onsdag 17 oktober 2012

Lunchdejt

Vissa da'r är det roligare att vara hemma och vabba, än andra. Innan jag visste att jag skulle vara hemma med en sjuk Ida i dag hade jag bestämt med två gamla arbetskompisar (vi var även mammalediga samtidigt i flera år med de stora barnen) att vi skulle äta lunch på stan idag. En snabb omplanering gjorde att de kom hit o åt istället och höll mig och Ida sällskap. Perfekt!

Leif blev lite förvånad när han kom hem på lunch 
och det var dukat med duk och servetter.
Men jag var snabb att ta ner honom på jorden genom att 
berätta att det inte var honom jag väntade på.


Efter drygt en timmes surr har de nu åkt tillbaka till sina jobb medan jag och Ida stannade kvar hemma. Jag bjöd på morotsoppa med curry och kokosmjölk som vi åt tillsammans med nybakade, lite modifierade, grahamsrutor som jag snabbt slängde ihop i morse. Att baka i långpanna är ju så enkelt och smidigt.


Nu är det en tjej som berättar för mig att det är dags att spela spel med Ida. Då är det väl bäst att jag gör det.

tisdag 16 oktober 2012

Första snön

Oj vad tidigt säsongens första snö kom i år. Har suttit i ett möte hela da'n och helt plötsligt när jag tittar ut ser jag att det är alldeles vitt i luften av all snö som yr omkring. Till slut hade det kommit så mycket snö att den låg kvar på marken dessutom.


Nu har det slutat snöa men ett tunt lager ligger kvar på marken, utemöblerna och studsmattan. På vägarna är det mest slaskigt, det värsta med snön. Men det är otroligt vad lite snö kan göra för ljuset. Helt plötsligt är det inte lika mörkt ute på kvällarna, det bästa med snön.


Har precis varit ner i förrådet och sökt fram bättre skor, jackor och överdragsbyxor till barnen. I helgen måste vi hinna göra klart det sista utomhus, ställa bort studsmattan och utemöblerna, plocka ihop alla bollar och leksaker och se till att trädgårdslandet är redo för vintern.

måndag 15 oktober 2012

Vegetarisk smulpaj

Äntligen har vi en fungerande tvättmaskin igen. Den har varit efterlängtad! Ska bli skönt att få undan i tvättstugan så man får se golvet igen. Det är så mycket smutstvätt just nu så jag vet knappt var jag ska börja. Ida och Leif har varit hemma i dag och de blir hemma även imorgon för Ida har fortfarande problem med andningen, men eftersom hon inte har feber är hon ändå hyfsat pigg.

Till Olivias 13-årsfest gjorde min mamma en av pajerna, en vegetarisk smulpaj, där fyllningen liknar en ratatouille.
Vegetarisk smulpaj
Fyllning1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
0,5 röd chili, urkärnad och hackad
1 aubergine, i bitar ca 2x2 cm
1 squash, i bitar ca 2x2 cm
1 burk körsbärstomater, 400 g
1-2 tsk timjan, hackad
1 tsk rosmarin, hackad
1 dl svarta oliver, urkärnade
salt, en nypa socker, svartpeppar, olivolja till stekning
Smuldeg
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl lagrad hårdost, riven

Fyllning
Fräs lök, vitlök och chili i olja, tillsätt aubergine och squash, stek ett par minuter. 
Häll i tomater, skölj ur burken med lite vatten och lägg i örtkryddor. 
Koka ihop ca 10 minuter. Lägg i oliver, smaka av med salt, peppar och socker.
Lägg fyllningen i en pajform
Smuldeg
Blanda ihop samtliga ingredienser till smuldegen 
Strö degen ovanpå fyllningen i pajformen. 
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter i 200° tills den är gyllene. 

Det var en jättegod paj och passar perfekt på ett buffébord. En enkel och rolig variant där man gör en smulpaj som i alla fall jag förknippar med efterrättspajer. Det roliga var att da'n innan mamma sa att hon kunde göra den här pajen åt mig så berättade en kompis om att hon hade sett Go'kväll och de hade gjort en så enkel matpaj som verkade så god, och det var alltså den här pajen som hon pratade om. Lite roligt att två personer i min närhet hade reagerat över den enkla och goda pajen. I Go'kvälls originalrecept gjorde de pajen i småformar och satte en skiva mozzarella mellan fyllningen och smuldegen. Det blir nog väldigt gott.


I dag fick jag en riktigt stor brödbeställning på en massa fikabröd, det är nog den största beställningen hittills. Det känns kul att ryktet om min lilla verksamhet har börjat sprida sig. Ni som bor i Luleå kommer väl ihåg mig när det är dags för barnkalaset, att bjuda på fika på jobbet eller när du ska ge en present till någon. Lättast når ni mig via mejl mat-ro@hotmail.se.

