tisdag 14 augusti 2012

Delizie

Dag två på jobbet avklarad! Men i dag var jag tvungen att sluta lite tidigare då det var sånt underbart väder ute. Jag ville bara hem till altanen. Typiskt att riktiga sommarvärmen kommer nu när man har börjat jobbat. Oj, vad jag ångrar att jag inte tog semester även den här veckan. Ida har klarat av två dagar på dagis och det går nog bra för henne där men just nu är hon väldigt trött och gråter för allt här hemma. Det blir en tidig kväll för henne! Nu ska vi dra igång grillen och fixa dagens middag, mer om den senare.

I söndags gjorde jag en god pastarätt som jag definitivt kommer göra fler gånger.
Delizie
250 g färska lasagneplattor
250 g kokt skinka
250 g emmentalerost
riven ost (gärna parmesan eller resterna av emmentaler om det blivit över)
1 zuccini
Bechamelsås
Tomatsås

Bechamelsås:
50 g smör
0,75 dl vetemjöl
5 dl standardmjölk
salt o vitpeppar

Smält smör i en kastrull och rör ner vetemjölet.
Tillsätt mjölken litet i taget och koka upp under omrörning.
Låt koka 3-5 minuter
Smaka av med salt och vitpeppar.

Tomatsås:
1 köpt burk färdig tomatsås
eller blanda ihop
1 burk krossade tomater med
basilika, oregano, salt, svartpeppar
eller gör en riktigt god hemkokt

Delizie:
Bred ut lasagneplattorna. 
Täck med ostskivor. 
Skär skivor längs efter zucchinin med osthyvel och lägg ovanpå osten. 
Toppa med skinka. 
Rulla i hop rullarna hårt från kortsidan och plasta in i plastfolie och låt ligga kallt i en stund (då är det lättare att skära dem i fina bitar som håller i hop).
Häll ett lager med bechamelsås i botten på en ugnsform. 
Skär pastarullarna i 3 bitar var. Lägg ”stubbarna” med snittytan uppåt i formen. 
Häll över resterande bechamelsås.
Toppa med tomatsås.
Strö riven ost på toppen.
Ställ in formen i 225 grader ca 20 min.

Ost, zucchini och skinka på lasagneplattor innan de rullas ihop.

Lite bechamelsås i botten och stubbarna (som vilat i kylen) ovanpå.

Stubbarna är nu täckta av bechamelsås, tomatsås och riven ost.

Mums! Precis uttagen ur ugnen.

Det här var riktigt gott och trots att det var lite småpyssligt var inget moment svårt. Det tar kanske lite tid men ibland är det kul att ha lite mer genomarbetad mat, eller hur? Det här går ju så klart att förenkla hur mycket som helst. Jag såg t.o.m att det fanns färdig bechamelsås på tetra att köpa, så vill man göra det lite enklare så köper man färdig både bechamel- och tomatsås. Vill man inte göra rullarna så kan man ju göra en lasagne-variant där man varvar de olika ingredienserna i en ugnsform. Sen såg jag något annat recept där man blandade ihop krossade tomater och grädde, som man använde istället för tomat- och bechamelsås.

Med ett glas rödvin och en god sallad blir det här en riktig festmåltid som man definitivt kan bjuda gäster på. Många moment går att förbereda dessutom. Sånt gilllar vi ju!

måndag 13 augusti 2012

Röda vinbärskaka med maräng

Då är första dagen efter semestern avklarad och det gick riktigt bra. Men det lär blir mycket jobb i höst, det är då ett som är säkert. Jag brukar ju gå ner i arbetstid på hösten för att hinna med att vara med barnen lite också, få se hur det blir med det nu. Det lär inte bli från 1 september i alla fall.

Jag var ju så duktig att göra en veckomatsedel så att det skulle vara smidigt med middagar i veckan. Men det sket sig redan första da'n. I dag hade jag tänkt att Leif skulle grilla lax, men han kom hem från Pajala senare än vanligt och Isak hade fotbollsmatch så det blev att vi grillade hamburgare istället som går betydligt fortare att grilla, fixa tillbehör till och äta. För eftersom det var kanonväder var vi ju tvungna att grilla i alla fall.

