tisdag 18 april 2017

Ostkräm med soltorkade tomater och oliver

Efter en underbar påskhelg är det nu dags för jobb och vardag igen....för mig, barnen har påsklov och kan fortsätta njuta av sovmorgnar och lata dagar. Men jag räknar med att denna 4-dagarsvecka kommer gå i ett rasande tempo och snart är det helg igen.

Skärtorsdagsmiddagen innehöll inte bara ägg, lax och räkor utan vi hade även lite parmaskinka med en tillhörande ostkräm.


Ostkräm med soltorkade tomater och oliver

6 urkärnade svarta oliver
4 soltorkade tomater
100 g färskost t.ex. philadelphiaost

Finhacka oliver och soltorkade tomater. 
Blanda med osten. 
Servera till lufttorkad skinka.

Många favoritsmaker samlade i en liten burk. Detta är så gott och här har jag förenklat det också genom att servera skinkan och ostkrämen var för sig. Vill man ha en mer arbetad förrätt/tilltugg så rullar man in lite ostkräm i skinkan innan servering.

Färskost med godsaker
Parmaskinka och jordgubbar passar perfekt ihop.
Kalamataoliver är perfekt smaksättning till ostkrämen.
Gott till parmaskinka men även som pålägg på kex.

måndag 17 april 2017

Lchf-lasagne

Oj så länge sedan jag åt lasagne. Jag har ätit köttfärsgratänger med vitkål eller zucchini som substitut till pasta, det har varit jättegott men inte helt likt lasagne. Men nu har jag ätit en lchf-lasagne då vi gjorde lasagneplattor av ost o ägg. Det var mycket enklare än det låter och riktigt gott.


Lchf-lasagne

lchf-lasagneplattor (se recept nedan) 
bolognese/köttfärssås (se recept nedan eller använd egen)
ostsås (se recept nedan)
100 g riven ost

lchf-lasagneplattor

4 ägg
125 g philadelphiaost 
0,5 dl fiberhusk

Vispa äggen poröst, tillsätt färskost och fiberhusk och vispa ihop.
Bred ut smeten tunt på en bakplåtspappersklädd plåt. 
Lägg ett bakpapper över och kavla riktigt tunt, hela bakplåtspappret ska fyllas. 
Låt papprena vara kvar under gräddningen. 
Grädda i 10 minuter i 150 grader
Ta sedan bort pappret och skär i lagom stora plattor.

Höj ugnsvärmen till 225 grader

Bolognese/Köttfärssås

500 köttfärs
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 buljongtärning
1 burk krossade tomater (400-500 gr)
0,5 dl tomatpuré
Salt o Svartpeppar
2,5 msk basilika

Gör en god köttfärssås, t.ex. så här eller använd ditt egna favoritrecept.
Stek färsen och löken. Pressa i vitlöken.
Smula ner buljongtärning, tillsätt tomatpuré och krossade tomater.
Låt koka länge.
Krydda med salt, peppar och basilika.

Ostsås

2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
100 g riven ost
salt, svartpeppar.

Låt crème fraiche och grädde koka upp. 
Dra från värmen och rör ner osten. 
Smaka av med salt och peppar.

Montering

Lägg plattorna i en smord ugnsform, lägg på bolognese, sedan ostsås.
Varva så i 1-2 varv till. Avsluta med ostsås.
Strö över riven ost.
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.

Så himla gott det här var. Jag var lite skeptisk innan. Jag var rädd att det skulle bli krångligt och kladdigt att göra egna lasagneplattor. Och kunde det verkligen bli gott? Så fel jag hade! Det var enkelt att göra lasagneplattorna och det blev supergott.

Servera till sallad och/eller grönsaker
Lasagneplattor redo att skäras i rätt storlek.
Lasagneplattor, köttfärssås och ostsås varvas i en form.
Krämig och god lasagne.

Vilket härligt väder vi har haft hela påsken. Även i dag har vi vaknat till strålande sol och planerar för att grilla både till lunch o middag. Är sugen på att ta fram lounge-möbeln men jag tror det är för mycket snö för att lyckas få fram den från sin vinterförvaring. Snön är dessutom stenhård så det är inte speciellt enkelt o lätt att få bort den. Men jag ska göra ett försök i alla fall... Vi har ett perfekt hörn där solen lyser mest hela da'n och där det är lä så där blir det riktigt riktigt varmt och man kan låtsas att det är sommar.

söndag 16 april 2017

Påskdukning

Jag är snabbt in med ett dukningstips i dessa påsktider. Kanske i sista sekunden men har ni ingen middagsbjudning kvar i påsk får ni komma ihåg det till nästa år. Så enkelt och så vackert! Och det bästa av allt - Ida fixade det helt själv och jag kunde ägna mig åt att göra klart maten.

Vik en knallgul servett på tre och lägg en färgglad fjäder på servetten. Vi valde orange som färg på fjädern eftersom det passar så fint till det påskgula (dessutom är det en favoritfärg). Det blev en jättefin dukning till vår vita servis.

Så vackert i sin enkelhet
Bordet är redo för påskmiddag
Visst fick vi en fin bukett igår? Love it! Lyser upp hela köket.
Våra fina påskkycklingar blir fina detaljer på det dukade bordet.