söndag 14 oktober 2012

Varm smörgåstårta med två fyllningar

Söndagkväll igen. Veckorna, framför allt helgerna, går så fort, snart är det jul! Inte mig emot i och för sig, jag som älskar julen. Det blev inte så mycket sömn i natt eftersom Ida har haft problem med sin astma, före fem tyckte hon att det var dags att stiga upp och jag förstår henne för det kan inte vara kul att ligga ner med de andningssvårigheterna som hon hade. Tack o lov har hon inte så mycket feber bara strax under 38 grader. Men jag räknar med att hon blir hemma större delen av veckan, kanske hela veckan t.o.m.
Varm smörgåstårta med två fyllningar
3 skivor Jubileumskaka från Polarbröd eller liknande halvmåneformade kakor
Fyllning 1:
1 hg rökt skinka
1 liten zucchini
10 cm purjolök
1,5 dl crème fraiche tomat och basilika
salt o peppar
Fyllning 2:
lite köttfärssås
0,5-1 dl crème fraiche
0,5 dl chilisås
1 boll mozzarella
salt o peppar
Topping:
1 stor skivad tomat
1 liten burk ananas
riven ost

Fyllning 1:
Skär zucchinin och skinkan i bitar och purjolöken i strimlor.
Bryn allt så det mjuknar men inte får färg.
Rör ner crème fraiche, smaka av med salt och peppar.
Fyllning 2:
Koka ihop lite köttfärssås, chilisås och crème fraiche.
Smaka av med salt o peppar.
Skiva mozzarellan.
Montering:
Lägg en halvmåneformad kaka på bakplåtspappersklädd plåt.
Stryk på fyllning 1.
Lägg på ytterligare en brödbit.
Stryk på fyllning 2 och lägg den skivad mozzarellan på.
Lägg på sista brödet.
Garnera med skivad tomat och ananas.
Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader i 15-20 minuter.
Servera med god sallad.


Det här är en roligare och godare variant av varma mackor och perfekt när man har rester. Vi hade kvar en liten skvätt köttfärssås som jag drygade ut med lite crème fraiche och kryddade lite extra med chilisås och simsalabim hade jag ett lager fyllning klart. Jag har tidigare gjort två andra varianter av varm smörgåstårta - en med skinka, zucchini, salami och paprika och en med bacon, svamp och purjolök.


Servera smörgåstårtan med en god sallad och ett glas vin så passar den perfekt till fredagsmyset eller festen.

Nu ska jag spela lite spel med Ida innan det är dags för henne att inhalera både det ena och det andra innan sängdags, så vi kan hoppas på en bättre natt för vår duktiga lill-tjej. Hon behöver alla sömn hon kan få (och även jag).

Isaks dag

Som jag redan har berättat för er så var det Isaks dag i går. Vi började morgonen med att sjunga för honom och han fick några få paket att öppna i sängen. När vi kom sjungande för honom låg han och blundade men flinade så vi förstod att han hade legat och väntat länge på oss, trots att klockan inte var så mycket. När paketen var färdigöppnade så ordnade jag en frukostbricka åt honom så att han fick äta frukosten i sängen. Nånting som jag aldrig har förstått tjusningen med men som barnen alltid vill på sin födelsedag.


Efter en lugn morgon var det dags för Isak att åka på hockeyträning och eftersom det var träning precis på hans födelsedag bjöd han laget på glass efter is- och fysträningen. Se'n fick vi tyvärr se Luleå hockey förlora mot AIK, tvärtemot vad de gjorde för exakt 11 år sedan. När matchen var slut åkte vi allihop iväg till Pastabacken, Luleås bästa pastarestaurang som även har bl.a. pizza så Ida kallar den för Pizzabacken. Mycket folk och ny personal gjorde att vi fick vänta länge på vår mat men som barnen sa "Deras goda mat är värd att vänta på". När vi kom hem var det dags för skattjakt på de sista paketen.

Jag tror och hoppas att Isak var nöjd med sin lugna dag med familjen. Dessutom har han fler kalas och presenter att se fram emot.

lördag 13 oktober 2012

Förbereder försäljning

Nu sitter vi ivrigt och väntar på att hockeymatchen ska börja. Då ska jag duka fram fika för att fira födelsedagsbarnet lite, sen i kväll ska vi äta på restaurang som Isak har önskat. I övrigt blir det inte så mycket firande i helgen, vi sparar det till alla är friska och krya. Många i släkten är förkylda och krassliga, bl.a. Ida som har problem med andningen (som vanligt vid förkylningar).


I morgon har jag beställning på två långpannekakor, en Silviakaka och en kaka med kanelhavreströssel. Jag har förberett redan i dag genom att mäta upp och blanda de torra ingredienserna samt genom att diska plastlådorna som kakorna ska levereras i. Då går det fort i morgon när de ska bakas och levereras färska och goda.

Operatårta - snabbvariant

Vi gratulerar, vi gratulerar, vi gratulerar våran Isak i dag! 

Ja så är det - världens bästa kille fyller 11 år idag. Han föddes tidigt en lördagmorgon och sen på eftermiddagen spelade Luleå hockey hemma, om jag inte kommer ihåg helt fel så var det mot AIK. Och gissa vad det är för hockeymatch idag -  exakt 11 år senare - just det Lule möter AIK, fast borta den här gången.

Jag har förstått att Operatårta i södra Sverige är prinsesstårta med sylt. Men här i Luleå så är Operatårta en chokladtårta. Till Olivias fest gjorde jag en snabbvariant med marsankräm och chokladpudding av pulver. Men jag bakade botten själv.
Operatårta
Tårta
4 ägg
4 dl socker
3,75 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)

Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver växelvis med vattnet.
Grädda längst ner i 175° i ca 40 min.