Nu är det slut med fikabröd för mig ett tag framöver (i alla fall på vardagar) men i går bakade jag och åt smarriga kakor med röda vinbär och maräng.
Röda vinbärskaka med maräng
3 ägg
2 dl socker
50 g smör
4 dl mjöl
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
2 tsk kokande vatten
Marängtäcke:
3 äggvitor
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
5 dl röda vinbär

Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggsmeten varvat med smör, mjölk och vatten.
Rör till en slät smet och häll sedan i liten långpanna. Smord eller med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 15 minuter.
Under tiden kakan är i ugnen:
Vispa äggvitorna fluffigt.
Tillsätt sockret försiktigt.
Efter 15 minuters gräddning:
Bred äggvite-blandningen över kakan.
Strö över vinbären.
Grädda ytterligare 5 minuter i (höjd temperatur) 250 grader högt upp i ugnen.


Riktigt smarriga kakor, jag älskar kombinationen söt maräng och sura bär. Passar lika bra till eftermiddagskaffet som till efterrätt och vill man kan man servera den med en klick grädde.

söndag 12 augusti 2012

God pysslig middag

Nu är det inte många timmar kvar på min sommarledighet. I morgon börjar allvaret igen, det kan ju kännas lite si så där men samtidigt är det ganska skönt att få lite rutiner igen. Nu är det i och för sig en vecka kvar till skolorna börjar och hela familjen får rutiner, barnen lär sova halva da'n en vecka till.

Jag avslutade semestern med en god middag som var lite pysslig men inte svår att göra. Delizie - pastastubbar med zucchini, ost och skinka i tomat- och vitsås. Låter inte helt fel, eller hur?


Till efterrätt åt vi goda röda vinbärsrutor med maräng. Nu blir det en rejäl nerdragning på socker ett tag framöver. Godis ska jag inte alls äta innan det är dags för julgodis-tillverkningen.


Medan jag skriver till dig så ser jag OS-avslutningen. Det är några gamla godingar från 80-talet man får höra, så man blir ju riktigt nostalgisk.

Matsedel v.33 aug 2012

Nu när det är dags för första arbetsveckan efter flera veckor semester är det bäst att planera maten annars är det risk att vi står där vid fem-tiden hungriga och utan idéer. Det fungerar inte längre att ta dagen som den kommer. Nu när det är slut på semestertider är det även slut på sockerintag för mig. Är det fler som tänker skärpa till sig nu efter semestern?

Matsedel v.33 aug 2012
Må: Lax, potatis och romsås
Ti: Pastasallad 
On: Persisk köttgryta och ris 
To: Mozzarellafylld falukorv med ajvar
Fr: Räkpaj
Lö: Lasagne
Sö: Kycklingklubbor, citronstuvad vitkål och risoni



I går sov Ida till halv elva! Lite väl länge med tanke på att hon ska stiga upp 7 i morgon. Eftersom hon sov så länge var hon inte trött på kvällen och somnade inte förrän närmare halv elva. Jag hade bestämt mig för att väcka henne senast 9 i morse för att hon skulle vara trött och somna i tid i kväll, men jag behövde inte väcka henne för hon vaknade till redan halv åtta och eftersom jag steg upp då ville inte Ida sova vidare heller. Perfekt ordnat!

Nu är det dags för frukost. Vi hörs! Orkar jag ta mig till affären och handla blir det ett nytt pastarecept som ska provas till middag i dag och om barnen orkar plocka röda vinbär så ska jag baka också (det blev inget bakande igår då jag städade istället, ovanligt för mig att välja städandet före bakandet).

lördag 11 augusti 2012

Man tager vad man haver

Vill ni ha ett bra tips att spara pengar? Var ensam hemma med barnen en vecka med varken bil eller cykel! Den här veckan har jag inte handlat en enda gång, utan vi har ätit av det vi har hemma. Annars är jag lite väl snabb att åka och handla om det saknas någon ingrediens, men den här veckan har det verkligen blivit "man tager vad man haver" och ändå har vi ätit riktigt gott hela veckan. Ska försöka vara lika duktig i fortsättning.


I dag blev det fussiligratäng till middag, som nog är den snabbaste (och enligt barnen godaste) varianten på en pasta- och köttfärsgratäng. Barnen får den ofta på skolan och till slut frågade Isak om receptet så att jag kunde göra den hemma också. Företagsamt, eller hur?

I dag har det inte hänt så mycket, jag har fortsatt mitt rensande av grejer. Det är så skönt! Måste nog stå på loppis snart för nu börjar jag ha mycket som jag har sorterat bort, framför allt från Idas rum. Många mjukisdjur, böcker, pussel, spel och mycket annat som hon nu är för stor för har vi packat ner i loppis-kartonger. Hennes Bobby car, spis, dammsugare och strykbräda med tillhörande strykjärn verkar det också vara färdiglekt med. Dessutom känns det lite för mycket med två dockvagnar och tre docksängar. Gissa om hon har fått mycket plats i sitt rum nu?!

