppar

Dela portionsbitarna tvärs över. Salta lite (tänk på att bacon är salt) och peppra.
Linda en baconskiva runt varje laxbit. Fäst ev. med en tandpetare.
Stek den baconlindade laxen runt om i stekpanna så att den får färg.
Stek klart i ugnen i 175 grader 10-15 minuter.


Det här var riktigt gott, jag var lite skeptisk först men det blev perfekt med bacon-sältan till fisken och det smakade inte så mycket bacon som jag var orolig för. Ida petade dock bort baconet och åt bara laxen. Jag åt krämigt blomkålsmos till fisken och de andra åt potatismos. Har ni inte smakat blomkålsmos än så måste ni göra det för det är såå gott. Mycket godare än vad det låter.

Vill ni förbereda maten så går det bra att krydda o linda bacon runt laxen och sen försteka i stekpanna för att sedan låta ugnsformen stå i kylskåpet ett tag innan fisken får gå klart i ugnen.

tisdag 22 januari 2013

Matsedel v.4 jan 2013

Är precis hemkommen efter ett föräldrarådsmöte på skolan och mathandling på Kvantum. Nu sitter jag här och funderar på om jag ska orka baka lite lchf-bröd till imorgon, är lite trött men brödet är så himla enkelt att göra så egentligen är det bara att sätta igång.

Lite sent kommer här nu veckans matsedel. Till alla middagar serverar jag olika sorters grönsaker, lite beroende på vad som finns i kylens grönsakslåda, så det skriver jag inte in i matsedeln.
Matsedel v.4 jan 2013
Må: Baconomelett
Ti: Baconlindad lax med potatis- eller blomkålsmos
On: Köttbullar, potatis, gräddstuvad vitkål
To: Pulled pork
Fr: Räkpaj
Lö: Kycklinggryta och ris
Sö: Pastagratäng

Före jul kom tidningen Allergia och där kunde man bl.a. se ett fint kort, taget av Olivia, på Ida från Leos lekland. Nu kan man även läsa tidningen på nätet.

På sidan 25 i Allergia-tidningen kan man, förutom att titta på en fin bild på Ida, 
läsa om Astma- och allergiföreningen i Luleå och deras arbete. 
Dessutom nämns "Få lite matro" och alla allergivänliga recept som finns här.
Kul, va?!

måndag 21 januari 2013

Baconomelett lchf

Nu har jag precis sjunkit ner i tv-soffan med datorn i knäet och Guldbaggegalan på tvn. Tjejerna har lagt sig och det verkar väldigt tyst i deras rum. Kan de ha somnat båda två? Isak har precis kommit hem från träningen och har "vräkt i sig" kvällsfika, men han lär behöva fylla på depåerna.

Efter att inte alls ha lagat mat i går smög jag igång matlagningen i dag med en enkel äggröra/omelett med bacon. I morgon blir det kanske ytterligare lite mer avancerat :)
Baconomelett lchf 2-3 personer
6 ägg
1 dl vispgrädde
1 pkt bacon
ev lite smaksatt färskost

Knaperstek bacon i bitar.
Vispa ihop ägg och grädde och ev. ost. Krydda med lite svartpeppar. Tack vare bacon är det tillräckligt salt.
Stek omeletten, rör under tiden om du vill ha en krämigare äggröra än en omelett.

Servera med en sallad så har du en god snabblagad lunch eller middag. Jag vill ha äggröran krämig och rör i den hela tiden och precis när äggen har "stannat" tar jag bort stekpannan från plattan och serverar för annars steks den vidare av eftervärmen.

Det här är en "mötesvecka" med minst tre möten på kvällstid så det lär bli mycket "snabbmat" hos oss. Men det blir hemlagad snabbmat. Imorgon blir det lax så nu ska jag ut på nätet och googla bra laxrecept.

Hämtpizza

Ja, självklart blev det hämtpizza till middag igår. Ingen var särskilt sugen på att ställa sig i köket o laga mat och när vi frågade barnen vad de ville äta så svarade de som vanligt i kör "Pizza".


Jag är inte nån pizza-person egentligen, det finns så mycket annan mat som är så mycket godare, men några bitar kebabpizza gick ner i alla fall.