Fyllning
4 + 5 dl mjölk
2-3 dl grädde
marsankräm (pulver, kallrörd)
chokladpudding (pulver, kallrörd)
färdigt tårtlock av vit marsipan
kakao

Gör marsankräm, enligt förpackningens instruktioner, på 4 dl mjölk.
Gör chokladpudding, enligt förpackningens instruktioner, på 5 dl mjölk.
Låt både marsankrämen och chokladpuddingen stå i kylskåpet och stelna i 10-15 minuter.
Vispa grädden.
Blanda ner hälften av grädden i marsankrämen och hälften i chokladpuddingen för att få lyxigare varianter.
Dela kakan i tre tårtbottnar.
Stryk på marsankräm på nedersta botten, ta ganska mycket. Det blev över någon dl för mig.
Lägg på en till botten och stryk på ett tjockt lager chokladpudding. Gör den lite toppigare i mitten.
Lägg på sista botten. Låt stå i kylskåpet under natten.
Samma dag som tårtan ska ätas stryks ett tunt lager chokladpudding över hela tårtan som "klister". Kavla ut marsipanbotten något och lägg den sedan på tårtan. 
Garnera med lite kakao.


Jag brukar ju inte vara så mycket för pulversaker, men den här tårtan blev riktigt bra. Kanske för att jag åtminstone hade bakat botten själv. Vill man ha det riktigt enkelt kan man köpa färdig tårtbotten med chokladsmak. Det är mycket fyllning så när jag hade gjort tårtan på kvällen var den riktigt dallrig och jag var rädd att den skulle glida isär under natten. Men den höll ihop och var perfekt i konsistensen dagen efter.

Ska man göra riktigt rätt ska man spackla tårtan med smörkräm innan man sätter på marsipanlocket eftersom annars smälter marsipanen, men jag visste att tårtan skulle ätas upp inom några timmar och på så kort tid hinner inte marsipanen smälta. Dessutom orkade jag inte börja göra smörkräm också för mitt mål var ju att göra en enkel (och god) tårta.


Men någon sån här tårta med ägg blir det inte idag eftersom födelsedagsbarnet är ägg-allergisk. Oftast gör vi någon frukt- eller bärpaj som vi äter med glass, grädde och/eller vaniljsås. När Isak fyllde 7 år gjorde jag en mjölk- och äggfri variant av prinsesstårta eftersom han så gärna ville ha en tårta med marsipan.

fredag 12 oktober 2012

Kycklingsoppa

Tänk att det redan är fredag och vilken härlig fredag dessutom. En semester-fredag! Sitter i min hotellsäng och ser morgon-tv snart ska jag gå till hotellfrukosten, men jag måste se till att bli riktigt hungrig först. Finns det nå bättre än en riktigt bra hotellfrukost? Gårdagens frukost var ingen höjdare men i natt har jag bott på Scandic Anglais så nu har jag höga förväntningar. Gårdagens middag blev, som jag trodde, på Friday's. Gott, som vanligt, men alldeles för hög ljudnivå på musiken, tyvärr även det som vanligt. Det är så svårt att föra ett vettigt samtal, tanterna börjar ju bli gamla.

Nu när hösten är här med regn och rusk är det skönt att värma sig med en smakrik och god soppa som serveras med ett gott bröd.
Kycklingsoppa
500 gram kycklingfilé
salt o peppar
2-3 morötter
5 dl vatten
500 gram passerade tomater
1 tsk sambal oelek
1-2 msk koncentrerad kycklingfond
1 dl grädde
100 gram färskost

Skär kycklingen i småbitar och bryn i smör. Salta och peppra. 
Skala och skiva morötterna.
Tillsätt morötterna när kycklingen nästan är färdigstekt och bryn lite till.
Häll över i en gryta tillsammans med passerade tomater, vatten, fond och sambal oelek.
Koka tills morötterna är tillräckligt mjuka (låt dem inte bli för mjuka för det är gott med lite tuggmotstånd).
Tillsätt färskost och grädde.
Koka upp och låt bli varmt, smaka av med mer salt och peppar.

Vi serverade pasta till soppan, men om alla vill ha pasta i soppan kan man tillsätta det direkt i soppan, antingen färdigkokt eller att man låter pastan koka i soppan. Jag tyckte det blev en god soppa, men Ida tyckte inte om den men hon åt i alla fall upp alla kyckling- och morotsbitar. Isak berömde maten och det är väldigt ovanligt. Jag tog upp kycklingen på morgonen så den var färdigtinad när jag kom hem från jobbet och då gick det relativt fort att få mat på bordet.

torsdag 11 oktober 2012

Kräftskagen med löjrom

Nu är konferensen slut och min Sthlms-semester tar vid. Jag ska shoppa, strosa runt, fika och äta innan jag åker hem. Har precis lämnat in väskan på hotellet men ska nu rusa vidare så jag hinner in i nån affär innan jag ska träffa min middagsdate-kompis. Undra var vi hamnar? Jag tror det lutar åt Friday's och deras goda Jack Daniel's glaze. Middagen kan nog inte bli mer misslyckad än i går i alla fall, men det tar jag i ett annat inlägg. Måste rusa - shoppa, shoppa, shoppa...