Kanske ska prova det nya, dvs en bloppis (blogg-loppis) istället för loppis.

Idas nygamla stol

Med bara två dagar kvar till dagis- och jobbstart tar Ida en rejäl sovmorgon, klockan är halv tio och hon har inte vaknat än. Hur ska det gå att stiga upp vid sju för henne på måndag? I dag ska jag packa dagisväskan med extrakläder, galonkläder och stövlar så är det gjort, sen ska jag även packa min egen väska med almanacka och passerkort så vi är redo inför måndag.

När Olivia och Isak var små köpte vi varsin tv-stol till dem. Det var ju några år sedan så tyget är inte det finaste nå längre. Det är solblekt och med en del fläckar efter mat och dryck. Eftersom stommarna fortfarande är hela och fina var mamma snäll och sydde ett nytt fodral till den ena stolen.


Ida fick följa med och välja tyg, det tog sin lilla tid eftersom affären är full med fina och färgglada tyger.  Till slut valde hon ett tyg med glass-strutar.


Ida har även hjälpt att sy på bakstycket. Det blev lite olika mönster och hennes namn med årtalet. Visst blev stolen fin? Gissa om hon är nöjd när hon nu har sin egna, otroligt fina, stol framför tv:n

Alla dessa mönster och texten har Ida sytt på mormors fina symaskin.

fredag 10 augusti 2012

Handbollsmiddag

Jaaaa! Sverige är i handbollsfinal i OS. Hur spännande var inte det där, är helt slut. Nu är det bara att ladda om mot GULD på söndag. Dagens middag var vi så klart tvungna att äta framför tvn i sofforna, som barnen älskar. Fredagsmys på hög nivå.

Middag framför tv:n

Middagen blev en god sommarrätt med kyckling och rabarber, med en smakrik god sås. Nu är barnen ute och plockar röda vinbär som de ska äta med socker och mjölk till efterrätt. Jag tror jag ska be dem plocka lite till mig i morgon så att jag kan baka nå smarriga kakor.

Rabarberkyckling och bulgur

Nu är det dags att plocka fram fotbads-baljorna igen för nu har barnen än en gång riktiga sommar-fötter. Förstår inte hur de lyckas få dem så svarta. Sen ska jag fortsätta njuta av finalplatsen för handbollskillarna.

Avokadomacka i solen

Jaha då var det redan sista semesterda'n, nu är det bara helgen kvar innan arbetet drar igång igen. Passar på att sitta ute och äta medan solen skiner och jag är ledig. En stooor kopp chai-te och två hårdbrödmackor med mosad avokado. Det är såå gott, har ni inte provat så gör det. Jag mosar en avokado och kryddar med örtsalt, sen är det bara att bre det på mackan. Enkelt och gott. Kan det blir bättre?


Även Ida vill visa upp sin avokadomacka, som hon hellre äter än spagetti och köttfärssås.

Till middag blir det rabarberkyckling och på tal om rabarber så ska jag nog göra en till omgång rabarbersaft i dag. Så kan jag städa bort den stora kastrullen och alla tomma plastflaskor sen för då blir det nog ingen mer saft i år.

torsdag 9 augusti 2012

Nomineringsdags!

Nu är det dags att nominera till matbloggspriset igen. 

Det skulle vara jättekul att bli nominerad och vill ni nominera mig så gör ni det här.

En dag utan planer

Efter morgonens höststormar i går så kom solen fram på eftermiddagen och stormarna lugnade ner sig så vi kunde faktiskt sitta ute på mammas kalas. Så härligt! I dag lyser också solen men den riktiga sommarvärmen verkar ha försvunnit, tyvärr. Eller hjälper vädret till så att det ska kännas lättare att börja jobba.

Vi har tacorester kvar från i tisdags som jag hoppas vi kan sitta ute och äta i dag. Undra hur många fler dagar vi kan sitta ute och äta, jag är rädd för att det inte blir så många till.


Vi har inga planer i dag och det känns så skönt. Olivia var sugen att åka på stan med mig, utan syskon, men jag vet inte riktigt hur vi ska få ihop det. Nu ska jag i alla fall börja med att ha dejt med tvättstugan för det var några dagar sedan jag var där och då ser det ut där efter också.

Ja just det nu kom jag på att Isak har fotbollsmatch idag också. Tyvärr är det ändrat så de har bortamatch och inte hemmamatch som jag trodde, så nu måste jag få tag i någon skjuts till honom eftersom jag är bil-lös den här veckan.

