måndag 15 maj 2017

Sojapenslade kycklinglår

Passa på att köpa kycklinglår då det är billigt (som det ofta är) och få till riktigt billiga middagar. Kom ihåg att krydda kyckling med skinn lite extra så att det får ordentlig smak. När man tror att man har kryddat lagom då kan man krydda lite till så brukar det bli bra.



Sojapenslade kycklinglår

2 kg kycklinglår
0,5 citron
0,5 dl smält smör
salt, peppar
kinesisk soja
Till grytan
0,5 gul lök, i klyftor
1 st morot, i bitar
2 dl vatten
1 msk kycklingfond

Gnid in kycklinglåren med citronhalvan. 
Blanda smöret med kryddor och soja och pensla runt om kycklinglåren. 
Lägg lök, morötter, vatten och fond i en botten på Crock pot-grytan. 
Lägg kycklinglåren ovanpå.
Tillaga på låg effekt i 5 timmar.
Kontrollera att kycklingen är klar genom att se att skära ett snitt för att se att vätskan är klar och köttet vitt.

Det blev god smak på kycklingen med den här kryddningen så den kommer jag använda mig av fler gånger. Har ni ingen Crock pot kan ni tillaga kycklingen i ugnen så klart. Men jag älskar verkligen min Crock Pot där maten sköter sig själv och blir supergod. Vid middagsbjudningar är det extra perfekt för då är ugnen ledig till annan matlagning eller bakning.

Redo att tillagas i många timmar för att bli möra o goda.

I dag hade vi äntligen lite sol på altanen när jag kom hem från jobbet och tack vare vårt fina lä-hörn blev det så pass varmt så vi kunde sitta ute o äta middag. Oj så efterlängtat och oj så härligt. Men alltså när ska vi få någon riktig värme?! Prognosen lovar ingen värme så jag känner mig lite smådeppig. Mitten av maj och rent ut sagt så är det skitkallt.

söndag 14 maj 2017

Tapaskväll

Vilken fullproppad helg med roligheter vi har haft och det känns att jag ligger minus på sömnkontot, men det får jag ta igen nån annan gång för snart ska vi iväg på årets första fotbollsmatch för Isak och hans lag. Träningsmatch mot ett topplag och risken är nog stor att det inte slutar så muntert. Men det är kanske i år Isaks lag ska vinna! Uppdaterat: Matchen slutade 0-0

Igår hade vi tapaskväll med vänner där vi alla tog med lite smått o gott så det slutade med ett enormt buffébord med en massa goda tapasrätter. Vi åt o drack i flera timmar och hade en kanontrevlig kväll som det var svårt att slita sig ifrån.

Ingen tapaskväll utan Sangria, så jag blandade ihop en tillbringare och hade med mig. Det kan nog bli några fler sangriaglas i sommar bara vi får lite värme.

Söta och supergoda Sliders (minihamburgare), charkuterier, räkor, vitlökschampinjoner och heta chiliräkor med saffran fanns också på tapas-bordet.

Jag hade med mig chili-pulled pork som hade tillagats i min crock pot hela dagen, tacochips och Rhode Island-dressing.

Ida älskar frukt och grönsaker så jag fixad ett stort fruktfat med bitar av päron, apelsin, kiwi och vindruvor. Morötter och gurka blir lite extra gott om man skär det i stavar, gott som det är eller att dippa i Rhode Island-dressingen. Godaste chilimarinerade avokadon och en stor salladsskål fanns också att njuta av.

Det fanns en massa annat också t.ex korvar, kyckling, sötpotatis-pommes men jag lyckades inte få med allt på bild. Men jag kan lova att både barn och vuxna blev ordentligt mätta. Fruktfatet blev väldigt populärt lite senare på kvällen när barn (och vuxna) blev lite snacks-sugna. Bättre och godare än chips och godis, som ingen verkade sakna. Tips!!

lördag 13 maj 2017

Färska kryddor på tub

Missa inte min tävling på Instagram (@matro_sara) där du kan vinna färska kryddor på tub från Santa Maria. Så smidigt att ha vitlöken färdigpressad, oregano färdighackad, ingefäran färdigriven osv. Jag är fast och kommer fortsätta köpa detta, allt man sparar in tid på utan att smaken tar stryk blir storfavoriter hos mig.

Kryddkitet du kan vinna består av 7 tuber i fem olika smaker. Så ta nu chansen att få hem ett kryddkit som underlättar matlagningen, men skynda dig för sista dag att tävla är redan i morgon. Snabba ryck!


Jag har redan hunnit använda vitlöken flera gånger till min caesardressing som nu har blivit superenkel att blanda ihop tack vare att jag slipper skala och pressa vitlök.

fredag 12 maj 2017

Chokladpavlova

Det här kan vara det godaste jag vet. 
En massa choklad tillsammans med grädde och bär. Ja ni hör - kan det blir bättre! Låt er inte skrämmas av det långa receptet för det är inte så krångligt som man kan tro. Och det bästa av allt man kan förbereda!


Chokladpavlova med chokladkräm

Marängbottnar

5 äggvitor
2 dl socker
0,5 dl kakao
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

Vispa äggvitor till hårt skum.
Tillsätt sockret lite i taget under vispning tills det blir en blank och hård maräng.
Sikta ner kakao och majsstärkelse.
Tillsätt vinäger och vänd försiktigt runt med en slickepott tills allt är blandat.
Rita upp två rundlar på bakplåtspapper, 20 cm i diameter.
Bred ut smeten i rundlarna.
Grädda 1 timme i 150 grader.
Stäng av ugnen och öppna luckan på glänt.
Låt bottnarna stå kvar i ugnen till den är kall.