Skaldjur och löjrom kan man inte misslyckas med, eller hur?
Kräftskagen med löjrom
1 burk kräftstjärtar i lag
dill
cayennepeppar
cream cheese
crème fraiche
löjrom

Låt kräftstjärtarna rinna av. Dela dem lite grann till något mindre bitar.
Blanda i ganska mycket dill och krydda med lite cayennepeppar.
Blanda ihop med cream cheese och crème fraiche till lagom konsistens, ta ungerfär 50/50.
Blanda ner en rejäl klick med löjrom.



Numera använder jag ofta cream cheese istället för majonnäs när jag gör någon typ av skagenröra, jag tycker det blir mycket godare och blir en bättre konsistens. Jag tog en klick kräftskagen till skaldjurspajen och det var riktigt gott. Men du kan även servera röran till crostini, krustader, rostat bröd eller tunnbröd som drinktilltugg. Eller servera den till ugnsstekt lax, perfekt tillbehör framför allt om du vill undvika kolhydrater. Självklart kan man byta ut kräftstjärtarna mot räkor eller ta 50/50.

onsdag 10 oktober 2012

Daimkladdkaka med daimgrädde

Det här är ett tidsinställt inlägg och förhoppningsvis tog jag mig till Stockholm trots den hotande strejken för kabinpersonalen på Norwegian. Eftersom det är konferens med olika seminarier hela da'n som avslutas med middag och underhållning på kvällen var jag förutseende och gjorde klart ett inlägg. För när jag väl kommer till hotellrummet efter middagen (och ett glas vin) lär jag somna innan jag hinner lägga huvudet på kudden eftersom jag steg upp före fem i morse.

Min favorit på lördagens fikabord blev inte helt oväntat en kladdkaka med smak av daim.
Daimkladdkaka med daimgrädde
200 g smör
200 g mörk choklad
4 st ägg
1,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
en nypa salt
1 st dubbel Daim 
Daimgrädde:
2 dl vispgrädde
0,75 msk florsocker
1 msk kakao
1 st dubbel Daim 

Kladdkaka:
Smält smör och hackad choklad, rör om och låt svalna lite. 
Vispa ägg och socker och rör ner i chokladsmeten.
Rör ihop vetemjöl och salt, blanda ner i smeten. Rör om tills den är jämn.
Hacka Daim-chokladen och rör ner i smeten. 
Smörj en springform (20-24 cm) och häll i smeten, grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter, 200 C. Låt den inte stå för länge utan den ska vara kladdig för den stelnar i kylen eller frysen sen.
Låt kakan svalan i formen och ställ den i frysen i ca 1 timme eller i kylen över natten. 
Daimgrädde:
Vispa grädden tillsammans med florsocker och kakao. 
Hacka Daim-chokladen och rör ner i grädden. Bred grädden över kakan.


Oj, oj, oj vilken kaka. Otroligt god men mäktig så tyvärr orkar man inte ta några stora bitar. Den här kommer jag definitivt göra snart igen (lätt att lova det eftersom jag gjorde två kakor och har kvar en i frysen). Vill och hinner man så kan man dekorera med daimkulor eller hackad daim också.

Rör ihop grädden

tisdag 9 oktober 2012

Kantarellröra

I morgon flyger jag till Stockholm med Norwegian - hoppas jag. Kabinpersonalen varslar om strejk som bryter ut imorgonbitti om de inte kommer överens innan midnatt. Enligt uppgift kommer det mest att drabba norska flyg, jag hoppas det stämmer så jag tar mig iväg...och hem. Trots att jag älskar Stockholm så känner jag inte för att tillbringa helgen där. Speciellt inte den här helgen då Isak fyller år. Usch så hemskt, tänk om jag inte skulle vara hemma på hans födelsedag.

En god kantarellröra som passar till lite allt möjligt serverades på fredagens buffébord.
Kantarellröra
1 burk kantarellost
1 dl crème fraiche
3-4 dl kantareller
salt o peppar

Dela och smörstek kantarellerna, krydda med salt och peppar.
Blanda ihop alla ingredienserna.
Smaka av med mer salt och peppar.

Måtten är väldigt ungefärliga, jag blandade tills jag tyckte jag hade en bra smak och konsistens. Ofta till kötträtter använder jag kantarellost och kantareller för att göra en god kantarellsås, ja det har nog blivit vår favoritsås till älgkött. Jag har ju tipsat om den flera gånger så jag hoppas att flera av er har provat den nu. Det här är en kall variant på den såsen. Även den här röran går att servera till kött men den är även god att klicka på crostinis, i krustader eller liknande som drinktilltugg eller annat småplock.