Nu ska jag försöka väcka stor-barnen. Vi hörs!

onsdag 8 augusti 2012

Nillas blåbärspaj

Usch nu känns det som höst, både i går och i dag blåser det som värsta höststormarna. I går gjorde det inte så mycket att vädret var dåligt för då fick jag ju städat hemma. Men i dag hade solen gärna fått skina eftersom vi ska på kalas till min mamma och det är ju alltid mysigt att kunna sitta ute på sommarkalas. Nu när vädret är som det är så blir jag sugen att göra i ordning inne med nya gardiner, dukar, kuddar och ljus. Blir även sugen att gå på stan och hitta lite nya jobbkläder inför hösten. Olivia åkte precis in till stan med en kompis för att försöka hitta lite kläder inför skolstarten.

Till efterrätt i går gjorde jag en blåbärspaj. I vanliga fall brukar jag använda hallon i detta recept men nu provade jag med blåbär istället.
Nillas blåbärspaj
120 g smör
1 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1tsk bakpulver
200 g frysta blåbär
kokos till att strö i formen

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägget och sockret pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i äggvispet. Blanda ner smöret.
Smöra en form och ta gärna kokos istället för ströbröd, (det blir riktigt gott).
Bre ut smeten i formen och strö över blåbären.
Grädda pajen på nedersta falsen i 175 grader 50-60 min.
Servera pajen ljummen med vaniljglass, vispgrädde eller vaniljsås.


Eftersom blåbär blir blötare än hallon så kändes inte pajen klar efter 50 minuter utan den fick stå kvar ett tag till i ugnen. Men när vi väl åt den så var den lite väl hård, dvs den hade fått stå för länge i ugnen. Det är en jättegod smak så jag gör ett nytt försök snart igen men då lägger jag nog på ett papper för att skydda kanterna så att de inte blir så bruna.

tisdag 7 augusti 2012

Tacokväll med goda vänner

Nyss nedsjunken i soffan. I kväll har två av mina bästa och äldsta vänner (dvs jag har känt dem länge, bäst att göra ett förtydligande eftersom de är ett år yngre än jag är) varit här, så det har varit mycket surrande mellan allt ätande :)


Efter mycket funderande kom jag på att jag gör en taco-kväll med "vanliga" tacos med vanliga tillbehör men även en tacopaj, som jag tycker är lite roligare att äta än "bara" tacos. Men eftersom jag vet att barnen föredrar tacos så ville jag inte bara ha tacopaj.


Till efterrätt gjorde jag en blåbärspaj som jag tyvärr hade inne i ugnen lite för länge, men den var ändå helt ok. Smaken var god men kanten var lite i hårdaste laget.


Isak var tyvärr tvungen att åka på fotbollsmatch så han fick äta före oss och kom sen hem när det var dags för efterrätt. Han skulle egentligen inte ha spelat kvällens match men då de hade så många återbud ringde de in fler spelare. Det var en glad kille som kom hem från matchen för han hade gjort ett snyggt 5-5-mål. Tyvärr lyckades motståndarna få in ett till mål, annars hade ju Isaks mål varit riktigt viktigt. Typiskt att målet kom på en match där jag inte var med så jag inte fick se Isak göra målgest. Men på torsdag är det match igen.

Efterrättsfunderar på facebook

Visst kommer ni ihåg att gilla Få lite matro på Facebook?! 
Klicka här så kommer ni direkt till Få lite matros Facebook-sida där ni enkelt kan klicka på Gilla-knappen högst upp. Då missar ni inga av mina facebook-funderingar och kommentarer.


Nu sitter jag och funderar på vad jag ska göra till efterrätt idag och jag kommer inte på vad jag är sugen på. Funderar på om det ska vara nå med frukt, bär eller choklad eller kanske en god och enkel pannacotta eller bara en "enkel" pralin eller kaka till teet eller.....


Om jag sätter igång med städandet av köket kommer jag kanske på vad jag är sugen på. Om ni skulle äta efterrätt i dag vad skulle ni då vara sugen på?

måndag 6 augusti 2012

Grillade förkokta revbensspjäll

Då börjar första dagen på sista semesterveckan lida mot sitt slut. Det är fortfarande mycket jag vill hinna innan jobb, skola, dagis och alla aktiviteter drar i gång på allvar. Få se hur mycket jag hinner den här veckan. I morgon ska vi ha gäster så i kväll står städning på programmet, få se hur mycket jag orkar för jag känner mig ovanligt trött. (Undra varför jag alltid blir så trött när det ska städas? Kan det hänga ihop med att det är det tråkigaste jag vet?) Maten till i morgon är planerad. Jag gjorde det enkelt för mig. Vad den enkla middagen blir får ni se nån annan gång vill inte avslöja det än :) Efterrätten däremot har jag knappt börjat fundera på. Lär bli nå enkelt det med.

