lördag 13 maj 2017

Färska kryddor på tub

Missa inte min tävling på Instagram (@matro_sara) där du kan vinna färska kryddor på tub från Santa Maria. Så smidigt att ha vitlöken färdigpressad, oregano färdighackad, ingefäran färdigriven osv. Jag är fast och kommer fortsätta köpa detta, allt man sparar in tid på utan att smaken tar stryk blir storfavoriter hos mig.

Kryddkitet du kan vinna består av 7 tuber i fem olika smaker. Så ta nu chansen att få hem ett kryddkit som underlättar matlagningen, men skynda dig för sista dag att tävla är redan i morgon. Snabba ryck!


Jag har redan hunnit använda vitlöken flera gånger till min caesardressing som nu har blivit superenkel att blanda ihop tack vare att jag slipper skala och pressa vitlök.

fredag 12 maj 2017

Chokladpavlova

Det här kan vara det godaste jag vet. 
En massa choklad tillsammans med grädde och bär. Ja ni hör - kan det blir bättre! Låt er inte skrämmas av det långa receptet för det är inte så krångligt som man kan tro. Och det bästa av allt man kan förbereda!


Chokladpavlova med chokladkräm

Marängbottnar

5 äggvitor
2 dl socker
0,5 dl kakao
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

Vispa äggvitor till hårt skum.
Tillsätt sockret lite i taget under vispning tills det blir en blank och hård maräng.
Sikta ner kakao och majsstärkelse.
Tillsätt vinäger och vänd försiktigt runt med en slickepott tills allt är blandat.
Rita upp två rundlar på bakplåtspapper, 20 cm i diameter.
Bred ut smeten i rundlarna.
Grädda 1 timme i 150 grader.
Stäng av ugnen och öppna luckan på glänt.
Låt bottnarna stå kvar i ugnen till den är kall.

Chokladkräm

0,75 dl strösocker
3 msk majsstärkelse
3 äggulor
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl mjölk
100 g mörk choklad
25 g smör

Blanda socker och majsstärkelse i en skål.
Rör ner äggulor och vaniljsocker.
Koka upp mjölken och rör ner i ägguleblandningen.
Rör om och häll tillbaka blandningen i kastrullen.
Värm under omrörning tills krämen tjocknar.
Hacka chokladen och rör ner i krämen tillsammans med smöret.
Rör tills allt smält 
Låt krämen kallna i kylen.

Servering

3 dl vispgrädde
blåbär
physalis

Vispa grädden.
Lägg ihop bottnarna med grädde och hälften av chokladkrämen emellan.
Toppa med chokladkräm och grädde.
Garnera med frukt o bär.
Låt stå någon timme innan servering.

Jag älskar att förbereda saker för att slippa stressa in i det sista och då är den här tårtan en perfekt efterrätt. När jag ska bjuda på chokladpavlova gör jag marängbottnarna och chokladkrämen dagen innan, jag förvarar sedan bottnarna i ugnen eller annan torr plats och krämen får stå i kylskåpet. På festdagens morgon monterar jag ihop tårtan men jag avvaktar med garnering tills det är dags att servera och äta.

Jag brukar servera grädde och bär på sidan om så att den som vill kan fylla på med de godsakerna.

Physalis är både gott och effektfull på tårtor
Chokladmarängbottnar, chokladkräm och grädde.
Så här får den stå i kylskåpet från festdagens morgon tills det är dags att garnera och äta.

torsdag 11 maj 2017

Äggkräm med räkor

Jag ska alldeles strax i väg på Idas dans-genrep inför kommande föreställningar, i morgon är det för skolor då bl.a. Idas egna klass ska titta och på lördagar är det en offentlig föreställning då bl.a. vi i familjen ska dit.

Men innan det är dags för genrep tänkte jag ge er ett kanonrecept på en god förrätt. Passa på att göra den redan imorgon. Varför vänta?


Äggkräm med löjrom o räkor

3 ägg
3 msk majonäs
3 msk crème fraiche
3 msk dill
Salt och svartpeppar

Garnering:
Räkor
gurka
citron

Koka äggen mellankokta, mer åt löskokta än hårdkokta så blir det krämigare. 
Skala och mosa äggen med en gaffel
Rör ihop med resten av ingredienserna, smaka av med salt och peppar. 
Häll upp i fyra fina förrättsglas eller skålar.
Garnera!

Det här är verkligen en favorit-förrätt just nu. Så krämigt och gott! Vill man lyxa till det lite extra klickar man dit löjrom som garnering också.

tisdag 9 maj 2017

Äggmuffins och räksallad

Trots att det är snart är kväll tänkte jag tipsa om en god  och snabbfixad lunch. Perfekt när man är på språng. Jag har nästan alltid en massa äggmuffins i kylskåpet, de är så goda och användbara. På vardagar tar jag med två stycken till jobbet och äter som de är till frukost. 