När Ida hade valt de kläder hon ville ha i dag bad jag henne lägga dem på stolen bredvid sängen i hennes rum. När jag sen gick in i hennes rum och ser hur fint hon hade gjort var jag tvungen att hämta kameran. Varje klädesplagg hade hon vikt fint och sen lagt allt i en hög.


En pyjamasklädd Ida ville så klart vara med på kort med sin fina klädhög. Duktiga tjejen!


Visst kommer ni ihåg chipstävlingen? Klicka här så har du chans att vinna en massa chips.

söndag 20 januari 2013

TexMex-gratäng

Idag har det varit strålande sol och en dag full med skidåkning...på tvn, och jag har sett allt. Perfekt dagen-efter-sysselsättning! Isak däremot har tillsammans med en kompis varit på en riktig långpromenad på isvägen. Efter två-tre timmar kom de hem frusna och hungriga så då smakade det bra med varm choklad och mackor.

Den här goda TexMex-gratängen bjöd mamma på i fredags tillsammans med vanliga tacos. Barnen fördrar (så klart) vanliga tacos medan vi vuxna, i alla fall jag, bara åt gratängen.
TexMex-gratäng
500 g köttfärs
1 påse tacomix
400 g krossade tomater
1 burk röd jalapeno
200 g philadelphiaost, naturell
0,5 purjolök
1 dl svarta oliver, urkärnade
1 dl riven ost
"tacochips"

Bryn köttfärsen.
Tillsätt kryddmix och krossade tomater. Låt koka i ca 10 minuter.
Lägg köttfärsblandningen i en ugnssäker form och fördela avrunna och grovhackade jalapenos ovanpå.
Bred sedan över ett täcke med Philadelphiaost.
Strimla purjolök o oliver och strö över, avsluta med riven ost på toppen.
Gratinera i ca 15 minuter i 225 grader.
Ta ut formen och stick ner chipsen i gratängen innan du serverar tillsammans med sallad och extra chips.


Vilken god och krämig gratäng! Jag har tidigare gjort en liknade gratäng, men den här varianten var starkare och krämigare. Eftersom man tillsätter krossade tomater så blir köttfärsen inte lika torr som i vanliga fall. Om man som vi även serverar tacos och skålar med grönsaker i så behöver man inte göra nån egen sallad utan var och en tar de grönsaker de vill och blandar ihop sin egen favoritsalladsblandning direkt på tallriken.

Oj, nu börjar damernas längdstafett. Bäst att lägga sig i soffan igen så jag inte missar något :) Återkommer senare med dagens middag. Vad tror ni det blir?

Hockeyföräldrafest

God morgon! I dag blir det en lugn dag med mycket soffhäng och förmodligen blir det även hämtmat. Jag som knappt brukar vara vaken efter 22 kom hem två på natten. Men vi hade en riktigt rolig kväll med god mat och trevligt sällskap. Olivia, som alltid är vaken halva nätterna, var chockad att hennes gamla mamma orkade vara uppe så länge :)


Till förrätt var det en god tomatsoppa och grissini, till varmrätt var det ris, stark kycklinggryta och sallad. Varmrätten var också god men tyvärr var det snålt tilltaget så maten tog slut innan alla hade fått en portion. Bl.a. Leif blev utan eftersom han var tvungen "jobba" då diskmaskinen gick sönder och spolade ut vatten i hela köket. Vet inte om vi var för glupska eller om cateringfirman hade beräknat fel, men det löstes genom att en av gästerna åkte och köpte grillade kycklingklubbor som de fick äta med såsen som var kvar från grytan.

Men mitt gamla tips om att alltid bjuda på bröd till maten när man har många gäster och det är svårt att beräkna mat hade kommit väl till pass. Jag har ju några bröd-till-mat-favoriter som jag ofta göra t.ex. Laponiabröd, Hälla-ut-bröd, lantpanini eller baguetter.


Det var kul att träffa alla föräldrar i en annan miljö än kalla ishallar med tjocka jackor och mössor. För mig som dessutom inte är en så jätteaktiv hockeymamma var det kul att träffa så många av Isaks hockeykompisars föräldrar.