Vilken tur att jag har semester en vecka till nu när sommaren har kommit på riktigt. I dag är första gången i sommar som vi har dubbla parasoll till middagen för att alla runt bordet skulle få lite svalka. Tidigare middagar har det inte gjort så mycket om solen har lyst på en.
Grillade förkokta revbensspjäll
2 kg tjocka revbensspjäll
4 msk salt
10 vitpepparkorn
3 st lagerblad
1 lök i klyftor
1 tsk mald ingefära
kokande vatten

Marinad:
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl chilisås
5 msk vatten
5 msk rapsolja
7 msk flytande honung
0,5 tsk chilipeppar
1 tsk mald ingefära
salt och peppar

Lägg spjällen hela i en trång kastrull och häll på kokande vatten så det täcker revbenen.
Tillsätt salt, peppar, lagerblad, lök och ingefära.
Koka upp och låt koka/sjuda på svag värme ca 1 timme.
Låt spjällen kallna i kokspadet, gärna över natten.
Marinad:
Rör ihop alla ingredienser till marinaden.
Dela spjällen längs benen, lägg dem i en ugnsform och pensla på marinaden. Täck med folie och låt stå i kylen 2 timmar.
Grilla tills de fått färg och blivit genomvarma (eller stek i ugn på 200 grader i ca 30 min). Vänd spjällen efter halva tiden. Kan kylas igen och serveras kalla.
Mmmm vad gott det här var! Revbensspjällen åt vi tillsammans med klyftpotatis och sallad. I dag grillade vi dem men till vintern provar jag nog samma recept men tillagar dem i ugnen istället. Genom att förkoka spjällen går det fort att grilla dem och de blir möra och goda.

Nu ska jag ta mitt glas chai-te o en chokladpralin och gå ut och njuta av kvälls-solen. Hoppas ni också har lika underbart väder som vi har, oavsett om ni har börjat jobba eller är lediga.

söndag 5 augusti 2012

Mysig surströmmingskväll

Morgonen började med bakning av två långpanne-kakor som var beställda till kalas. När det var gjort var det dags för fotboll igen, men nu är Isaks fotbollshelg över, det blev totalt nio matcher för honom. Hans kondition kan man då inte klaga på.

Ida lånade min kamera på fotbollen 
och jag tyckte det blev ett litet småroligt kort.

Fina Isak

Nu är vi nyss hemkomna från en spontan surströmmingsmiddag med min kusin med flera. Vi fick några mysiga timmar med god mat i solens sken vid havet. Tyvärr var det otroligt mycket flugor som kom fram samtidigt med surströmmingsburkarna, värre än vanligt.


Hunden Bris var också där som Ida har en hatkärlek till, det är lite svårt för Bris att förstå när Ida busar och när hon är rädd och springer därifrån. Isak däremot han älskar att springa och busa med Bris och även att sitta stilla och bara mysa med honom.

Isak och Bris

Ida är arg på Bris

lördag 4 augusti 2012

Ont om matlagning

Det är ont om aktivitet i köket dessa dagar och då har jag inga roliga nya recept att bjuda på. Men det kommer. Ge inte upp hoppet :) I väntan på nya recept får ni titta igenom mina gamla recept, det finns ju några att välja bland. Just nu är 6 av de 10 populäraste inläggen recept med röda vinbär. Jag tror aldrig att min 10-i-topplista varit så ensidig. Visst har ni sett här till höger listan med de populäraste inläggen?

Igår var det en underbar sommardag med strålande sol. Men det finns en nackdel med såna dagar. Idas fötter är kolsvarta när hon kommer in på kvällen. Men jag förstår henne för det är väl härligt att kunna springa barfota ute i gräset (och på gatan och i trädgårdslandet och.....).

Svarta fötter både på över- och undersidan. 
Då passar det bra med ett fotbad framför tv:n.

I går var det fotboll för hela slanten för Isak, han spelade 5 matcher. Gissa om han var trött på kvällen! I dag är det "bara" 3 matcher.