Men till lunch då man kanske vill ha lite mer eller roligare kan man använda dem som ett tillbehör. Som här med räksallad och grönsaker. Supergott!


Äggmuffins

Smörj en muffinsplåt. 
Knäck ett ägg per hål. 
Salta o ev. peppra lite. 
Rör om gulan lite.
Strö ev. lite riven ost på
Tillaga i 200 grader i 10 minuter. 
De stelnar lite på eftervärme så gör inget om de är lite lösa när du tar ut dem från ugnen.

Det smakar som en blandning av stekta ägg och omelett men det går ju så mycket fortare att göra många när man kan göra dem samtidigt i ugn. Det bästa av allt - man slipper stekoset.

Ät som de är eller med goda tillbehör, t.ex. räksallad, skagenröra, bacon, skinka och/eller grönsaker.

Räksallad kan man blanda ihop lite snabbt med räkor, crème fraîche, majonnäs och kryddor. Sen kan man göra mer avancerade om man vill och man kan även göra det enklare genom att köpa en burk med färdig räksallad 😀

måndag 8 maj 2017

Kyckling- och zucchinigratäng

Igår var vi duktiga och stekte kycklingfiléer i småbitar för att underlätta matlagningen till dagens middag när vi kommer hem trötta och hungriga. Till dagens gratäng utgick från kyckling- och zucchinilasagnen som jag har lagat tidigare men i dag struntade jag i lasagneplattorna.


Kyckling- och zucchinigratäng

5 hg kycklingfilé
2 zucchini
3 msk röd pesto
salt o peppar
1 förpackning Kelda tomatsoppa
riven ost

Dela kycklingfilén i småbitar. Skiva zucchinin.
Stek kycklingen, salta o peppra, blanda med pesto.
Stek zucchinin, salta o peppra.
Häll lite tomatsoppa i en ugnsform.
Varva zucchini, kyckling och tomatsoppa.
Strö på riven ost.
Tillaga i 225 grader i ca 20 minuter.

Det här var verkligen i min smak. Jag älskar zucchini och tycker det blir så himla gott i gratänger och passar superbra ihop med tomat. Det blir en mustig o god smak tack vare tomatsoppan som är färdigkryddad.


Det har varit en hel del fix och planering hela kvällen men nu tar jag paus och fortsätter med det i morgonkväll istället. Nu ska jag fixa i ordning morgondagens lunchlåda, jag tror att det blir en ägg- och kycklingsallad med favorit-caesardressing. Jag gjorde en stor sats i går och tog bara med lite drygt hälften till gårdagens tjejmiddag, så jag har kvar en del i kylskåpet. Perfekt!

Sallad och rosé

Sallad och ett glas rosé stod på programmet i går.
För nu längtar jag efter sol, sommar och värme och när vädret vägrar att ge oss det får vi fixa sommarkänsla själv. Och då passar sallad och rosé perfekt. 

Jag och två tjejkompisar träffades och lagade middag ihop samtidigt som vi drack rosé och surrade. En bättre söndag helt enkelt!


När vi skulle bestämma mat föreslog jag favoriten Caesarsallad med kyckling och de andra tyckte om min idé. Så goood sallad framför allt med den underbara caesardressingen. 
Här hittar ni receptet. 

Antingen serverar man allt på ett stort fat och avslutar med att ringla dressingen över eller så serverar man allt i separata skålar så var o en får plocka ihop sina egna favoriter. 
Vi valde det senare!


I morse var det minusgrader när jag vaknade så vilken tur att jag fixade lite sommarkänsla i går som jag kan tänka tillbaka på i dag när jag fryser. Vi är redan en vecka in i maj och ingen värme i sikte enligt prognosen. Som varmast de tio kommande dagar ska det visst vara sju grader. Brrrr

Vi har en fullproppad vecka framför oss med mycket att göra på jobbet och hemma, det är kalas, fotbollsaktiviteter, bakjobb, dansuppvisningar med tillhörande genrep och allt det övriga som hör till en familjs vardag med middagar, läxor, inköp som måste göras och taxiverksamhet. Men nu är det bara två hela veckor med mycket på agendan, sen är det dags för en kortvecka igen med lite ledighet. Så skönt med dessa andningshål!

söndag 7 maj 2017

Taverna Gusto - Nytt o hett

Torsdagkväll förra veckan var jag inbjuden till smygpremiären av Luleås nya italienska restaurang Taverna Gusto, med pizza, pasta, bruschetta, gelato och annat gott. Perfekt för mig som älskar italienska smaker. Vi fick smakprover från deras meny och jag blev inte besviken trots höga förväntningar. Nu längtar jag tills jag ska dit igen och få äta av allt gott, problemet lär bli vad jag ska välja. Jag förmodar att vi beställer in lite olika och se'n äter alla av allt för de har alldeles för mycket gott för att kunna välja bara en sak.