Tack alla för en trevlig kväll! Det gör vi om snart, eller hur?

lördag 19 januari 2013

På gång

Huset är städat, snacks framtaget, barnvakten på ingång, nu måste bara Lule-matchen sluta så är vi redo.

Jag och Leif ska på fest utan barn ikväll. Undra när det hände senast?! Det är föräldrafest för Isaks hockeylag som gäller ikväll. Det blir lite annorlunda att träffas i finkläder inne i värmen, för det mesta ses vi frysandes vid sargkanten med täckbyxor och mössor.

Kameran är nedpackad så har ni otur tur får ni bilder från festen (maten) imorgon. Ha en bra lördagkväll, för det tänker jag ha!

Vill du vinna?

***** TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD *****

Nu firar vi att det är helg med en tävling i samarbete med Estrella. Är ni med?

Estrella lanserar nu Popped Chips – som kombinerar det ugnsbakade chipsets låga fetthalt med det friterades goda smak. Det ger ett chips med 40 procent lägre fetthalt och endast 1,5 procent mättat fett.
Popped Chips lanseras i smakerna Salt samt Sourcream&Onion och nu har du möjlighet att vinna en av dessa smaker.
***** TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD *****

För att vara med att tävla behöver du svara på frågan:
Varför heter chipsen Popped Chips?    

Som vanligt är det bra att gilla Få lite matro på Facebook 
där ledtrådar och extra vinstchans kommer att finnas.

Tävlingen pågår till fredag 25 januari kl.24.00. På lördag drar jag hela sju vinnare.

Lycka till!

fredag 18 januari 2013

Goood tacomiddag

Hur många har ätit taco till middag i dag? Fredag innebär tacomiddag i många barnfamiljers hem, men inte så ofta i vårt till Isaks stora besvikelse. Han tycker vi ska införa tacofredagar som "alla" andra har. Men jag tror inte det!


Men i dag blev det en tacofredag hos mina föräldrar. Isak var den första som tackade ja till den middagsinbjudan. Mamma hade gjort en jättegod tacogratäng som jag definitivt kommer göra nästa gång vi äter tacos här hemma. Den var stark och innehöll mycket gott. 


Vanliga tacos är jag såå less och försöker hitta på nya roliga saker att äta när barnen vill ha tacos. Här finns några tips vad man kan göra med tacoköttfärs.


Nu är det fredagsmys i soffan tillsammans med Gladiatorerna som gäller sen blir det sängen och God natt. I morgon måste jag upp tidigt och baka en massa kladdkakor.

Vackra vintervita Luleå

Titta och njut!


Det är så vackert i Luleå just nu! Vackrare än vanligt för jag tycker faktiskt att Luleå alltid är vackert.


Alla träden är vita av rimfrost och jag tror aldrig jag har sett så mycket rimfrost det ser ut som snö på alla grenar, men det är alltså rimfrost.


Bilderna är tagna i och vid Stadsparken som jag har utsikt över från mitt kontorsfönster. Gissa om jag njuter av utsikten.




Visst är Luleå vackert?

torsdag 17 januari 2013

Proffshjälp

Här håller kylan oss i ett järngrepp men det är oerhört vackert ute så man vill nästan inte att det ska bli varmare. Men det blev ingen promenad i kylan i dag, tyvärr för jag saknar min lunchpromenad då jag tankar energi genom motion, frisk luft, vackra vyer och ljus.


Ida hjälper gärna till i köket både när det är dags att baka eller laga mat. Hennes specialitet vid matlagning (förutom att röra i kastruller) är att skära grönsaker. Med full koncentration och tungan rätt i mun så går det riktigt bra.


Imorgon är det fredag....igen. Vad har ni för planer för helgen? På lördag ska jag och Leif på fest med föräldrarna i Isaks hockeylag, då hoppas jag på en trevlig kväll med god mat. Det blir catering-mat medan efterrätten blir hemmagjord och jag har lovat hjälpa till (så klart). Catering-mat kan vara sååå tråkig men den kan även vara underbart god, bara man tar från rätt ställe. Vi får väl se vad jag ger det för betyg på söndag.