I går var jag bjuden på middag hos en kompis och det var såå gott så jag åt alldeles för mycket. Tyvärr kom jag inte ihåg att ta kort på de grillade kycklinglårfiléerna, ugnspotatisen med vitlöksklyftor, bakad tomat o ost, salladen med ruccola, gurka, rödbetor o pinjenötter och getostkrämen. Glömde även ta kort på  chai-teet och den goda chokladkakan med bär och glass.

fredag 3 augusti 2012

Kalaset efter kalaset

Precis när vi skulle gå i väg till min kusin för kalas igår så började det regna. Typiskt! Så jag packade in alla barnen i bilen istället, men eftersom det är Lulekalaset var det nästan omöjligt att ta sig till min kusin som bor i stan och än värre att hitta parkering. Jag släppte av barnen och åkte hem med bilen och tänkte vänta ut regnet för att sen ta en rask promenad. Men regnet tilltog och det började blixtra och dundra (grrrr). Men till slut ringde syrrans man som då skulle sluta jobbet och åka till kalaset och då hade jag sån tur att han kom förbi mig först. Slutet gott, allting gott! Efter god tårta och god mat gick vi ner på Lulekalaset för att se Ulrik Munther.

Ida sjunger med i Soldiers, uppe på Leifs axlar.

Efter konserten gick vi till det proppfulla tivolit där barnen åkte några karuseller, åt remmar och vi försökte vinna choklad innan klockan var mycket och vi började promenera hem.

I dag är det fotboll hela da'n. Isaks lag har anmält två lag till Lulespelen men nu visar det sig att de nog inte är så många som de trodde så alla som vill får spela båda lagens alla matcher, dvs 6 stycken i dag. Isak kommer nog inte spela alla, men många lär det bli.

torsdag 2 augusti 2012

Röda vinbärssaft

Efter att ha varit på Ikea i går så är jag i dag mer laddad än någonsin att städa och röja bort saker vi knappt använder. Gäller väl att passa på då?! Nu gäller det bara att få barnen att vilja röja bort grejer också för deras rum är överfulla. Jag kanske inte ska kasta sten i glashus för mina köksskåp är mer än överfulla. Måste nog börja köra med "en in en ut" eller så ser vi till att få fler köksskåp när vi renoverar :)

Jag älskar saft gjord i saftmaja, men när jag hade min vinbärsdag så fick jag så pass lite röda vinbär över så att det var smidigare att göra saft på det här sättet med min nya saft/bär-sil, som Isak byggde ihop åt mig. Isak älskar bygga ihop grejer, i går när vi kom hem från Ikea byggde han ihop de flesta grejerna åt oss. Skönt!
Röd vinbärssaft
1 l röda vinbär
3 dl vatten
2 dl socker/liter saft

Koka upp vinbär och vatten och låt koka i ca 10 minuter.
Sila sedan ner saften i en ny kastrull, låt rinna av 30 minuter, tryck ej på bären då blir saften grynig. 
Koka upp saften med socker. Räkna 2 dl socker per 1 liter saft. 
Låt koka i 5-10 minuter så sockret löser sig.

I kväll ska vi en sväng på Lulekalaset och se Ulrik Munther. Bra med en artist som alla barnen vill se så vi kan vara samlade vid samma scen. Men först ska vi på kalas till min kusin, men nu allra först ska jag gå igenom ett "skrotskåp" och slänga lite gamla grejer. Så härligt att vara på det här städ- och röj-humöret för det inträffar inte så ofta.

onsdag 1 augusti 2012

Trött efter en dag på Ikea

Det blev en shopping-dag på Ikea i dag för mig och Leif så nu är vi trötta både efter bilåkning och shopping. Barnen lämnade vi hemma, Isak och Ida var hos mormor och morfar och Olivia var hemma med en kompis. Det blev en del smått o gott handlat t.ex. säng till Olivia, skrivbord till mig och Ida, ramar, kuddar, täcke, galgar, kaffekoppar, temuggar, tallrikar och lamp-armaturer. Dessutom köpte vi special-gardinstänger till källarfönstren i vårt sovrum, så nu slipper vi kanske ha tejpade sopsäckar som mörkläggning :)

Sängen gick precis in liggande i bilen. Perfekt!

När vi kom hem var vi riktigt trötta och hungriga så då blev det en snabbmiddag med grillade Grill-tajm-korvar från Nyhléns Hugosons. De har många roliga varianter av grillkorv som passar de flesta smaker. Vi hade de som var smaksatta med t.ex. oliver & feta, cayenne eller ost.

4 olika smaker, 3 av varje

Vinbärsdag

Igår tog jag upp flera kilo vinbär, både röda och svarta, från frysen. Måste göra plats för årets skörd och snart börjar älgjakten också och då behöver vi mycket plats i frysen. Vi har samma i-lands-problem varje år - att vi måste göra plats i frysarna.


