söndag 13 november 2016

Det ska börjas i tid

Den här julen har jag tänkt börja i tid med allt roligt som hör till min favorithögtid, jag ska inte vänta till sista sekunden med allt så att det bara blir stressigt och jobbigt istället för mysigt och roligt. Så därför bakade jag både jullimpor, lussekatter och saffransbullar i går.

Vet ni hur gott det var att tjuvsmaka?! Både jullimpan och bullarna blev såå goda och bästa julkänslan fick jag. Nu är jag i full gång med julförberedelserna och det känns så himla bra. Till veckan ska jag börja med julklappsinköpen på allvar också, bara alla kan bli klara med sina önskelistor.


Vi har ingen far att fira i det här huset i dag utan får vänta till nästa vecka med det och då blir det både födelsedag och fars dag som ska firas. Istället går vi ner till min pappa i dag och firar honom på fars dag med tacolunch.

lördag 12 november 2016

Festmiddag på några minuter

Har ni en lugn och skön lördagkväll? Vi har precis sjunkit ner i tv-soffan efter att ha dukat bort kvällens snabbfixade goda festmiddag. Än en gång kan jag säga Den som spar han har.... Inför Olivias födelsedag balsamvinägermarinerade jag fläskfilé och gjorde då lite extra för att ha till något senare tillfälle. Och det tillfället blev i dag. Jag har satt igång med julbaket i dag så det var skönt att middagen i stort sett var färdig och bara behövde lite småfix innan det var dags att äta.

Fläskfilén garnerade jag med soltorkade tomater, basilika, körsbärstomater och oliver och till den serverade jag lite krämig pestopasta, sallad caprese och sallad. Dessutom hade tjejerna gjort varsin kall sås, nämligen fetaostkräm och sambalkräm.


Oj nu börjar Så mycket bättre, vilken tur att jag i stort sett var klar med det här blogginlägget så att jag kan lägga bort datorn och fortsätta mysa i soffan. I första pausen får jag fixa en kopp te så blir det här en kanonkväll. 

Bästa köket

I torsdags hade jag en mysig och välbehövlig tjejmiddag och som vanligt efter bra fester och middagar så är inte köket en trevlig syn. För vem vill slösa viktig tid med vänner till att röja i köket? Inte jag i all fall, utan det fixar jag när gästerna har åkt. Men i torsdags orkade jag inte utan istället prioriterade jag några minuter med de stora barnen innan jag gick och la mig för att orka upp till jobbet på fredagmorgon.

Planen var att städa köket när jag kom hem från jobbet på fredag. Men vet ni vad?! Det behövde jag inte, för Olivia hann före. Bästa köksstädaren! Hon är helt otrolig på att få fint i köket. Jag fick så underbara före- och efter-bilder skickade till mig på jobbet. Underbar present!

Före-och-efter-bilder!
Köksbänken
Köksbänken, diskmaskinen och barbordet
Köksbordet

fredag 11 november 2016

Fylla på energi

Vilken mysig kväll vi fick igår. 
Så härligt att äta o dricka gott, surra en massa och bara mysa. Bästa kvällarna! Tidigare har vi varit rätt duktiga på att träffas utan för långt uppehåll men nu kom livet emellan och det har blivit glesare mellan träffarna. Men nu är vi på gång igen....hoppas jag. 

Jag älskar att bjuda på en massa gott när jag har gäster, gärna 3-rättersmiddagar, men nu räckte inte tiden till och det viktigaste var ju faktiskt att hinna träffas. Så det blev ingen förrätt utan vi högg in på varmrätten på en gång. Jag bjöd på en fläskfilégratäng med många favoritsmaker, mozzarella, soltorkade tomater och basilika, toppad med ruccola och körsbärstomater, till det bjöd jag på svarta oliver, tagliatelle och broccoli. Fick så mycket beröm för maten så jag blev nästan generad (de skulle bara veta hur enkel den var att göra).