Barnen föredrar grönsakerna var för sig istället för en ihopblandad sallad.

onsdag 16 januari 2013

Det blev en fisksoppa

Det var alltså en saffransdoftande fisksoppa som jag förberedde i går och som jag i dag tillsatte crème fraiche och lax till.

Jag tycker att den blir så god den här soppan som inte har så stark saffransmak utan man anar den där med alla andra smaker.

Jag har precis kommit hem efter en rask promenad från ett möte på stan. Promenaden blev raskare än planerat eftersom det var så kyligt ute (-23), jag ville fort hem till en värmande tekopp.

Är ni sugna på chips och ostkrokar? Håll i så fall utkik för snart är det dags för en ny tävling med goda priser.

tisdag 15 januari 2013

Gissa soppan

Till middag i dag var vi en minifamilj, bara jag, Leif och Ida, så då blev vi slöa och åt bara fil och korvmacka.

Soppan jag hade planerat till dagens middag väntar vi med till imorgon och eftersom det inte blev någon matlagning i dag så förberedde jag soppan för då kan jag vara slö även i morgon. Det enda jag behöver göra imorgon är att sätta kastrullen på plattan, tillsätta några få ingredienser och vänta några minuter innan middagen kan serveras. Perfekt när vi kommer hem trötta och hungriga från jobbet.

Först fräser jag gul lök, purjolök och skivade morötter.

Sen tillsätter jag saffran, oregano, basilika och buljongtärning.

Sen får allt koka med vatten och krossade tomater.

Vad tror ni det är för ingredienser jag ska tillsätta i morgon? Vad blir det för soppa?

måndag 14 januari 2013

Matsedel v.3 jan 2013

Det enda som är kvar av julen nu är en amaryllis i fönstret...och kakor i frysen. Jag kom på igår att jag har ju helt glömt bort de ingefära-starka Gammelstadskakorna jag bakade inför jul. Vi har inte ätit en enda under hela julledigheten och jag har inte haft en tanke på att de fanns i frysen. Men den som spar han har....

När det nu är dags för årets andra arbetsvecka är det även dags för årets andra veckomatsedel.
Matsedel v.3 jan 2013
Må: Helstekt kyckling (igen!)
Ti: Lax
On: Köttbullar och makaroner
To: Mozzarellafylld korv och potatis-/blomkålsmos
Fr: Fläskfilégryta och ris/bulgur
Lö: Jag och Leif ska på fest, barnen äter hos mormor och morfar
Sö: Hemmagjord pizza med rester av julskinkan

Trots att vi åt helstekt kyckling i fredags blir det även dagens middag. Gäller att passa på när färsk hel kyckling var så billig. Och när det är barnens favoriträtt blir det inga klagomål om att vi nyss åt det, annat är det när vi äter fisk alltför nära varann.

söndag 13 januari 2013

Helstekt kyckling med vitlökssmör

Vilket underbart väder! Solen skiner, rimfrost i träden, knappt tio minusgrader och vindstilla. Måste ta  en promenad. Men jag avvaktar och tar promenaden när Ida är på sin dans som kör igång i dag igen efter julledigheten. Eftersom man inte får vara inne i danssalen blir det annars att jag bara sitter i en soffa utanför och då blir det veckans tråkigaste timme. Isak och Leif ska på tre-timmars-bio så de blir borta hela eftermidda'n.

Hel kyckling går ofta att få tag i riktigt billigt och det blir ofta riktigt saftigt och gott också. Barnen jublade i fredags när jag sa att vi skulle äta helstekt kyckling.
Helstekt kyckling med vitlökssmör
1 hel kyckling 
25-50 g smör
2-3 vitlöksklyftor
1 citron
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk salt
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
0,5-1 tsk torkad timjan eller rosmarin

Skölj och torka kycklingen.
Blanda smör och pressade vitlöksklyftor. 
För in rejäla smörklickar under skinnet på kycklingen på så många ställen som det går att komma åt. Ev. överblivet smör läggs inne i kycklingen.
Skär citronen i bitar och lägg inne i kycklingen.
Blanda alla kryddorna och klappa in runt om kycklingen.
Ställ in kycklingen i ugnen i 175-200 grader i drygt en timme. 
Ös kycklingen några gånger under tiden.
Vill du använda termometer ska innertemperaturen på kycklingköttet vid benet på låren vara minst 75 grader.