Av drygt 4 kg svarta vinbär gjorde jag saft i saft-maja som är den absolut godaste saften. Den känns mycket nyttigare än många andra saft-sorter eftersom det inte behövs så mycket socker när man gör saft i saftmaja, dessutom bibehålls mycket c-vitamin när man ångkokar saften. Förutom att den är så god är det perfekt att ha svartvinbärssaft till vinterns porterstekar med godaste såsen.

4 kg svarta vinbär och 9 hg socker 
blir till god saft efter en timmes ångkokning.

Av röda vinbär gjorde jag förutom en ny saft-variant även en av mina favorit-marmelader med röda vinbär och kardemumma. Dessutom har jag förberett för att göra en smulpaj med sött täcke till de sura bären, en perfekt kombination.

Det verkar vara fler som vill ta hand om sina röda vinbär för mitt populäraste inlägg just nu är där jag tipsar om recept med just röda vinbär. Ni har väl inte missat det? Det hittar ni här.

tisdag 31 juli 2012

Rödvinsmarinad

I dag var det lovat strålande sol så vi struntade i att åka till Ikea. Men inte blev det så fint väder som var sagt, solen har lyst men det har varit en del moln och väldigt blåsigt hela da'n, så det hade nog varit en perfekt ikea-dag. Men nu tar vi en tur till Ikea i morgon istället och hoppas på perfekt bil- och shoppingväder. Måste sätta mig och göra en shoppinglista så jag inte glömmer nå viktigt för det är ju några mil att åka.

Vi har kvar en massa röda och svarta vinbär i frysen så i dag tog jag upp flera kilon som jag har gjort lite av varje med. Mer om det senare. Till middag blev det en god grillmiddag ute i solen och blåsten. Leif hade gjort en rödvinsmarinad som var riktigt god. Får man över rödvin är det perfekt att använda i marinader eller såser, så släng inte! Det går även bra att frysa in.
Rödvinsmarinad
1, 5 kg kött, vi hade älgstek
2 dl rödvin
2 vitlöksklyftor, pressade
3 st soltorkade tomater, finhackade
0,5 dl balsamvinäger
1 msk flytande honung
2 krm nymalen svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.
Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar.
Häll marinaden över köttet.
Låt marinera 1-2 dygn i kylskåp, vänd påsen några gånger.

Vi använde en lite sämre bit älgstek och lät den marinera i 2 dygn sen grillade vi den på indirekt värme till drygt 60 grader. Sen fick den vila i folie några minuter innan vi skar upp den i skivor. Det blev jättemört och gott (som vanligt).

Idag öppnade jag en förpackning med det här innehållet. Ser ni vad det är? Ledtråd: Jag har haft användning för det i dag. 

måndag 30 juli 2012

Grillade fyllda kycklingfiléer

Efter en mulen och regning dag i går vaknade vi upp till sol idag igen. Perfekt då jag ska ha gamla kompisar på fika i dag, så jag hoppas vädret håller i sig så att vi kan sitta ute. (För då slipper jag ju städa innan de kommer). Jag har så mycket fikabröd i frysen så jag tänker inte baka nå nytt och det känns väldigt konstigt att inte stå i köket inför besök. Måste ta en promenad till stan först i alla fall för mitt chai-te håller på att ta slut och till dagens gäster duger inget annat te "endast det bästa är gott nog".

På tal om "endast det bästa är gott nog" så var vi på kalas i går och blev bjudna på grillad entrecôte och oxfilé. Mums! Tillsammans med en krämig potatisgratäng, mango- och avokadosalsa, tomat- och chilisalsa, såser och sallad var det en underbar middag.

Det var de här goda kycklingfiléerna vi åt i fredags till middag tillsammans med en krämig och god pasta.
Grillade fyllda kycklingfiléer
4 kycklingfiléer
4 salamiskivor
pesto
1 boll mozzarella
salt o peppar

Skär ett snitt i kycklingfiléerna och vik upp dem.
Stryk på ett lager pesto på båda insidorna.
Lägg dit en skiva salami och skivad mozzarella.
Vik ihop kycklingen.
Salta och peppra.
Grilla några minuter på varje sida. Skär i kycklingen så att du är säker på att den är genomstekt som är så viktigt när det gäller kyckling.

Så otroligt gott det här var. Men det blir nog några justeringar nästa gång. Mozzarellan rann ut lite för enkelt så nästa gång provar jag kanske en annan ost eller så försöker jag få mozzarellan längre in i filén så kanske den stannar kvar lättare. Jag har en liknande variant på kyckling som tillagas i ugn men det här var första gången som jag grillade fyllda kycklingfiléer, oftast när vi grillar kycklingfiléer så marinerar vi dem i thaichilisås innan grillning. Det är jättegott och jätteenkelt.