Smart (och snyggt) att ha pizzameny på väggen i pizzabaren!
Svårt att missa att det är en italiensk restaurang.
I tavernan, till vänster, är det bordsbokning som gäller och man kan välja allt från menyn. De har inte öppet varje dag som pizzabaren till höger har där det är pizza som gäller (i alla fall de dagar tavernan har stängt om jag har förstått det hela rätt). I pizzabaren kan man inte boka bord, skönt de gånger man vill vara lite spontan.

De serverar napolitansk pizza som är supergod så förvänta er ingen "svensk" kebabpizza eller hawaii där. Napolitansk pizza gräddas i en speciell pizzaugn i 2 minuter i 450 graders värme. Ugnen är så vacker, som ett smycke i restaurangen. Tur att de har den synlig!

Om ni liksom jag är intresserade av mat- och restaurangbloggar och instagramkonton så har ni nog inte kunna undgå att napolitansk pizza är väldigt inne nu.


Min pastafavorit är Carbonara och självklart har de den på menyn. Krämig o god och det bästa av allt - utan bacon, istället har de den godare panchettan dvs som det ska vara i en riktig carbonara.

Det har några fler pastarätter på menyn men jag tog inte något mer smakprov än carbonaran (som jag tog två skålar av)

Pasta
Bruschettabitar

Bruschetta har de också på menyn och det är och har varit en storfavorit hos mig sedan länge. Alltså det är så gott! Deras bruschetta med pesto slår nog alla bruschettas jag har ätit. Provade några andra också och de var också suveränt goda - kan bruschetta vara dåligt?

En god italiensk middag avslutas ofta med den traditionella italienska efterrätten tiramisú eller med gelato (glass). Jag provsmakade två smaker glass, tiramisu med chokladbitar (mums) och en jordgubbsglass som smakade jordgubbar (mums). Det är inte all jordgubbsglass som kan skryta om att smaka jordgubbar, tyvärr. 

Vågar jag som är så mat- och efterrättsinstresserad och som älskar italienska smaker avslöja att jag aldrig har ätit tiramisú. Anledningen är att jag inte är så förtjust i kaffesmak och inte har velat "slösa pengar" på en efterrätt som jag kanske inte tycker om när det ofta finns annat gott att välja av också. Men nästa gång jag besöker Taverna Gusto tror jag faktiskt att jag ska ta en tiramisú till efterrätt - om jag orkar efter all mat.

Gelato
Älskar deras bar-skylt...och deras lekhörna.

Älskar att de tänker på barnfamiljer så att de har gjort en liten lekhörna för barnen. Där kan de leka medan föräldrarna i lugn o ro kan äta och dricka klart. Barnen brukar ju bli klara långt före föräldrarna. Det är ingen stor hörna, men det är tanken som räknas.... Om ni ska besöka Tavernan och har barn tycker jag att ni ska försöka boka bordet i närheten av lekhörnan.

Restaurangens mysigaste ställe måste nog vara vinkällaren, i alla fall under årets tråkiga/mörka månader. Här kan sällskap upp till 10 personer sitta avskilt i lugn o mysig miljö. Men nu när vi går mot vår och sommar vill man nog hellre sitta på en uteservering och jag tror att deras uteservering kan bli kanonbra och en ny favorit i Luleå, avskilt (i lä) med eftermiddags- och kvällssol. Den hoppas jag få prova om ett tag om nu solen och värmen vill komma hit och stanna mer än en dag.

Vinkällaren!

De har olika mat att erbjuda men jag tror att deras specialitet och det de är mest stolt över är deras goda napolitanska pizzor. Så det får ni inte missa om ni besöker dem. Här finns hela menyn.

På premiärkvällen hade jag sällskap av min fina stora tjej Olivia. Vi njöt av god mat o dryck i mysig miljö med trevlig personal i flera timmar och ville aldrig gå hem. Så himla kul att "hänga" med dottern, men till slut kände vi oss tvungna att gå men sa att vi snart skulle vara tillbaka.


Självklart måste man ha med sig en Lycka till-present på premiärer. Oftast brukar det vara blommor man har med sig, men blommor är ju inte riktigt min grej så jag bakade biscotti med mörk choklad istället. Baka kakor är mer min grej. Burken passade perfekt på disken, eller hur? 😀

Det lyser nog igenom att jag är helt frälst i det här stället och deras mat och kommer snart att äta där igen. Men om jag ska framför ett klagomål så måste det vara att de har lite väl mycket nötter i menyn,  3 av 10 pizzor har nötter. Jag förmodar att det går att få pizzorna utan nötterna, men eftersom jag drömmer om en nötfri värld så tycker jag inte ens om att det finns med på menyn.

Sen har jag även ett önskemål - en efterrättspizza! Även det är stort i "min bloggvärld". Nutella är nog det mest populära, men då var det ju det där med nötter. Fast det finns ju nötfri nutella, tex. här. Men hallon och vit choklad skulle nog också kunna vara gott, eller vad tror ni?