Det är bara jag och Ida hemma, vi har spelat Uno och haft det mysigt bara vi två. Nu upptäckte hon till sin stora glädje att hon kan vissla. Så gissa vad hon gör nu hela tiden?! Snart är det dags för henne att gå och sova och jag ska packa det sista så jag är redo imorgonbitti när taxin kommer 05.40 (snark!). Undra hur trött jag kommer vara imorgonkväll efter en hel dag på konferens dessutom?

måndag 8 oktober 2012

Italiensk paj med bl.a. färsk spenat och pesto

I natt vaknade jag vid ett-tiden och då hade jag redan hunnit drömma två mardrömmar att jag blir jagad och inte hinner fram i tid dit jag ska för jag måste ta omvägar hela tiden för att bli av med förföljarna. Jag tror inte man måste kunna mycket om drömtydning för att inse att jag har lite för mycket omkring mig just nu. Men på fredag ska jag bara ta det lugnt och tänka på mig själv då jag har en semesterdag i Stockholm helt för mig själv. Jag lyxar t.o.m. till det med en hotellnatt och det bästa av allt - en hotellfrukost.

Här kommer Olivias favoritpaj från 13-årsfesten som vi hade i lördags.
Italiensk paj med bl.a. färsk spenat och pesto
Pajdeg:
Valfri pajdeg, jag använde den här som jag oftast gör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten
Fyllning:
150 g spenat
8 soltorkade tomater
1 mozzarellaboll
3 ägg
3 dl grädde
3 msk röd pesto
svartpeppar o salt
1 ask körsbärstomater
2 dl riven ost

Pajdeg:
Blanda samman mjölsorterna och finfördela matfettet i det till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Fyllningen:
Fräs spenaten något, krydda med ett gott salt, häll i ett durkslag och låt all vätska rinna av. 
Lägg den avrunna spenaten i pajskalet.
Dela de soltorkade tomaterna och mozzarellan och lägg på spenaten.
Rör ihop ägg, grädde, pesto och svartpeppar. Häll i pajskalet.
Strö över riven ost.
Dela körsbärstomaterna och garnera med dem.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.


Härliga färger och goda smaker samlade i ett pajskal

Det här är mina favoritsmaker så självklart tyckte jag om den här pajen. Nästan hela pajen gick åt, endast 2-3 tuggor var kvar, så det verkade som att fler tyckte om den. Jag använder alltid röd pesto som dels är god och dels har jag hittat en nötfri variant.

Redo att gräddas

Nu har vi precis ätit en kycklingsoppa där jag fick användning av den kokta risonin som blev kvar i fredags. Soppa är lite svårt i den här familjen det är inte alltid det uppskattas, medan andra gånger äts det som bara den. När Isak var liten tyckte han om alla möjliga soppor men nu har han blivit kräsnare, men dagens soppa tyckte han, men inte Ida, om.

söndag 7 oktober 2012

Skaldjurspaj

Då är det söndagkväll igen efter en fullspäckad helg. I kväll blir det tv-soffan för mig, premiär för både Solsidan och Hellenius hörna. Två favoritprogram. Sen måste jag titta igenom garderoben att jag har rena kläder för hela veckan för på onsdag åker jag till Stockholm i tre dagar på konferens och shopping. Tvättmaskinen är alltså fortfarande trasig. Hi hi kom precis på att det är ju en jättebra anledning till att shoppa riktigt mycket kläder.

Olivias 13-årsfest igår bjöd vi bl.a. på en skaldjurspaj.
Skaldjurspaj
Valfri pajdeg, jag valde denna
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
3 msk vatten
Fyllningen
0,5 burk räkor i lag
0,5 burk kräftstjärtar i lag
1 dl finhackad purjolök
0,5 dl hackad dill
2 dl riven ost
3 ägg
100 g cream cheese
2 dl grädde
0,5 dl mjölk
salt och svartpeppar

Pajdeg:
Blanda samman mjölsorterna och finfördela matfettet i det till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Tryck ut pajdegen i en pajform, nagga och förgrädda ca 10 minuter i 200 grader.
Fyllningen:
Låt skaldjuren rinna av i ett durkslag. Lägg dem i pajskalet.
Strö över purjolök, dill och ost.
Rör ihop ägg, cream cheese, grädde, mjölk, salt och peppar.
Häll äggsmeten i pajskalet.
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.

Skaldjurspaj blir alltid uppskattat, så även den här gången. Självklart blir det godare om man köper räkor med skal och skalar själv men nu när jag serverade pajen på en buffé och hade mycket annat att tillaga tog jag snabbvarianten med räkor i lag.


I dag var jag, Olivia och Ida på Leos lekland där Astma- och allergiföreningen i Luleå hade ordnat barnkalas för sina medlemmar. Tyvärr krockade det med Isaks hockeyläger så han kunde inte vara med men förhoppningsvis blir det fler aktiviteter framöver. Personalen på Leos såg till att vi fick in oöppnade förpackningar av allergivänlig glass, chokladsås, strössel och Mer. När barnen gick hem fick de med sig en påse med inplastad klubba, reflex, tatuering och ballong. Eftersom många av barnen är väldigt känsliga var det viktigt för oss att få oöppnade förpackningar så att ingen hade tagit ur dem med "smutsiga" redskap.

Olivias tonåringsmeny

Efter en skön och välbehövlig sovmorgon har jag precis ätit en lyxfrukost med rester från i går. Diskmaskinen har jag tömt och fyllt än en gång. Den lär gå varm hela da'n, för mig är det ett tecken på att det var en trevlig kväll. Jag älskar att ordna och fixa och sen ha huset fullt med folk som äter, dricker, surrar, spelar lite spel och bara umgås.

