onsdag 11 april 2018

Broccoligratäng

Åh vad jag älskar broccoli! Det är gott i och till det mesta - som tillbehör, i grytor o gratänger, som soppa och i sallader. Det här gratängen passar som ensamrätt, som tillbehör till en köttbit eller på ett buffébord och tack vare ägg så blir den extra mättande och god.


Broccoligratäng

1 broccoli (färsk, eller samma mängd fryst tinad)
örtsalt
1 ägg
1 dl grädde
50 g philadelphiaost
riven smakrik ost

Dela broccolin i mindre buketter, koka dem nästan mjuka i saltat vatten.
Låt dem ånga av och lägg i en ugnsform.
Salta lite.
Blanda ihop ägg, grädde och philadelphiaost.
Häll blandningen över broccolin.
Strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 25 minuter så den får lite färg.

Den här gratängen tillsammans med en god sallad är sååå gott. Vill du ha lite mer äggstannings- eller omelett-känsla kan du använda 2 ägg om du vill. Vill du inte alls ha ägg så går det också bra och då bara använda grädde, men jag får för mig att ägget hjälper så att gratängen håller ihop bättre. Broccoli har ju ingen stärkelse som t.ex. potatis som gör att det blir en krämig gratäng som "håller ihop".


Tack o lov så mår jag lite bättre i dag. Febern verkar ha släppt helt o hållet och genast mår man så mycket bättre och har mer energi. Jag är fortfarande tung i huvudet och täppt i näsan men känner mig ändå nästan frisk tack vare att jag inte har feber. Jag räknar med att vara helt frisk till helgen, peppar, peppar....

Jag ser fram emot en helg i lugnets och mysets tecken. Ska bli så skönt att gå omkring o skrota hemma utan måsten eller annat. Jag tänker bara göra roliga saker! Bland annat ska jag provbaka lite, jag har ett recept på mjölk- och äggfria blåbärsmuffins som jag har gått o klurat på som jag är lite nyfiken att prova. Dessutom hoppas jag energin är tillbaka fullt ut så jag orkar gå på en isvägspromenad, för nu blir det nog inte så många fler promenader innan isvägen försvinner för i år.

tisdag 10 april 2018

Sojakryddade kycklingben

När man har ont om tid eller ork efter jobbet när maten ska fixas är det helt underbart att ha en Crock pot som gör mesta jobbet. Fixa lite på morgonen och ha middagen färdig när du kommer hem. Kan det bli bättre? Just det här receptet som inte behöver tillagas så länge var jag hem på lunchen och fixade. 


Sojakryddade kycklingben

1-2 kg kycklingben
0,5 citron
0,5 dl smält smör
salt, peppar
kinesisk soja
Till grytan
0,5 gul lök, i klyftor
1 st morot, i bitar
1-2 dl vatten
1 msk kycklingfond

Gnid in kycklingbenen med citronhalvan. 
Blanda smöret med kryddor och soja och pensla runt om kycklingbenen. 
Lägg lök, morötter, vatten och fond i en botten på Crock pot-grytan. 
Lägg kycklingbenen ovanpå.
Tillaga på låg effekt i 4 timmar.
Kontrollera att kycklingen är klar genom att se att skära ett snitt för att se att vätskan är klar och köttet vitt.

Saftiga och goda kycklingben som har tillagats medan vi är på jobbet. Så underbart. Jag åt bara en sallad till kycklingen medan de övriga åt risoni (pasta i ris-form) också.

Om du använder frysta kycklingben får du öka på tillagningstiden med någon timme.


Oj så risig jag känner mig. Det var länge sedan jag var så här förkyld och hängig. Svettas o fryser om vartannat liksom näsan som är täppt eller rinnig om vartannat, huvudet är tungt, bihålorna värker och jag har ingen energi alls. Å ena sidan längtar jag tills jag ska gå o sova eftersom jag är så trött fast å andra sidan gruvar jag mig för det för nätterna med feber och täppt näsa är inte roliga. Jag sov väldigt oroligt i natt. Jag dricker stark ingefärashot i mängder och hoppas det påskyndar tillfrisknandet.

Nu ska jag gå och vila i soffan och hoppas jag blir lite piggare av det!

söndag 8 april 2018

Borta bra men hemma bäst

Så himla skönt att vara hemma och sova i sin egna säng, det blev en rejäl sovmorgon i morse efter en vecka med få sovtimmar. Se'n duschade jag länge och varmt, älskar vår dusch, innan det blev en långfrukost som sig bör när det är helg.

Se'n blev det lunch/eftermiddagsfika ute i solen hemma hos oss med mina föräldrar och brorsan med familj. Det blev lite trångt på den lilla snöfria altanen men så himla mysigt och finns det hjärterum så finns det stjärterum. Vi satt länge ute o njöt i solen och av takdroppet, så avkopplande. 


Snön hänger ut rejält mycket från taket så vi satt beredda på ett takras men det uteblev. Men det lär komma nångång i veckan förmodar jag, framför allt eftersom de har lovat plusgrader hela veckan. Snön på vår stora altan och på gräsmattan lär ligga kvar länge länge till och just nu känns det som att snön aldrig kommer försvinna. 

Hade gärna varit ledig nån mer dag hemma men känner mig ändå redo för kommande vecka som innehåller en hel del roliga saker både privat och på jobbet.

torsdag 5 april 2018

Smakbox 2 år - Erbjudande

Smakbox - min favoritbox - fyller 2 år och det ska så klart firas med ett erbjudande.