Hela familjen älskar kyckling så även den här gången. Hel kyckling är perfekt för oss eftersom Isak vill ha kycklingklubbor men de övriga oftast vill ha filéer. Jag gjorde en ugnsplåt med potatis, morötter och lök som tillagades i ugnen samtidigt som kycklingen. Så smidigt!

Nu ska vi sätta oss och planera kommande veckas träningar, skjutsningar, möten, åtaganden och middagar. Planering är bästa (enda?) sättet att få vardagspusslet att fungera.

lördag 12 januari 2013

En bra lördag

Oj, nu är det redan kväll efter en riktigt bra lördag.

Efter den traditionella lördagslångfrukosten plockade vi bort det sista av julen. Adventsljusstakarna och stjärnorna togs bort, vissa byttes ut mot lampor och på andra ställen blev det mörkare (snyft!), julgranen tömdes på pynt och ljus o packades ihop och de röda dukarna ersattes med andra färger. Dessutom hann vi med dammtorkning och dammsugning innan det var dags att börja med matlagning och bakning för mig.


När de andra var på hockey såg jag till att få trevligt sällskap. Jag har pratat så mycket och gott om den knäckiga kladdkakan så jag kände mig tvungen att bjuda Anna och Maria på den. Vem tycker inte om kladdkaka? Med ett knäckigt täcke överst kan det inte bli fel!

Men först bjöd jag på en kyckling- och baconsallad med en massa godsaker bl.a. har kycklingfiléerna stekts och kokats i thaichilisås för att blir riktigt smakrika och mumsiga.


Jag tänkte att om vi börjar med en sallad så känner vi oss lite nyttigare inför kladdkake-ätandet :) Nu kallar tv-soffan igen...som vanligt på lördagskvällarna :)

Hoppas ni har en riktigt mysig, lugn, härlig och skön lördagskväll. Ses imorgon!

fredag 11 januari 2013

Kycklingfredag

Här har vi precis dukat bort middagen och barnen har satt sig framför tvn för att se Wild kids och vänta in Gladiatorerna. Gladiatorerna har blivit favoritprogrammet för Ida som har haft nedräkning hela da'n, redan när jag väckte henne frågade hon hur länge det var kvar tills det skulle börja.


Kommer ni ihåg Kronfågels reklam för flera år sedan om att man ska äta kyckling på fredag? Det var före OLW tog över fredagarna. I dag åt vi kyckling, som så ofta annars på fredagar. Jag blev nog lite indoktrinerad av reklamen :) Dagens fredagskyckling var en ugnsstekt hel kyckling som vi åt tillsammans med ugnsrotsaker, mangoraja och en sallad.


På söndag ska julen ut enligt traditionen. Har ni kvar nå julsaker eller är allt redan bortplockat? I morgon ska jag städa bort det sista som är granen och lite adventsstjärnor och ljusstakar. God jul-skylten plockade jag in i dag.

Helgmyset har börjat

Då har jag jobbat första arbetsveckan för det här året. Ska bli skönt med sovmorgon imorgon! Jag slutar, som ni nog vet vid det här laget, tidigt på fredagar så vi har hunnit med lite mellanmål och nu tar vi det lugnt framför datorer och tv:n.

Mums, hårdbrödmacka med leverpastej, tomat och smörgåsgurka.

Jag har även hunnit med helghandlingen men jag gör nog inte om misstaget att åka på Kvantum vid ett-tiden en fredag. Jag trodde att de flesta fortfarande var på jobbet så att det skulle vara ganska lugnt där. Men där hade jag fel, riktigt fel. Det var folk, vagnar och varu-upplockare överallt, man var i vägen hur man än bar sig åt. Men jag tog mig helskinnad därifrån, men undra om jag lyckades handla allt jag skulle.

