måndag 14 augusti 2017

Inspirationstävling

Nu är det dags för lite inspiration inför hösten och vi tar hjälp av Smakbox.
Denna fullproppade box som aldrig har gjort mig besviken. På Instagram tävlar jag ut en smakbox med tema inspiration som skickas i slutet av augusti. 


Sök upp smakbox-bilden och tävlingen på Instagram där jag heter Matro_Sara
och ta chansen att vinna en smakbox full med överraskningar.

Tävlingen är enkel så missa inte detta tillfälle!


Det är alltid lika spännande att öppna smakboxen och se alla produkter.
Hela familjen är lika ivriga.

Om du vill vara säker på att få nästa Smakbox kan du istället för att försöka vinna en
börja en prenumeration utan köpkrav.
Jag har en rabattkod som ger dig 15% på din första box,
om du anger MATRO vid din prenumerations-beställning så aktiveras rabattkoden på en gång.
Och som jag skrev så är det inget ytterligare köpkrav efter din första box.
Fast risken är stor att du blir så nöjd så att du inte vill sluta.

söndag 13 augusti 2017

Revbensspjäll med äppelglaze

Grillsäsongen är långt ifrån över trots att det är lite höstkänsla i luften mest varje dag. I dag grillade vi kyckling men tidigare i veckan grillade vi tjocka revbensspjäll för första gången i år och vi smaksatte med äpple.


Revbensspjäll med äppelglaze

1 kg tjocka revbensspjäll
Lag
1 gul lök
5 svartpepparkorn
2 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 msk salt
Äppelglaze
2 msk koncentrerad äppeljuice
2 msk äppeljuice
1 msk flytande honung
1 msk honung
1 msk senap
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Lagen
Skala och dela löken i fyra delar.
Koka upp så mycket vatten så att det täcker köttet.
Lägg i samtliga ingredienser till lagen.
Lägg ner köttet och låt koka i ca 45 minuter, koka tills benen nästan lossnar.
Ta upp revbenen ur lagen och lägg åt sidan en stund.
Dela revbenen i bitar.
Glazen
Blanda ihop alla ingredienser till glazen.
Grilla revbenen tills de är gyllene. 
Lägg dem med bensidan nedåt och pensla med glazen ett par gånger.
Revbenen ska få smak och färg av glazen.

Jag som inte tycker om senap var lite skeptisk till att ha senap i glazen men det var så pass lite så det smakade definitivt inte senap. Det var en söt glaze som passar perfekt till fläskkött så den kommer jag använda fler gånger. Kanske till jul-revbensspjällen då man ändå har mycket hemmagjord äppelmos hemma.

Vi åt revbensspjällen till den smarriga sötpotatissalladen. En riktig festmiddag trots att det var vardag!


Jag känner mig mycket mycket bättre idag och räknar med att jag orkar jobba en hel dag i morgon. I så fall blir det första hela arbetsdagen efter semestern. Bättre sent än aldrig.... Så underbart att ha återfått lite energi. Man uppskattar aldrig att man är frisk och har energi så mycket som när man precis har varit sjuk. Om någon vecka lär jag ta det för givet igen.

Nu har jag lovat Ida att vi ska packa lite, i alla fall plocka fram lite kläder, inför vår Stockholmsresa. Skadar inte att vara lite förberedd och inte spara allt till sista dagen.

Jag förmodar att det är några av er som återgår till jobbet i morgon efter flera veckors semester. Hoppas ni ändå kan njuta av söndagkvällen!

lördag 12 augusti 2017

Småplocksmiddag

Lördag och jag tyckte det var dags att få lite härlig helgkänsla. 
Är så less den här sjukstugan så vi dukade lite fint, korkade upp en god flaska rosévin och satt länge o åt allt gott vi hade dukat fram till vår småplocksmiddag. På så sätt lyckades vi glömma alla förkylningar och bara njöt av middagen. Skönt att fokusera på något annat.


Ida som pga sjukdom missade vårt småplock när vi firade mormor i tisdag var den som önskade det till dagens middag. Så himla bra val! Dessutom var hon mästerkocken själv och hjälpte mig med det mesta - hon skalade alla räkor helt själv och framför allt gjorde hon quesadillas helt på egen hand. Jag är faktiskt lite imponerad (och stolt). Dessutom la hon upp på tallrikar, dukade fram och var allmänt hjälpsam.


Småplocksmiddag

quesadillas med skinka o ost
ostomelett
charktallrik med serrano, chorizo o lomo
grillad kyckling
räkor
gravad lax
tacochips, salsa o smältost
baguetter
sallad, tomat, paprika och gurka


Känner mig faktiskt lite bättre så nu hoppas jag att jag kan njuta av en ledig söndag i morgon. Det börjar även bli dags att fundera på vad vi ska packa med oss till Stockholm nästa vecka. Vi klämmer in en semestertripp innan skolan drar igång, ska bli så härligt med en semester med shopping, Gröna Lund- o restaurangbesök och tid med hela familjen. Men nu ska jag sjunka ner i soffan och se lite friidrotts-VM, bra avslut på denna lördag.

fredag 11 augusti 2017

Sötpotatissallad

Vi äter rätt ofta sötpotatis, för det mesta ugnssteker vi den men nu har jag även provat att göra en fräsch sötpotatissallad. Så himla gott det var och med ingredienser jag nog inte skulle ha kommit på själv att blanda.