Nu är det dags att fixa lunch! Grilla och äta varma mackor ute i solen - härligare än så blir det knappt.

Påskfrukost

Åh vilka underbara frukostar vi äter nu under påsk tack vare all god påskmat. Ägg äter vi ofta men nu lyxar vi även till det med lax, räkor och löjrom. En bra start på dagen!


Även i dag vaknar vi till sol, så underbart. Jag hade helt räknat bort finväder under påsk för prognosen visade på grått och tråkigt väder, men ack så fel de hade. Fortsätter solen att hålla sig framme hela da'n blir det nog grillat både till lunch och middag - måste passa på 😀

Hade lite planer på att baka i dag med och till Ida som har efterlyst lite hembakat till sina frukostar. Men det är lite för fint väder för att vara inne o baka, i alla fall nu på da'n. Men i kväll kanske.... Kan ju åtminstone börja leta inspiration till något nytt och gott så jag är redo när det är dags att baka.

lördag 15 april 2017

Påskaftonsmiddag

Nu har vi landat i soffan efter dagens mysiga middagsbjudning. Det blev ingen traditionell påskbuffé men för att få lite påsk-feeling så åt vi lite lax, sill, ägg och skagenröra till förrätt i alla fall. Men allra först började vi med lite bubbel, så klart, innan vi fortsatte med vår trerättersmiddag.

Ida hjälpte mig med dukningen. Visst gjorde hon fint?
Ett glas bubbel är bästa starten på en fest.

Påskaftonsmiddag

Förrätt
potatis 
inlagd sill
gravad lax
dill- och citronsås
ägghalvor
skagenröra
räkor
bröd o smör

Varmrätt
pestofyllda kycklingfiléer med mozzarella och chorizo
klyftpotatis
tzatziki
sallad
oliver
brieost
bearnaisesås

Efterrätt
oreoglass
jordgubbar

Påsk-förrätt
Kycklingmiddag
Hemmagjord oreoglass

Min lugna påskhelg fortsätter och jag njuter för fullt av att äta o vila och nån promenad där emellan. Den här ledigheten var precis vad jag behövde! Och det bästa av allt - det är två hela dagar kvar.

Påskaftonsmorgon

God morgon!
Här har vi vaknat upp till en solig påskafton och jag hoppas den förblir lika solig hela da'n. Trots att jag ska pyssla på i köket och inte vara ute så mycket så är det ändå mysigare med sol och man blir ju så mycket gladare och piggare.


I går hade vi planerat grillmiddag och jag förberedde en tzatziki tidigare på da'n. Tror ni jag kom ihåg den när det var dags att äta? Nej, den stod kvar i kylskåpet och gör så fortfarande. Hela familjen såg när jag höll på med tzatziki för gurkan stod över en timme för att rinna av, men det var ingen som kom ihåg den när det var dags att äta. Typiskt!

Men det blev en riktigt god middag ändå med grillad karré, ugnsstekt blomkål, bearnaise och sallad. Till det drack vi en chianti som passade så bra till dukningen. Vinetiketten och servetterna var som gjorde för varandra.


Nu är det dags för ännu en kopp te och till den tror jag att jag ska tjuvta en påskmuffins från gårdagens bak. De var sååå goda. 
Se'n ska jag börja förbereda kvällens kyckling, duka och skala ägg 😀

Trevlig påskafton!

fredag 14 april 2017

Påskmuffins med citronsmak

Jag har haft precis en sån härlig långfredag som jag hade sett fram emot. Jag har slöat, städat, promenerat, ätit en massa gott, druckit flera koppar te, lagat mat och bakat.

Ida, min mästarbagare, hjälpte mig att baka och självklart blev det några påskmuffins dagen till ära, muffins med citronsmak och pyntade med påskkycklingar.


Påskmuffins med citronsmak

Citronmuffins

150 g mjukt smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 citron, skalet
0,25 dl saft av en citron
0,75 dl mjölk

Vispa smör och socker pösigt. 
Vispa ner ett ägg i taget. 
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och rör ner i smeten. 
Rör ner citronskal, citronsaft och mjölk. 
Fördela i minimuffinsformar och grädda i 225 grader i ca 11 minuter.

Citronfrosting

75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost
75 g vit choklad
1 citron, skalet
gul eller orange färg

Rör smör och florsocker fluffigt, tillsätt färskosten.
Smält chokladen i vattenbad och tillsätt den.
Riv citronskal och blanda ner, tillsammans med färgen.
Rör ihop och ställ in i kylen en stund.
Spritsa på kalla muffins.

Så himla saftiga och goda dessa blev. Jag tror jag har fått ett nytt favoritrecept på minimuffins. Och som vanligt använder jag mitt grundrecept på frosting som jag i dag smaksatte med citron. Har ni inte provat denna frosting så måste ni göra det för den är verkligen bäst. Smakar inte så mycket florsocker som de flesta andra gör, och florsocker är ingen höjdare enligt mig.

Jag gör nästan alltid minimuffins, älskar den storleken. Om du istället vill ha vanlig storlek på dina muffins så fördelar du smeten i ca 12 st formar och gräddar i 200 grader i ca 14 minuter.

Mums!
Fina minimuffinsformar i påskfärger.
På väg in i ugnen.
Dags att garnera.