lördag 29 juni 2019

Romkräm

Jag ville ha någon god och krämig röra på midsommaraftonens ägghalvor och eftersom jag hade kvar rom från min skagencheesecake så var det perfekt att göra en romkräm. Jag använde ganska mycket philadelphiaost för att få den riktigt krämig och inte för rinnig, man vill ju att den håller sig kvar på ägget utan problem.


Romkräm

1,5 dl crème fraiche
100 g philadelphiaost
1-2 msk finkornig rom (gärna löjrom)
dill, finhackad
gräslök, finhackad
cayennepeppar

Rör försiktigt ihop crème fraiche, ost, rom, dill och gräslök.
Krydda med lite cayennepeppar.


En användbar romkräm som inte bara är god på ägghalvor. Den passar även perfekt som pålägg på en rostad macka tillsammans med räkor. Lyxfrukost eller förrättstoast. Passar även som dip till chips eller som en kall sås tillsammans med grillad lax.

fredag 28 juni 2019

Rabarbertips sökes

Fredagkväll och helglugnet är här. Underbar känsla ❤️
Ni är säkert flera som börjat er semester i dag. Härligt för er, själv får jag vänta ytterligare 7-8 arbetsdagar. Men den som spar han har.....

Nu ska jag sätta mig och leta efter allt möjligt smarrigt med rabarber. Jag ska både bläddra i tidningar och googla lite. Ni kanske har några tips? Mat, fika, tillbehör, sallad, dryck? Hit me!

Våra rabarber är helt otroliga, vi har värsta raberberdjungeln i vårt land. Stjälkarna är både långa och grova och bladen är enorma, som elefantöron. Jag vill ju inte att de går till spillo så nu är det hög tid att använda upp lite. Det går nog inte mer än en rabarber till en hel paj, eller vad tror ni? 😂

Enkel chimichurri

Har ni ätit chimichurri någon gång? Det är en smaksatt olja som är supergott till grillat kött. Det finns hur många varianter som helst, men det borde vara olja, vinäger, persilja, chili och vitlök i alla, men i lite olika proportioner.

Till midsommar gjorde jag en snabbfixad chimichurri med få ingredienser som jag hade hemma. Dessutom blandade jag ihop allt med stavmixern - snabbt och smidigt (men kanske inte helt korrekt 😀).


Enkel chimichurri

1 dl persilja
0,5 dl citrontimjan
2 klyftor vitlök
2 tsk chiliflakes
0,5 tsk salt
1 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk balsamvinäger

Lägg alla ingredienser i en skål.
Mixa och blanda med stavmixern.
Låt stå och dra i 20 minuter.
Servera chimichurrin i en skål.


Det här är ett jättegott tillbehör men fungerar även som en stark och god marinad. Vill man inte ha en sån stark chimichurri så minskar man ner mängden chiliflakes, vill man ha den mindre syrlig minskar man vinägermängden. Perfekt att anpassa efter just dig....eller dina gäster.


I dag firade jag fredagen med att sluta tidigare från jobbet och förlänga helgen med några timmar. Så underbart. En helg som jag kommer att använda till återhämtning och energipåfyllning för att orka sista dagarna innan semestern börjar på riktigt.

Jag tänker (försöka att) bara göra roliga saker - baka, laga god mat, läsa, se någon bra serie och förhoppningsvis även tillbringa tid ute i solen. För nu vill jag ha tillbaka sommarvärmen. I morse när jag cyklade till jobbet var det svinkallt och blåsigt och det kändes verkligen inte som sommar, mer som höst.

onsdag 26 juni 2019

Matjessilltårta i glas

Istället för att göra en stor rund matjessilltårta till midsommar gjorde jag den i små glas. Väldigt smidigt och gott. Eftersom jag hade gjort en skagencheesecake var det fint att servera matjessillen på ett annat sätt. Jag tycker om att det jag ställer på bordet har olika former och smaker, så matjessilltårta i glas var perfekt.

