måndag 7 januari 2013

Helstekt älgkött med ädelost och bacon

Då har jag arbetat första dagen efter en ledighet då vi lyckades vrida på dygnet en aning så det var inte lätt att somna i gårkväll och det märktes på jobbet i dag för jag var lite trött och seg. Men i kväll lär det inte vara några problem att somna. I morgon börjar skolan igen för Olivia och Isak så det lär inte bli en lika lugn morgon då som jag hade i dag. De lär vara tröttare än jag var. Ska ta mig ut på en promenad nu för lite frisk luft brukar vara bra när man behöver piggna till. För än kan jag ju inte somna :)

Igår helstekte vi en biffrad från älg som vi fyllde med ädelost och bacon. Det går lika bra att använda annat kött eller annan ost. Men så här gjorde vi den här gången.
Helstekt älgkött med ädelost och bacon
800 g köttbit, t.ex. biffrad
140 g bacon
ca 50 g ädelost
Salt
Peppar

Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna på hög värme. Salta och peppra.
Knaperstek bacon i småbitar. Låt svalna.
Mosa ädelosten, blanda med bacon.
Skär en djup ficka längs med köttet. Peta in ostblandningen i fickan på köttet.
Knyt ihop med steksnöre.
Lägg köttet i en smord ugnsform och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ta ut köttet vid 62-65 grader (gäller för älg).
Låt köttet vila ca 10 minuter i folie. Skär sedan i skivor och servera.

Det här blir (så klart) jättegott även med rostbiff, entrecôte eller filé. Fungerar säkert med andra köttdelar också. Vi har tidigare haft problem att få till en mör och god biffrad men har nu kommit på att bästa sättet är nog att helsteka den i ugn. Hur brukar ni tillaga biffrad? Det är många som inte är så förtjusta i ädelost och då kan man använda t.ex. en vitlöksost eller annan smaksatt ost.


Nu är jag redo att ta emot nya bakbeställningar. Visst kommer ni ihåg att jag bakar till er om ni vill bjuda på hembakat men inte har tid eller lust att baka själv. Läs mer här.

Min veckomatsedel är inte riktigt klar än men jag hoppas kunna publicera den under kvällen.

söndag 6 januari 2013

Inte söndagsstek men nästan

Nu är det bara några timmar kvar på den här julledigheten och det känns bra att få lite rutiner igen - det tror jag hela familjen behöver. Vi har fått hem en trött Isak från Kiruna där de vann två av tre matcher. Bra jobbat! Och alla sakerna var med hem. Imponerande :) Jag tror det blir en tidig kväll för honom för det har inte blivit mycket sömn de två senaste nätterna.


Till middag idag helstekte vi en älg-biffrad som vi fyllde med bacon och ädelost, men nu är osten slut. Ni kommer väl ihåg att jag även gjorde kyckling med ädelost av julbordsosten? Till köttet åt vi potatisgratäng där vi blandade philadephiaost med grädden för att få den extra krämig. Isak som inte tycker om potatisgratäng (förmodligen pga hans tidigare mjölkallergi) fick råstekt potatis som är en av hans potatisfavoriter. Eftersom vi skivar potatisen, steker den och sen låter den gå klart i ugnen blir några skivor riktigt krispiga, nästan som chips.

Sirapslimpor

Isak verkar ha det bra i Kiruna, det blev en vinst och en förlust i går. Nu spelar de en match i dag innan de börjar tågresan hemåt och vi kan hämta honom vid tågstationen vid middagstid. I dag lär mycket handla om sport på tv och att förbereda inför kommande arbetsvecka - göra matsedel, fylla kylskåpet, tvätta kläder, packa väskor osv. Skolbarnen är lediga även i morgon men vi övriga ska upp tidigt. Hur ska det gå?!

Igår var vi på en jättetrevlig middag med underbart god mat - Gulaschsoppa med kött, inte köttfärs. Jag har redan letat fram receptet så det kommer nog dyka upp här snart när jag provlagat den själv. Innan vi åkte på middag och samtidigt som jag tittade på Tour de ski hann jag baka en omgång sirapslimpor.
Sirapslimpor
100 g jäst
1 l mjölk
100 g smör
4 tsk salt
2 dl ljus brödsirap
2 msk brödkryddor
17 dl rågsikt
12-14 dl vetemjöl
Pensling: varmt vatten + sirap

Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
Tillsätt salt, sirap, kryddor, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Jäs i ca 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda och dela den i 4 delar. Forma dessa till avlånga limpor, som läggs på smord eller bakpappersklädd plåt.
Pensla mellan limporna med smält fett, så går de lättare att ta isär.
Jäs i ca 45 minuter.

Grädda limporna nederst i 200° i ca 40 minuter.
Pensla dem med sirapsvatten och låt dem kallna på galler under bakduk.