Sötpotatissallad

3-4 sötpotatisar
1 liten påse babyspenat
1-2 krukor bladpersilja
4 msk solrosfrön
1 granatäpple (eller några matskedar frysta tinade)
salt
svartpeppar
olivolja
2 tsk pressad citron

Skär sötpotatisarna i avlånga stavar.
Ugnsstek dem tillsammans med olja o salt, i 225 grader ca 20 minuter, beroende på stavarnas tjocklek.
Blanda ihop spenat, bladpersilja, solrosfrön och granatäppelkärnor.
Blanda försiktigt ner sötpotatisen.
Ringla över lite olivolja o pressad citron och salta o peppra.

Så gott med mycket persilja, ofta använder jag bara lite som krydda mer än som sallad. Men nu blir det ändring på det. Jag orkade inte börja kärna ur ett granatäpple så jag använde de frysta som finns och det fungerade jättebra i den här salladen och så himla mycket tid jag sparade. Så smidigt!

Jag fick tipset på denna sallad av en bekant. Tack Ann! Jag älskar att få tips på godsaker och blir så himla glad när någon tar sig tid att tipsa mig. Jag har ändrat lite från originalreceptet som jag fick tips om, men det hör ofta till. Sällan jag följer ett recept till punkt o pricka.


Fredag, och vi kör en sjuk-fredag! Men den här helgen ska vi bli friska har jag bestämt 😀 för nu är jag less det här. På torsdag åker vi till Stockholm för en mini-semester och då vill jag att alla är pigga och friska så vi orkar med allt vi vill. Vi har ju så många semesterplaner...

Missa inte tävlingen jag precis har lagt ut på Instagram! Om du letar upp mig @matro_sara så hittar du tävlingen och kan ta chansen att bli en vinnare 😀

Happy Friday!

torsdag 10 augusti 2017

Campari o juice

Tycker ni om den gamla klassikern Campari o juice eller Campari orange som den också kallas? Den lite bittersöta drinken är en av mina favoriter som jag gärna dricker på sommaren. För mig är det en sommardrink, vet faktiskt inte varför det har blivit så. Den borde ju funka året om.


Campari o juice

1 del campari
2 delar apelsinjuice (gärna med fruktkött)

Häll campari i ett glas med isbitar.
Fyll på med apelsinjuice.
Garnera ev. med en apelsinskiva (jag hade ingen apelsin hemma)


Första arbetsveckan efter semestern blev inte riktigt som jag tänkt mig. Istället för heldagsarbete har jag jobbat på förmiddagarna när Ida sover och sen varit hemma och vabbat. Hur stor o duktig man än är så behöver man lite extra kärlek och ompyssling när man är sjuk. 

onsdag 9 augusti 2017

Ändrat födelsedagsfirande

Det blev lite ändrat födelsedagsfirande för min mamma igår. Planen var att vi skulle bjuda henne på middag hemma hos oss, men eftersom vi har sjukstuga hemma ville vi inte bjuda hem någon. Både Isak o Ida var så pass dåliga så vi åkte till hälsocentralen med båda två och det visade sig att båda hade halsfluss och fick varsin penicillinkur på 10 dagar. Suck! Men nu kan det bara bli bättre, eller? Känns som det har varit alldeles för mycket sjukdomar hemma hos oss den här sommaren. Jag skyller på det dåliga vädret.

Tillbaka till gårdagens födelsedagsfirande: Jag och Olivia som kände oss friska cyklade ner till mamma/mormor för att fira henne till eftermiddagsfikat. Därefter åkte jag till Kvantum och handlade lite smått o gott till middag, vi hade ju trots allt lovat henne en middag. Från ingenting till en festmiddag på några minuter.

Bartendern Olivia blandade varsin Aperol Spritz till oss vuxna som vi avnjöt tillsammans med varma ostfyllda krustader, rågkrustader med ostkräm o isade rädisor och lite tacochips o dip.


När den vackra drinken var uppdrucken och tilltugget uppätet satte vi oss till bords där vi fortsatte äta och dricka bubbel. Nu dukade vi fram en ugnsomelett med mozzarella, räkor, lufttorkad skinka, skagenröra, baguetter och grönsaker.


Trots sjukstuga och ändrade planer blev det en bra dag och jag tror att mamma blev riktigt nöjd ändå. Jag och Olivia var då nöjda när vi cyklade hem och pratade om hur mysig kväll vi haft. Och "Den som spar han har..." så nu har vi ju kvar vår festmåltid som vi ska bjuda på hemma hos oss. Men det väntar vi med tills alla känner sig friska och pigga.

söndag 6 augusti 2017

Enkel halloumisallad

I går ville jag äta något gott och fräscht och till slut föll valet på grillad lax med en enkel med ack så god halloumisallad. Det blev precis så gott och fräscht som jag önskade. Lycka!


Enkel halloumisallad

sallad, jag använde isbergssallad
romanticatomater
rödlök
gul paprika
nektariner
halloumi

Skölj och dela sallad och grönsaker.
Lägg upp på ett fint fat.
Skiva och grilla halloumin.
Lägg överst.
Servera.

Det här kommer jag definitivt att äta fler gånger. Så gott att göra en god sallad och sen toppa med nygrillad halloumi. Man kan toppa med lite olivolja, salt o peppar, men det var så gott utan så jag saknade faktiskt ingenting. 

Salladen serverade jag till grillad lax och en fräsch o god kall sås med dill och citron. Trots lite energi och noll inspiration lyckades jag få till en riktig kanonmiddag - det är lycka för mig och gav mig mer energi och inspiration. Tänk så lite som behövs.


Känns som att det kommer bli en lugn hemmadag i dag. Snart är semestern slut och jag har en del som behöver fixas innan jag är redo för jobb igen. Leif börjar jobba i morgon medan jag har semester två dagar extra och börjar jobba på onsdag istället. Känns skönt att börja med en kort-vecka.

Vad har ni för söndagsplaner?