Åh vad jag äter apelsiner just nu. Så gott!
Men tyvärr är jag lite allergisk så jag måste lugna mig lite.

torsdag 10 januari 2013

Morotsoppa med curry

Ikväll ska jag och två kompisar på Luleås bästa pastarestaurang, men med sämsta hemsidan, Pastabacken. Gott och trevligt lär det bli. Förhoppningsvis får man höra lite roligt skvaller också :) Men tillbaka till deras hemsida - jag som tycker om att leta och ge information på nätet via hemsidor, bloggar, facebook mm kan inte förstå att man inte ens lägger ut en meny. För den menyn ändras inte ofta - tack o lov för den är perfekt som den är. Man kanske skulle erbjuda dem lite webredaktörsarbete i utbyte mot lite mat :)

Visst kommer ni ihåg att soppa är perfekt att tillaga när det är stressigt. Skär grönsakerna i små bitar så blir de mjuka snabbt, koka, mixa, krydda, smaka av och ät. Det tar inte många minuter! Här är receptet på gårdagens starka goda soppa.
Morotsoppa med curry
700 gram skalade morötter
1 liten gul lök
1 liter vatten
1 grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
2 tsk salt
1 tsk curry
1 tsk garam masala
1 krm cayennepeppar
2 krm vitpeppar
1 dl grädde

Skala och skiva morötter. Skala och hacka lök.
Fräs morötter och lök i en stor kastrull någon minut.
Häll i vatten och buljongtärning och låt koka i ca 20 minuter tills morotsbitarna är mjuka.
Mixa med stavmixer.
Smaka av morotsoppan med grädde och kryddorna.

Eftersom Ida tyckte att soppan var för stark så rörde jag ner en sked turkisk yoghurt i hennes tallrik och det mildrade smaken. Jag ville ha en ganska kryddstark soppa så jag använde nog lite mer kryddor än vad som står skrivet i receptet. Men är ni känslig mot stark mat kan ni ju börja med hälften av mängden och sen smaka er fram till bra styrka.


Det är sällan jag kommer ihåg eller har tid att titta igenom bloggen men när jag får kommentarer av er på gamla inlägg så läser jag, förutom kommentaren, inlägget och det resulterar ofta i att jag blir så sugen på just det receptet. Nu fick jag precis en kommentar på blåbärsformar och genast börjar jag planera in när jag ska baka dem. Fast blåbärsform-suget hinner nog gå över innan helgen för då har jag hunnit läsa någon annan kommentar på något annat inlägg :)

onsdag 9 januari 2013

På språng med soppa

Tur att det går fort att göra morotsoppa! För i dag var det mycket som skulle hända både före och efter middagstid. Isak har träning och jag ska på möte. Men med en snabbfixad middag klarar vi av att hålla alla tider. Soppan blev stark och god, enligt mig  men lite för stark, enligt barnen. Men med lite turkisk yoghurt kunde även de äta av den.


I dag hände en sak som irriterar mig m-y-c-ke-t när jag lämnade Isak. Träningen började 16.10 då ska de vara ombytta och klara 16.00 för genomgång. Trots att vi kom före 16.00 så var dörren till omklädningsrummet låst som ett tecken på att man kom för sent och inte fick vara med på genomgången. Om det nu är så viktigt att vara i tid måste ju tiden respekteras från båda håll, då kan man inte sätta igång tidigare. Klockan 16.00 öppnades sen dörren och de gick ut på is...för tidigt, så de hade lugnt kunnat vänta in rätt klockslag för genomgången. Och varför låsa dörren? Vad vill de lära barnen med det? Jag tycker att dessa vuxna personer ska be barnen om ursäkt för att de behandlades som att de kom för sent, trots att de inte gjorde det. Grrrr!
2013-01-10
Ska kanske göra ett tillägg att träningen var tillsammans med ett annat lag och jag tror att det var det lagets tränare som inte har lärt sig klockan än.

Rostbiffsröra med pepparrot

Oj vad trött jag var i morse. Måndag och tisdag har det ändå gått ganska bra att stiga upp men i morse var det kämpigt. Två morgnar kvar till sovmorgon! Nästa vecka lär jag vara inne i morgonrutinerna igen...hoppas jag. Har ni kommit in i vardagen igen med rutiner och tidiga morgnar?