Söta och goda limpor (om man tycker om sött) som jag hoppas Isak kommer tycka om. Han är inte så mycket för hembakat men han tyckte om jullimporna jag bakade inför jul och eftersom de är söta tänkte jag prova om även dessa limpor kan vara något i hans smak. Lite lustigt om det är det söta han tycker om för i vanliga fall är han inte så mycket för sött - han väljer alltid chips framför godis, han vill nästan aldrig fika kakor osv.

Usch jag har börjat få ont i halsen, hoppas det bara är nå tillfälligt. Vill inte vara sjuk nu när jag har varit ledig så mycket och pga Idas astma är jag alltid orolig att smitta henne med mina förkylningar. Inget kul! Ska gå och göra mig en stor kopp te för att värma mig och halsen. Ses senare!

lördag 5 januari 2013

Limpbakning pågår

Nu är Isak i Kiruna och laddar för deras första match som börjar snart. Vi steg upp före fem i morse för det var samling 5.30 på tågstationen. Det var en förväntansfull och ganska pigg kille vi väckte som steg upp och klädde på sig snabbt som bara den. Jag och Leif var inte lika pigga och åkte hem o somna om när vi hade vinkat av killarna. När jag sen steg upp strax efter nio hade tränaren precis lagt ut en bild på Facebook och skrivit att de hade kommit fram utan problem Skönt att veta! Det har ju varit en del strul med tågen den senaste tiden, i dag var första gången på flera dagar som tåget till Kiruna gick som planerat.


Eftersom det är ytterligare en sport-på-tv-dag i dag så passar jag på att baka sirapslimpor samtidigt som köks-tvn är på, annars är det risk att jag hamnar i tv-soffan och inte tar mig upp på hela da'n.

fredag 4 januari 2013

Sambalkotletter

Nu är sista semesterdagen över, nu är det "bara" en helg kvar och sen blir det lite ordning och rutiner igen. Det ska blir skönt att komma in i rutiner igen men jag kommer sakna att få sovmorgon varje dag, det är så skönt nu när Ida också kan sova länge på morgon. Efter måååånga år med morgonpigga barn njuter jag mer än jag nånsin har gjort av att få sova på morgon. 

Inför jul köpte vi en halv gris och har nu en massa fläskkotletter i frysen. Några ska vi spara till sommarens grillkvällar men några tillagar vi nu under vintern. Kotletterna behöver kokas länge för att inte bli torra så det här är ett av mina favoritrecept.
Sambalkotletter
6 fläskkotletter, med eller utan ben
5 dl grädde (det går bra med mellangrädde)
3 dl crème fraiche
0,5 dl soja
2-3 tsk sambal oelek
2 vitlökslyftor

Lägg kotletterna i en ugnsform. 
Blanda ihop övriga ingredienser och häll såsen över kotletterna. 
Ställ in i mitten av ugnen, 175 C, ca 1,5 timme. Vänd kotletterna efter halva tiden.

Såsen kan se lite tråkig ut när man tar ut formen ur ugnen 
men det är bara att röra om lite så blir det genast bättre.

Det här är så gott och så enkelt. Jag har gjort liknande maträtter tidigare med både kött, kotletter och kyckling och lite olika kryddning på såsen och det blir lika gott varje gång. Ett kanonrecept! Fläskkotletter kan bli lite torrt och tråkigt att tillaga, men i den här såsen och med lång tillagning i ugn gör dem möra och goda.


Nu laddar vi för fullt inför säsongspremiären av Gladiatorerna. Redan före lunch började Ida tjata fråga hur länge det är kvar tills klockan är åtta. När det börjar har jag tänkt duka fram julgodiset en sista gång för nu när jullovet är slut tycker jag att även julgodiset ska va slut.

Rimma, steka och griljera skinka

Nu är det kanske bara vi som är så tokiga att vi steker och griljerar en skinka 1 januari. Men jag publicerar det här inlägget nu (istället för att vänta till december då det är aktuellt igen) så vet jag och ni var jag har receptet/tillvägagångssättet nästa jul när det är dags igen. Hur många av er köper skinka av en bonde? Eller köper ni rimmad skinka eller ni kanske köper färdigkokt som bara behöver griljeras? Färdigkokt är ju väldigt bekvämt, men är det lika gott?


Rimma, steka och griljera en skinka på ca 4 kg
Rimma
Stick skinkan så djupt man kan med en potatissticka ca 500 hål 2 ggr/dag.
Lägg i 20-procentig saltlake och täck skinkan helt. Förvara kallt.
Låt ligga i saltlake och stick hål minst 3 dygn.



Ugnsstek
Ta upp och torka av.
Stek i ugnen.
Börja på 75 grader i 2 timmar.
Höj till 85 grader i 2 timmar.
Hög sedan till 110 grader och stek tills innertemperaturen är 72 grader i tjockaste delen.