I går när släkt och vänner firade att Olivia har fyllt 13 år bjöd vi både på fika och middag och vi hade en helt underbar och mysig dag. Olivia var så nöjd när hon gick och la sig och när jag frågade Ida om hon har hade haft roligt svarade hon "JAAAAA".


Nu ska vi göra oss i ordning för vi ska till Leos lekland med Astma- och allergiföreningen i Luleå som har anordnat allergifritt barnkalas där för sina medlemmar. Jag hoppas allt fungerar som det ska och som vi har planerat med oöppnade glassförpackningar, inplastat godis osv, saker som är så viktiga för allergiker.

lördag 6 oktober 2012

Firad tonåring

Oj så trött jag är efter en lång och bra dag, men nu börjar det kännas att jag vaknade redan halv sex i morse. Leif och Isak skulle ju i väg på hockeyläger så jag vaknade när de steg upp och åt frukost och packade sig i väg. Sen har det varit full fart hela dagen med förberedelser inför Olivias tonåringskalas som nu äntligen blev av trots att killarna inte var hemma.

Vår fina tonåring.

Nu har hon blivit firad ordentligt och verkar mer än nöjd med alla presenter och allt firande. Vi började på eftermiddagen med fika. Det var mycket choklad på fikabordet men det kändes självklart eftersom Olivia är en chokladälskare av stora mått (precis som sin mamma).


Lite senare dukades fikat bort och vi dukade fram en middagsbuffé istället. När Olivia önskade sig ett stort kalas ville hon ha buffé istället för en trerätters middag (mammas tjej även där).


Mer om vad som stod på fika- respektive buffébordet får ni imorgon för nu måste jag gå och lägga mig innan jag somnar här vid datorn. God natt!

fredag 5 oktober 2012

Tårtfix med få barn

Fredagkväll och de stora barnen är ute på vift. Är det så här det kommer vara i flera år framöver nu, bara jag, Leif och Ida hemma på kvällarna :) Isak är på skate-kalas där de ska äta hamburgare och åka skateboard. Olivia är på sitt nya "andra hem" - den nyöppnade fritidsgården där hon ingår i cafégruppen (hon går i mammas fotspår).

Tårtan som ska "gotta" till sig i kylen i natt.
I morgon ska den garneras och fixas (och ätas)

Jag har fortsatt förberedelserna inför Olivias kalas/fest, som hon ska ha i morgon, med att montera ihop ena tårtan. Den blev lite väl dallrig, jag hoppas den sätter sig lite i natt. Är orolig för att bottnarna ska ha glidit isär i morgon när jag öppnar kylskåpsdörren. Usch, hemska tanke.

Nu ska jag sätta mig i soffan med Ida som ser Barda och är rädd. Ha en bra fredagskväll så hörs vi imorgon, då ni ska få se Olivias festmeny.

Sovmorgon

Just nu går jag omkring med mjukisbyxor och tofs i håret men snart måste jag försöka göra mig respektabel. På fredagar jobbar jag bara fem timmar, för det mesta 8-13 men i dag behövde jag jobba på eftermidda'n så då tog jag sovmorgon och åker in till jobbet först vid 11-tiden. Känns lite smålyxigt att vara hemma ensam en vardagsmorgon. Jag har passat på att baka två pajer till imorgon dessutom har jag städat bort lite av den förstörda maten (från den trasiga frysen). Vågade inte göra det innan vi hade pratat med försäkringsbolaget.


Nu ska jag ta en kopp chai-te och en kanelbulle som blev kvar igår. Sen är det dags att göra sig i ordning och åka i väg till jobbet. Ha en bra fredag!

torsdag 4 oktober 2012

En olycka kommer sällan ensam

Tvättstugan håller på att svämma över av tvätt. Var tvungen att handla 3 nya byxor till Ida så att hon slipper gå naken till förskolan :) Men nu är ett nytt kretskort beställt, så till veckan hoppas jag ha en fungerande tvättmaskin igen. Men inte nog med vår trasiga tvättmaskin i morse märkte vi att en av frysboxarna inte fungerade, så nu har vi även fullt med förstörd mat och glass. Inte kul, men det kunde ha varit värre....


Vilken tur att det är Kanelbullens dag i dag så man kan trösta sig med en kanelbulle. Jag varken orkade eller hann baka egna men på Ica Maxi hade de nybakade bullar som faktiskt smakade riktigt bra. Fast inget slår hembakade bullar, eller hur?


Paketet från DHL var inget fönster, men det var ändå ett välkommet paket. Det var två förpackningar med Vitamin Well, både med och utan kolsyra, och sötade med Stevia så de är kolhydratfria. Nu ska vi försöka hålla oss friska med hjälp av goda vitamindrycker.

onsdag 3 oktober 2012

Trött morgon

Oj vad vi alla var trötta i morse. Fick kämpa för att få upp alla i tid, men vi lyckades. När jag gick för att väcka Ida hade jag gärna krupit ner i hennes säng och somnat om. I lördags när jag städade Idas rum, tog jag även ut och vädrade alla (och det är många) mjukisdjur. Det roliga när man storstädar barnrum är att barnen ser "nya" leksaker efter städningen. Nu bygger hon pärlplattor på löpande band och sover med en massa djur i sängen, inget av det var hon särskilt intresserade av innan städningen. Städning är alltså ett billigare och bättre alternativ än att köpa nytt. Det ska jag försöka komma ihåg nästa gång det är dags för städning.

