onsdag 15 mars 2017

Pollysnittar

En mulen dag i Åre stannade jag och barnens kusin, som brutit benet, inne o bakade för att fördriva tiden och för att få lite go'fika. Vi bakade den goda semmelkladdkakan och Pollysnittar, som kolasnittar med Polly i. En riktigt smaskig småkaka som jag blev inspirerad att baka när jag såg en påse Polly på köksbänken.


Pollysnittar

175 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk sirap
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
drygt 100 g Polly

Vispa smör, socker, vaniljsocker och sirap poröst.
Blanda Pollyn med mjöl, bakpulver och salt. 
Rör ner de torra ingredienserna och Pollyn i smeten och arbeta ihop.
Dela degen i två delar och forma till längder på en bakplåt med bakplåtspapper. 
De blir rätt tjocka längder, ca 1,5 cm.
Grädda ca 15 minuter i 175 grader. 
Dela snittarna med en vass kniv medan de fortfarande är varma. Pollyn kan fastna lite på kniven så torka av den lite då o då så du får fina snitt.
Låt svalna.

Vilken smarrig kaka vi lyckades få till! Det var lite svårt att få till en bra deg pga all polly men vi lyckades.

Åh vad jag blir sötsugen nu när jag ser bilderna på kakorna med de smälta polly-godisarna. Måste nog baka nå lchf-vänligt till helgen som jag kan smaska på.

Mums!
Färdiggräddade längder på plåten, dags att skära fina snittar.

tisdag 14 mars 2017

Effektiv dag

Ljusen är tända, tekoppen full, datorn i famnen, tv:n påslagen och jag ska njuta av lite lugn o ro innan jag ska gå och lägga mig. Trots att jag har haft en vab-dag hemma har det varit fullt upp, jag har hunnit göra en massa saker och det känns så skönt inför fortsättningen på veckan. I morgon ska Ida prova gå till skolan och jag både hoppas och tror att det kommer gå bra för henne, men jag har lovat att hämta henne tidigt så att hon får hem o vila.

Dagens middag blev en långkokt köttfärssås, som hade stått o småputtrat på spisen i flera timmar. I dag lyckades jag lite extra med köttfärssåsen, den blev verkligen supergod.

Jag la köttfärssåsen på en salladsbädd och toppade se'n med parmesan och avokado. Mums!


Nu är teet uppdrucket och blogginlägget färdigskrivet så nu är jag redo att gå ner o lägga mig och läsa en kort stund innan det är dags att sova. Bra avslut på en bra dag!

Kyckling Alfredo

I söndags åt vi en supergod kycklingrätt med parmesanost i såsen. Det var så god sås så jag ville nästan slicka tallriken. Pasta Alfredo är en känd rätt som jag faktiskt aldrig har smakat och eftersom vi inte äter traditionell pasta just nu så kallar jag den för Kyckling Alfredo istället för Pasta Alfredo.


Kyckling Alfredo

1 kg kycklingfilé 

Alfredo-sås

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
5 dl vispgrädde 
150 g naturell färskost 
1 tsk italiensk salladskrydda 
salt, svartpeppar 
3 dl riven parmesan 
1 dl hackad bladpersika 

Alfredo-tillbehör

1-2 paket bacon, knaperstekt
200 g champinjoner, stekta i bitar 
broccoli, kokt
pasta, vanlig eller vitkål
sallad

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, stek, salta och peppra. 
Låt sedan kycklingen vila på ett fat.
Finhacka lök och vitlök och fräs i smör en stund. 
Vispa ner grädde, färskost, salladskryddan, salt o peppar. 
Låt såsen sjuda en stund för att tjockna. 
Rör ner den rivna parmesanosten och persiljan.
Låt osten smälta ned, men inte koka. 
Smaka av med lite mer salt och peppar.
Rör ner kycklingen i såsen och servera med alla eller några av de goda tillbehören.

Slurp, vad gott det här var och tillbehören var klockrena och jag skulle inte välja bort en enda (förutom den vanliga pastan då så klart). 

Inspiration till denna supergoda rätt hittade jag hos Åse på 56kilo.se, den bästa inspirationskällan till lågkolhydratkost.

Ser nästan ut som en bearnaisesås, men smaken var inte det minsta lika då de har helt olika kryddning.