Griljera
Låt skinkan svalna något.
Blanda ihop
2-3 msk ströbröd
2 msk senap
ev. ägg (Jag kör alltid äggfritt och det går hur bra som helst)
Bred över skinkan och griljera högt upp i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.

Skinkan vi gjorde, nu efter jul och nyår, från grunden smakar så mycket godare än den färdigkokta skinkan vi åt till jul. Tack Micke S för receptet! Så trots att jag har ätit en massa skinkmackor under jul går det ner några till eftersom det här känns som något helt annat.

torsdag 3 januari 2013

Årets första tulpaner

Nu är tomtarna bortplockade! Samtidigt som jag såg skidåkningen gjorde jag lite nytta genom att plocka bort tomtar och lite annat julpynt - men inte allt.


Nu njuter vi för fullt över den härliga tulpansäsongen! Årets första bukett står redan på köksbordet och sprider glädje. Jag älskar verkligen tulpaner som är en av de blommor jag klarar att hålla vid liv och vackra någorlunda länge :)

Baguetter

God morgon! Ja, här är vi ganska nyss uppstigna trots att vi försöker vända tillbaka dygnet. Snart dags för frukost eller det är kanske lika bra att vänta till lunch. I dag blir det nog en tv-dag för oss med både skidor (Tour de ski) och hockey (junior-vm-semifinal) på tv, ytterligare en slappardag hemma i myskläder för oss alltså. Det har blivit många såna den här julledigheten, men då borde vi vara fulla av energi när väl skola, jobb och dagis sätter igång till veckan.

Till soppa är det gott med nybakat bröd och när vi åt Spenatsoppa bakade jag dessa enkla baguetter.
Baguetter
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37°. 
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Spar lite till utbakningen. 
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. 
Jäs under duk ca 1 timme. 
Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte. Dela den i 4 delar. 
Forma till baguetter och lägg dem på plåtar med bakpapper. Pudra ev. över lite mjöl. 
Låt jäsa under duk ca 30 min. 
Grädda i mitten av ugnen i 275° ca 10-15 min. 
Låt svalna på galler utan duk (för att få en god krispig yta).


Jag gräddade mina två plåtar samtidigt på 250° varmluft och det gick bra. Det här var goda enkla baguetter, perfekt att servera till mat. Oftast till mat brukar jag baka Hälla-ut-brödet som är ännu enklare att göra men som tar lite tid eftersom det både ska jäsas och gräddas längre tid. En annan "bröd-till-mat-favorit" är lantpanini. (Klicka på namnen så kommer ni till recepten)

Nu blev jag sugen att baka när jag skrev in det här receptet. Kanske dags att baka lite limpor och småfrallor nu när jag ändå är ledig, skönt att ha i frysen till sen när jag har mer ont om tid.

onsdag 2 januari 2013

Idas lockiga hår

"Mamma kan du lägga ut korten på Facebook...och på bloggen så alla får se hur fin jag är". Så här kommer, på beställning, bilderna på Idas lockiga hår efter en natt med flätor.




Så här såg hon ut igår kväll innan hon gick och la sig.

Det blev ingen bortstädning av julen i dag. Ida ville absolut inte att vi skulle plocka bort en endaste liten tomte, så jag avvaktar nån dag och sen kanske jag smyg-tar-bort tomtarna. Granen och ljusen får vara kvar ett tag till.

Spenatsoppa

Är ni många som har börjat jobba i dag? Jag har semester den här veckan men har i dag inlett "Operation vakna i tid", det gick så där. Jag kämpade mig upp halv tio och försökte få liv i Ida och Isak och lyckades efter ett tag. Nu måste vi bara se till att komma i säng i tid i kväll så vi kommer in i bättre rutiner. På lördagmorgon ska Isak vara 5.30 på tågstationen för att ta sig till Kiruna för hockeymatcher. Vi måste alltså stiga upp före fem! Tur att det är några dagar kvar.

För någon dag sedan åt vi Spenatsoppa, som jag aldrig har gjort tidigare. Vet faktiskt inte varför eftersom jag tycker om spenat. När jag började söka recept insåg jag att inget sopprecept var det andra likt. Alla recept jag tittade på skiljde sig på något sätt från de andra. Så här gjorde jag i alla fall.
Spenatsoppa
400 g hackad fryst spenat
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl grädde
cayennepeppar
salt
svartpeppar

Koka upp fryst spenat, vatten och buljongtärningar.
Tillsätt grädde och kryddor. Koka upp.
Låt koka i 5-10 minuter.
Smaka av och servera.

Godast är soppan med nybakat bröd att doppa med.

Mmm så gott det här var och oerhört enkelt att göra. Eftersom man kan använda fryst spenat behöver man inte ens planera och ta upp den i förväg. Perfekt när man kommer hem trött och hungrig från jobbet och inte har hunnit förbereda nån mat. Alla utom Isak åt med god aptit.