En liten hund på varje arm, då sover man gott!

Dagens irritationsmoment är att tvättmaskinen hade en garanti på 3 år. Gissa hur länge sedan det är vi köpte den? 3 år och 2 månader! Har de anpassat maskinens livslängd efter garantitiden? Den känns nästan så. Så i dag försöker jag hitta en bra tvättmaskin till ett bra pris. Jag försöker använda alla kontakter jag har för vi hade inte planerat för en ny tvättmaskin, det är ju ugn, häll och micro som vi har tänkt köpa.

tisdag 2 oktober 2012

Tacokycklingsås

Jag avbokade kvällens möte för jag kände att det skulle ha blivit alldeles för stressigt att vara borta varje kväll den här veckan. Nu när jag sitter här vid datorn med en kopp chai-te och en chokladbit känner jag att det var helt rätt beslut. Eftersom tvättmaskin har gått sönder är det ju liite jobbigt att tvätta just nu. Tack o lov bor mina föräldrar nära. Efter jobbet åkte jag dit med en omgång smutstvätt som de sen är snälla att kommer hit med om ett tag, så jag kan hänga tvätten hemma. På så sätt har vi rena och torra kläder i morgonbitti.

I dag åt de andra tortillapizza medan jag slängde i mig en äggmacka i farten. Men för några dagar sedan åt jag en god kycklingsås smaksatt med spiskummin och tacosås.
Tacokycklingsås
kycklingfiléer
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
100 g philadelphiaost
1 dl tacosås medium
salt o peppar
spiskummin
chilipeppar

Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek dem och krydda med spiskummin, chilipeppar, salt och peppar.
Koka upp crème fraiche, grädde, philadelphiaost, tacosås, salt o peppar.
Tillsätt kycklingen i såsen, koka upp och låt allt bli varmt.

En god kycklingsås som nog passar perfekt till pasta men jag åt den med frästa zucchinibitar för att undvika kolhydrater. Jag använder ofta philadelphiaost i min matlagning, dels för att det ofta blir godare men även för att såserna/rörorna blir lite tjockare/krämigare utan att man behöver använda redning.

Jag har fått brev från DHL att de har en sändning till mig. Undra vad det kan vara. Vi har beställt ett nytt fönster som vi ska ha istället för gamla entre-dörren, men det skulle inte komma förrän mitten/slutet av oktober. Kan det vara det som har kommit redan? Hoppas! Skulle vara skönt att få byta det innan snön kommer.

Nu ska jag se hockey på tv fram till Svenska Hollywoodfruar börjar.

måndag 1 oktober 2012

Glass till frukost

Äter du och dina barn frukost? Jag måste erkänna att jag är väldigt dålig på att äta på morgonen när jag är nyvaken. Isak däremot han kan gå direkt från sovande till att äta en stor gröttallrik eller en massa mackor. Om man har svårt att få i sina barn frukost kan glass vara ett alternativ. För vilket barn säger nej till glass? Då menar jag ju inte vanlig glass förstås utan yoghurt. Istället för att servera frukost-yoghurten i tallrik, glas eller skål så fryser man ner den och serverar som en glasspinne.


Norrmejerier har en ny yoghurt som är speciellt framtagen för barn med hög fetthalt och utan frukt- eller bärbitar. Den finns i smakerna jordgubb och äpple/päron. Vi har provat jordgubbsvarianten och den fick väl godkänt av barnen.


Gårdagens tjejmiddag var precis vad jag behövde för att tanka lite ny energi inför en hektisk vecka med många kvällsaktiviteter, framför allt för mig. Vi blev bjudna på en jättegod lasagne, tyvärr blev jag mätt före jag var less att äta av den :) Den var riktigt god! På onsdag ska vi träffas igen men då äter vi på restaurang.

söndag 30 september 2012

Regnig söndag

Oj vilken gråtrist regning höst-söndag det är. Tur att jag har en tjejkväll att se fram emot i kväll. Jag tycker inte om söndagar men det är Idas favoritdag eftersom det är både dans och hockey för henne då. Mellan hennes aktiviteter måste hon hinna få i sig lite mellanmål, en banan, en macka eller en filtallrik. I dag provar vi Finax färskförpackade müslinyhet Röda bär i filen.


Röda bär är som namnet uttrycker en müsli laddad med röda bär som torkade tranbär och hallon. Havre- och veteflingor, korn, och rostade kornflingor ger en krispig konsistens, och med riven kokos på toppen blir blandningen friskt bärig med inslag av sötma.

