Det här måste ni prova!
Första gången jag åt den här smörgåstårtan blev jag bjuden på den på jobbet på vårt underbara fredagsfika. Vilken succé! Den var så fräsch och god tack vare färskosten och turkiska yoghurten, istället för en massa majonnäs.
Jag gjorde den själv till morsdag och den var lika god då som första gången jag åt den. Jag var lite orolig för att jag hade höjt den till skyarna lite för mycket och att både jag och gästerna hade för höga förväntningar. Men det hade jag inte behövt oroa mig för, den var minst lika god som jag mindes den.
Smörgåstårta à la club sandwich
Syrad rödlök
0,5 dl ättiksprit
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 tsk salt
2 krm peppar
2 rödlökar
Koka upp ättika, socker och vatten. Tillsätt salt och peppar. Låt svalna.
Skala och skär löken i tunna ringar. Lägg ner i lagen.
Täck med plastfilm och låt stå i kylen över natten.
Kyckling- och baconfyllning
0,5 grillad kyckling
1 pkt bacon
2 tomater
1 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
1 msk dijonsenap
0,5 finhackad gräslök
salt o peppar
Rensa kyckling och skär köttet i små bitar.
Stek bacon och dela i små bitar.
Skär tomaterna i små bitar.
Lägg kyckling, bacon, tomat, majonnäs, turkisk yoghurt, senap, gräslök, salt o peppar i en bunke och blanda.
Syrad lök- och färskostfyllning
0,5 dl finhackad syrad lök
150 g färskost t.ex. Philadelphiaost
1 dl turkisk yoghurt
salt o peppar
Ta 0,5 dl syrad lök och hacka fint.
Blanda syrad lök, färskost och turkisk yoghurt.
Salta o peppra.
Garneringskräm
250 g färskost, t.ex. Philadelphiaost
1,5 dl turkisk yoghurt
Blanda ihop färskost och turkisk yoghurt till en smidig röra.
Garnering
0,5 grillad kyckling
1 pkt bacon
200 g coctailtomater
syrad rödlök
babyspenat eller ruccola
Rensa och skär kycklingen i bitar.
Stek och dela baconet i bitar.
Dela tomaterna i skivor, halvor eller kvartar.
Montering
18 skivor formfranska
Skär bort kanterna på brödet och lägg ut tre skivor på längden och två på bredden.
Bred kyckling- och baconfyllningen över brödskivorna.
Täck med ett lager brödskivor, försök lägga dem omlott om första lagret bröd.
Bred på syrad lök- och färskostfyllningen och täck sedan med de sista brödskivorna.
Bred garneringskrämen över hela smörgåstårtan.
Dekorera med spenat eller ruccola runt tårtan.
Lägg kyckling, bacon, tomat och syrad lök ovanpå tårtan.
|
Fyllning nr 1 - kyckling- och baconröra |
|
Fyllning nr 2 - Syrad lök- och färskost-fyllning |
|
Garneringen har börjat |
|
Färdiggarnerad och dags att äta. |