När Isak var i 7-årsåldern var han tokig i Teenage Mutant Ninja Turtles och då lyckades jag lura i honom många soppor genom att döpa dem gröna sopporna till Turtles-soppa och de orangea (morotssoppa t.ex) till Michelangelo-soppa. Michelangelo är en Turtles med orange band runt huvud, armar och ben.


När tar ni bort julsakerna? Jag funderar på att börja lite smått i dag men jag är lite kluven för samtidigt som jag börjar bli lite less julsakerna tycker jag att det är så mysigt med ljusstakar, granen, tomtar och röda dukar. Vi får se hur det blir. Kanske städar jag bort julen i källaren men låter det vara kvar här uppe ett tag till.

tisdag 1 januari 2013

Årets första skinka

Nu har jag provsmakat årets första skinka. Nygriljerad och varm på en macka tillsammans med äppelmos är julskinkan som godast.


Det här är inte ett felpublicerat inlägg som borde ha skrivits innan jul. Vår julskinka hann inte bli färdigrimmad till jul så vi köpte en färdigkokt skinka inför jul och lät vår skinka ligga i saltlag i ytterligare några dagar. Nu när vi har varit utan skinka i några dagar är vi återigen sugna på skinka och ugnsstekte och griljerade den därför i dag på årets första dag.

Den stora pizzadagen

Jag blev nedröstad! Alla utom jag tyckte att det var självklart att även vi skulle äta hämtpizza i dag, som större delen av Sveriges befolkning. Då sparar vi nyårsresterna till i morgon istället.

Kebabpizza till mig, Leif och Olivia

Hawaii till Ida och Isak

Efter middagen duschade Ida och tvättade håret och sen ville hon ha småflätor att sova i. Så nu får vi vänta till imorgon för att se om hon får nå fina lockar.

Jordärtskockssoppa

Hur har ni börjat det nya året? Vi har haft en slappardag med sovmorgon till 10 för mig och Ida, och ännu längre för de andra. Efter vår sena frukost tog jag mig ut på en skön promenad i nollgradigt ganska blött väder. Nyårsdagen är den stora hämtpizzadagen. Blir det hämtpizza för er? Vi har kvar både pasta och kyckling från igår så jag tror det blir rester till middag. Dessutom har vi årets första julskinka i ugnen så det blir en god skinkmacka ikväll när skinkan är färdigstekt och nygriljerad. 

Till förrätt på nyårsafton åt vi en soppa serverad med vitlöksbröd formad som en stjärna. Åh jag älskar mina fina skålar med lock som passade perfekt till en förrättssoppa.
Jordärtskockssoppa
2 st schalottenlökar
300 g jordärtskockor
1 msk smör
2 dl vitt vin
1 dl vatten
3-4 dl grädde
salt
peppar
ev. chilipeppar

Skala schalottenlök och jordärtskockor och skär i bitar.( Lägg ner jordärtskockorna i vatten med lite citron i så de inte mörknar.) 
Fräs löken på medelvärme i smör tills den blivit mjuk. 
Lägg i jordärtskockorna och låt dem fräsa med i cirka 5 minuter under omrörning. 
Häll på det vita vinet och vattnet, låt sedan koka ihop tills hälften återstår. 
Tillsätt grädden och låta allt sjuda ca 10 minuter. 
Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd med mer vatten eller grädde för rätt konsistens.
Smaka av soppan med salt och peppar och servera i skålar. 


Det var första gången jag åt jordärtskockor, som inte ska förväxlas med kronärtskockor, och det var lite speciell smak. Jag tyckte det behövdes ovanligt mycket salt för att bli gott, dessutom använde jag chilipeppar för att få en aning hetta. Först tyckte jag inte det var gott men efter några tuggor ändrade jag mig och nu ser jag fram emot att äta det igen. De flesta barnen lämnade dock sin soppa, men det kan ha varit vinsmaken och inte jordärtskockssmaken som gjorde det. Nästa gång provar jag att använda buljong istället för vin.

Gott Nytt År

Gott nytt år på er alla blogg-vänner. Hoppas ni har haft en trevlig nyårsafton och att vi alla får ett riktigt bra 2013. Trots att vi inte hade planerat något för i kväll och länge trodde att vi skulle fira bara familjen i lugn och ro så fick vi gäster och en jättetrevlig kväll (i lugn och ro), som avslutades på traditionsenligt sätt med att se stads-fyrverkerierna på isen. Tyvärr försvann det mesta i dimma och rök.

Partyhattar är ett måste på en nyårsdukning, eller hur?
Förrättsoppan serverades i mina fina skålar med lock.
Gästerna välkomnades med en ordentlig eld istället för små marschaller.