Istället för kavring använde jag proteinbröd med få kolhydrater och det blev verkligen supergott. Blir så glad då jag hittar bra alternativ med få kolhydrater.


Matjessilltårta i glas

1 burk matjessill i bit (à ca 200 g)
1 liten rödlök
1 dl finskuren gräslök
3 dl gräddfil
0,5 dl crème fraiche
1 msk finrivet citronskal
0,5 dl små kapris
0,5 krm svartpeppar
rädisor och dill till garnering
Garnering
ca 2 skivor kavring eller proteinbröd för lågkolhydratkost
smör
rädisor
citron
dill

Mixa kavringen i en matberedare. 
Stek smulet på medelvärme i smör 5–10 minuter, tills det är gyllene. 
Häll av och hacka sillen. 
Skala, dela och finhacka löken och gräslöken.
Blanda sill, lök, gräslök, gräddfil, crème fraiche, citronskal, kapris och svartpeppar. 
Fördela röran i glas.
Strö över kavringssmulet vid servering.
Garnera med tunt skurna rädisor, citron och dill.

tisdag 25 juni 2019

Glädje

Det här inlägget blev visst inte publicerat då för länge sedan när jag skrev det. Jag publicerar det därför nu istället. Tänkvärda ord som alltid är bra att ha med sig och lite sommarpepp är väl aldrig fel 😀 Man kan styra sin egna lycka, men ibland kan det ta lite längre tid att göra sig av med energitjuvar och glädjedödare.

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

Tänk vad allt är enkelt om man tycker om det man gör. Man ser inga hinder.
Men tänk vad lite som behövs för att förstöra glädjen.

Försök hitta det som är roligt och låt ingen förstöra glädjen och stjäla din energi.
Då är det dags att välja bort den eller det som förstör.


 Försök hitta glädjen så kommer allt annat av sig själv 💖

måndag 24 juni 2019

Bra dag och underbar kväll

I dag var det dags för första dagen på en hel arbetsvecka. Det var länge sedan jag arbetade 5 dagar på raken. Fast det är ju det vanliga så det ska nog gå bra den här veckan också, trots att det kändes lite kämpigt i morse. Första dagen flöt på snabbt o bra, jag hade en massa roliga arbetsuppgifter som jag var tvungen att bli klar med i dag. Jag hann!

Det märks att många ska gå på semester snart, förmodligen nästa vecka, för det är en hel del möten inplanerade den här veckan - man vill göra klart innan semestern.

Efter en nästan sömnlös natt var jag på jobbet strax efter sex vilket i sin tur betyder att jag hade full dag vid tre-tiden. Vet ni hur skönt det är att lämna jobbet och cykla hem den tiden? Det är ju jättelänge kvar av dagen och en massa tid till att njuta av sommarkvällen. Man kan nästan lura sig själv att man har semester.

Och vilken kväll vi fick! Jag hade inte alls väntat mig en solig och varm kväll, men det fick vi. Leif rensade i rabatterna med lite hjälp av mig, men jag la mer tid på att städa på altanen och gården innan vi satt oss i loungen och njöt av kvällssolen medan Ida njöt av ett bubbelbad. Bästa presenten i fjol. Hur ska vi toppa det i år? Mindre än 2 veckor kvar!

söndag 23 juni 2019

5 grillade tillbehör

Istället för en veckomatsedel tänkte jag i dag tipsa om 5 goda tillbehör som man tillagar på grillen. På sommaren använder vi grillen så mycket som möjligt och då är det perfekt att även grilla tillbehören. Jag drömmer om ett riktigt utekök så vi kan tillaga och bereda ännu mer mat utomhus. Sommaren är så kort så jag vill maxa utevistelsen när vi väl har varmt och skönt.

5 grillade tillbehör


pesto-champinjoner



färskpotatispaket



vitlöksbröd



fetaostpaprikor



sparris