Jag har glömt ge er den sista röran jag bjöd på i mellandagarna. Ni kommer ihåg då jag bjöd på tre olika röror som man själv fick portionera ut på olika sorters kex, knäcke eller tacochips.
Rostbiffsröra med pepparrot
100 g rostbiff
liten bit purjolök
1 dl crème fraiche, turkisk yoghurt eller liknande
1 tsk pepparrot

salt o svartpeppar

Skär rostbiff och purjolök i mindre bitar.
Blanda ihop alla ingredienser.
Smaka av med salt och svartpeppar och ev. mer pepparrot

I vanliga fall brukar jag ha rökt renkött eller hamburgerkött när jag använder pepparrot men nu hade jag rostbiff hemma och använde mig av det och självklart gick det också bra.


Lådan för rotsaker i kylskåpet är full med morötter så i dag blir det morotsoppa till middag. Jag funderar på att krydda den med curry, en av barnens favoritkryddor. Det tråkigaste med att äta soppa en jobb-dag är att jag inte hinner baka nå gott bröd. Få se vad vi tar istället.

tisdag 8 januari 2013

Fläskfilégryta med champinjoner

Har ni sett hockey med en riktig hockeyfantast någongång då det går dåligt för favoritlaget? Det gör jag lite då o då och blir lika rädd varje gång han skriker till. Som han gjorde just nu! Min man är INTE lugn när han ser hockey har man otur kan man få en tackling i tv-soffan t.o.m. för att han lever sig in i matchen så. Men nu kvitterade precis Luleå så nu låter han lite gladare :)

Efter jobbet åkte jag och hämtade mamma och pappa på flygplatsen, som kom hem från brorsan med familj i Kungsbacka, och eftersom jag hade förberett en fläskfilégryta bjöd jag så klart in dem på middag.

Fläskfilégryta med champinjoner
ca 700 g fläskfilé eller fläskytterfilé

1 burk hela champinjoner (eller färska)
1 paprika
1 rödlök
2-3 tsk dijonsenap
2 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
3 dl mellangrädde (eller 2 dl vispgrädde och 1 dl mjölk)
2 dl crème fraiche
salt peppar

Skär köttet i skivor, stek och krydda. 
Skiva rödlöken i halva ringar. Fräs tillsammans med paprika. 
Lägg i kött, lök, paprika och champinjoner i grytan. 
Tillsätt resten. Blanda och låt koka ihop, sänk plattan och koka under lock i ca 10 minuter. 
Smaka av med mer kryddor.

Såser med tomatpuré och dijonsenap blir såå goda, jag har flera recept med den blandningen och det är verkligen en bra kombination. Trots att jag inte gillar senap i vanliga fall. Det är inte ofta jag använder hela burkchampinjoner men nu måste jag nog börja med det för Ida blev helt galen i dem och åt nästan bara svamp. Jag åt stekt zucchini och sallad till grytan medan de andra även åt ris.

Matsedel v.2 jan 2013

God morgon! Då är skolan igång igen efter jullovet och alla kom upp i tid i morse. Nu kör vi mot ljusare tider och ser fram emot promenader på isen, skidåkning, korvgrillning, takdropp och allt annat som hör den härliga vårvintern till. För snart är den här!

Dags för årets första veckomatsedel! Efter att i drygt två veckors tid ha tagit dagen som den kommer och bestämt maten dag för dag beroende på vad vi var sugna på och vad som fanns hemma kände jag mig lite ringrostig i att försöka komma på middagar sju dagar i sträck.
Måndagens middag: Stekt korv, blomkålsmos och sallad
Matsedel v.2 jan 2013
Må: Stekt korv och blomkålsmos
Ti: Fläskfilégryta, stekt zucchini och ris
On: Morotssoppa
To: Ravioli (jag själv äter på restaurang)
Fr: Räkpaj
Lö: Helstekt kyckling
Sö: Fiskgratäng

Ha en bra tisdag så ses vi senare, jag ligger lite efter med en del recept till er som jag ska försöka hinna med att skriva in i kväll samtidigt som jag ser Sveriges mästerkock.