Förrätt
Jordärtskockssoppa
Vitlöksbröd

Varmrätt
("fegisvarianten" innehöll bara skinka, tomat och ruccola)
Krämig pestopasta ("fegisvarianten" var vanlig pasta)
God sallad med bl.a. körsbärstomater, ananas, paprika och fetaost

Efterrätt
Vit chokladmousse med smakrika kaksmulor


Salladen och efterrätten hade Helen gjort och de var riktigt goda båda två. Speciellt sallader blir så mycket godare när andra gör, så det försöker jag alltid få andra att göra när det är knytis eller man hjälps åt med maten.

Eftersom vi kallade de mindre smakrika varianterna för fegisvarianter så ville ingen äta av dem utan alla åt de mer kryddade sakerna. Så nu har ni ett bra tips att ta till om ni har barn (eller vuxna) som är kinkiga i maten. För ingen vill ju vara en fegis :)

måndag 31 december 2012

Skagenröra med hetta

Nu har vi, efter en sovmorgon, vaknat upp till 2012 års sista dag - Nyårsafton. I morgon är det 2013 - nytt år, nya möjligheter! Vad har ni för planer eller löften för det nya året? 

Här kommer receptet på ytterligare en röra jag serverade i lördags. Det kanske kan vara nå till nyårsaftonmiddagens förrätt, serverad i tunbrödskorgar?
Skagenröra med hetta
200 g Kräftstjärtar, räkor eller en blandning av båda
0,5 dl majonäs
1 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
1-2 msk chilisause
1 tsk sambal oelek
0,5 dl dill
0,5 tsk salt
1krm svartpepper
ev. chilipeppar

Blanda alla ingredienser.
Smaka av med mer sambal eller chilipeppar om du vill ha mer hetta.
Servera t.ex. till smörstekt bröd, krustader, kokta ägg eller sallad.



Den här röran försvann snabbast från bordet, så jag hann knappt med, men det tar jag som ett gott betyg. Eftersom många av gästerna inte är så mycket för lök använde jag mig inte av det men jag kan tänka mig att det är gott både med purjo- och rödlök. När jag gör röror av alla de slag så tar jag alltid mindre crème fraiche, turkisk yoghurt eller liknande från början för att sen tillsätta mer om jag ser att det behövs. Jag vill inte ha för rinnande röror utan jag vill ha mycket innehåll och använder crème fraiche som "klister" så att det håller ihop. Förstår ni vad jag menar?

Jag som älskar att planera och förbereda middagar har ingen aning om vad vi ska äta ikväll. Det enda jag vet är att det blir en trerättersmiddag för det är ett måste på nyårsafton, eller hur? Eftersom jag inte har förberett nå så blir det inte inget som ska marineras i alla fall, för det hinner jag inte med. Men nu är det hög tid att ta fram kött, kyckling eller fisk från frysen. Jag kanske får lotta vad vi ska äta eftersom jag inte kan bestämma mig :) Nu ska jag i alla fall gå och duka fram frukost och fortsätta fundera på kvällens meny. Återkommer senare, när jag väl har bestämt mig.

söndag 30 december 2012

Idas önskemiddag - soppa

Ida tycker om soppa, ni kommer väl ihåg Broccolisoppan hon fick på förskolan som var så god så hon frågade kocken om receptet? Nu har hon tjatat om soppa i flera dagar och i dag var det äntligen dags då jag tyckte det skulle passa bra med lite soppa efter all jul- och festmat och innan morgondagens nyårsmiddag.


Tidigare i dag frågade jag på Facebook om sopptips och fick många bra svar men fastnade för spenatsoppa, som var det första tipset jag fick, dessutom vet jag att både Olivia och Ida tycker om spenat och borde gilla spenatsoppa. När vi äter soppa försöker jag alltid hinna med att fixa nybakat bröd också för då blir soppan lite extra god och barnen älskar att doppa nybakat gott bröd i soppan.


Dagen före julafton slog jag besöksrekord och det rekordet verkar slås i dag, dagen före nyårsafton. Inte bara jag som är sent ute i år :) Tyvärr har jag inte hunnit göra något roligt nyårsinlägg med tips på god nyårsmat men här kommer länkar till våra senaste nyårsmenyer:
(Klicka på årtalen för att se vad vi åt på nyårsafton de olika åren)

Gravlaxröra med ägg

Efter att ha varit riktigt kallt hur länge som helst då det knappt har varit varmare än 20 minusgrader har vi i dag nollgradigt. Vilka kontraster! Vet faktiskt inte vad jag föredrar. Det bästa på vintern är några minusgrader, sol och vindstilla, eller hur? Vad har ni för middagsplaner så här da'n för nyårsafton? Ida har tjatat om soppa i flera da'r så det är nog dags att hon får sin vilja igenom nu. Måste bara komma på nån god soppa att göra. Tips?