Även i dag är jag hemma o vabbar med Ida och ska försöka ta tillvara dessa bonustimmar hemma så mycket som möjligt. Tvätta, städa, svara på mejl, förbereda blogg-inlägg och planera kommande middagar tänkte jag pyssla med i dag. Ida har fortfarande ont kring revbenen men det går bra att ligga o titta på tv eller läsa, så hon är riktigt "lättskött" och jag kan göra annat.

måndag 13 mars 2017

Fräsch och god start på veckan

Nu är middagen bortplockad och jag väntar på att den viktiga hockeymatchen ska starta. Förlorar Luleå kvällens åttondelsfinal så är hockeysäsongen slut. Alldeles för tidigt i så fall. Så det blir några spännande timmar i soffan. Trots att det är hemmamatch och vi har en biljett så stannar jag hemma med Ida. Hon har fortfarande ont kring revbenen men är mycket bättre så nu hoppas vi på skola redan på onsdag, det trodde vi inte på i går. Men om tillfrisknandet fortsätter i det här tempot klarar hon nog att sitta i skolbänken på onsdag, fast rasterna får hon nog skippa.

Dagens middag blev min goda kyckling- och baconsallad med en massa grönsaker och där kycklingen har kokat i soja och thaichilisås för att bli riktigt krämig och få supergod smak.


Efter en sportlovsvecka med lite för mycket godsaker kändes det perfekt med en salladsmiddag, en fräschare start på veckan kunde vi inte ha fått. För nu är det tillbaka till våra goda och bra vanor som gäller. Jag tror faktiskt att vi fortsätter salladstemat i morgon med chili-pulled-pork-sallad, trots att vi äter det jätteofta verkar jag inte kunna bli less det.

Semmelkladdkaka

Det blev inget semmelbak för mig i år men under sportlovet bakade jag en semmelkladdkaka för att få lite smak av kardemumma, mandelmassa och grädde - det bästa med semlor.


Semmelkladdkaka 

150 g smör
100 g mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
2,5 dl strösocker
3 st ägg
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Smält smöret i en lite större kastrull. Låt svalna.
Riv mandelmassan. Mortla kardemummakärnorna.
Tillsätt alla övriga ingredienser i kastrullen med det smälta smöret.
Rör om ordentligt.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter. Smöra insidan av kanterna.
Häll smeten i formen och grädda sedan i mitten av ugnen i 175 grader ca 20-25 min.

Jag fick en ganska platt och inte så kladdig kaka eftersom jag hade en vanlig springform som var något för stor för detta recept. Men det fanns inte så många bakformar att välja bland i sportstugan. Trots detta så blev det en riktigt god och saftig kaka med mycket kardemummasmak.

Jag serverade kladdkakan som den var och se'n fick var o en själv garnera med så mycket eller lite grädde de ville. Men om man vill göra det lite finare kan man breda grädde över kakan och sen garnera med rostad flagad mandel - En semmelkladdkaketårta.

söndag 12 mars 2017

Oturen fortsätter

Att våra sjukdomar och skador aldrig tar slut! Jag blir så himla less allt vabbande, känns som vi har varit mer sjuka än friska det här året. Nu senast är det denna glassälskande slalomåkare som har skadat revbenen eller nån muskel där i närheten. Vi vet inte riktigt vad som har hänt men förmodligen har hon fått en smäll, en inflammation, en överansträngning eller en sträckning efter en veckas sportlov med en massa slalom. Hon är ordinerad vila o smärtstillande och vi hoppas att hon snabbt blir bättre.

Hon har så ont när hon hostar, skrattar eller rör på sig, stackarn, så det blir inte skola eller nån träning på några dagar. Istället får hon ligga hemma och titta på tv eller iPad och ta det riktigt lugnt för att smärtan inte ska bli allt för hemsk. Förutom Alvedon är glass perfekt smärtlindring för Ida och när man har ont så är det klart man får äta en massa glass.

fredag 10 mars 2017

Hemåt

Efter några mysiga dagar i Åre är vi nu redo att åka hem. På måndag är det dags för jobb o skola igen så vi måste hem o förbereda oss. I dag kommer jag sitta i bilen mest hela dan och imorgon lär jag tvätta, planera och fixa för att kommande vecka ska bli så smidig som möjlig.

Alla barnen har åkt riktigt mycket slalom varje dag. Så har det inte varit varje år! Synd att det är så långt hit så vi inte kan komma tillbaka snart igen. 

Vi avslutade vistelsen här med mysmiddag igår då vi åt pestobiffar, ugnsrostade rotsaker, basilikagräddsås och sallad med mozzarella. Till det drack vi ett gott italienskt rödvin.