Leif och Isak har åkt i väg till Piteå på hockeyträningsmatch, Ida är ute och leker (spelar hockey) med en kompis och Olivia är duktig o delar ut reklam trots regnet. Själv ska jag tända lite ljus, ta fram en bra tidning, koka en kopp te och bara njuta av lugnet i någon minut :)

lördag 29 september 2012

Tacopizza-middag

I dag har varit en lugn städdag, jag har städat och vilat om vartannat. Jag hade tagit bort sängkläderna i alla fem sängar och satte igång första av många tvättmaskiner. Vad tror ni händer? Tvättmaskinen går sönder, eller rättare sagt den vill inte pumpa ut vattnet trots att vi har rengjort vid pumpen. Så irriterande! På måndag ska en elektriker komma och titta på den, hoppas det inte blir en dyr historia för maskinen är bara några år gammal.

Idas nybäddade säng

Till middag gjorde vi en familjefavorit, framför allt är det Leifs och Olivias favorit, nämligen tacopizza. Man gör en tjock pizzabotten som man täcker med tacoköttfärs, tomater, paprika och en crème fraiche-blandning.

fredag 28 september 2012

Fläskytterfilégryta med frukt och grönsaker

Olivia är på fritidsgården som nyinvigs idag så nu måste jag hålla mig vaken längre än jag brukar lyckas med på fredagar för jag har lovat att hämta henne och kompisarna när de vill hem. Sitter med en stor kopp te och försöker piggna till. Vad ser ni på tv på fredagkvällar? Hos oss väljer barnen nästan alltid Fångarna på fortet, jag skulle hellre se Doobidoo men det är så mysigt att mysa med barnen på fredagkvällar så jag ser gärna det de vill se. Fast i kväll var det inte så roliga lag så alla håller på med annat samtidigt som tv:n står på, Isak och Leif är vid var sin iPad, Ida ritar och jag skriver till dig.

Det var riktigt länge sedan vi åt fläskfilé eller fläskytterfilé så nu var det hög tid för det och därför blev det en fläskytterfilégryta till dagens middag.
Fläskytterfilégryta med frukt och grönsaker
800 g fläskytterfilé
1+1 tsk curry
1 rödlök
1 röd paprika
1 färsk broccoli
1,5 dl vitkål
2 äpplen
2 msk mango chutney
1 msk soja
1 krm cayennepeppar
2 dl crème fraiche
2 dl grädde

Putsa och skiva fläskytterfilén innan du bryner den tillsammans med 1 tsk curry. Krydda med salt och peppar. Sätt sedan över i en gryta.
Strimla grönsaker och lök, dela broccolin, fräs på det lite innan du sätter det i grytan.
Hacka äpplena och blanda ner i grytan.
Tillsätt mangochutney, soja, cayennepeppar, curry, crème fraiche och grädde.
Låt koka upp under lock, smaka av med mer kryddor och späd ev. med vatten.
Låt puttra 5-10 minuter.
Servera med pasta eller ris

Vi åt grytan till pasta

En god kryddad gryta med mycket godsaker som hela familjen åt mycket av. Visst vet ni att man får ut mer smak av curryn om man bryner den lite först? Det är därför jag bryner lite curry med köttet först istället för att tillsätta all curry direkt till grytan.

Färgglatt och fint!

Flyttad fest

Jag känner mig bättre i dag så jag var faktisk och jobbade mina få timmar som jag ska jobba på fredagar. Men vi flyttade Olivias kalas till nästa helg, istället för att ha det imorgon och det känns såå skönt att vi tog det beslutet. I vanliga fall älskar jag att planera, baka och laga mat inför kalas, men nu har det bara känts jobbigt, då jag helst vill ligga i soffan. Men nu ser jag åter igen fram emot kalaset och allt som hör till. Isak och Leif kommer i och för sig missa kalaset för de ska på hockeyläger till Arvidsjaur, men ingen av dem är några speciella "partyprissar" så de sörjer inte att de måste tillbringa hela helgen i en ishall istället för med gott fika och god mat.
I dag fick jag lite prover på höstens första Limited Edition – Crealto, från Nespresso. När jag läser informationen om den så blir jag sugen på kaffe trots att jag aldrig dricker kaffe, men de beskrev kaffet så bra. Har varit sugen på att köpa en kapselmaskin ett bra tag för det skulle vara så kul att kunna bjuda på riktigt gott kaffe till mitt fikabröd.

torsdag 27 september 2012

Äta hamburgare utan kladd

Tyvärr lyckades Leif smitta mig så nu är det min tur att vara förkyld, men jag känner mig redan mycket bättre mot för igår. Jag och Ida har varit hemma i dag, men jag tror faktiskt att jag orkar jobba i morgon. Håll tummarna att det inte blir nå bakslag. Jag "valde" trots allt en ganska bra dag att vara sjuk och hemma för regnet vräker ner utomhus. Olivia och Isak är också glad att jag är hemma i dag för då kan jag curla dem genom att både skjutsa och hämta dem från skolan.


Till lunch i dag stekte jag hamburgare och när vi serverar hamburgare till barn sätter vi dem i vanligt kaffefilter. Inget kladd och mycket lättare att hålla i utan att hamburgare, bröd och tillbehör glider åt olika håll.

Nu för tiden vill Ida leka affär mest hela tiden, men på förmiddagen lekte vi bio istället, hon köpte en biobiljett av mig, sen satte hon sig i sin tv-fåtölj och tittade på en film och det bästa av allt var att jag då fick slumra i nån timme fast Ida tyckte att vi lekte. Smart av mig, va?