Jag hade kvar lite gravad lax från julbordet som jag använde till en god lax- och äggröra igår.
Gravlaxröra med ägg
100 g gravad lax
2 kokta ägg
1-2 dl crème fraiche (lite beroende på hur fast/lös röra du vill ha)
2-3 msk hackad dill
1-2 msk hackad persilja
salt
svartpeppar

Skär lax och ägg i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser.
Smaka av om det behöver kryddas mer.
Servera på smörstekt bröd, kavring, kex, hårdbröd eller ngt annat du tycker om :)


Det här blev min favorit bland gårdagens röror så den här kommer dyka upp fler gånger hemma hos oss. Nästa gång kanske vi äter den till en bakad potatis. Jag har kvar lite i kylen som jag tror jag ska äta med sallad till dagens lunch.

Jag har precis tagit ut en banankaka med choklad från ugnen, så det luktar underbart i köket men tyvärr får vi inte smaka nå för den ska säljas på Isaks hockeymatch. Vi får lugna oss till efter hockeyn och se om det är kvar nån bit. Nu ska jag se till att Isak får i sig nå matnyttigt, kanske ska jag honom lite taggtråd att äta inför matchen :)

lördag 29 december 2012

Släktmiddag

Nu har gästerna åkt hem, diskmaskinen är fylld och jag tar mig en kopp te i kökets lugn medan snön yr utanför fönstret. Jag ska alldeles strax krypa ner i sängen så jag orkar upp och baka till Isaks hockeymatch i morgon där det ska vara fikaförsäljning.

Till förrätt gjorde jag tre olika röror som jag serverade med olika kex och tacochips så fick man blanda sina egna favoriter. Jag tycker det är ett mysigt och roligt sätt att servera förrätten/drinktilltugget på, istället för att jag ska klicka på röror på kexen innan servering.

Till varmrätt serverades Lingonlax som är en lite annorlunda fiskrätt då kryddorna till såsen, viltfond, lingon och timjan, mer liknar kryddningen till älgkött. Men det är riktigt gott och jag får alltid beröm för den, så nu vet ni vad ni ska bjuda på för lax nästa gång.

Till efterrätt blev det våra hemmagjorda pepparkakor, julgodis och daimkladdkaka med daimgrädde (repris från Olivias kalas).

Drink med Blossa 2012

Nu har jag städat färdig och alla röror till förrätten står färdiga i kylskåpet, så nu är vi snart redo att ta emot gästerna. Först tänkte jag komma med ett litet tips till er.

Har ni smakat årets glögg från Blossa med smaken Yuzu Ingefära? Så här beskriver Blossa årets glögg:
"En lika utsökt som välbalanserad starkvinsglögg med yuzufruktens smak av både grapefrukt och mandarin – en smak som samspelar väl med ingefärans kryddighet"
Eftersom det inte är en utpräglad glöggsmak tycker jag att det går utmärkt att dricka denna glögg trots att julen börjar lida mot sitt slut. Drick den kall med en isbit så kommer du få smaka på nå gott. Perfekt att smutta på innan maten.


Jag har sett att många blandar den med mousserande vin som en bubblande välkomstdrink, det har jag inte provat men det är säkert också gott. Om man vill ha lite lägre alkoholhalt så kan jag även tänka mig att den är god att blanda med sprite, 7up eller liknande.

Västerbottenskrustader

Härliga lördag brukar jag säga och skriva i vanliga fall men nu kring jul och nyår är man så dagvild så man vet knappt vilken dag det är och man är dessutom ledig lite nu och då. Ikväll ska mina föräldrar och syster med familj komma hit på middag så efter frukost måste jag städa och duka. När det är klart får jag börja med det roliga - matlagningen. Till middag blir det Lingonlax, potatis och sallad. Men först ska vi ha lite drinktilltugg som jag ska försöka fixa i ordning under da'n, har inte bestämt vad det blir än. Men jag tänkte försöka använda saker jag redan har i kylskåpet, bl.a. rostbiff, körsbärstomater, räkor och kräftstjärtar. Tror ni det går att göra nå gott av det?

På julbordet hade vi Västerbottenskrustader och dessa passar perfekt som drinktilltugg eller förrätt på nyårsafton. Tips, tips!
Västerbottenskrustader
6 stora krustader
Västerbottensost
1 ägg
1 dl crème fraiche
salt o svartpeppar

Fyll krustaderna till en tredjedel med riven ost.
Vispa ihop ägg och crème fraiche. Salta och peppra.
Häll äggblandningen på osten i krustaderna.
Gratinera i 200 grader i ca 10 minuter.
Servera något avsvalnade.
Garnera med t.ex. en klick crème fraiche och en klick löjrom.