Om du startar en prenumeration (utan köptvång) får du 15% rabatt på första boxen 
och dessutom en flaska exklusiv ekologisk rapsolja från Gunnarhögs Gård (värde 60 kr). 
Det enda du behöver göra för att ta del av detta erbjudande är att använda 
rabattkoden MATRO 
när du startar din prenumeration här.

Smakprov av vad förra månadens smakbox innehöll.
Mycket gott!

Månadens tema på Smakboxen är Vårtecken och många av produkterna passar perfekt till en solig ute-fika eller årets första måltid på uteplatsen.

Det finns två olika smakboxar att välja bland, dels den "vanliga" och dels balans-boxen som innehåller mer vegetariskt, gluten- och laktosfritt och mindre sött. Men båda boxarna har samma tema och innehåller drygt 15 produkter till ett värde på ca 400 kr. 

Man vet inte vad man får men jag har aldrig blivit besviken än så länge.

Chokladmousse i sifon

Nu ska ni får recept på något riktigt gott och enkelt! Chokladmousse i gräddsifon. Om ni inte har någon gräddsifon så finns det hyfsat billiga på nätet. Jag älskar min sifon och den används ofta vid fest, så himla smidigt att servera grädde till efterrätterna med hjälp av den. Nu har jag även provat göra chokladmousse i den och det blev också superbra.


Chokladmousse i sifon

4 dl grädde
80 g mörk choklad 70%

Hacka chokladen.
Värm grädden.
Rör ner chokladen och rör tills allt smält.
Låt svalna.
Häll chokladsmeten i en sifon.
Följ sifonens anvisningar för att fylla gasen.
Låt stå i kylskåpet fram till servering.
Servera chokladmousse i glas direkt vid servering.
Garnera med bär och ev. grädde.

Supergott förstås. Choklad blir aldrig fel. Moussen kändes väldigt söt så nästa gång ska jag ta en ännu mörkare choklad med mindre socker. Undra hur det blir om man använder kakao av bättre kvalitet och skippar sockret helt o hållet. Känns som det kommer bli en del experimenterande i fortsättningen.


Det har varit lite blogg-torka ett tag för nu är vi i Åre/Tegefjäll utan wifi och jag har låtit datorn vila. Men nu provar jag internet-dela med hjälp av mobilen och det verkar ju gå bra. Otroligt fiffigt och smidigt eftersom jag alltid har mobilen med mig men jag tycker bättre om att blogga från datorn.

Först hade jag tänkt sätta mig på ett café eller liknande med gratis wi-fi i Åre för att jobba undan lite. Men det blev ändrade planer och familjens skidåkare ska åka skidor här i Tegefjäll/Duved i dag så då stannar jag i "stugan" och internetdelar istället.

Så det blir en dag i pyjamasbyxor, te och datorjobb i soffan framför tv:n för mig!

tisdag 3 april 2018

Pestorullar

Till förra lördagens fördrink bjöd jag på pestorullar, en gammal favorit som det faktiskt var himla länge sedan jag gjorde. Men nu var det dags igen! Så smidigt eftersom man använder färdig smördeg på rulle som är färdigkavlad.


Pestorullar

1 rulle färdig smördeg
röd pesto
riven ost

Rulla ut smördegen.
Bre på röd pesto och strö över riven ost.
Rulla ihop till en rulle igen. Beroende på hur stora och många du vill ha väljer du om du rullar ihop från lång- eller kortsidan. Jag rullade ihop från långsidan så att det blev ganska många men lite mindre rullar.
Hit kan du förbereda om du vill och förvara rullen i kylskåp några dagar.
När det är dags att äta skär du rullen i cm-breda skivor och sätter dem på en plåt med snittytan uppåt (som när man gör vanliga kanelbullar).
Strö ev. lite ost på varje rulle.
Grädda i 220 grader i ca 10 min.

De är godast när de är lite småvarma så grädda dem precis innan gästerna kommer. Men vill du förbereda så kan du göra själva rullen nån dag i förväg och förvara i kylskåpet. Jag brukar dessutom skära rullen i skivor och sätta på plåt nån timme innan gästerna kommer och förvarar då plåten kallt i matkällaren fram till gräddning. Skönt att inte behöva hålla på att stöka ner så mycket precis innan gästerna dyker upp.



Solen skiner fortfarande och nu drar vi till Åre i några dagar!

Ha en underbar tisdag!

måndag 2 april 2018

Pinchos-besök

Igår åkte vi in till Östersund en sväng för att äta på Pinchos. En av Idas favoritrestauranger som inte finns i Luleå än, men snart! Om en månad hoppas vi att de öppnar Luleå-restaurangen. Min plan var att hinna med lite shopping också men eftersom vi kom i väg senare än vad jag hade planerat hann vi bara med Lager157. Men vi hittade lite där i alla fall, som tur var.

Ny shopping i dag eller kanske i morgon. Vi hinner ju aldrig fylla på garderoberna när vi jobbar då all tid går åt till allt annat så då gäller det att passa på när man har semester.

Har ni ätit på Pinchos nån gång? En app-restaurang där man beställer mat och dryck via deras app i telefonen och sedan även betalar via appen. Enkelt och smidigt! Jag tok-gillar konceptet. Så skönt att i lugn o ro få bestämma vad man vill äta utan servitris som stressar på. Och perfekt att beställa flera smårätter så man slipper välja endast en. Alltid kul att prova många alternativ.

Ida väljer alltid en av deras alkoholfria drinkar, den här gången blev det en med jordgubbar och lime.
Själv valde jag ett glas Cava att börja med.
Mina första matval blev langos, plankstek och sötpotatispommes. Planksteken är min favorit och den väljer jag alltid.
Till efterrätt valde jag Crème brulée. Supergod, över förväntan faktiskt.

Hoppas ni har en bra Annandag Påsk!