Jag hade sett ut en smarrig efterrätt med choklad, blåbär och grädde men insåg att jag inte skulle hinna/orka få den klar i tid så istället bjöd jag på kanelbullar och godis till kaffet/teet. Men nu vet jag vad det blir för efterrätt nästa gång det ska ätas efterrätt och jag har lite mer tid.

onsdag 9 november 2016

Ostsufflé

Nu vänder det! 
Nu är det nedförsbacke till helgen och i morgon ska jag äntligen få träffa två tjejkompisar igen. Livet kom emellan en aning så det är alldeles för länge sedan vi sågs. Jag hoppas våra liv lugnar ner sig lite snart så att vi kan träffas lite oftare igen. Äta lite gott och surra en massa är precis vad jag behöver.

Ostsufflé är ett festligt och gott tillbehör med få kolhydrater som är mycket enklare att göra än man kan tro.


Ostsufflé 

4 ägg
6 dl riven vällagrad ost
1 dl vispgrädde
2 tsk paprikapulver
0,5 tsk salt
några varv med svartpepparkvarnen

Smörj 4-6 portionsformar med smör.
Dela äggen i gulor och vitor.
Vispa vitorna till fast skum.
Blanda gulor, ost, vispgrädde och kryddor.
Blanda ungefär en tredjedel av vitan med oströran. 
Vänd sedan försiktigt ner resten av vitan.
Fördela i formarna.
Grädda på gallret i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. 
Håll koll så det inte bränns för mycket på toppen.
Servera genast.

Ostsufflé är verkligen gott och ett perfekt lchf-tillbehör. Antingen kan man servera den som den är eller så garnerar man med nå gott, t.ex. crème fraîche, räkor och löjrom. Anpassa vilken ost du använder efter hur stark ostsmak du vill ha på sufflén.

Det går även bra att göra en stor form med ostsufflé istället för flera små och då behöver den nog vara i ugnen i ca 45 minuter, men håll koll.

Smet i form som blir en sufflé efter 15 minuter i ugn.
Flera formar på väg in i ugnen.
Ostsufflé färdig att ev. garnera och servera.
Crème fraiche, räkor och löjrom är ett perfekt tillbehör.

Vad händer nu?

Inte trodde jag att jag skulle vakna upp till rubrikerna att Trump mest troligt vinner USA-valet. 
Jag var orolig för det, men jag trodde det inte.


Man kan inte göra mycket nu förutom att vänta och se vad som händer och hoppas på det bästa.

tisdag 8 november 2016

Spenatomelett

Perfekt snabblunch är omelett och i den kan man slänga i lite vad som helst som man har hemma. Nu senast hade jag en massa färsk spenat som höll på att bli dålig, supergott i omelett.


Spenatomelett

1 liten förpackning färsk spenat
salt, peppar
4-5 ägg
0,5 dl grädde
ostskivor

Stek spenaten i smör, salta o peppra.
Häll av vätskan. Lägg tillbaka spenaten i stekpannan.
Rör ihop ägg och grädde, med lite salt o peppar. Häll ner i stekpannan.
Stek på ena sidan tills omeletten har stelnat på översidan.
Vänd och stek ett tag på andra sidan.
Vänd omeletten igen och lägg på ost på den nyvända varma sidan.
Vik ihop omeletten dubbelt.
Servera varm.

Jag gör ofta omelett när fantasin eller orken tryter, variationen är oändlig och det mesta blir gott. Tyvärr har vi ingen spis på jobbet annars hade det varit kanonbra att kunna äta nygjord omelett till lunch då det både är snabbt och gott.


Jag somnade ifrån bloggen i gårkväll. Det märktes att jag vaknade redan halv fem och inte kunde somna om efter att Leif hade stigit upp för att hinna med flygtaxin. Dessutom blev det övertidsjobb i drygt en timme, när jag väl kom hem var jag jätteeffektiv i några timmar och hann med en massa men klockan nio när Ida skulle släcka då var min energi slut och jag somnade med henne.