Tycker ni om Västerbottenspaj lär ni tycka om dessa krustader som är mycket enklare att göra eftersom man slipper göra en pajdeg. För de som vill dra ner på kolhydrater ska visst krustader vara ett bra alternativ har jag hört. Jag använde de stora krustaderna till detta, men drygade ut med några mini-krustader också. Ska man ha det till drinktilltugg är minikrustaderna bättre men ska man servera det som tillbehör till en förrätt eller till kräftskivan då skulle jag föredra de stora krustaderna.

Efter att det tillfälligt var lite varmare med endast minus 10 i går morse är det nu kallt igen, minus 25. Det är inte många timmar man har tillbringat utomhus den här kyliga julen. Men enligt prognosen ska det blir mycket varmare imorgon redan, vi får väl se om det stämmer. Nej, nu är det hög tid för frukost med en stor kopp riktigt varmt te så man får upp värmen lite.

fredag 28 december 2012

Kyckling i ädelostsås

På Annandagen var vi lite less julmaten och valde då att laga nå med kyckling som hela familjen tycker om. Men vi slapp inte undan julbordet helt eftersom jag använde ädelsosten som var kvar från ostbrickan. Är ni bra på att använda rester från kylskåpet när ni lagar mat? Jag försöker så gott jag kan utgå från vad som finns i kyl och skafferi när jag planerar mat, för jag tycker inte om att slänga mat.
Kyckling i ädelostsås
700 g kycklingfiléer
60 g ädelost
2,5 dl grädde
0,5-1 dl mjölk
Till servering
1 pkt bacon
2 päron

Dela kycklingen i mindre bitar. Stek bitarna och krydda med lite salt (både bacon och ost är salt i sig) och svartpeppar.
Smula osten och låt den smälta på svag värme med grädden och mjölken. Låt koka några minuter.
Tillsätt kycklingen och låt allt bli varmt.
Knaperstek bacon i småbitar.
Skär päron i mindre bitar.
Servera bacon och päron till kycklingen och såsen.

Jag tycker det är godare att servera knaperstekt bacon på sidan om istället för att tillsätta det i grytan för att verkligen få det knaperstekt och inte mjukt. Päron och ädelost serveras ofta tillsammans på en ostbricka så då tänkte jag att päron borde vara gott till en ädelostsås också....och det var det. Övriga familjen åt ris, men jag åt endast sallad och päron till grytan.

Dagens middag blev pasta och skinksås med resterna av julskinkan. Nu dröjer det nån dag innan jag får en mumsig skinkmacka med äppelmos igen, men inte alltför länge eftersom vi har en skinka i matkällaren som vi håller på att rimma och om nån dag ska den ugnsstekas. Den hann inte bli färdigrimmad till jul så det blev en nyårsskinka av den istället :)

Snart har vi en nygriljerad skinka igen.

Olivia ska ut med kompisar och killarna ska på hockey så ikväll är det bara jag och Ida hemma och fredagsmyser. Undra om vi ska se en julklappsfilm eller om det blir som vanligt att vi hamnar vid varsin dator :) Vad gör ni ikväll?

Sparris-stuvning

Känns konstigt att det är fredag igen för arbetsveckan började ju alldeles nyss. Fredag innebär ju dessutom kort dag för mig. Nästa vecka är jag ledig så när jag har jobbat klart i dag har jag 9 dagars ledighet att se fram emot. Nio dagar med sena kvällar och långa sovmorgnar, vi har blivit ena riktiga sjusovare hela familjen. Fast tonåringen tar priset som vi får väcka vid ett-tvåtiden så att hon inte ska sova bort hela dagarna. Oj, oj, oj undra när vi måste börja vända tillbaka dygnet för att vi alla ska orka upp till dagis, skola och jobb när det väl är dags. Men det är ju ett senare problem nu njuter vi ett tag till att inte ha några tidiga tider att passa.

Till ugnsomeletten, som ni fick receptet på i går, är det gott att äta en sparris-stuvning.
Sparris-stuvning
2 msk smör
3 msk mjöl
4 dl vätska (mjölk, grädde eller sparrisspad)
0,5 tsk salt
vitpeppar
1 brk vit sparris

Fräs mjölet med smöret.
Tillsätt vätskan.
Koka i 5 minuter.
Salta, peppra och tillsätt sparris i bitar.

Vit sparris (i burk) är så gott i alla fall i stuvning, tänker jag varje gång jag äter det. Jag förstår inte att jag inte äter det oftare, men nu har jag kvar en burk i matkällaren som jag ska se till att äta snart igen.

Nu ska jag åka i väg till jobbet för att jobba några timmar. Sen ska jag hem och förbereda en fredagsmysmiddag innan killarna ska i väg på hockey.

torsdag 27 december 2012

Ugnsomelett

Då var första arbetsdagen, på nästa en vecka, avklarad och det gick ju strålande. Mycket att göra och full fart hela tiden. Nu är jag bara hem och vänder innan jag ska i väg på stan och äta med två barndomskompisar. Så i dag blir det ingen matlagning och ingen julmat till middag för mig. Jag tror det lutar åt kinamat istället.