Vikt upp kycklingfilén och "smörat" med röd pesto.

En salami-skiva och mozzarella lägg på sedan.

Den här gången använde vi halster, 
men grillmästaren sa, efter grillningen, att det går nog lika bra utan.

söndag 29 juli 2012

Krämig pasta

I morse vaknade jag före sju av att Isak slog på tv:n alldeles för högt. Det fanns inte en chans att jag kunde somna om så det var bara att stiga upp. I dag är det mulet för första gången på flera dagar så vi fortsätter nog att städa våra förråd, men väljer dem inomhus. Undra om vi ska välja gamla pannrummet eller tvättstugan? Eller så blir det en slöar-dag för jag vaknade med huvudvärk som inte har gått över än och då lockar soffan liiite mer än förråden. I går avslutades Isaks hockeyskola så det känns konstigt att hela familjen är hemma och lediga samtidigt i dag, det har inte hänt ofta den här sommaren.

Här är receptet på den goda pastan vi åt i fredags till de grillade kycklingfiléerna.
Krämig pasta
pasta
pesto
grädde
turkisk yoghurt
svartpeppar

Koka pastan. Häll bort vattnet.Blanda i några matskedar pesto.
Häll i lite grädde och turkisk yoghurt.
Låt allt bli varmt.
Smaka av med nymalen svartpeppar och ev. mer pesto.

Det ska inte bli någon sås utan pastan ska bara bli krämig och god. Jag använder icas röda pesto som är nötfri och oerhört god. Jag har oftast turkisk yoghurt hemma så därför använde jag det men det går lika bra med crème fraiche. Den här pastan kan man använda som grund till en pastasallad i så fall är det bara att blanda i goda valfria tillbehör i pastan när den är klar.

lördag 28 juli 2012

Ännu en god middag

Jag har varit sugen på kräftor ett tag och i kväll slog vi till med familje-kräftskiva. Jag är inte jättegalen i kräftor som vissa är, men nån gång då och då blir jag riktigt sugen.


Man kan ju inte bara äta kräftor utan man behöver vissa tillbehör också. Bland det godaste är väl Västerbottensostpaj, men det hann orkade jag inte göra i dag. I dag blev det snabbmats-varianten så jag köpte de flesta tillbehören. Dagens kräft-tillbehör var baguetter, grönsaker, ost o kex, olika röror och aioli. Dessutom hade vi räkor som Leif var snäll och skalade innan vi satte oss för att äta. Så lyxigt!


Nu ska jag sätta mig i soffan med resten av familjen och se sommarkrysset. De övriga äter glass (i stora lass) men det är ingen favorit för mig så jag tar nog bara en kopp te. I morgon är det kalasdags igen då barnens kusin har kalas och det ryktas om att det blir grillad oxfilé. Mums!

Goood middag

Nu är jag hemma efter drygt tre timmar på loppis. I morse när vi for i väg såg det ut att bli perfekt loppis-väder, ganska varmt men mulet. Men efter ett tag kom solen fram och det blev alldeles för fint väder för att tillbringa dagen på loppis så då packade vi ihop våra grejer och åkte hem istället.


Nu ska jag snart sätta mig på altanen med dagens första kopp chai-te och njuuuuta. Igår åt vi en otroligt god middag (om jag får säga det själv), det blev precis så bra som jag hade hoppats på och det var precis det jag var sugen på. Jag fyllde kycklingfiléer med pesto, salami och mozzarella och sen grillade Leif dem perfekt. Till det åt vi en krämig pasta och sallad carprese på salladsbädd. Det var så gott så jag skulle kunna äta det i dag igen, men idag blir det kräftor och räkor. Inte helt fel det heller.

Nä nu ropar Ida och hennes kompis att de vill ha glass, bäst jag rusar innan de har rensat frysen.

Glöm inte!

Visst glömmer ni inte att komma till Coop Forums parkering på Storheden i Luleå i dag? Från klockan tio står jag där och säljer bröd. Dessutom måste ni berätta vem ni är när ni kommer och handlar av mig.


Bilen är nu fullastad av gamla prylar och nytt bröd, så snart åker jag och Olivia till dagens bakluckeloppis. Dessutom har vi packat matsäck som vi kan mumsa på när det är lugnt. Förra gången vi var där var det väääldigt lugnt för då spöregnade det. Vi orkade nog inte ens vara där i ens en timme men ändå lyckades jag sälja lite bröd. I dag hoppas vi på bättre väder och mer folk. Vi ses!