Chokladkräm

0,75 dl strösocker
3 msk majsstärkelse
3 äggulor
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl mjölk
100 g mörk choklad
25 g smör

Blanda socker och majsstärkelse i en skål.
Rör ner äggulor och vaniljsocker.
Koka upp mjölken och rör ner i ägguleblandningen.
Rör om och häll tillbaka blandningen i kastrullen.
Värm under omrörning tills krämen tjocknar.
Hacka chokladen och rör ner i krämen tillsammans med smöret.
Rör tills allt smält 
Låt krämen kallna i kylen.

Servering

3 dl vispgrädde
blåbär
physalis

Vispa grädden.
Lägg ihop bottnarna med grädde och hälften av chokladkrämen emellan.
Toppa med chokladkräm och grädde.
Garnera med frukt o bär.
Låt stå någon timme innan servering.

Jag älskar att förbereda saker för att slippa stressa in i det sista och då är den här tårtan en perfekt efterrätt. När jag ska bjuda på chokladpavlova gör jag marängbottnarna och chokladkrämen dagen innan, jag förvarar sedan bottnarna i ugnen eller annan torr plats och krämen får stå i kylskåpet. På festdagens morgon monterar jag ihop tårtan men jag avvaktar med garnering tills det är dags att servera och äta.

Jag brukar servera grädde och bär på sidan om så att den som vill kan fylla på med de godsakerna.

Physalis är både gott och effektfull på tårtor
Chokladmarängbottnar, chokladkräm och grädde.
Så här får den stå i kylskåpet från festdagens morgon tills det är dags att garnera och äta.

torsdag 11 maj 2017

Äggkräm med räkor

Jag ska alldeles strax i väg på Idas dans-genrep inför kommande föreställningar, i morgon är det för skolor då bl.a. Idas egna klass ska titta och på lördagar är det en offentlig föreställning då bl.a. vi i familjen ska dit.

Men innan det är dags för genrep tänkte jag ge er ett kanonrecept på en god förrätt. Passa på att göra den redan imorgon. Varför vänta?


Äggkräm med löjrom o räkor

3 ägg
3 msk majonäs
3 msk crème fraiche
3 msk dill
Salt och svartpeppar

Garnering:
Räkor
gurka
citron

Koka äggen mellankokta, mer åt löskokta än hårdkokta så blir det krämigare. 
Skala och mosa äggen med en gaffel
Rör ihop med resten av ingredienserna, smaka av med salt och peppar. 
Häll upp i fyra fina förrättsglas eller skålar.
Garnera!

Det här är verkligen en favorit-förrätt just nu. Så krämigt och gott! Vill man lyxa till det lite extra klickar man dit löjrom som garnering också.

tisdag 9 maj 2017

Äggmuffins och räksallad

Trots att det är snart är kväll tänkte jag tipsa om en god  och snabbfixad lunch. Perfekt när man är på språng. Jag har nästan alltid en massa äggmuffins i kylskåpet, de är så goda och användbara. På vardagar tar jag med två stycken till jobbet och äter som de är till frukost. 

Men till lunch då man kanske vill ha lite mer eller roligare kan man använda dem som ett tillbehör. Som här med räksallad och grönsaker. Supergott!


Äggmuffins

Smörj en muffinsplåt. 
Knäck ett ägg per hål. 
Salta o ev. peppra lite. 
Rör om gulan lite.
Strö ev. lite riven ost på
Tillaga i 200 grader i 10 minuter. 
De stelnar lite på eftervärme så gör inget om de är lite lösa när du tar ut dem från ugnen.

Det smakar som en blandning av stekta ägg och omelett men det går ju så mycket fortare att göra många när man kan göra dem samtidigt i ugn. Det bästa av allt - man slipper stekoset.

Ät som de är eller med goda tillbehör, t.ex. räksallad, skagenröra, bacon, skinka och/eller grönsaker.

Räksallad kan man blanda ihop lite snabbt med räkor, crème fraîche, majonnäs och kryddor. Sen kan man göra mer avancerade om man vill och man kan även göra det enklare genom att köpa en burk med färdig räksallad 😀

måndag 8 maj 2017

Kyckling- och zucchinigratäng

Igår var vi duktiga och stekte kycklingfiléer i småbitar för att underlätta matlagningen till dagens middag när vi kommer hem trötta och hungriga. Till dagens gratäng utgick från kyckling- och zucchinilasagnen som jag har lagat tidigare men i dag struntade jag i lasagneplattorna.


Kyckling- och zucchinigratäng

5 hg kycklingfilé
2 zucchini
3 msk röd pesto
salt o peppar
1 förpackning Kelda tomatsoppa
riven ost

Dela kycklingfilén i småbitar. Skiva zucchinin.
Stek kycklingen, salta o peppra, blanda med pesto.
Stek zucchinin, salta o peppra.
Häll lite tomatsoppa i en ugnsform.
Varva zucchini, kyckling och tomatsoppa.
Strö på riven ost.
Tillaga i 225 grader i ca 20 minuter.

Det här var verkligen i min smak. Jag älskar zucchini och tycker det blir så himla gott i gratänger och passar superbra ihop med tomat. Det blir en mustig o god smak tack vare tomatsoppan som är färdigkryddad.


Det har varit en hel del fix och planering hela kvällen men nu tar jag paus och fortsätter med det i morgonkväll istället. Nu ska jag fixa i ordning morgondagens lunchlåda, jag tror att det blir en ägg- och kycklingsallad med favorit-caesardressing. Jag gjorde en stor sats i går och tog bara med lite drygt hälften till gårdagens tjejmiddag, så jag har kvar en del i kylskåpet. Perfekt!