På julbordet har vi alltid ugnsomelett, men även lite då och då övriga tider på året äter vi det.
Ugnsomelett
6 ägg
2 dl mjölk (eller grädde om du kör lchf)
salt och vitpeppar

Vispa ihop ägg och vätska, salta och peppra.
Häll smeten i en smord ugnsform och grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Det är gott med nån sorts stuvning till omeletten. På årets julbord hade vi sparris-stuvning, men tidigare år har vi varierat oss med bl.a. kantarellstuvning. Stuvningen serverar jag bredvid så kan man välja bara det ena om man vill (eller måste pga t.ex. äggallergi).

Har ni nyårsmenyn klar? Det har inte jag men nu börjar det bli hög tid att bestämma den. Men först ska jag ordna en släktmiddag på lördag, men till dess har jag bara drinktilltugget kvar att fixa. Och städningen förstås, för ni har väl förstått vid det här laget att städningen skjuter jag på så länge som möjligt.

Polkatryffel

Måste berätta en rolig sak för er! Det verkar som att det var många som var ute i sista minuten för att fixa nå gott till julbordet, för dagen innan julafton slog jag läsarrekord med över 2000 läsare på en endaste dag. Jag har varit nära förut men nu sprängdes 2000-gränsen. Det är stort för mig och jag blir så glad att så många tar sig tid att hitta hit. Kanske läge att fixa en tävling och fira ;)

Nu tror jag att det är sista julgodisreceptet för den här julen. På pralinpysseldagen med Astma- och allergiföreningen i Luleå gjorde vi flera olika tryfflar, den med polkagrisar blev vår favorit så den gjorde vi en egen sats av inför jul.
Polkatryffel
200 gr mörk choklad
1 dl grädde
1 dl ojämnt krossad polkagris
Garnering:
ojämnt krossad polkagris

Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Rör tills chokladen smält, eventuellt måste man värma några sekunder i micron
Rör i polkakrosset.
Låt svalna.
Forma till kulor och rulla i krossade polkagrisar. 


För mig som älskar mörk choklad och mint blev det här så klart min nya julgodis-favorit. Så gott! Tyvärr blev den favorit för många i familjen så de går åt i en rasande takt, jag hinner knappt med :)

Nu är det dags att åka i väg till arbetet för mig medan övriga familjen ligger kvar hemma och sover. Men det gick faktiskt riktigt bra att stiga upp, kanske beror det på att jag har legat i soffan i två dygn så jag känner mig riktigt utvilad. Måste bara sopa av bilen innan jag kan åka iväg för det verkar ha snöat hela natten och håller på än. Ha en bra dag så hörs vi senare!

onsdag 26 december 2012

Maraboufudge

Oj, jag har hamnat i soffan igen med datorn i famnen och hockey på tv:n. Jag som skulle vara duktig idag. Men julen är väl till för att vila. I morgon ska jag jobba så då är det bäst att passa på att vila ordentligt i dag. Städningen kan jag ju överlåta åt de som är hemma och lediga i morgon o på fredag ;) Till lunch blev det gravad lax, som blev kvar från julafton, men till middag ska vi försöka hitta på nå annat än julmat så kyckling är framtaget. Få se vad jag hittar på för gott, lär bli nån gryta och bulgur.

Fudge av alla de slag verkar många göra till jul. I år gjorde även jag det för det är väldigt enkelt.
Maraboufudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
50 g smör
2 msk honung
100 g Marabou choklad (mörk, ljus eller blandat)

Blanda grädde, socker och sirap i en gryta. Låt koka tills temperaturen är 120 grader.
Rör i smör och honung. låt koka ytterligare 2 minuter.
Hacka chokladen. Ta grytan från värmen och rör i chokladen. Rör om tills den har smält.
Klä en form ca 15x25 cm med smörpapper. 
Häll i smeten och skär i bitar när den svalnat.

Jag använde mörk choklad och det var nog tur det för annars hade den blivit väldigt söt. Jag tyckte det smakade för mycket honung (som jag inte är så förtjust i) så nästa gång tar jag bara 1 msk dessutom drar jag nog ner på sockret en aning. Tänk på att använda en stor ganska vid kastrull så det kan koka ordentligt för då tar det bara ca 15 min att komma upp i 120 grader. Samma gäller när du kokar knäck, dvs stormkoka och rör inte så mycket så går det fort.

Vad gör ni i dag? Är ni på släktträff? Är ni hemma och tar det lugnt? (Som jag!) Eller ni kanske jobbar? Berätta! Det är så kul att få höra av er.