Igår helstekte vi en biffrad från älg som vi fyllde med ädelost och bacon. Det går lika bra att använda annat kött eller annan ost. Men så här gjorde vi den här gången.
Helstekt älgkött med ädelost och bacon
800 g köttbit, t.ex. biffrad
140 g bacon
ca 50 g ädelost
Salt
Peppar
Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna på hög värme. Salta och peppra.
Knaperstek bacon i småbitar. Låt svalna.
Mosa ädelosten, blanda med bacon.
Skär en djup ficka längs med köttet. Peta in ostblandningen i fickan på köttet.
Knyt ihop med steksnöre.
Lägg köttet i en smord ugnsform och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ta ut köttet vid 62-65 grader (gäller för älg).
Låt köttet vila ca 10 minuter i folie. Skär sedan i skivor och servera.
Det här blir (så klart) jättegott även med rostbiff, entrecôte eller filé. Fungerar säkert med andra köttdelar också. Vi har tidigare haft problem att få till en mör och god biffrad men har nu kommit på att bästa sättet är nog att helsteka den i ugn. Hur brukar ni tillaga biffrad? Det är många som inte är så förtjusta i ädelost och då kan man använda t.ex. en vitlöksost eller annan smaksatt ost.
Nu är jag redo att ta emot nya bakbeställningar. Visst kommer ni ihåg att jag bakar till er om ni vill bjuda på hembakat men inte har tid eller lust att baka själv. Läs mer här.
Min veckomatsedel är inte riktigt klar än men jag hoppas kunna publicera den under kvällen.